Gospodarstvo

Januarja boljša gospodarska klima

Ljubljana, 25. 01. 2010 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Desezonirana vrednost kazalca gospodarske klime je bila januarja za štiri odstotne točke višja kot decembra, glede na lanski januar pa za 17 odstotnih točk.

Z državnega statističnega urada so sporočili, da je na zvišanje vrednosti kazalnika vplivalo predvsem večje zaupanje v predelovalnih in storitvenih dejavnostih. Vrednost kazalca gospodarske klime je bila sicer glede na dolgoletno povprečje januarja nižja za 14 odstotnih točk.

Kazalec zaupanja v gradbeništvu se je januarja znižal.
Kazalec zaupanja v gradbeništvu se je januarja znižal. FOTO: POP TV

Kazalec zaupanja v predelovalnih dejavnostih se je januarja v primerjavi z mesecem prej zvišal za pet odstotnih točk, v primerjavi z lanskim januarjem pa je bil višji za 31 odstotnih točk. Pričakovanja za prihodnje tri mesece so večinoma ugodna, razen vrednosti kazalnika pričakovane cene.

Vrednost kazalca zaupanja v trgovini na drobno je bila za dve odstotni točki nižja kot decembra, v letni primerjavi pa za 22 odstotnih točk. Največ podjetij v trgovini na drobno je kot omejitveni dejavnik tudi v januarju navedlo konkurenco v sektorju, navajali pa so tudi nizko povpraševanje in visoke stroške dela. Tudi pri zaupanju v trgovini so pričakovanja za naprej večinoma ugodna, razen pri kazalniku pričakovanega zaposlovanja in pričakovane prodaje.

Kazalec zaupanja v gradbeništvu se je januarja v mesečni primerjavi znižal za sedem odstotnih točk, glede na lanski januar in dolgoletno povprečje pa se je znižal za 17 oziroma 47 odstotnih točk. Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu v tem mesecu sta bila nezadostno povpraševanje in velika konkurenca v panogi. Podjetja so kot omejitev navajala tudi visoke stroške dela, visoke finančne stroške in slabe vremenske pogoje. Pričakovanja za naslednje tri mesece so večinoma neugodna.

Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil januarja za devet odstotnih točk višji kot decembra, v letni primerjavi pa za osem odstotnih točk. Največ podjetij v storitvenih dejavnostih je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje, sledijo pa finančne ovire, težave zaradi drugih ovir in pomanjkanje delovne sile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
26. 01. 2010 13.22
Optimizem nikdar ne škodi.
bron
25. 01. 2010 23.12
POČASI BODO OTOPLITVE.
HellWolf
25. 01. 2010 17.06
Bravo, dobra poteza vlade. Sam upmam da bom imel kaj od tega.
cokoloko
25. 01. 2010 16.34
Ker smo očitno dobrih novic navajeni, slabe pa so tako izjemoma, da je treba o njih pisati in jih kometnirati ;)
pepar
25. 01. 2010 16.14
Zanimivo pa je da za dobre novice ni komentarjev. ZAKAJ LE?