Gospodarstvo

Berločnik: V gradivu je prišlo do lapsusa, ki pa ne bi povzročil materialne škode

Ljubljana, 12. 12. 2019 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.V./L.Š./STA
Komentarji
127

Delničarji družbe Petrol so se v Ljubljani zbrali na izredni skupščini, na kateri so skušali razjasniti ozadje sporazumnega odhoda uprave Tomaža Berločnika. Nekdanja uprava Petrola je na skupščini zavrnila navedbe nadzornikov o nestrokovnostih in napačnih ter pomanjkljivih gradivih za nadaljnje projekte. Je pa Berločnik priznal, da se je v gradivu pojavil "lapsus".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izredna skupščina Petrola
    02:42
    Iz 24UR: Izredna skupščina Petrola
  • Iz SVETA: Zakaj je morala uprava oditi?
    03:14
    Iz SVETA: Zakaj je morala uprava oditi?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja v Petrolu?
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja v Petrolu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Drobne Popovičeva o dogajanju v Petrolu
    05:34
    Iz 24UR ZVEČER: Drobne Popovičeva o dogajanju v Petrolu

Skupščino je zahteval Slovenski državni holding (SDH), potem ko nadzorni svet Petrola sprva ni podrobneje pojasnil razlogov za sklenitev sporazuma o predčasnem prenehanju mandata Tomažu Berločniku ter članoma uprave Roku Vodniku in Igorju Stebernaku.

Predlagani načrti uprave glede investicij in prevzemov ter posledično potrebne dodatne zadolžitve za obdobje 2020–2022 so močno presegali opredelitve strategije za obdobje 2018–2022, izračuni glede neto dolga pa so bili napačni. Nadzorni svet je upravo na to večkrat opozoril, a uprava opozoril ni upoštevala, je povedal namestnik predsednice nadzornega sveta Sašo Berger.

"Uprava je klub opozorilom nadzornega sveta k vsaki verziji gradiva predložila napačne projekcije zadolžitve, nepojasnjene investicije in napačne izračune neto dolga," je dejal.

Delničarji družbe Petrol so se v Ljubljani zbrali na izredni skupščini, na kateri so skušali razjasniti ozadje sporazumnega odhoda uprave Tomaža Berločnika.
Delničarji družbe Petrol so se v Ljubljani zbrali na izredni skupščini, na kateri so skušali razjasniti ozadje sporazumnega odhoda uprave Tomaža Berločnika. FOTO: Bobo

Po sprejeti strategiji za obdobje 2018-2022 je predvidenih za 521 milijonov evrov investicij, uprava jih je predlagala še za približno enkrat toliko. Uprava je po Bergerjevih besedah predvidela okoli 900 milijonov evrov zadolžitve (400 milijonov evrov več od predvidne v strategiji), od česar bi 150 milijonov evrov predstavljala izdaja podrejenega dolga. Nadzorniki so ugotovili, da zadolžitev s podrejenim dolgom, če bi bili izračuni pravilni, ne bi bila potrebna.

Dodatno so nadzorniki ocenili, da predvideno povečanje poslovanja kot posledica investicij in prevzemov ni bilo tolikšno, da bi opravičevalo načrtovano zvišanje dolga.

Nadzorniki so načrte uprave v oktobru obravnavali na štirih sejah, razlog za to je bilo po Bergerjevih besedah malomarno pripravljeno gradivo in iztekajoči se roki za oddajo zavezujočih ponudb za prevzem določenih podjetij. Berger je poudaril, da je bil pristop uprave "nestrokoven in malomaren" in da nadzorniki na podlagi predloženih gradiv niso mogli odločati.

Nada Drobne Popović, začasna predsednica uprave Petrola
Nada Drobne Popović, začasna predsednica uprave Petrola FOTO: Bobo

"Nadzorni svet je bil konstruktiven in je ves čas spraševal, a odgovorov nismo dobili," je v izjavi za medije po skupščini povedala predsednica nadzornega sveta v času sklenitve sporazuma in sedanja začasna predsednica uprave Nada Drobne Popović. "Ocena je, da če bi uprava želela, bi lahko pripravila kvalitetna gradiva in ne bi imeli te situacije. Ocena je, da jih namerno ni," je dodala.

