Gospodarstvo

Jašovič vztraja, da o 'iranskih poslih' ni vedel nič

Ljubljana, 12. 06. 2017 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Pred bančno preiskovalno komisijo DZ je pričal nekdanji prvi mož NLB Božo Jašovič. Razgovoril se je o prodaji Mercatorja in ocenil, da je bil ta prodan prepozno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaslišanje
    02:28
    Iz SVETA: Zaslišanje
  • Iz 24UR: 'Za transakcije nisem vedel'
    02:45
    Iz 24UR: 'Za transakcije nisem vedel'
NLB
NLB FOTO: Damjan Žibert

Pred bančno preiskovalno komisijo DZ je danes pričal Božo Jašovič, ki je NLB vodil od jeseni 2009 do konca leta 2011. Znova je osvetlil dogodke ob takratni načrtovani prodaji delnic Mercatorja, do katere ni prišlo, zato je odstopil s tega položaja. Če bi se prodaja zgodila takrat, bi bilo to za banko veliko bolje, je ocenil.

Kot je spomnil, je uprava NLB takrat prodajo delnic Mercatorja potrdila, a je nadzorni svet banke odločitev o tem preložil. Nanj je tedanja Agencija RS za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) naslovila dopis z mnenjema finančnega in kmetijskega ministra, zakaj se to ne sme zgoditi. A AUKN svojih stališč ni podkrepil z analizami, je dodal.

"Prodaja je bila v kratkoročnem in dolgoročnem interesu banke, ki bi s tem denarjem lahko financirala sanacijo drugih družb ali odplačala kredite do tujih bank," je navedel. Takšno stališče je uprava NLB oblikovala na podlagi analize, ki jo je opravil finančni svetovalec bank pri prodaji večinskega deleža Mercatorja, družba ING, in iz katere je bilo razvidno, da je bil Mercator takrat daleč bolj zadolžen kot Agrokor.

Ko se je nato čez nekaj let prodaja dejansko odvila, pa je bil položaj obrnjen, poleg tega pa Agrokor prevzema ni financiral s kapitalom, kot je bilo predvideno ob prvi prodaji, temveč se je zanj zadolžil, je povzel.

Na vprašanje predsednika komisije Anžeta Logarja (SDS), ali je politika skušala vplivati na odločitve banke o prodaji delnic Mercatorja, je Jašovič odgovoril: "Vem, kdo je neposredno skušal vplivati, zato sem tudi odstopil, ker sem razumel, da nimam več podpore pri ključnem lastniku banke." Pritiske so po njegovih besedah občutili tudi prek medijev, ki so navajali, da banka nepremišljeno prodaja delnice Mercatorja.

Na opozorila Janka Vebra (SD), da bi morala NLB ob prodaji Mercatorja upoštevati tudi narodnogospodarski vidik, je Jašovič dejal, da so se zavedali teh posledic, zato so predlagali, da naj, če država želi, da to ostane v slovenskih rokah, angažira Kapitalsko družbo in Slovensko odškodninsko družbo, da kupi te delnice.

"Ta ponudba je bila večkrat podana, konzorcij bank je to večkrat ponudil tudi na sestanku pri ministru," je dejal. Zaščita slovenskih interesov je bila predvidena tudi v pogodbi, to je, da se ne sme odpuščati, da se zagotovi enako navzočnost slovenskih dobaviteljev v sistemu ipd., je dodal.

Glede NLB same pa je dejal, da bi bil obseg bančne luknje manjši, če bi jo dokapitalizirali prej, leta 2009 ali na začetku 2010: "Preprečili bi negativno zanko, verjetno bi bilo propadlih podjetij manj, banka bi lahko prej začela s potrebnimi restrukturiranji in menim, da bi bila potrebna sredstva za izvedbo bančne sanacije manjša." K njej pa sta prispevala svetovna kriza in to, da je banka prehitro rasla, ob tem pa ni razvila mehanizmov korporacijske kontrole, kar je že povedal tudi na zaslišanju pred prvo bančno komisijo v začetku leta 2014.

V času njegovega vodenja NLB je banka spreminjala dokumente iz pisne oblike v elektronsko, pri čemer naj bi služba notranje revizije odkrila številne pomanjkljivosti, težave s slabimi kopijami; Logar je navedel, da se je 76 kreditnih map izgubilo. Jašovič je bil presenečen nad navedbami, da dokumentacija manjka ter dejal, da so vsa opozorila te službe jemali resno, da je ta vedno predlagala, kako ukrepati, kar so tudi podprli: "Če je notranja revizija kaj ugotovila, je predlagala ukrepe, ki smo jih podprli in izvajali."

