Gospodarstvo

Gorenak: Krivce za enega največjih problemov države je treba pripeljati pred sodišče

Ljubljana, 28. 08. 2012 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu odstopil generalnemu državnemu tožilcu Fišerju in ministru za notranje zadeve Gorenaku. V poročilu se namreč pojavlja sum oškodovanj. Gorenak je poročilo že predal policiji.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Predsednik vlade Janez Janša je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu odstopil tudi generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku, saj se v njem pojavljajo sumi oškodovanj. Oba je pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume, so sporočili iz njegovega kabineta.

Predsednik vlade je poročilo o stanju v bančnem sistemu prejel od Banke Slovenije. Kot so navedli v kabinetu premierja, se ob navedbah in podatkih v poročilu porajajo sumi oškodovanj.

Banka Slovenije je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu pripravila v okviru priprave rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev.

"Pred roko pravice smo vsi enaki"

Gorenak je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu že predal policiji, so sporočili z notranjega ministrstva. O poročilu so se tudi že pogovarjali Gorenak, Fišer in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Barbara Brezigar.

Na ministrstvu poudarjajo, da so se sogovorniki strinjali, da je treba problemu slovenskega bančnega sistema posvetiti vso pozornost in da mora biti problematika prednostno obravnavana tudi na tožilstvu.

Zaradi oznake zaupnosti vsebine poročila na ministrstvu ne razkrivajo, je pa Gorenak o tem že opravil razgovor z vodstvom policije. Minister bo policiji podal tudi posebne usmeritve, kako naj se kadrovsko, organizacijsko in tehnično organizira, tako da bo v kar največji meri sledila usmeritvam tožilstva.

"Pred roko pravice smo enaki vsi, zato moramo storiti vse, da se raziščejo sumi oškodovanj v slovenskem bančnem sistemu in da krivce za enega največjih problemov te države pripeljemo pred sodišče," je ob tem dejal Gorenak.

V posameznih bankah potekajo skrbni pregledi

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je z informacijo o razmerah v slovenskih bankah že julija seznanil poslance, nadzornik bančnega sistema pa je prispeval tudi podatke o slabih terjatvah v slovenskih bankah za parlamentarno delovno skupino, ki je usklajevala rešitev za sanacijo bank.

Koalicija se je sicer uskladila o prenosu slabih terjatev na posebno agencijo oziroma sklad, ministrstvo pa naj bi v kratkem pripravilo tudi potrebne zakonske podlage, ki bodo podlaga za nadaljnja usklajevanja.

Poleg tega mora ministrstvo pripraviti tudi informacije o javnofinančnih učinkih takšne rešitve, za kar pa so podlaga natančni podatki o slabih terjatvah v treh največjih slovenskih bankah. Poleg podatkov Banke Slovenije potekajo tudi skrbni pregledi v posameznih bankah. Prve ocene pregleda v Novi Ljubljanski banki so že znane, pregleda pa potekata tudi v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Abanki.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Reuters

Nujno je treba ugotoviti odgovornost za stanje v bankah

Vodilni predstavniki vlade in tudi politike ob pripravi rešitve za slabe bančne terjatve, ki bo vsaj v prvi fazi najverjetneje padla na pleča davkoplačevalcev, izpostavljajo potrebo po nujnosti ugotavljanja odgovornosti za stanje v bančnem sistemu.

Poleg Janše je to ob nedavnih kriminalističnih preiskavah v NKBM med drugim poudaril tudi finančni minister Janez Šušteršič. Kot je poudaril, je odkrivanje nepravilnosti v bankah ključno pri vzpostavitvi ponovnega zaupanja javnosti v bančni sistem.

Zaradi nakopičenih slabih terjatev in sumov nepravilnosti v bankah je bila predmet kritike tudi Banka Slovenije, češ da ni ustrezno opravila naloge bančnega nadzornika.