V vseh gradivih, ki jih je predložila uprava, so bile predlagane investicije bistveno višje kot v sprejeti strategiji. "Že ob sprejetju strategije do leta 2022, ki predvideva za 521 milijonov evrov investicij, smo ocenjevali, da so predlagane investicije dovolj ambiciozne, da bo družba lahko rasla," je dejala in dodala, da so ves čas sledili temu, da se zadolženost konec obdobja, torej leta 2022, ne sme povečati.

Glede imenovanja nove uprave je Berger povedal, da je kadrovska komisija nadzornega sveta predlagala kriterije, ki jih je nadzorni svet potrdil, na naslednji seji nadzornikov pa naj bi jih seznanila s prejetimi kandidaturami. Kaj pa imenovanje nove uprave?
"Vemo, da je bil Petrol v preteklosti izredno zadolžen in je težko odplačal dolgove. Te situacije nismo želeli ponoviti – ob dejstvu, da smo po napovedih na vrhu gospodarskega cikla in da se pričakuje ohlajanje," je dejala. "Uprava bi imela ob soglasju nadzornega sveta do leta 2025 bianco menico, da se lahko zadolžuje do določene meje," je dodala.

Za sklenitev sporazuma o predčasnem prenehanju mandata so se po Bergerjevih besedah odločili, ker bi morebitni dolgotrajni sodni postopki in nepredvidljiva sodna praksa vplivali na ugled družbe, ki bi lahko utrpela škodo.

"Vsakršno vztrajanje uprave in nadzornega sveta bi bilo škodljivo tudi za družbo, ker ne bi mogli več sprejeti nobene odločitve," ga je v izjavi dopolnila Drobne Popovićeva.

Po Bergerjevih zagotovilih je nadzorni svet o sporazumnem odhodu odločil soglasno. "Nadzorni svet je odreagiral strokovno, neodvisno, pošteno in brez vplivov oz. pritiskov ter na podlagi gradiv in izključno v dobro družbe," je zatrdil Berger.

Berločnik zavrnil obtožbe Bergerja, priznal pa, da se je v gradivu pojavil 'lapsus'

Berločnik je skupaj z nekdanjima članoma Vodnikom in Stebernakom zapustil upravo Petrola, ker so razumeli nadzorni svet, da je to treba "izključno zaradi razhajanj glede nadaljnje strategije družbe". "Zato se nam je predlog o sporazumnem odhodu zdel smiseln," je danes povedal Berločnik.

Navedbe namestnika predsednika nadzornega sveta Bergerja, da so bila gradiva za odločanje na nadzorne svetu pripravljena nestrokovno, napačno in malomarno, je zavrnil. Priznal je, da se je v gradivu za zadnjo oktobrsko sejo pojavil "lapsus". "V tem gradivu je prišlo do lapsusa, ki pa ni in ne bi povzročil materialne ali druge škode. Ponavadi se takšno napako popravi, pri realizaciji posla pa se poišče najbolj optimalne rešitve," je dejal.

Berločnik je danes ostro zavrnil trditev nadzornega sveta, da niso želeli popraviti gradiva.
Berločnik je danes ostro zavrnil trditev nadzornega sveta, da niso želeli popraviti gradiva. FOTO: Bobo

Kot je pojasnil v izjavi za medije po skupščini, je šlo za "lapsus pri pripravi bodočih denarnih tokov, kar se odraža v zadolžitvi. Pri tem so sodelovale vse strokovne službe, vključno z upravo". Te napake kljub temu, da se je vlekla čez oktobrske seje nadzornega sveta, niso ugotovili. "A na zadnji seji smo jo ugotovili in smo jo popravili," je zatrdil in dodal, da kaže, da je bilo to vendarle prepozno.

