Gospodarstvo

Janković dobil naslednika

Ljubljana, 24. 11. 2005 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni direktor Gorenja Žiga Debeljak je sprejel ponudbo za prevzem funkcije predsednika uprave Mercatorja.

Žiga Debeljak se bo iz Gorenja preselil nazaj v Mercator
Žiga Debeljak se bo iz Gorenja preselil nazaj v Mercator FOTO: POP TV
Nadzorni svet Mercatorja je Zorana Jankovića, ki je Mercator vodil od leta 1997, nekrivdno razrešil 15. novembra.

Član Gorenjeve uprave za finance in ekonomiko, 34-letni Žiga Debeljak, je danes predstavnikom nadzornega sveta Mercatorja sporočil, da sprejema ponudbo za prevzem funkcije predsednika uprave družbe ter mandat za sestavo nove uprave družbe, ki so mu jo v ponedeljek posredovali predstavniki nadzornega sveta. Debeljak bo na funkciji predsednika uprave Mercator začel delovati 1. januarja prihodnje leto.

Odločitev o sprejemu ponudbe je bila težka tudi zato, ker bom po dveh letih in pol zapustil svoje sodelavce v Skupini Gorenje. Po mojem prepričanju sodi Gorenje, tako kot Mercator, med najuspešnejša slovenska podjetja, z odlično vodstveno ekipo in zaposlenimi, s katerimi smo v zadnjih letih skupaj ustvarjali Gorenjeve dosežke. Žiga Debeljak

"Ponudbo sem sprejel po temeljitem premisleku. Vodenje Skupine Mercator mi predstavlja velik poklicni izziv, ki se mu bom posvetil z vso resnostjo in odgovornostjo. Verjamem, da bom s svojimi večletnimi delovnimi izkušnjami na vodstvenih delovnih mestih v dveh največjih slovenskih podjetjih, z dobrim poznavanjem Skupine Mercator ter s svojimi menedžerskimi in strokovnimi znanji lahko prispeval k uspešnemu nadaljevanju razvoja Skupine Mercator. V to sem še posebej prepričan zato, ker popolnoma zaupam odličnim sodelavkam in sodelavcem Mercatorja. Dobro jih poznam in vem, da bomo Mercator skupaj uspešno razvijali tudi v prihodnosti," je sporočil Debeljak.

Mercator je danes ena najuspešnejših gospodarskih skupin v Sloveniji, ki je v zadnjih letih dosegla izjemne poslovne dosežke. To je nedvomno zasluga dosedanje uprave, ki jo je vodil g. Janković, in vseh zaposlenih, ki so s svojim delom prispevali k poslovnemu razvoju Mercatorja. Žiga Debeljak

Kot še pravi, je na njegovo odločitev ključno vplivalo tudi dejstvo, da je s predstavniki nadzornega sveta uskladil poglede na smer razvoja in prihodnje poslovne izzive Mercatorja: "Prepričan sem, da bo Mercator tudi v prihodnje uspešno uresničeval svoje poslanstvo vodilne trgovske družbe v regiji jugovzhodne Evrope, povečeval zadovoljstvo svojih potrošnikov, zagotavljal socialno varnost svojim zaposlenim ter na družbeno odgovoren način ustvarjal vrednost za vse svoje lastnike."

V prihodnjih tednih bo Debeljak opravil razgovore s sedanjimi člani uprave družbe in z novimi kandidati za sodelovanje v upravi, tako da bi imel nadzorni svet možnost skupaj z odločanjem o imenovanju predsednika uprave odločati tudi o predlogu za imenovanje ostalih članov uprave družbe.

Žiga Debeljak, ki je leta 1998 magistriral s področja kontrolinga, je bil pred šestimi leti v Mercatorju direktor sektorja kontrolinga in računovodstva. Med drugim je bil zadolžen za strateški kontroling, strateške poslovne finance, računovodstvo, davčno politiko, interno revizijo ter druga povezana strokovna področja. Leta 2003 je v Gorenju prevzel položaj člana uprave za področje financ in ekonomike.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni