Gospodarstvo

Izkoriščanje tujih delavcev

Ljubljana, 17. 10. 2008 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbski delavci, ki so jih prek posrednika zaposlili v podjetju Surovina, garajo za pičlih nekaj evrov plače, pri tem pa morajo živeti in delati v nečloveških razmerah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

megla007
21. 10. 2008 11.48
Za 500 € nba mesec naj grem delat, vzamem pa kredit za 150.000 €, da si bom lahko sploh garsonjero nabavil, da bom lahko imel kje živet? Pa kaj ste normalni? Kje so tukaj tekoči storški stanovanja (elektrika, voda, smeti,...), na šiht se je treba vozt (vsepovsod sedaj zahtevajo izpit B kategorije in LASTNI PREVOZ !!!!, da si pač na razpolago kadarkoli in kjerkoli !), tako da, spet vzdrževanje vozila, servis, letno/zimske gume,... Da potem o otrocih niti ne govorim, 50 € za čevlje, ki jih bo imel otrok 2 meseca, če ne manj, otroška hrana,... ???? Preko študenta ne pustite študentom delat, nimajo za žuranje, naj pač uživajo, dokler so mladi. Na žalost je zadnje čase še rekreacija v fitnesu draga, kolesa, sprehodi pa itak ne pridejo v poštev :). Kje naj potem mladi človek dobi polog za kredit, ki ga bo potem odplačeval naslednjih 40 let? Pri plači 500 €/mesec.
indiana
18. 10. 2008 22.50
sladoledcebula: bogi nestrpnez, povej, kakšen problem imas, mogoce ti lahko kaj pomagamo...
sladoledcebula
18. 10. 2008 19.33
4 € na uro je 160 000 ksit na mesec da premetavaš đubre drugače tko je z balkanci če si dober do njih so pametni najjači ... če pa delaš kot z žvadjo so pa poslušni pa da gospodine takoj gospodine brzo gospodine. zgleda d daso res živali itak lepa beseda pri *teh* ne zaleže
sladoledcebula
18. 10. 2008 19.27
ja za kok pa mislte da se dela? 600 sit so plačani to je *dovolj* kako *delajo* pa vem podjebavajo vse ne znajo nič butasti so .... če dela 20 dni v mescu je to 180 000 ksit kje so pa njihove šole? dvomim da diplomanti tod elajo prej bi tuhtali ko so se z brati strelali po vukojebinah.
sladoledcebula
18. 10. 2008 19.21
ni fer samo prej bi tuhtali ko so se drli ubi janeza na mitingih zdaj pa morajo za janeza delati hehe le kdo je konjušar
tomazbodner
18. 10. 2008 19.02
Zakaj ne predpisati minimalno placo 10,000 evrov na mesec, in prisiliti delodajalce, da jih izplacajo. Potem pa vsi na zavod...
Dejan Krk
18. 10. 2008 10.22
Vzamimo za primer gradbeništvo..... Kaj bi se z plačami v gradbeništvu zgodilo če bi črnce ven pospravil ????? Se grem stavit da v roku pol leta bo plača Slovenskega zidarja najmanj 2000e neto tako k mora bit. K bojo delodajalci vedel da ni črncev na razpolago bojo kar sami dvignal plače da bi sploh prošli do delavcev brez skrbi. Zdaj se pa minimalna plača pridno izkorišča z strani pohlepnih posrednikov. Ni mi pa res jasno kako sploh je mogoče da črnce v gradbeništvu prijavijo na polovični delovni čas zarad plačevanja manjših prispevkov. Pa kaj so inšpektorji sami mentalni retardiranci al kaj. Kaj pa regres ?? Kaj pa bolniških ??
indiana
18. 10. 2008 10.08
re. dejan.slo.mb: plače v gospodarstvu so zaenkrat (vsaj v naslednjih 10 letih) odvisne od zakonom predpisane neto plače. Skorajda nobeden delodajalec ne plača navadnega delavca več kot je obvezno (nadure izplačujejo na roke). Drugo kar sem ti hotel povedati je to, da če bi delodjalci morali urediti bivalne in druge pogoje za delavce iz tujine bi se zanimanje za tuje delavce drastično zmanjšalo, ker to stane. Doklerje dovoljeno tuje delavce, tako kot si napisal \"črnce\" obravnavati kot robove, do takrat bo veliko popvraševanje po delavcih iz tujine.
Dejan Krk
18. 10. 2008 09.52
Če bi vsaj za kkšnih 3-5 let ustavil uvoz črnev plače v gospodarstvu naslednjih let bojo zihr 2x večje kot so zdaj. Če se to ne bo zgodilo bomo imel armado mladih z družboslovnim poklicev na socijalko brez možnosti za zaposlitev in nasploh veselja do dela zarad sramotnih plač v gospodarstvu. Pol pa se na zavodu za zaposlovanje in šolstvo nasploh čudijo zakaj mladih ne zanimajo več naravoslovne in tehnične polkice, vsi majo začrtano družboslovno izobrazbo in državno-parazitski šiht za nedoločen čas za svojo prihodnost. Enostavno kako potekajo zadeve prihodnost za poštenega delavskega razreda ni.
kawasakimen
18. 10. 2008 09.35
Tista dva parazita v kravatah bi bilo treba posteno premikastit z macolo po kolenih pa bi bilo takoj vse drugace.Dokler lahko tako izkoriscajo tujce lahko mi kar pozabimo na kake cloveske place saj vidite kako je. Mogoce pa bi se Rupel potegoval za tako delovno mesto?\'
