Gospodarstvo

Še večji padec BDP, zaostrene razmere na trgu dela in manjša zaposlenost

Ljubljana, 29. 03. 2013 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Umar namesto lani napovedanega 1,4-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti Sloveniji v letu 2013 napoveduje padec za 1,9 odstotka. Razmere na trgu dela se bodo še zaostrile, zaposlenost pa zmanjšala. Počasno okrevanje slovenskega gospodarstva bi se lahko začelo prihodnje leto.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je dodatno znižal napovedi o gibanju obsega bruto domačega proizvoda (BDP). Namesto lani jeseni napovedanega 1,4-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti se Sloveniji v letu 2013 obeta padec za 1,9 odstotka.

S tem se bo gospodarska aktivnost letos drugič zapored zmanjšala, potem ko je bil lani zabeležen padec za 2,3 odstotka. Ob tem se bodo razmere na trgu dela še zaostrile, zaposlenost pa zmanjšala tako v vseh dejavnostih zasebnega sektorja kot v državni upravi in skupno letos upadla za 1,6 odstotka.

Povprečno število brezposelnih naj bi po lanskih 110.000 letos povzpelo na 123.500, prihodnje leto pa po pričakovanem poslabšanju ob koncu tega leta na malo več kot 124.000. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se zato povzpela na 13,4 odstotka, anketne pa na deset odstotkov.
Povprečno število brezposelnih naj bi po lanskih 110.000 letos povzpelo na 123.500, prihodnje leto pa po pričakovanem poslabšanju ob koncu tega leta na malo več kot 124.000. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se zato povzpela na 13,4 odstotka, anketne pa na deset odstotkov. FOTO: Thinkstock

Vasle: Negotovost na finančnih trgih se je povečala

Ocene o BDP je objavila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Njihovi analitiki Sloveniji za letos napovedujejo krčenje BPD za dva odstotka, v prihodnjem letu pa bo po napovedih možna le 0,1-odstotna oživitev gospodarstva. Ukrepi za izhod iz krize so prepočasni, preveč ohlapni in neceloviti, so izpostavili.

Urad v danes objavljeni pomladanski napovedi gospodarskih gibanj opozarja na visoka tveganja, da bo gospodarska aktivnost še nižja. Ta so povezana z negotovostjo v mednarodnem okolju ter potekom konsolidacije javnih financ in sanacije bančnega sistema.

Žal se razmere v mednarodnem okolju še poslabšujejo, je pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle. Medtem ko se je prej v območju evra pričakovalo minimalno rast, pa se bo po zadnjih napovedih BDP teh držav skrčil za 0,3 oz. 0,4 odstotka.

Vasle je spomnil na dogajanja na finančnih trgih, kjer se je po umirjanju v začetku leta v zadnjih tednih negotovost spet povečala. To je vplivalo na zahtevano donosnost dolžniških vrednostnih papirjev ranljivih držav, tudi Slovenije. To sta negativna impulza iz mednarodnega okolja, je povzel.

Iz domačega okolja pa sta poglavitni predpostavki, na katerih temelji napoved, nadaljevanje konsolidacije javnih financ in znižanje primanjkljaja v letu 2013. Naslednja pomembna predpostavka je stabilizacija bančnega sistema in prenehanje slabšanja razmer, je dejal Vasle in opozoril, da morebitna neuresničitev teh predpostavk pomeni dodatno tveganje za napoved.

Lani je javnofinančni primanjkljaj po prvih ocenah dosegel 1,315 milijarde evrov ali 3,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), predlani pa je znašal 2,298 milijarde evrov ali 6,4 odstotka BDP. Javni dolg je do konec lanskega leta narasel na 19,189 milijarde evrov ali 54,1 odstotka BDP.

Šibka rast izvoza

Letos na Umarju ob še naprej slabih razmerah v evrskem območju pričakujejo šibko rast izvoza (1,2 odstotka), obseg investicij pa se bo po štiri letih občutnega padanja zmanjšal za pol odstotka.

Rast izvoza bo tako zaostajala za slovenskimi tekmicami iz srednje in vzhodne Evrope, kot so Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska, temu pa bo po Vasletovih besedah še naprej botrovala slabša tehnološka struktura slovenskega izvoza, poleg tega pa tudi velika usmerjenost na trenutno šibke evropske trge.

Vseeno pa podatki kažejo tudi pozitivne trende, saj se je na primer izvoz na hitro rastoče trge v času krize podvojil, a še vedno znaša le 17 odstotkov vsega izvoza. Za 22 odstotkov se je od leta 2008 povečal tudi izvoz visoko tehnološko zahtevnih proizvodov.

Pri investicijah, ki so se v času krize skrčile kar za 55 odstotkov, na Umarju letos pričakujejo nadaljnji padec investicij v stanovanjske nepremičnine ter šibke trende pri investicijah podjetij, medtem ko bo pričakovana rast javnih investicijah v veliki meri povezana z uspešnostjo države pri črpanju sredstev EU.

Kriza
Kriza FOTO: Thinkstock

K padcu gospodarske aktivnosti bo ključno prispevalo občutnejše krčenje končne potrošnje. Zasebna potrošnja bo po lanskem triodstotnem padcu letos upadla za štiri odstotke, države pa ob konsolidaciji javnih financ za 2,9 odstotka, je napovedal Vasle.

Razpoložljivi dohodek se bo zaradi pričakovanega znižanja plač tako v zasebnem kot javnem sektorju in krčenja socialnih transferjev še dodatno znižal. Lani je ta prvič v krizi občutneje nazadoval in bil za pet odstotkov nižji, letos naj bi šel navzdol še za malo manj kot štiri odstotke, v naslednjih dveh letih skupaj pa za 4,6 odstotka.

Okrevanje prihodnje leto

Počasno okrevanje slovenskega gospodarstva bi se lahko začelo prihodnje leto. Leta 2014 naj bi Slovenija zabeležila skromno rast v višini 0,2 odstotka, za leto 2015 pa urad napoveduje rast v višini 1,2 odstotka.

Ob tem je Vasle opozoril, da je to osrednja napoved, tveganja pa so visoka in trenutno nagnjena predvsem v negativno smer. Rezultat bo lahko tako slabši, če se na slabše spremenijo predpostavke v mednarodnem okolju in na finančnih trgih ter če pride do odstopanja od začrtane poti pri konsolidaciji javnih financ in sanaciji razmer v bankah.

Damijan: Če bo vlada omahovala, se lahko zgodi črn scenarij

Po mnenju ekonomista Jožeta Damijana so ocene Umarja o gibanju letošnjega BDP skladne z napovedmi Evropske komisije, za prihodnje leto pa so bistveno bolj pesimistične. "Trenutno je skorajda vse odvisno od prepričljivosti vlade glede sanacije bank, konsolidacije javnih financ ter začetka privatizacijskih postopkov," je ocenil.