Povedal je, da v zgodbi s parkiranjem delnic Banke Celje za poznejši nakup, v katero naj bi bili vpleteni nekateri višji kadri, teh, ko so to razkrili, niso mogli sankcionirati, ker jih ni bilo več v banki.

Glede naložbe v West East Bank Sofija je povedal, da so izbirali "med slabimi možnostmi" in se odločili za njeno prodajo. Drugače pa so se odločili pri naložbi v Stožice. "To je eden od nedokončanih projektov, ki smo ga nasledili. Glede na to, da so bila izdelana že vsa poročila o vzdržnosti projekta, smo se dogovorili še za zunanje preverjanje, ki je pokazalo, da je vzdržen in na koncu smo se odločili, da ga dokončamo."

Kot je pojasnil, so tehtali manjše zlo in kaj je manjša škoda za banko: "Menim, da je bila ob takratnih informacijah odločitev prava, saj je bila banka v projektu že močno izpostavljena."

O iranskih poslih ni vedel nič

Zaslišanje ni minilo niti brez vprašanj, ki so se nanašala na razvpite iranske transakcije. "Takrat res nisem vedel," se je branil Jašovič. Dejal je, da so za vse skupaj izvedeli šele konec leta 2010, ko so jih na nenavadna nakazila opozorile pristojne službe.

"Gre za to, da je interna revizija ugotovila nekatere znake neobičajnega poslovanja in predlagala zaprtje in to smo naredil," je dejal. A to se je zgodilo šele po dveh letih in več kot 9.000 brezplačnih transakcijah, saj Irancu v vsem tem času nikoli ni bilo treba plačati prilivne provizije. Logar s pojasnili ni bil zadovoljen. "Ko po vsem tem oseba, na katero se nanaša pet poizvdeb, 402 reklamaciji, pride v banko, ji vi odobrite še dva dodatna računa in omogočite spletno poslovanje? Je to šala ali je to res možno v NLB," je spraševal Jašoviča. Ta pa je na to dejal le: "Ne vem, mi mu nismo tega – kot uprava - odobravali."

Po Jašovičevih besedah so jih odobrili zaposleni na nižjih nivojih, ki so kasneje o vsem dogajanju obvestili tudi pristojne z Uradom za preprečevanje pranja denarja.

Medja kritičen do predhodnika

Pred preiskovalno komisijo je danes nastopil tudi Janko Medja, ki je največjo slovensko banko vodil od jeseni 2012 do februarja 2016. Kot je dejal, je dobil banko v finančno slabem stanju, to pa velja tudi za marsikateri nadzorno-upravljalski sistem. "Dobili smo razmeroma slab sistem upravljanja s tveganji, nekatere politike smo pogrešali v celoti, nekaterih se ni spoštovalo," je dejal.

Povedal je, da so z ugotavljanjem vzrokov za pretekle izgube banke začeli konec leta 2012, na vprašanje predsednika komisije Logarja, zakaj niso začeli že prej, pa je odvrnil, da ne ve. "Mi smo začeli konec leta 2012 na mojo lastno pobudo. To bi lahko naredila tudi prejšnja uprava," je dejal.

Logar je opozoril tudi na stroške, ki jih je imela banka s podjetjem v lasti nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, ki je za NLB forenzično pregledovala kreditne mape. "Domnevam da se je NLB to izplačalo," je dejal Medja, a dodal, da ekonomske računice ne more nihče dati, saj je bilo treba te posle raziskati, sami pa za to niso imeli dovolj kadrov.

V zvezi s pred kratkim razkritim primerom pranja denarja pred NLB v letih 2009 in 2010 je Logarja zanimalo, ali bi ga Medja zaznal, če bi se to dogajalo v času njegovega mandata. "Tega primera ne poznam, a če bi šlo za eno milijardo evrov, upam, da bi me kdo opozoril," je odgovoril. Se je pa spomnil, da je v času njegovega mandata nekdo želel nakazati 500 milijonov evrov. "To je prišlo do mene in smo mu rekli, naj najprej dokaže izvor," je dejal.

Medja je zanikal, da bi kdaj nanj vplivala politika. Na vprašanje, ali je kdaj politika poskušala vplivati nanj, pa je spomnil na obisk kriminalistov v septembru 2013: "Ali je to, da ti organizirajo hišno preiskavo, poskus vplivanja politike?"

