Slovenija

Janša: Plenilski rebalans

Ljubjana, 26. 03. 2009 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je sprejel rebalans proračuna. Medtem ko Pahor pravi, da gre za protikrizni rebalans, pa je Janša prepričan, da je rebalans plenilski.

Denar
Denar FOTO: Reuters

DZ je danes sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim se presežek odhodkov nad prihodki povečuje na dobro milijardo evrov, kar je 2,94 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Janez Janša meni, da je rebalans proračuna plenilski, delovanje vlade pa skregano z logiko. Vsebinsko gre predlog rebalansa po Janševih besedah "v popolnoma nasprotno smer" od potreb.

Medtem ko so prihodki v letošnjem proračunu po novem načrtovani v višini 8,78 milijarde evrov, pa je za odhodke predvidenih 9,92 milijarde evrov. S tem se proračunski izdatki v primerjavi z doslej veljavnim proračunom povečujejo za nekaj več kot 804 milijone evrov, predvsem za področje trga dela in delovnih pogojev, gospodarstvo, znanost in tehnološki razvoj ter izobraževanje.

Rebalans ni razvojno naravnan, ne spodbuja gospodarskega in tehnološkega razvoja ter ne temelji na realnih predpostavkah, je pred glasovanjem opozoril Marijan Pojbič (SDS). Franc Bogovič (SLS) je dodal, da tudi ne odraža resnosti položaja, v katerem smo, medtem ko ga je Zvonko Černač (SDS) označil za kršitev predvolilnih obljub. Borut Sajovic (LDS) je rebalansu izrekel podporo, saj gre, kot je dejal, za popravek slabega proračuna, po oceni Luke Jurija (SD) pa je odraz modrosti in zrelosti koalicijskih partneric.

DZ sprejel štiri dopolnila

Izmed 44 vloženih dopolnil k rebalansu je DZ sprejel štiri, s katerimi je prerazporedil skupaj 2,3 milijona evrov. Najzajetnejše je vredno 1,3 milijona evrov, za kolikor se povečujejo sredstva službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ta pa jih bo v obliki sofinanciranja investicij v lokalne ceste namenila občinam.

Novela zakona vsebuje še dve začasni rešitvi, in sicer pravno ureditev dogovorjenega aneksa s sindikati glede reforme plač v javnem sektorju ter višino naročnine RTV za letos. Ta je za gospodinjstva določena v višini 12 evrov mesečno.

Prav tako sta bili podpore deležni dopolnili, s katerima se znotraj proračunskih postavk ministrstva za okolje in prostor prerazporeja 900.000 evrov, tako da se povečujejo sredstva za izboljšanje stanja okolja, zmanjšujejo pa sredstva za spodbujanje učinkovite rabe in obnovljivih virov energije ter Agencije RS za okolje. Je pa ta agencija dobila dodatnih 90.000 evrov za programe ohranjanja biotske raznovrstnosti in varstva naravnih vrednot.

Ni pa bil podpore deležen predlog poslanske skupine SDS o zagotovitvi 63,8 milijona evrov za izplačilo t. i. draginjskega dodatka upokojencem. Prav tako s predlogom o znižanju materialnih stroškov vseh proračunskih uporabnikov za desetino, s čimer bi privarčevali 23,7 milijona evrov, ni uspelo poslanski skupini SLS. Radovan Žerjav je zato napovedal, da bo podobno rešitev že zelo kmalu predlagala vlada sama, a v višjem odstotku.

Protikrizni rebalans

To je protikrizni rebalans, ki bo dal pozitiven impulz zlasti gospodarstvu, je v sredo ob predstavitvi predloga v DZ dejal premier Borut Pahor. Vlada ga je pripravljala v okoliščinah, ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj za letos napovedoval 0,6-odstotno gospodarsko rast, medtem pa je napoved popravil na skrčenje obsega BDP za štiri odstotke.

Pahor
Pahor FOTO: Jani Dolinšek

Čeprav se napovedi za zahodno Evropo in tudi Slovenijo slabšajo, pa vlada s predložitvijo predloga rebalansa v DZ ni mogla več čakati. Treba je namreč zagotoviti denar za izvrševanje protikriznih ukrepov in zakonov, ki še niso vključeni v proračun, je povedal finančni minister Franc Križanič.