"Če bo vlada pri tem omahovala, se bo zgodil najbolj črni scenarij in čaka nas globoka in dolga gospodarska depresija z vsemi posledicami na socialnem področju. To so povečanje brezposelnosti, padec plač, pokojnin in socialnih transferjev," je ocenil Damijan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso69
15. 05. 2013 22.18
vlada bo zniževala zaposlitev v javni upravi za 1% na leto....to obljubljajo že 15 let pa jim je vedno ratalo dodatno zaposliti v javni sektor...in sploh ne vem kaj naj si mislim...kot da nas nekdo zajebava... učinkoviti ukrepi: - ministri naj si znižajo plačo na polovico, - parlamentarci naj delajo brez nadomestil in naj delajo zgolj iz časti in patriotizma, - zmanjšati osebni dohodek za 25% tistim javnim uslužbencem, ki delajo po pisarnah,občinah in protokolarnih objektih, - število občin zmanjšati za vsaj 50% (iz 200 na 100) - država naj se umakne iz gospodarstva (prepovedati nastavljanje na odgovorna mesta v gospodarstvu po strankarski pripadnosti ter v nadzorne svete postaviti nefunkconarje), - ukiniti financiranje strank iz državne blagajne, - prepovedati dokapitalizacije podjetij iz državne blagajne, - omejiti in transparentno organizirati javne razpise, - razprodati ali oddati v najem nepotrebne protokolarne objekte, - prodati ali dati v najem vsa nezasedena državna stanovanja v državi - ukiniti državni svet - ukiniti direktorate - ukiniti profi vojsko in izstopiti iz nata - ukiniti DARS tak, kot je sedaj - prepovedati najem oz. dodatno zaposlitev svetovalcev vodilnemu kadru v javnih podjetjih - prodati državna podjetja oz. podjetja v večinski lasti države (domačim ali tujim investitorjem) - sprejeti interventni zakon, ki bi omogočil pobrati davke in premoženje tajkunom - spremeniti volilni sistem (iz večinskega na proporcionalni sistem) - zdravnikom zaposleni v javnih zavodih z zakonom prepovedati delovati zasebno v času službenih dolžnosti - z zakonom določiti odgovornost politika in vodilnega kadra v gospodarstvu - zmanjšati za 25% število zaposlenih na javni televiziji in radiu - predsednika vlade naj predlaga parlamentu predsednik države - uvesti univerzalni osebni dohodek (v višini cca 300 EUR) za vse državljane Slovenije starejše od 18.let - zakonsko omejiti delovanje podjetij z posredovanjem delovne sile (prednost domačim) - zvišati za 25% socialno pomoč za državljane Slovenije in zmanjšati za 30-50% denarno nadomestilo za nezaposlene - študentom dati možnost zaposlitve za določen čas preko napotnic do skupnega zneska 6.000 EUR neto na leto - minimalni osebni dohodek v Sloveniji v javnem in privatnem sektorju naj bo 850 EUR neto Ali zna kdo sešteti koliko miljard eurov bi s tem prišparali v Sloveniji?
brank1
02. 04. 2013 13.52
+2
Plače javnim uslužbencem je potrebno zvišat, da se bo poraba povečala. Veliko premalo se tožujemo, saj že odvetniki in notarji komaj živijo od obresti seveda. Sodnikom pa je potrebno itak zvišat plače drugače ne bo obsojen nihče. Nekaj tovarn pa takoj zapret saj se delat tako in tako ne izplača.
Robin Gunner
03. 04. 2013 11.09
+4