Trditev nadzornega sveta, da gradiva niso želeli popraviti, je ostro zavrnil. Glede preveč ambicioznega načrta za prihodnost pa je dejal, da je "ambiciozno naravnan celoten Petrol". Z vsemi investicijami, ki bi bile nadgradnja tistih v obstoječi strategiji, neto dolga ne bi povečali nad trikratnik neto dolga na bruto dobiček iz poslovanja, z odpravo "lapsusa" pa ne nad 2,5-kratnik tega kazalnika, kar je po njegovem mnenju "normalna zadolžitev" za takšno družbo.

Povečanje investicij z v strategiji 2018-2022 predvidenih okoli 500 milijonov evrov na okoli milijardo evrov do 2025 so predlagali zato, ker so na trgu prepoznali nove priložnosti. Navedbe delničarja Darija Južne prek lastništva družb Vizija Holding in Vizija Holding Ena, da je Petrol v zadnjih petih letih dosegal dvoodstotno donosnost naložb, je zavrnil in zatrdil, da je bila ta vsaj osemodstotna.

Skupščina je danes soglašala s posebno revizijo poslov družbe od začetka leta 2015 do oktobra letos oz. do odhoda uprave pod Berločnikovim vodstvom. "Revizije se ne bojim. Pričakujem, da bo pokazala, da so bili vsi posli donosni, saj sicer Petrol ne bi mogel rasti tako, kot je. Pri reviziji bomo konstruktivno sodelovali in upamo, da bomo lahko določene stvari tudi pojasnili," je dejal.

'Ni res, da smo želeli družbo prezadolžiti'

Delničarji družbe Petrol so danes na skupščini sprejeli spremenjen predlog za posebno revizijo poslov družbe od začetka leta 2015 do odhoda nekdanje uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika oktobra letos. Revizija bo pregledala skupno 30 poslov z različnih področij, med drugim pri pridobivanju in odsvajanju naložb, investicijah in sponzorstvu.

Kot je poudaril na skupščini, o uspešnosti dela nekdanje uprave po njegovem govorijo dosedanji rezultati dela. "Razvojna strategija je po našem mnenju pravilna," je ocenil. Med dosežki je naštel dosežene finančne kazalce v letih med 2010 in 2018 ter preobrazbo Petrola v "sodobno energetsko družbo". Ta ima po tako po njegovem "dober potencial za rast in širitev v regiji".

Ob soglasju nadzornega sveta smo prevzeli prek 20 podjetij iz različnih segmentov, povečali smo prodajno mrežo na prek 500 bencinskih servisov, okrepili prodajo naftnih derivatov, v trgovini uvedli nove koncepte, produkte in storitve, šli v distribucijo zemeljskega plina, ponudbo električne energije, proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in vstopili na področje rešitev za energetsko učinkovitost, je povzel Berločnik.