Zaradi sprememb, do katerih je z rebalansom prišlo v proračunu, je DZ sprejel še novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2008 in 2009. Novela med drugim predvideva pospešitev črpanja evropskih sredstev, skrajšanje plačilnih rokov države in zvišanje obsega zadolževanja.

Plačilni roki države se z novelo zakona skrajšujejo z obveznih 60 dni na 30 do 60 dni, obseg letošnjega zadolževanja države pa je določen v višini 2,3 milijarde evrov. Črpanje evropskih sredstev naj bi pospešili tako, da bodo izvajalci lahko po novem objavljali razpise za dve leti – tekoče in naslednje. Uvajajo se tudi predplačila za projekte, ki se financirajo iz evropskih sredstev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
05. 04. 2009 16.47
Kdaj pride zopet rebalans na rebalansov rebalans? Samo studirajo kako bi povecevali oz. se zadolzevali tile SD, LDS, ZARESOVCI IN DESUSI ? Ubogi narod pa NAJ TRPI, tej vladi ni hudo saj oni skrbijo za svoje so si ze dovolj nagrabli, in zapufal drzavo. Jaz sem ves moj denar iz banke dvignil in ga imam rajsi doma, ker ne zaupam tej vladni koaliciji, samo menjanje kadrov jih je in ustanavljanje nekih svetov in se tako naprej. A so ti zastojn? To pa neobremenjuje proracuna? Joj ali res imate narod za tako neumnega? Ste neucinkoviti, da nerecem kaj slabsega, ampak verjamem, da veste kaj mislim! A niste govorili, da se bo cedil med in iz pip bo teklo mleko... ha,ha,ha....
illuminati
29. 03. 2009 12.33
Najprej vsem poslancem,ministrom,nadzornikom,zdravnikom,..bla bla bla omejit plače na max recimo 3500 eur , pa da vidimo koliko bi se nateklo v blagajno ?!....znanstvena fantastika.... Revežu je treba še iz ust in riti izvlečt kakšne pare - ...... Totalno brezumje in nesposobnost !!!
sobota1
29. 03. 2009 07.16
ma dejte že odstopit pa povedat a vam žal ne gre... kaj vas je sram zdaj že vsi vejo da ste cepci
Logic Popeye
28. 03. 2009 20.14
zdaj se mi je posvetilo, zakaj so ti naši levičarji tako nesposobni: v sloveniji je preveč simpatizerjev komunizma. zato levičarji pridejo na oblast brez večjih naporov. nimajo se komu dokazovati. desničarji pa se morajo dokazati, da niso kmetavzarji, kakršno je splošno mnenje. brez truda ni nič, tudi če si še tako sposoben, kot mislijo da so tile naši levičarji.
incadessence7@hotmail.com
27. 03. 2009 13.57
rado62 se strinjam...."Pahor go home,modne revije je konec"!
jelica2@gmail.com
27. 03. 2009 13.51
Predsednik republike Danilo Türk je danes podpisal zakon o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. To se jim mudi, da se ja ne bi zamerili sladkim sosedom.
jelica2@gmail.com
27. 03. 2009 13.49
spicparklc27.03.2009, 12:10-3 Tega nisem jaz napisala: donitol26.03.2009, 18:1812 Janša bi dal delavcem in upokojencem,...KAJ NE DRŽI? Da vam je Pahor z Ruplom vrgel pesek v oči? Da je menjal s položajev strokovne ljudi, ki jih je že Janša podedoval od prejšnje vlade? Da delavci delajo za mizerne plače? Da so sindikalisti, predsedniki in člani nadzornih svetov... sami sebi namen? Moje je vprašanje še brez odgovora:
nefretete
27. 03. 2009 13.16
A ne Radek, vsake toliko, da te ne pozabimo.
SPICELJ
27. 03. 2009 13.11
RADO....hitro pojdi na članek o Bavčarju,da potrdiš Manjino klobasanje in pogledaš,da so tebe in Manjo razglasili za finančno nepismene..
RADO62
27. 03. 2009 13.10
O kako me veseli, da sem vas spravil na obrate draga levosučna kompanija partijcev in drugih bebcev z korenjenim IQ-jem.... ha ha ha