Plače javnim uslužbencem je potrebno zvišat, da se bo poraba povečala. Bedastoca! Da to naredijo morajo vzeti od plac realnemu sektorju ali pa se zadolziti. Ne vem kdo bo delal za manj od minimalne place v zasmiranih fabrkah. Sodnikom zvisat place? So jim ze zvisal, pa efekta nobenga. Treba jih je zmetat na cesto, ne pa da se jih sciti kot polarne medvede. Tovarne: tiste ki so v globokem minusu bi ze po normalni poti morale propasti, sam jih raje umetno drzijo pokonci in samo podaljsujejo agonijo.
Macay
01. 04. 2013 10.02
+6
Slovenski sistemi za 250 milijonsko državo to so Občine, Zbornice, Kultura, visoko šolstvo in Javna uprava so nasedla investicija, ki je uničila Slovensko državo. Normalno so to izgradili Norci.
Kajetan
31. 03. 2013 19.55
+1
Dokler bosta samo dve firmi uspešni c SLO ne bo nikoli drugače in ti sta Qulandija (špar) in DURS.
nikhrast
30. 03. 2013 16.26
+3
Ne obupat, Slovenija je anomalija, svet je že ven iz krize, vsaj glavni gospodarski indikatorji se boljšajo že nekaj let. Slovenija caplja za svetom kot ponavadi. Severna Evropa dela uspešno, Severna Amerika tudi, brezposelnost pada, borze so dosegle rekorde, banke poslujejo pozitivno, BRIC države tudi uspešno poslujejo, južna Evropa je pa še problem.
nikhrast
03. 04. 2013 16.59
Ena od večjih bank v Kanadi je lansko leto imela čez $8 milijard profita.
volek
30. 03. 2013 14.40
+8
Sedaj z novo vlado je narod srečen in vesel. To je najbolj pomembno.
volek
30. 03. 2013 14.39
+6
Je treba v ustavo zapisat stroge zaporne kazni za tiste, ki širijo govorice o padcu BDP in zvečanju nezaposlenosti. Morajo nam poročati samo o gospodarskih uspehih države, povečanju standarda in plač ter kako srečen je narod ko ima levo vlado.
Volfek
30. 03. 2013 13.29
+1
Prav je zadnjič na TV komentiral možakar: Ni ga strokovnjaka,ki bi rešil Slovenijo pred propadom.Reši jo lahko samo vojna in povojna rast nove države.
puspan
31. 03. 2013 18.10
+1
Ne bluzi, ce 2 miljona ne zna poslihtat svojih lumparij in nedela, bo pa zato svet zacel z vojno. Ne razumem, da 2 miljona pikzigmarjev se vedno misli, kako pomembni smo. Eno se moramo zavedat. Ce ne bomo v najkrajsem casu poslihtali solsko nalogo, ki bi bila ze davno lahko narejena, bodo ostali zelo hitro pokazali, kje so nase meje slabega vedenja.
Kajetan
31. 03. 2013 19.52
Ja kmecka_pamet se strinjam, vendar za naš pogrom lahko dolžiš tudi Evropo, ko smo že bili na tleh in ko bi se še lahko rešli so nas prisilili da so se zapufali za dodatni 13 miljar eur skupaj z garancijami za to da smo lahko pomagali grčiji, španiji, irski, cipru, italiji. In kaj bomo dobili v zameno prihod trojke in pa drastične ukrepe in to samo za to da bodo videli nazajk teh 13 miljar eur. + še vse od prej. Tako da v tej ekonomiji ki jo ima slovenija ni zdrave kmečke pameti
puspan
06. 04. 2013 17.26
Ja Kajetan, strinjal bi se s tvojim zadnjim stavkom. Vse ostalo pa je malo iz trte zvito. Za vsako clanstvo je treba nekaj tudi prispevati. V pufe nas ni mogel nihce prisiliti, to je bila popolnoma nasa avtonomna odlocitev. Treba je samo pretehtati, kaj nam je bilo v korist in kaj ne. Sicer pa vse to se ne pomeni, da v EU moramo ostati za vsako ceno. Vprasanje je samo, kaksna bi bila cena izstopa in kaj bi bilo potem? Naj ta presoja ostane vsakemu zase. Moja je pac znana, ceprav ne pomeni, da imam prav. V razmislek pa sledece. Naj mi nekdo pove, kje v Evropi je dezela s podobnim stevilom prebivalcev, ki ni povezana v nobeni integraciji.
MICLA
30. 03. 2013 10.48
+6