Medja je pred leti že pričal pred parlamentarno komisijo, ki je pod vodstvom Marka Pogačnika (SDS) ugotavljala, kdo je kriv za potrebo po sanaciji bank z denarjem davkoplačevalcev. Prav tako je dejal, da je delno za slabe kredite kriva svetovna kriza, a da so k luknji v bankah prispevale tudi prevare. Takrat je ocenil, da večina slabih kreditov v NLB izvira iz obdobja pred letom 2006 ter iz leta 2007, nekaj pa tudi iz leta 2008.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
26. 06. 2017 22.33
je pa se skriva arhar .ali ni on vsevednež pri bankah in je za tolle sigurno vedel. itak so vsi v vrhu nlb krivi,ker ne vejo kdo je kriv,ker so vsi vedeli .ne mi reč.da ne vejo,kdo je dal komando,da se ne zaračuna provizije,...lažnivci ,kradljivci .--iz nlb pa še kateri udbaš in iz foruma 21,kako nam lahko tako lažejo??pa za frankfurtsko banko tud ne vejo kam je denar poniknil. tito bi jih dal na goli otok ,da se spomnijo!!
kaslc 1
13. 06. 2017 13.37
+2
a strici niso nc oduzad
sinhron
13. 06. 2017 13.11
+0
O tem morate vprašati Marka Pogačnika in vse ostale SDS-ove nadzornike NLB , NEKATERI ŠE SEDAJ SEDIJO NA TEH MESTIH !
Bojan-F
13. 06. 2017 12.11
-2
Absurd je, da te o javnih financah ali drzavnem premozenju sprasuje SDS.
ROMELS
13. 06. 2017 12.23
+3
A po tvoje bi jih morali LDS ali SD- jevi lopovi, al kaj? Zakaj ste pa nasprotovali EU TROJKI? Ker ste se bali,da bi ona to porihtala, kot je treba.
ginger 1
13. 06. 2017 12.53
+2
Bojan-F...je lepo ziveti v zablojeni zablodi ? Zgleda,da si vesel,ko zivis v butasti zablodi.
ROMELS
13. 06. 2017 17.50
+2
Mogoče misli, da bi lopovi sami sebe zasliševali.
jzkzfzmz
13. 06. 2017 09.00
Nor bi bil če bi priznal, čeprav je več dokazov ampak, dosti se je okoristilo pri tem...
ginger 1
13. 06. 2017 08.52
+1
Trebusaka in Miho jezi,da je afero v javnost spravila desnica. Opozicija opravlja delo preiskovalnih novinarjev,ki so povsem odpovedali. Glede na to,da so pop in Akanal rezimski trobili se sploh ni nic za cuditi. Medtem,ko so levaki montirali lazne procese proti leaderju desnice so se oni ukvarjali s pranjem denarja in imeli roke globoko v marmeladi. Zdaj pa jih omenjena pop in Akanalizacija skusata cim bolj zascititi. Ampak lopov,ki vreco drzi in tisti,ki vanjo mece plen sta,oba enako kriva.
ROMELS
13. 06. 2017 11.12
+2
Zato se pa levaki imenujejo marmeladarji. Ne zastonj. saj kradejo kot srake.
NoExit
13. 06. 2017 00.16
+6
Vse plače in nagrade prinesi nazaj v proračun pa v čuzo ..,!
pizzamargerita
12. 06. 2017 23.12
+4
LAZE KOT PES TECE. BREZ SRAMU.
dunc46
12. 06. 2017 22.21
+9
Itak takile vidijo banke, ki nič ne vejo ali majo min spomin.. Jz bi jih dal v samico.. Bi se prec spomnili vsega do evra in tolarja nazaj!! Pa kje jih najdejo... In nikomur ništa
srebrnibreg
12. 06. 2017 22.07
+2
Še vedno mi nihče ni napisal koliko je bila država in koliko mi državljani oškodovani pri tem poslu.
DeBill
12. 06. 2017 20.57
+15
kriv je, če ni vedel nič ker ni vedel nič, če pa je vedel pa je kriv ker je dovolil. čuza!
mackon08
12. 06. 2017 21.24
+6
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bojan-F
13. 06. 2017 12.15
+3
Tocno tako ... mnogokrat sem zapisal, da je potrebno visoke (najvisje) drzavne uradnike, ki za casa svojega mandata niso nic videli, vedeli ali slisali, potrebno dozivljensko odstraniti od drzavne uprave oz. upravljanja z drzavo ...