Iz Banke Slovenije so nedavno sporočili, da bančni nadzor ne pomeni trajne prisotnosti v banki oziroma odobritve vsake poslovne odločitve. Ob tem so poudarili, da morajo pri nadzoru in morebitnih ukrepih paziti, da banki ne naredijo več škode kot koristi. Pojasnili so tudi, da so v zadnjih letih v številnih primerih sodelovali z drugimi regulatorji in organi pregona.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boris tavcar
31. 08. 2012 08.36
+5
"Pred roko pravice smo vsi enaki" samo prijatelji Janeza Janše ne (brat, Bavčar..)
gordo
30. 08. 2012 18.04
pa ka še čakajo saj je glavni pri koritu jj pazi se pa saj svojga šefa sigurno ne bo zapru
byteME
30. 08. 2012 14.48
+3
g. Gorenak po tem takem pa kar primi Janeza za roko in ga privedi!!!
Danijel Fric
30. 08. 2012 16.24
+5
pa na Bavčija in Šroteka, pa predrago Hildico itd naj ne pozabi, če že mora to storiti.................
Majda Božnar
30. 08. 2012 14.48
Iz SVETA: v vsaki državi obstajajo pošteni ljudje, pa tudi lopovi. Pomembno pa je razmerje, predvsem pa to, na kakšnem področju kdo deluje!
Gibson80
30. 08. 2012 14.42
+1
Gobezdavi Gorenak kaj se čaka?Vsi ti krivci bi morali že najman pet let čepet v zaporu....a ker smo v sloveniji velja tisti pregovor ki sem se ga sam apomnil:Ne ukradi kilo kruha,čeprav si sestradan kajti prišli bodo pote...ukradi raje miljone in nihče te ne bo povohal!!!Tako imamo pri nas v Sloveniji!!
Majda Božnar
30. 08. 2012 13.46
Metanje peska v oči : vlada bo dala denar za bencin, govorijo o legalizaciji travce, nujno je potrebno ugotoviti krivce......Dajte no, samo sistem je potrebno obrniti na glavo! Ampak z vami to ni mogoče! Priznam pa, da je korupcija cvetela tudi v času bivše domovine. In mi pride na misel: Premajhi smo, bi lahko vsi kradli iz jugoslovanskega korita, bomo pa imeli svojo državo, kjer bodo do korita prišli vsi tisti, ki so že prej imeli velik apetit!
Brabus
30. 08. 2012 13.36
+3
Največja laž Gorenaka je, "Pred roko pravice smo vsi enaki"
Majda Božnar
30. 08. 2012 13.11
Nujno je, da spremenimo zakonodajo, v kakšnem roku obtožba zastara. Po sedanjih izkušnjah sodeč, bomo rabili kar 50 let, da bi bili vsi lopovi tudi obsojeni - to so vsi tisti, ki so pokradli državo in tiksti, ki so to dopuščali, ker so imeli korist od tega. VERJAMEM V KARMO!
unpoli
30. 08. 2012 10.55
+2
samega sebe pa ne boš pripelu pred sodišče....tko da je vse bla bla bla...samo da si pridobi jj nekaj mesečnih procentov...
ivo55
30. 08. 2012 09.34
+3
Gospod guverner še kar kraljuje v svojstvu najvišjega nadzornika. Že sam sum na neopravljanje zaupanega mu dela bi moral biti zadosten razlog, da sam odstopi ali pa se ga razreši in za povzročeno finančno škodo izda obtožni predlog narodne izdaje
BaGr67
29. 08. 2012 20.56
+1
Vinko spet hara po twitteer-ju!!!
Danijel Fric
29. 08. 2012 19.43
+7
Zadeva bi morala v Haag, zraven pa tudi JJ in njegovi ljubljenčki.................
Skdesni
29. 08. 2012 19.32
+14
Gorenak pred katero sodišče, se ti zdi da so naša sodišča kredibilna jaz dvomim so isti lopovi kot vi imam trdne dokaze, torej pred katero sodišče?
Huey
29. 08. 2012 18.31
+11
Dokler ne bo tekla kri, se bodo delali norca iz nas...tako vlada kot elitna JU...
luciluk
29. 08. 2012 17.55
+6
MISIJA NEMOGOČE!!! Kajti potem je potrebno zapreti 1/2 sodnikov in 3/4 tožilcev, ki ne vidijo oz. založijo primer. Nihče, ponavljam nihče ne od gradbenih baronov in bančnih nadzornikov in uprave ne bo šel za zapahe. Kajti proceduralna napaka je v teh sojenjih stalnica. Slovencem je in bo še zelo žal ker l.91 ni bila izvedena LUSTRACIJA v javni upravi, v javnih podjetjih in v sodni veji oblasti. Sedaj je GORDIJSKI VOZEL tako prepleten, da ga je mogoče samo presekati, kot so presekali zgodovino poleti l.45.
motorka57
29. 08. 2012 15.24
+5
Majer,dolgo ti je poštar nosu pošto,da si se opogumu in dal nekaj od sebe,Gorenak bo pa zdaj "taglavn",ko bo pohopsal Hilde,Zidarje,Bavčarje pa bo vse sšrotou, mater bo veselo v dolini Šentflorjanski!!
tao24
29. 08. 2012 12.59
+11
SPET DELAJO ZA NAZAJ. Strinjam se, da je nujno potrebno poiskati krivce in jih ustrezno kaznovati. Ma, ali je to res prioriteta te države? Kaj pa gospodarski razvoj, delovna mesta, lakota, ...... KJE JE KAR SO OBLJUBLJALI? Ma smo Slovenci res tako zabiti, da podpiramo to in take podobne vlade (neglede na barvo)? Dejmo naredit tako stranko, ki bo RJAVE barve in bo prekrila tako redeče kot bele, saj so vsi za isti koš. Stalno nas vodijo neki šolani "intelektualci", ki nas izkoriščajo. Prevzemimo to državo v roke delavci (žal nas je vedno manj) in NAVADNI ljudje. Pošljimo te itelektualce, ki so se šolali vsi po istem kopitu, v TRPM.
motorka57
29. 08. 2012 15.17
+7
@tao24,tud jaz se sprašujem kaki smo slovenčki,da ne znamo vajeti prjet v svoje roke.Tlele sva že dva.Torej,kje ste ropotulje iz gostiln,čakamo vas!!!
motorka57
29. 08. 2012 15.18
+2
Huey
30. 08. 2012 05.07
+1
MICLA
29. 08. 2012 08.37
+12
vse vodstvene in nadzornike takoj spraviti v arest in takoj vse zamenjati tako kot so naredili v hipo banki drugače bodo imeli ti lopovi čas da uničijo dokumente in poskrijejo denar in bodo spet oproščeni ker so nadzorniki kradli skupaj z vodstvom.
I_LL_BE_BACK
29. 08. 2012 06.59
+10
Janez , za začetek boš moral zapreti nekaj kolegov iz mariborske nadškofije
POIVRE
28. 08. 2012 23.08
+8
Janez Novak Naš pravosodni sistem deluje terapevtski na obtožence. V postopku se nekako pomladijo! Obtoženi bodo lahko veseli, da so pred slovenskim pravosodjem, ki zbira dokaze s ciljem, da obtoženem dokaže, da ni kriv. Začetek je vedno enak. Hrup, ropot, slike, izjave..