indiana
18. 10. 2008 09.08
Pa smo spet pri zakonodaji: nedvoumno je treba povečati znesek minimalne neto plače ( skorajda vsi delodajalci izplačujejo samo minimalne zneske) Zato rabimo socijalno odgovorno vlado, ki jo bomo kmalu tudi dobili!
Dejan Krk
18. 10. 2008 08.58
@ marca...... To pa je navadna bedarija k govoriš.... indiana je lepo povedal.... mladi nočijo delat za smešnih plač ala 400e na mesec. Hvala bogu da bojo potem raje lenarili ker imajo socijalko 250e na mesec. Gre sem pa tja mal na črno pa pride do enakega zneska k da gara k osel za minimalc. Dostojno plačilo pa se bojo vsi poprejel za delo. Dostojno zame je tam nekje 800e in več,ne pa mizernih 550 kolk zdaj dobim. Enkrat sem povedal.... privatniki so zmenjen plača 500e in nič več.... k da so vsi zmenjen med sabo. To pa lahka delajo ker kot sem povedal ve da si lahka črnca dobi še za manj mogoče.
Lea Mahkovec
18. 10. 2008 08.51
carpe.diem se strinjam s tabo. Drugače pa vem, da veliko mladih noče delat raje jambrajo za socialo in jo seveda dobijo. Konc koncev pa majo le za kakih 200 € nižje plače od marsikaterega z višjo izobrazbo. Ni pa res, da je visoka brezposelnost, tu je visoka LENOBA!!!
Andrej Marc
18. 10. 2008 08.46
Tudi ce bi hotel zaposliti slovenca, na zavodu dobis same pijancke in lenuhe, ker tisti ku hocejo delat delajo in takih lenuharjev in pjancku ne zelis, imam izkusnje s tem...
Dejan Krk
18. 10. 2008 08.30
Nizko plačilo pa je zato ker delodajalci vedo da imajo posredniki veliko zalogo *črncev* od kodar jih pač sem pripeljejo in če je potrebe lahka celo Bosno prpeljejo sem ker zakonodaja omogoča.
indiana
18. 10. 2008 08.23
carpe.diem: nisi razumel Hotel sem povedati, da izkoriščanje in socijalna stiska ne poznata ne državljanstva in ne vere, nacije itn. Bivstvo je, da inspektorji za delo ne opravljajo svojega dela. Zakonodaja je temu primerna, saj so delodajalci oz. njihovi predstavniki v državnem zboru. Pa še to: slovenska mladina velikokorat pride na zaposlitveni razgovor z napotnico od borze brez resnega namena, da bi dobil službo, ampak izključno in samo zato, da dobijo zig na napotnici. Nočejo delati proti nizkemu plačilu. Pa naj se kdo vpraša, kam vse to pelje.
carpe.diem@masicom.net
18. 10. 2008 08.06
Indiana, se strinjam s teboj. V Sloveniji je npr. Haider veljal za slabega politika oziroma škodljivega za Slovenijo in njenemu ugledu v svetu, je pa naredil veliko za Avstrijce, svoj narod. Njegova poglavitna načela, ki se jih je držal, so bila ta, da se je trudil za zaposlovanje predvsem domačih delavcev, hotel je delati v dobro svoje domovine, pri nas pa kar ni in ni nekoga, ki bi mu sploh kliknilo, da bi naredil nekaj dobrega za nas Slovence. Kot da smo drugorazredni narod v lastni državi. Samo tuje družine imajo socialno stisko, samo tujci imajo težavo na delu, samo njim se dela krivica in podobne budalaštine se trosijo po novicah. Zbudite se v realnem svetu in ugotovili boste, da se marsikateremu slovenskemu delavcu dogajajo podobne ali celo hujše stvari.
Dejan Krk
18. 10. 2008 08.05
Ma kakšnih 4e na uro..... Delajo za 2.5 in manj na uro. Ne dobijo regresa,bolniškega,skoraj vsi prijavljeni na minimalc in na polovični delovni čas delajo pa tut po 15 ur na dan. Izkoriščevalski posredniki situacijo pridno izkoriščajo in se bogatijo na račun nesrečnih tujcev. Sodobno suženjstvo.In to se dogaja v sloveniji sredi 21 stoletja. Kaj pa dela tale prokleti Semolič. Če bi z tujci zdavneje opravili delavse plače bi bile najmanj 2x višje kot so sedaj. Prekleti birokrati,država in inšpektori pa ne vem zakaj so plačani. Počas nam bojo vsa delovna mesta pobrali. Delodajalci če rabijo delovno silo raje se obrnejo pr posrednikih k tujce prpeljejo ko pa na zavodu za zaposlovanje. Zadnjih pol leta pa se tut jaz resnično bojim za svoje delovno mesto. Vsak dan se prpelje nešteto novih črncev iz ex-ju področja. Ni videti konca.
indiana
18. 10. 2008 07.55
Ne morem verjeti kako neumni so nekateri na tem forumu! Prvič, če nihče ni klical te delavce, kako so sploh rišli? Kdo jim je zrihtal delovna dovoljenja , bivalna dovoljenja itn Drugič, marsikateri Slovenc ima podobne težave, delodajalci jim ne plačujejo prispevkov in garajo od jutra do večera za komaj 400 EUR nadure!
ivo55
18. 10. 2008 07.42
Nizke plače pomenijo malo denarja v javno blagajno pa velike dobičke firm iz davčnih oaz! Toliko o takem kapitalizmu, ki so ga izumili Slovenci!