Finfer
12. 06. 2017 20.47
+12
Taki pokvarjenci kot so jašović,veselinović,medja sploh niso vedeli kaj se dogaja v banki za njih je bilo pomembno da dobivajo 30,000,oo eurov na mesec tisti ki pa so dejansko kradli so razni bančni referenti ki so se zmeraj na pozicijah v banki in nemoteno ropajo naprej kakor da se ni nič zgodilo !!
DeBill
12. 06. 2017 20.58
+6
pa kaj res misliš, da se referenti upajo (vem da ne, dober troll). seveda so vedeli in odobrili.
Castrum
12. 06. 2017 19.44
+5
Zakaj ta članek ni na prvi strani 24ur.com?
kaslc 1
12. 06. 2017 18.23
+6
aso tega tud strici od uzadi
DeBill
12. 06. 2017 20.58
+8
dostojevski II
12. 06. 2017 16.50
+13
Medja je pred leti že pričal pred parlamentarno komisijo, ki je pod vodstvom Marka Pogačnika (SDS) ugotavljala, kdo je kriv za potrebo po sanaciji bank z denarjem davkoplačevalcev. Prav tako je dejal, da je delno za slabe kredite kriva svetovna kriza, a da so k luknji v bankah prispevale tudi prevare. Takrat je ocenil, da večina slabih kreditov v NLB izvira iz obdobja pred letom 2006 ter iz leta 2007, nekaj pa tudi iz leta 2008..... MARKU POGAČNIKU IZ SDS NI USPELO !.... Da bi ugotovil, kdo je bil takrat na oblasti. Upajmo da bo Anžetu Logarju, čeprav je prav tako iz SDS, uspelo do konca mandata ugotoviti, kdo je bil v letih 2006, 2007, 2008 na oblasti, kdo je bil premier, kdo je imel v rokah škarje in platno.
290ktober
12. 06. 2017 17.13
+1
Castrum
12. 06. 2017 19.47
+0
dostojevski...a ni za poslovanje gospodarske družbe odgovoren CEO , oziroma UO?
Castrum
12. 06. 2017 19.49
-2
dostojevski....po tej tvoji , sicer v realnem gospodarstvu popolnoma neverjetni teoriji, je za današnje dobre rezultate NLB "kriv" Cerar?
DeBill
12. 06. 2017 20.59
+2
vseeno je, kdo je bil na olasti, če si ceo z integriteto in ugledom mu rečeš adijo in ga prijaviš.
Bojan-F
13. 06. 2017 12.17
+1
Tocno tako ... ne pa da ga lastnik preko letnih porocil Nadzornega sveta hvali na vse pretege.
kaslc 1
12. 06. 2017 16.02
+7
ovce se dajete na leve pa desne,tevcki a se niste pogruntal,da vas eni kot drugi v imenu demokracije zejne cez vodo vlacijo
PartijskihQrbSinovi
12. 06. 2017 16.22
+4
Krivci imajo imena. Ki jih levica zavzeto skriva.
razocarani
12. 06. 2017 16.40
+9
ah no ti vidis vedno samo leve a bos sel zedo okulista da ti naredi ocala pa ne z crnimi sipami res mi greste nekam taki fanatiki ki lezete svojemu sefu v rit pa naj bo to milan ali janzek oba sta velika skodljivca bi dodal kako grdo besedo a je nas slovar ne premore za take izprijence
DeBill
12. 06. 2017 21.00
+0
skriva jih politika, levica in denica je eno in isto. ko sem gledal jj na zboru sds-a se mi je zdel kot gostujoči psihijater.
TRUMPP
12. 06. 2017 15.59
-1
Vse laufa,.....kot vedno,.......po levaško,......!
razocarani
12. 06. 2017 16.43
+5
a tvoji pa ne namakajo kljuncke ti nimajo ritke da bi kakali ??? KOLIKOR VIDIM IMA TVOJ JANZEK NEIZMERNO VELIKO KO MU TAKI KOT SI TI NOT LEZETE ,, sedaj pa v jok iin me takoj popljuvaj za levaka ,,ves ljubi fanatik prav na vse se lepo podelam se posebej na take bolnike kot si ti vi ste krivi da nas vsi sektasi lepo ropajo v nedogled ,,sicer pa so tvoji komentarji tako bogi da si lahko poisces kako zdravljanje ,,ne razumem kako je clovek lahko tako bogi na duhu ,,,