"Nove rešitve na področju trgovine, energetike in mobilnosti bodo omogočile nadaljnji razvoj družbe," je prepričan Berločnik, ki je izpostavil tudi, da je družba v vseh teh letih močno znižala zadolženost. "Ni res, da smo želeli družbo prezadolžiti. Vse ključne projekte smo načrtovali financirati izključno v okviru bančnih zavez," je zagotovil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drejc79 1
13. 12. 2019 16.24
+2
V Srbiji družba s podobnim številom bencinskih servisov, s podobnimi omejitvami in v državi z nekajkrat nižjo kupno močjo, dela 20x višji dobiček kot pri nas. A ni to čudno, če je bil možakar tako uspešen?
grumf
13. 12. 2019 08.29
+2
No, končno boste vsi lahko nehali kovati tega Brločnika v neka managerska nebesa. Brez problema bo dobil novo službo. me pa zanima, če bo v pravem privat sektorju ali spet pri neki vsajpol državni firmi. Mi je bilo pa všeč, da je Južna včeraj končno izjavil nekaj, kar si ne upa skoraj noben v sloveniji na podobnem položaju: "ja, dobri rezultati... niso dovolj dobri. Dobiček je premajhen!" in to je resnica. V trenutnem času bi morali biti dobički nekajkrat višji.
anakondabox
13. 12. 2019 08.18
+3
Kakšno 'poštenje' Berločnika. En majhen 'lapsus' in zapusti službo. #vzgled
Smartbtm
12. 12. 2019 21.43
+15
SD so takšni ban*iti, ko so se okoristili na račun države v takšnih zneskih, da te glava peče. Poznam osebno ljudi, na žalost so tudi moji sorodniki. Samo zaradi TEŠ-a bi morali polovico ljudi zapret vključno s predsednikom in naj vrnejo denarje. Ogoljufali so tako, da glava peče, plus tega bo itak treba vse zapret pod hitro in se lotit NEK2. Še otroci vedo, da TEŠ ne more iti dalje zaradi onesnaževanja, pa še tak sploh premoga nimamo, ta lignit ni vreden besede premog. Pa še tam so eni zelo obogateli z uvozom premoga. Tako so nafarbali ljudi, da ne moreš verjet. Ne morem pa verjet, da ni nobenih protestov, v tem primeru, bi morala vsa SLO protestirat, ampak nič, zaslepljeni, gluhi, ne vem....
vicente
12. 12. 2019 19.23
+11
ok manager leta in napake za 200 d0 500 000 evrov nekako ne gredo skupaj ni vazno cigav je
profi
12. 12. 2019 19.05
+4
janezpodre
12. 12. 2019 17.01
+14
Bolj mal me zanima, od katere stranke je bil Petrol, iz vesolja vidno pa je, da ga verjetno prevzema SD, zato so uni stari priskledniki malomarni, nesposobni itd, un živinorejski ing. Židan pa želi met usposobljene, marljive,socijalistične strokovnjake za molžo krave Petrolke.
Volga Malek
12. 12. 2019 20.44
+2
Malinha
12. 12. 2019 20.57
+4
Predsednik uprave Petrola je bil nekoč Marko Kryžanowski, ki je bil zaradi kaznivega dejanja tudi pravnomočno obsojen. Če vidiš iz vesolja povezave z njim in SD, potem od blizu verjetno vidiš dinozavre.
korintos23
12. 12. 2019 16.16
-8
Zakaj SDS falote tako moti da Petrol dobro deluje?
Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 16.37
+1
Eastman
12. 12. 2019 17.05
+10
Veš koliko se obrne dnevno na Petrolih....
Rothschild1
12. 12. 2019 18.53
+7
Korintos, iz katere luknje si pa ti prilezel? SDS-a tu ni zraven
Uporabnik1375217
12. 12. 2019 15.37
+1
SAMO DA NI SD
Uporabnik1375217
12. 12. 2019 15.37
+14
omega _v6
12. 12. 2019 15.14
+24
Upravo Petrola so zamenjali zato,ker ni pustila Židanovim,da si napolnijo žepe!! Sedaj boste videli kako bodo izčrpali Petrol in ga nato za drobiž prodali tujcem!! Žal je to ustaljena praksa Slovenske levice!!
SenecaLucius
12. 12. 2019 15.35
+13
Bi se ti kot delničar tudi odrekel dividendam, zato da bi uprava zgradila novo poslovno stavbo s košarkaškim igriščem, spa-jem in ostalim razkošjem? Si prepričan o čistih poslih s hrvaškim tajkunskim generalom, ki ima vse prej kot pošten renome? Ali Petrol res strateško potrebuje v svojem sestavu avtobusno podjetje?
Aijn Prenn
12. 12. 2019 19.42
+0
