Gospodarstvo

Janković: Če mi kdo odplača lizing, mu zemljišča takoj prodam

Ljubljana, 12. 05. 2010 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
15

Damjan Janković je na preiskovalni komisiji državnega zbora za gradbene investicije zanikal, da bi se vrednost zemljišč na Barju zaradi spremembe namembnosti nujno zvišala.

Komisija za investicije v gradbeništvu
Komisija za investicije v gradbeništvu FOTO: Blaž Garbajs

Komisija državnega zbora za gradbene investicije je danes zaslišala načelnika oddelka za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana (MOL) Mirana Gajška. Komisijo je najprej zanimalo, kdo je spremenil namembnost zemljišč na Barju iz kmetijskih v zazidljiva. Zemljišča je namreč kupila Electa, katere lastnik je Damjan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Na zaslišanju je Gajšek pojasnil, da omenjena sprememba poteka v okviru spreminjanja prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je trenutno v fazi, ko ustrezne službe pregledujejo in odgovarjajo na pripombe, ki bo bile nanj podane v fazi javne razgrnitve.

Predsednico komisije Alenko Jeraj (SDS) je zanimalo, ali je res, da je ljubljanski župan Zoran Janković na oddelek, ki vodi postopek sprememb omenjenega načrta, posredoval zahtevek, katerim parcelam je treba spremeniti namembnost. Gajšek je pojasnil, da župan lahko reče, "poglejte, če gre to v plan". "To so bili pogovori. Ampak če je pobuda v skladu s pogoji, potem se to lahko stori," je dejal. Kdo konkretno je vložil pobudo, da se Electina zemljišča ob počivališču Barje na južni obvoznici iz kmetijskih spremenijo v zazidljiva, Gajšek ni vedel povedati, saj, kot je dejal, za vse predloge ne ve na pamet.

Poslanec Franc Pukšič
Poslanec Franc Pukšič FOTO: Jani Dolinšek

Franc Pukšič (SLS) je glede na Gajškove odgovore ugotovil, da je ljubljanski župan kupil kmetijsko zemljišče, zdaj pa si preko spremembe prostorskega načrta ureja dve krožni križišči, ki bodo jutri gradbena parcela s povezavo na avtocesto. Na omenjenem odseku namreč načrt, kar je danes potrdil tudi Gajšek, predvideva tudi dve krožni križišči, ki naj bi bili povezani z obvoznico.

Pukšiča je zato tudi zanimalo, za koliko se bo povečala vrednost zemljišča od nakupa do takrat, ko bo parcela spremenjena v zazidljivo in bo imela urejeno vso infrastrukturo: "Na to vprašanje v tem trenutku še boljši strokovnjaki ne morejo odgovoriti," dejal Gajšek.

Janković: Zemljišča trenutno niso kmetijska; spreminjajo se iz prostorov za zdravstvo, šolstvo in šport v stanovanjska

V nadaljevanju je komisija zaslišala tudi lastnika Electe Damjana Jankovića, ki je zanikal, da bi se vrednost zemljišč s spremembo prostorskega plana nujno spremenila. Pojasnil je, da je trenutna namembnost zemljšč za zdravstvo, šolstvo in šport. Šele z novim prostorskim načrtom, ki se sprejema sedaj, pa bo na teh zemljiščih možno zidati tudi stanovanjske objekte do 12 metrov višine. V današnji situaciji, ko se stanovanja ne prodajajo dobro, pa ni nujno, da bi se s spremembo namembnosti vrednost zemljišča dejansko povišala, je dejal. Electa je ta zemljišča odkupila od Ljubljanskih mlekarn leta 1996, kakšna je bila cena, pa se Janković ni mogel spomniti.

Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS)
Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) FOTO: 24ur.com

Na vprašanje Jerajeve, kdo je dal predlog za spremembo namembnosti zemljišč, je Janković dejal, da tega ne ve točno, da pa je bilo predlogov pri spremembi prostorskega načrta zagotovo veliko.

Člane komisije je nadalje zanimalo tudi, ali se bo vrednost zemljišč povečala zaradi predvidene izgradnje dveh krožišč, ki bosta omenjena zemljišča na Barju povezala z obvoznico, in kdo je dal predlog za izgradnjo teh dveh krožišč. Kot je dejal Janković, bi bilo za trenutno namembnost zagotovo dobro, če bi bila povezava s cestno infrastrukturo boljša, kdo je dal predlog, pa da ne ve. Je pa dejal, da tega predloga ni podal nihče iz Electe.

Damjan Janković se je strinjal z mnenjem poslanca Zaresa Vita Rožeja, da bi se lahko vrednost zemljišč zaradi krožišč, v primeru da bi tam gradili stanovanjske objekte, celo znižala, saj pomeni bližina ceste manj miru.

Sicer pa je Janković še dejal, da je Electa zemljišča kupila na lizing preko Hypo banke, tako da je trenutno lastnik še banka. Glede vrednosti zemljišč je še dejal: "Če je kdo za vrednost lizinga pripravljen ta zemljišča odkupiti, mu jih prodam takoj."

