Gospodarstvo

Je Grčija sposobna izvesti nujne reforme?

Berlin/Washington, 14. 05. 2010 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi mož Deutsche Bank je izrazil dvom, da ima Grčija dovolj moči, da potrebne drastične reforme v resnici izpelje. Njegove besede so že zamajale frankfurtsko borzo.

Prvi mož Deutsche Bank dvomi, da bo Grčija izvedla reforme.
Prvi mož Deutsche Bank dvomi, da bo Grčija izvedla reforme. FOTO:

Prvi mož največje nemške banke Deutsche Bank Josef Ackermann je v pogovoru za nemško javno televizijsko mrežo ZDF javno podvomil v sposobnost Grčije, da se skozi varčevalne in reformne ukrepe izogne insolventnosti in prestrukturiranju zunanjega dolga. Ackermannove besede, ki so zamajale frankfurtsko borzo, so v Berlinu že zavrnili.

Ackermann je kot prvi mož največje nemške banke, ki je tudi močno izpostavljena do grškega državnega dolga, zelo vpliven in njegove besede imajo izrazit vpliv na borze. Borza v Frankfurtu se je tako na njegov javno izraženi dvom odzvala s padcem, ki trenutno dosega 1,47 odstotka.

Ackermann je v pogovoru za ZDF sicer priznal, da je treba narediti prav vse, da se Grčija stabilizira in izogne prestrukturiranju dolga, saj bi to imelo resne posledice za banke v območju evra, ki bi morale znova odpisati del svojih naložb, to pa bi v trenutku, ko se finančni sektor šele pobira po krizi, zelo negativno vplivalo na njihovo poslovanje.

Najbolj izpostavljene do grških državnih obveznic so ravno banke v Nemčiji in Franciji, zato je Ackermann tako zaskrbljen. Vseeno pa prvi mož Deutsche Banke dvomi, ali ima Grčija dovolj moči, da potrebne drastične reforme v resnici izpelje. "V to bolj dvomim kot ne," je dejal in zatrdil, da bi morala Grčija svoj zunanji dolg, če ji ne bi uspelo uresničiti njenih zavez, vseeno prestrukturirati.

Ackermannove besede so trge presenetile ravno zato, ker je bil prav on med tistimi predstavniki bančnega sektorja, ki so si najbolj prizadevali za oblikovanje mehanizma pomoči prezadolženi Grčiji, v katerem naj bi sodelovale tudi izpostavljene finančne ustanove.

Gre za mehanizem bilateralnih posojil evroskupine in posojilnega aranžmaja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), v okviru katerega naj bi Grčija v zameno za drastične varčevalne ukrepe in korenite reforme v naslednjih treh letih dobila do 110 milijard evrov.

V Berlinu zavračajo Ackermannova ugibanja

V Berlinu so zavrnili Ackermannova ugibanja. Predstavnika za odnose z javnostjo vlade in finančnega ministrstva sta tako zatrdila, da ni nobenega dvoma v odločnost grških oblasti, da izpeljejo reforme.

Ackermanna so kritizirali tudi v časniku Financial Times Deutschalnd, kjer so zapisali, da je imel tokrat dobro priložnost, da ostane tiho, saj si prav vsi odločevalci in ključni deležniki že tedne prizadevajo umiriti finančne trge.

Finančni ministri EU so po enajsturnih pogajanjih v ponedeljek zjutraj sprejeli tudi začasni mehanizem za zagotovitev stabilnosti evra, ki v skrajni sili predvideva aktiviranje do 750 milijard evrov za pomoč ranljivim državam v evrskem območju pri soočanju z dolžniškimi krizami.

Ackermann je sicer bolj optimističen, ko gre za sposobnost javnofinančne konsolidacije drugih držav evrskega območja. Predvsem glede Italije in Španije nima večjih skrbi, glede Portugalske, ki je tako kot Španija že napovedala varčevalne ukrepe in dvig davkov, pa je manj prepričan.

V ZDA bolj pesimistični

Paul Volcker
Paul Volcker FOTO: Reuters

Z druge strani Atlantika medtem že nekaj dni prihajajo precej bolj pesimistični pogledi. Potem ko sta pred resno nevarnostjo razpada evrskega območja opozorila že nobelovec Joseph Stiglitz in t. i. dr. Poguba, ekonomist Nouriel Roubini, je v četrtek zvečer pred propadom evra opozoril nekdanji prvi mož ameriške centralne banke Federal Reserve in sedanji bližnji svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame, Paul Volcker.

"Mislim, da moramo povedati, da se je evro ujel v past, ki je bila povsem vidna že na začetku," je zatrdil in pri tem spomnil na dejstvo, da šestnajsterica držav z evrom deli skupno denarno politiko, medtem ko so razlike v fiskalnih politikah in gospodarski konkurenčnosti velike. "Mislim, da se bo morala Evropa odločiti, ali se želi tesneje povezati ali zrahljati vezi in evro je v ospredju tega vprašanja," je dejal.

Besede tako uglednega ameriškega predstavnika nosijo težo in bodo v območju evra povzročile kar nekaj nelagodja in negodovanja, saj niso redke teorije zarote, po katerih si ravno v Washingtonu želijo čim bolj oslabiti evrsko območje. Vseeno pa so Volckerjeva opozorila v skladu s tistimi znotraj območja skupne valute, ki pravijo, da je treba evro postaviti na okrepljene institucionalne temelje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jouža
16. 05. 2010 13.50
In kdo bo dobil mojih 190,00 EUR? V Grčiji nekateri državni uslužbenci dobijo bonus, če se pravočasno pojavijo v službi. Gozdarji pa dobijo bonus, ker delajo zunaj, piše BBC. Obstajajo tudi „delavci duhovi“.To so državni uslužbenci, ki nikoli ne pridejo na "državno" delo, ampak imajo še drugo službo, medtem ko kljub temu prejemajo državno plačo. Ne morejo pa jih odpustiti, kajti delovno mesto državnega uslužbenca veljaza celo življenje. Razen, če se želijo predčasno upokojiti.Vlada lahko plačuje tudi za "posmrtno življenje". Neporočene in ločene hčerke pokojnih državnih uslužbencev so upravičene do pokojnine svojih pokojnih staršev. Grčija ima tudi številne državne komisije - vlada sploh ne ve njihovega točnega števila. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v njih zaposlenih 10 tisoč ljudi, stale pa naj bi skoraj 231,5 milijona evrov letno. V to je vključena tudi komisija, ki skrbi za jezero, ki se je posušilo že pred 80 leti.... Da jim * sunce! ...našim sem mislil...
Nandy
16. 05. 2010 09.08
Cel svet ne ve kaj bi z družboslovci to so tisti, ki imajo idejo katera nikogar ne zanima, ne daje vrednosti kot tista pravljica Svinjski pastir in Cesarjeva nova oblačila. Morda bi bilo bolje, da jim dajo socialno podporo v višini plače pod pogojem, da so tiho in nič ne delajo tako saj škode ne bo. To so izobraženci na puklju delavcev diplomanti, ki zažirajo Frizerke in Mesarje ker z svojo diplomo ne morejo preživeti na trgu dela. Če pa nimajo podpore bi pa verjetno kradli krompir po njivah.
Abacus
16. 05. 2010 03.36
krivulja 14.05.2010, 21:21 9 Orožje jim naj prenehejo prodajat tisti ki jim kredite zanj dajejo!!! 15 milijard evrov dajo gRKI SAMO ZA OROŽJE OSTALO PA ZA KAPITALISTE,BARABE IN POHLEPNE BANKIRJE. /// Poglej Grcija in Turcija vodita dokaj javno-tajno tekmo oborozevanja! Ni firma ,ki prodaja odgovorna za Grski nakup orozja ,se ga pa veselijo in izkoristijo geostrateski polozaj drzave ter njeno (ne)oceno nevarnosti ,saj jim je to kruh.
Cofar
15. 05. 2010 22.56
alterego ni res da so sindikalisti krivi. Politiki imajo moč sprejeti kakršnekoli zakone! Če bi hotl met red - bi ga že mel :) tko pa pač nekomu paše da ga ni :) In več ko je nereda, in bolj ko se ljudi razdvaja, več je možnosti za nered! Ljudje majo itak večina samo ya življenje pa tu pa tam kak izlet pa za morje... potem pa pač rabijo zabavo... Kdo drug ti v govorih ne da večje zabave kot politiki, sindikalisti... sej mamo ure in ure ma TV zapolnjene z njimi, na vsakem časopisu so na naslovnicah... V glavnem, živimo v prikritem "komunizmu" samo ljudem to še ni kapnil!
Cofar
15. 05. 2010 22.51
tetejec mislim, da imaš kar prav! Po mojem bomo slej ko prej priča največji prevari v človeški zgodovini! Podobno stanje je bilo pred 2. sv. vojno, le da je tokrat še vse bolj prefinjeno. Ljudje, ki jih gledamo v TV Dnevnikih nam govorijo eno, obnašajo se olikano in nikome ništa! Banke se še vedno zadolžujejo, določena podjetja še vedno ne plačujejo vsega kar bi mogla oz. jih država fila z denarjem itd... in mislim, da res še nismo vsega vidl :)
braniac007
15. 05. 2010 16.29
Grki se dobro zavedajo da jim bo le z nategom uspelo preslepiti evropsko birokracijo - mislim da jim je že uspelo! Da pa bi šparali pa ni v grški mentaliteti - namesto njih bomo šparali slovenčki, nemčki in ostali šparovni narodi - oni bodo samo uživali in plesali - ZORBA
petdan
15. 05. 2010 14.56
Razni "Ackermani" iz USA, Nemčije itd.,s svojimi "mutnimi finačnimi produkti", so seveda poleg grkov samih, najbolj zaslužni za stanje v katerem se Grčija nahaja. Glavno je, da jim bomo slovenci pridno pomagali: grški BDP znaša ca. 21 tisoč eur, povprečna grška plača znaša ca. 1600 eur. Slovenski BDP znaša ca 17 tisoč eur, povprečna plača pa ca. 1200 eur. Ali naši izvoljeni predstavniki v Bruslju tega ne vedo ali pa pohlepno pokimajo pri odločitvah v EU, saj ni normalno, da bo v konkretni primerjavi "lačna vrana pomagala bolj siti vrani" s ca. 400 milijoni eur.
Cofar
15. 05. 2010 13.03
Če bi bila Slovenija zapufana za 26.000 evrov po glavi bi prišla sledeča številka: recimo da nas je 1.900.000 slovencev skupna zapufanost bi bila 49 milijard 400 milijonov evrov :) Kolikor vem, naš proračun znaša tm okol 6 milijard pa nekje do 9 kolikor vem! se mi zdi pa da tm okol 6 milijard! Če bi še tako varčeval, takega dolga ne poravnamo v 50 letih :) Res je mogoče da sem kmečke pameti, ampak za norca me pa ni treba met :) Grčija je obsojena na propad!
Cofar
15. 05. 2010 12.59
vsak Grk je zapufan za 26.000 evrov! Moje mnenje je, da je ta dolg popolnoma nemogoče vrnit! Vprašajte se, koliko dnarja bi Slovenci imel, če bi imel vsak na računu 26.000 evrov :)
SLOVENIASTAN
15. 05. 2010 07.28
men je se ful tolarov ostalo mogoce mi bodo se prav prisli nikol si ne bi mislil
krivulja
14. 05. 2010 21.21
Orožje jim naj prenehejo prodajat tisti ki jim kredite zanj dajejo!!! 15 milijard evrov dajo gRKI SAMO ZA OROŽJE OSTALO PA ZA KAPITALISTE,BARABE IN POHLEPNE BANKIRJE.
alterego
14. 05. 2010 19.57
hint14.05.2010, 15:56 5 Grčija ni sposobna izvesti reform tako kot ne Slovenija in sicer zaradi kratkovidnih in sebičnih sindikatov, ki vedno grozijo z stavkami ti presneti sindikati, nikakor ne dovolijo, da bi narod zategnil pas in pomagal ubogim bankirjem, ki so naivno posojali denar, a ne!? hint, ti nimaš pojma...
Nandy
14. 05. 2010 19.01
Slovenija z Lokalno samouprevaro Občina na vsaki krajcngi je na enaki poti. Rdečih polžov, kobilic, Voluharjev in podgan ter njihovih klonov družboslovcev se vsi otepajo..
tetejec
14. 05. 2010 18.49
Vsi, ki še imate možnost pretvorit to Evropsko potapljajočo se valuto oziroma sploh kaj imate, storite to kmalu, bliža se usoden čas, ki bo nekatere stvari postavil na glavo!!!
Dzingiskan
14. 05. 2010 17.10
V primeru tako velikega javnega sektorja kot je v Grčiji za sanacijo NI ŠANS. Jih je pa možno filati z denarjem na puf in to seveda na račun drugih.
hint
14. 05. 2010 15.56
Grčija ni sposobna izvesti reform tako kot ne Slovenija in sicer zaradi kratkovidnih in sebičnih sindikatov, ki vedno grozijo z stavkami