@Seneca: ostalo ne poznam in ne morem komentirati, pri avtobusnem prevozniku bi bile sinergije velike.
Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 15.11
+10
Še dobro, da ni uspelo Petrola Bavčarju na kant spravit. Pa naj je 'družinsko" podjetje Petrol kolikor hoče biti saj zaposluje tisoče državljanov Slovenije.
Mungos2
12. 12. 2019 14.57
+5
Glede na informacije, tudi v novo vodstvo, z Židanom v ozadju, bo izgubilo zaupanje zaradi nastopaštva in prepotentnosti !!!
muci007
12. 12. 2019 14.43
+26
Čez dober mesec dni bo večji del zadev v aferi TEŠ 6 zastaralo, tožilstvo pa še kar ni dalo ovadb. Še ena zmaga šaleških lobijev in njihove pravosodne ministrice.
SenecaLucius
12. 12. 2019 15.18
+12
Tudi saleškemu lobiju se bliža konec, asimilirali jih bodo priseljeni Albanci, ki so rdeči tako vneto vabili...
mirko666
12. 12. 2019 19.41
+1
Bolj se Kitajcev začnite bati na tistem koncu
Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 14.34
+6
Delničarji kdor koli so, ko imjo glasovalno pravico odločanja, posledično imajo vzvod poskrbeti v lasten interes kar je tudi zakonsko prav.
marveb
12. 12. 2019 14.26
+4
Izgleda da pri tem pozitivni rezultati poslovanja niso niti vazni..
SenecaLucius
12. 12. 2019 14.31
+13
Tudi občina Ljubljana posluje pozitivno, pa to še ne pomeni, da je Janković pošten...
Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 14.48
+6
Potrebno je povdarit, da Petrolu več kot 80% dobičja doprinese izključno zaradi prodaje nafte-bencina in plina, ostalo so naložbe. Tako, da družba Petrol odlično deluje že samo, ko je Uprava poštena ne lopovska.
Blallka
12. 12. 2019 14.13
+0
Niso na ič ampak so na ić - to pa ni nič slovenskega, to pa niso več slovenski priimki! Zato tudi interesa ni za slovensko, a kapirate?? Zato se je odstavilo uspešne slovenske voditelje! V parih letih bo Petrol sledil Adrii. Kdor tega še ni dojel je pa res fejst neumen.
SenecaLucius
12. 12. 2019 14.21
-2
Za veliko tukajšnjih komentatorjev je bolj sprejemljiv nekdo, ki se piše na ić, kot pa če se pišeš Mlinar....
Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 14.28
-3
Očitno ti potrebuješ nekaj od nekoga na ić, da boš zadovoljna vsaj enkrat v življenju;)
TolstojV
12. 12. 2019 13.55
+25
Če je nekdanja uoprava Petrola izgubila zaupanje zaradi malomarnosti in slabega dela zakaj so potem dobili odpravnino v tako velikem znesku?
SenecaLucius
12. 12. 2019 14.24
+12
Si lahko zamisliš znanstveno fantastiko in bi skladno z zakonom o nadzornih svetih, kjer člani odgovarjajo z vsem svojim premoženjem res morali iz svojega žepa plačati to neupravičeno odpravnino članom uprave. Saj vem, sanjam...a morda nekoč.... 😏
Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 15.04
+5
Saj to ni scifi. Ko je družba oz podjetje povsem zasebno v nadzornem svetu sedijo izključno delničarji družbe oz njihovi pooblašcenci, tako, da dejansko plačajo tudi odpravnine upravi.
vlahov
12. 12. 2019 13.49
+6
Bili so objestno razsipni in so jih ... Ne razumem sledečega : kaj se ima petrol za zadolževat !!!! Enostavno izplačat upnike in to je to . Banke jih podkupijo- upravo - , da najemajo kredite . Ta ista zgodba je dolg RS. Dolgovi nastavljajo vlade po svetu . Za upnike- banke- je vseeno Janša Ali Šarec . Dajte napisat koliko OBRESTI na leto plača 30 let mlada Slovenija . Napišite kaka je INflacija ... Kg kruha 4 e ... Legalizirajta marihuano in bo 300.000 mil eur čistega . Šnops pa 400% več pristojbine na alkohol . Izgleda kot , da sem vse zamešal med seboj ... Ampak primer Petola je identičen RS. To državo bi znal še Šiško spravit na zeleno vejo , kamoli frizer , energetik predsednik vlade .
zulj001
12. 12. 2019 13.39
+19
Tretjinski lastnik Petrola je v resnici SD,država je samo kamuflaža. Upokojenci in delavci vedno bolj se boste pasli....