Glede donacij MOL je komisija zaslišala nekdanjega direktorja podjetja Ganamm

Komisija je danes zaslišala tudi družbenika podjetja Ganamm Gojka Musića, ki je pojasnil, na kakšen način je podjetje Ljubljani doniralo trikrat po 50.000 evrov. Musič je pojasnil, da so se v podjetju za donacijo odločili na lastno pobudo, ker radi pomagajo Ljubljani, in sicer potem ko so v začetku Jankovićevega mandata v časopisu prebrali, da je občina v finančni krizi.

Zanikal je, da bi bila donacija predpogoj za pridobitev projektov, ki jih v Ljubljani izvaja podjetje, prav tako tudi to, da so znesek razdelili na tri dele zato, da donacija ne bi postala javna. Tudi sicer je prepričan, da tovrstne donacije niso "prefinjeno podkupovanje".

Jerajevo je nadalje še zanimalo, ali je bilo v pogodbi napisano, za kakšen namen je bila donacija dana, kar bi po zakonu moralo biti. Na to je Musić dejal, da v pogodbi točen namen donacije sicer ni bil napisan, da pa je bilo ustno rečeno, da bo šla za Ljubljanski grad.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
13. 05. 2010 23.10
Komisijo je najprej zanimalo, kdo je spremenil namembnost zemljišč na Barju iz kmetijskih v zazidljiva. Je to vprašanje sploh potrebno postaviti? Odgovor je že vsem dobro znan.
Buena Vita
13. 05. 2010 16.45
TUDI PREDSEDNICA KOMISIJE,SE VE
Optimist01
13. 05. 2010 14.11
Predsednica komisije pa bodobro plačana za svoje delo, ki itak ne bo imelo zaključka. In kdo je tu lopov???
Buena Vita
12. 05. 2010 20.10
LASTNIKI TEGA ZEMLJIŠČA SO BILI ŽE TAKRAT KO JANKOVIČA OČE ŠE V CEFENKLJNU NI NOSIL
Buena Vita
12. 05. 2010 20.09
ZRAVEN ŽAL JANKOVIČ MOJIM PRIJATELJEM JEMLJE ZEMLJO,,PET KRAT JE SODIŠČE ODLOČILO LASTNIKOM V PRID,IN JANKOVIČ SE VEDNO PRITOŽI,SAMO DA NE PLAČUJE NE NAJEMA,NE ODŠKODNINE IN PRODATI NE RAZPOLAGATI NE MOREJO S SVOJO LASTNINO
Buena Vita
12. 05. 2010 20.07
ZAKAJ BI ODKUPILI KAR JE POGRABLJENO S PREVARO IN POTEM ZASTAVLJENO IN ENORMNO PO PRIJATELJSKIH VEZAH PRECENJENO ČE BI TO ZEMLJIŠČE ZASTAVIL NAVADEN DRŽAVLJAN ŠE GARSONJERE NE DOBI ,,,NE PA GRMADO MILIJONOV,KOT SO DOBILI DINASTJA JANKOVIČI
dolzvlado115
12. 05. 2010 17.17
jabolko ne pade daleč od drevesa.PAČ JANKOVIĆ.
Miha Klovar
12. 05. 2010 16.59
jankovici so tud pr nas na dolenjskem z nasmu zupanom muckal, nekdo ni mogel brunarce postavit, na isti parceli drugo leto elekta postavi 2 bloka.
Meho Puzic
12. 05. 2010 15.07
Pa Plačajte lizing pa bo zemlja vaša! Aja nimate toliko oz. se vam neizpalča,.... ampak za drek mešat pa mate cajta za kako pametno,...
bibi266
12. 05. 2010 14.22
tudi jaz sem v krizi ,KJE so donatorji
bsr
12. 05. 2010 14.04
Jerajeva, SDS in vsi ostali "pametnjakoviči" odkupite, da bo mir.
Popotnik61
12. 05. 2010 13.59
dreko123. Očitno si ti gledal ena druga zaslišanje kot smo jih vsi ostali po TV
dreko123
12. 05. 2010 13.39
sem gledal vsa zaslišanja in verjemi da Jerajeva čist dobr tole vodi, in sem prvič v življenju videl jankovića kot enga telička, ki ni vedel kaj odgovoriti na vprašanja, se mu je videlo da laže kot ps in da nima nobenih argumentov na njegovo lopovščino
am_staff
12. 05. 2010 13.34
Kdo razpravlja o kmetijskih zemljiščih in o spremembi namembnosti v gradbene parcele, kjer vidi velik dobiček. Vprašajte nauspešnejšega župana Pukšiča o njegovem prometu s kmetijskimi površinami Destrniku s predkupnop pravico občine. Tisti ki dela netransparentno se ne bi smel oglašati in soliti pameti vsem Slovencem.
1P2L
12. 05. 2010 13.25
Jerajeva ni sposobna tega voditi, zato si ne obetajte nobenih rezultattov.Morda bi bil rezultat cisto drugacen ce bi vodil preiskavo prekaljeni moz na tem podrocju..tako ap...skoda casa in denarja..RAJE POJDITE DELAT