pa kaj se čudite samo poglejte kakšna banda goljufov in ponarejevalcev se je usidrala na čelo vlade tudi v mafiji je vse bolj pošteno in več poštenjakov kot v naši vladi ,no njihovi ker jaz te vlade ne priznam ken ni bila izvoljena od ljudstva.
brank1
02. 04. 2013 13.00
-1
Zamujaš J.J. in Črnač itd so šli. Tudi Gorenaka ni več.
Jocka Sklanca
30. 03. 2013 10.26
+11
Pa kaj če ne bo zagona gospodarstva. Saj zadnje čase tako ne poslušamo drugega kot: Javni sektor je na udaru, javni sektor je treba rešit, javni sektor se upira nižanju plač, javni sektor se upira odpuščanjem....dejmo rešit javni sektor! Dol nam visi za gospodarstvo...pa kaj če je teh 120.000+ brezposelnih iz gospodarskega sektorja. Glavno da bo javni sektor še naprej "cvetel".
ikoz
29. 03. 2013 23.00
+12
jezen sem na generala maistra ce njega nebi bilo bi bili zej mi pod avstrijo in nebi bilo teh problemov pa se bolje bi ziiveli
Maday
30. 03. 2013 10.08
+6
Js sem pa jezna na Maistra ker se ni boril na južni meji in severno pustil na miru.
asul
29. 03. 2013 20.56
+5
2014 rast? Zaradi česa? Rast je samoumeven pojav?
Jimi1
29. 03. 2013 21.35
+3
To oni na vrhu politike in GZS tako razmišljajo, za to gre pa vse navzdol...
tiptronic
29. 03. 2013 19.23
in prav je tako!!!
ONniON
29. 03. 2013 19.18
+13
učite se nemško se splača in vedno prav pride . Avstrija ima najnižjo brezposelnost v evropski uniji
ne rabimo predsednika
29. 03. 2013 18.16
+7
Ne vem izgleda da ste mi izbrisali komentar. Mislim da nisem nikogar žalil. Hotel sem samo povedati da ne rabimo UMAR-ja (in njihovih odličnih službic z bajnimi plačami) da nam pravijo kar ste tukaj napisali , mislim da je vsem jasno kam vse skupaj pelje...
osnmse1s
29. 03. 2013 18.11
+6
Gospodarstvo, ja gospodarstvo je osnova vsega. Šolski sistem je to dejstvo desetletja zanemarjal, šolski ministri so na to pozabili, zanimivo pa je, da se ob številnih šolskih reformah ni nikoli oglasilo Ministrstvo za gospodarstvo, gospodarska zbornica, obrtna zbornica... Jasno, saj so vse to vodili pretežno "izredno zaposljivi kadri" s FDV. In tako je še danes in še naprej bo tako. Pot navzdol je zagotovljena.
Balki30
29. 03. 2013 18.00
+0
Omg jas sm pa mislu da zdaj ko kučan vlada, da bo drugače ejga......
master69
29. 03. 2013 16.22
+16
Samo sanacije bančnih sistemov!!! nihče pa ne opazi da okoli nas rastejo sami trgovski centri!!! Le malo pa je dobrih večjih podjetij oz. se št. le teh zmanjšuje!!! Tukaj je zanka za vse to!!! Treba je bolj delat na gospodarstvu in potem bo tudi brezposelnost manjša in vse kar sledi... Kakšno trgovino ki je viška zapret, več podjetij odpret!!!! Ne pa tako, zakaj že imajo Avstrijci v trgovinah iste cene kot mi? Še letno vinjeto majo cenejšo!! Mi pa sam še davke plačujemo da lahko pridaniči dobro živijo!!! To ne pelje nikamor!!!
Franjop
29. 03. 2013 16.12
+8
A STAVIMO,da bo padev VSAJ 3%? Kdo stavi?
Franjop
29. 03. 2013 16.18
+2
Ne,da bi vam to zelel,a taka je STVARNOST! in res ne razumem kako,da se vecina,velika vecina,tega ne zaveda. Mah.
master69
29. 03. 2013 16.25
+2
Sj ti si tud naš!!! K vedno napišeš vam želel!!! Bolje bi bilo da napišeš da bi nam to želel !!! Pa malo preveč provociraš!!!
brabusednet
29. 03. 2013 16.00
+7
Nič bat nova vlada mlada pametna kot hudič.V bankrot nas bodo ja znali spravit ni vrag da ne.
vertex
29. 03. 2013 16.08
+5