nefretete
27. 03. 2009 13.08
Furija 27.03.2009, 12:56 Saj vidiš, da se oklepajo bednih poskusov diskreditacije, ne se sekirat. Saj se vse odvija v pravo smer. Bolj kot bodo brcali, večje znamenje je, da je današnja vlada dobra.
RADO62
27. 03. 2009 13.07
miha04027.03.2009, 12:531 .... Točno tko... Vse si točno naštel in v bistvu ni argumenta, ki bi govoril v prid Pahorjevi partijski vladi kumrovškega enoumja.... No, razen izbrisanih so bili vsi državljani Slovenije s to vlado popolnoma izigrani, ker gre za nesposobneže "par excellence".... Pahor go home.... Modne revije je konec.... heh
nefretete
27. 03. 2009 13.06
RADO62 27.03.2009, 12:40 Zaradi tega, da ne bi očitali Janši plagijata? Radek, zaradi tega njegov greh ni nič manjši, to je samo zate tolažba. Pa še nagrado je dobil za ta govor. he he, ne tolaži se (ga)
SPICELJ
27. 03. 2009 12.59
ljudje ne nasedajte RADU,ki je pijanček brez flaše in velika SDS-ovca..
Furija
27. 03. 2009 12.56
RADO62 Že nekaj dni po netu spremljam kako širite laži. Igor Lukšič je na kongresu jasno povedal, da so besede o luni in zvezdah citat. Tako da ne nabijaj nekaj tja v tri dni, če ne poznaš cele resnice. JJ pa je svinjal z izjavami na DRŽAVNI PROSLAVI. In ni povedal, da koga citira! Bedni poskusi desnakarjev. Za bruhat.
miha040
27. 03. 2009 12.53
dejstvo je da bi janša v tem času ki je vlada vodil veliko bolje kot pahor v tem ni nobenega dvoma, ta vlada se je pa krize lotila na zelo sramoten način: -pahor je napovedal boj s svojimi kavicami, ki so proti milijonskim izgubam še kako pomembne -premočno so nabili trošarine -reševanje šrota...upam da ne še bavčarja -izbrisani so "prvorazredni" -nesposobnost križaniča tudi lahovnik ostaja samo pri besedah -premalo uspešnih gospodarstvenikov v vladi ki so politično nevtralni -preveč zaposlenih v državn oz javni upravi...
jelica2@gmail.com
27. 03. 2009 12.53
zulejka27.03.2009, 11:14-6 jelica2 ne vem, kje dobivaš te nore podatke (ki seveda ne držijo) KAJ NE DRŽI? Da vam je Pahor z Ruplom vrgel pesek v oči? Da je menjal s položajev strokovne ljudi, ki jih je že Janša podedoval od prejšnje vlade? Da delavci delajo za mizerne plače? Da so sindikalisti, predsedniki in člani nadzornih svetov... sami sebi namen?
resslovenka
27. 03. 2009 12.50
Delilci minusov - hvala. Se razločno vidi kako ste pristranski. Bog ne daj kakšno pisanje čez "vaše". Ko mački stopiš na rep, zamijavka ne? Pa me zanima sledeče, ko tako udarno pljuvate po tej vladi in vsem česar se poloti: S čim pa se je zamerila prejšnja oblast ljudstvu, da je pogorela na volitvah? Menim, da podedovanih stvari res ne morete podtikati drugim. Torej je v vaših glavah le eno: "Mi lahko, "oni" pa ne. In na koncu, zgodba o Istrabenzu tudi ni od včeraj!
RADO62
27. 03. 2009 12.40
manjakranjc27.03.2009, 11:259 ...Govor Lukšiča o "luni in zvezdah" je seveda ukraden oz. "sposojen".... Tako, da levosučni lažnivi kljukci nimajo več kaj očitati Janši, da kopira Blaira, ker si očito tudi utemeljitelj odpadajočega listja zelo rad izposoja govore drugih... heh
spicparklc
27. 03. 2009 12.10
jelica2 27.03.2009, 10:41 donitol26.03.2009, 18:1812 Janša bi dal delavcem in upokojencem,... Kr škoda, da nimamo več unga bankovca za jurja. Lahko bi JJa kot rudarja ovekovečili, mar ne. Ma kaj bi ondal...lepo te prosim? Vsakmu eno patrio kvečjemu.