Gospodarstvo

Izgubljena zlata zaklada, vredna na stotine milijonov evrov

Ljubljana, 23. 09. 2010 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nista plod človeške domišljije, sta blišč preteklih stoletij, za katerim se je izgubila vsaka sled. Besedi prestiž in luksuz sta zanju tako skromni, kot da bi diamantu rekli, da je navadni kamenček.

Relikvija Stare zaveze. V zlatu vredna ogromno, v duhovnem smislu neprecenljiva.
Relikvija Stare zaveze. V zlatu vredna ogromno, v duhovnem smislu neprecenljiva. FOTO: Wikipedia
Izgubljena Skrinja zaveze je največja relikvija Stare zaveze Svetega pisma. V bistvu gre za zaboj, v katerem so Mojzes in njegovo ljudstvo shranili dve kamniti plošči z vklesanimi desetimi božjimi zapovedmi. Narejena naj bi bila na povelje boga v skladu z Mojzesovo preroško vizijo, prejeto na gori Sinaj v Arabiji.

Skrinjo so Judje prenašali s seboj, po postavitvi templja pa je dobila svoje mesto v najsvetejšem prostoru. Dostop do nje in s tem neposreden stik z bogom je imel le posvečeni veliki duhovnik, ki pa je moral ob tej priložnosti nositi posebno oblačilo in varovalni naprsnik.

Skrinja je bila znotraj in zunaj na debelo prevlečena z zlatom. Na robovih so bili štirje uliti zlati obroči, skozi katere sta bila za prenašanje skrinje potegnjena dva akacijeva droga, prevlečena z zlatom. Na zlatem pokrovu pa sta bila dva zlata angela keruba, obrnjena drug proti drugem.

Preberite, kako so izgubili skrinjo in kdaj se je zanjo izgubila vsaka sled ter koliko in predvsem komu bi bila vredna največ, če bi jo danes slučajno našli.

Pa tudi o drugem zakladu, legendarni ruski JANTARNI SOBI, ki so jo leta 1941 ukradli nacisti, leta 1945 pa je bila uničena ali pa mojstrsko ukradena. Danes obstaja njena replika, ki so jo ustvarjali kar 24 let, zanjo pa je zaslužen – kako zanimivo – ruski plin ...

Taka je bila nekoč, preden se je zanjo izgubila vsaka sled ...
Taka je bila nekoč, preden se je zanjo izgubila vsaka sled ... FOTO: Wikipedia

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rally29
22. 02. 2013 11.18
+0
vsi ste tok pametni da vam kr škoduje hehe skrinja je v vatikanu kako pa mislite da je mojzes kar sam ulil zlato pa naredu skrinjo to so nardili nadnaravne sile oz obiskovalci in drugega planeta
justime
26. 09. 2010 17.56
taka vrednost ,onaka vrednost, relikvija stare zaveze......pa kar tako zgine kot da jo nebi bilo? samo nakladanje.določeni ljudje ki po svetu vodijo raznorazne zarote itd... dobre vedo kje je in kakšen pomen ima ali bo imelo to izginotje.pustimo času čas pa bomo še brali
Mil?007
24. 09. 2010 12.34
Mislim, da smo že na višji stopnji, štos ne zaleže več, če ste opazili je članek napisan pod rubriko Gospodarstvo zraven pa se omenjajo milijoni. Tako daleč smo že prišli. To lahko beremo tudi tako' stanje v katerem je naše gospodarstvo lahko rešil le čudež oz milijoni, ki jih ni in jih verjetno tudi ne bo, zato ljudstvu ne prostane drugega kot da se ukloni in ponižno sprijazni z novim stanjem.
Geronemo
24. 09. 2010 12.19
123milan65: Jaz pa mislim da ni več v Etiopiji, po zadnjih info se nahaja v Turčiji, si pa lepo napisal o spreobračanju pozornosti družbe... Naj bolj znana metoda prikrivanja: Porini ljudem resnico pred nos, zraven pa napiši en dober štos! Avtomatočno si bodo podzavestno vprogramirali dvome ki se v času spreobrnejo v prepričanja... In mnogo ljudi ki so konfrontirani z resnično resnico to na koncu zavržejo češ da je to vzeto iz filma, serije, oddaje, knjige... Ne zavedajo pa se dejstva, da je ravno to namen. Malo resnice nikomur ne škodi ker je potrebna da ljudje lažje verjamejo lažem.
Mil?007
24. 09. 2010 11.57
Že od kar se piše zgodovina mora oblast če hoče uspešno manipulirati z podaniki stvari, ki jih nima pod nadzorom in so ji nevarne osmešit in zbanalizirat. S tem izniči in omeji moteče elemente in vedenja, ki so ji potencijalno nevarna. To verjetno tudi je glavni namen Indijane, Poterja in podobnih skrpucal Holywooda. Potem ko moč pravih mitov izničijo jih nadomestijo s svojimi, naprimer z Poterjem, Cocacolo, Santaclausom, ki prinaša polno malho dobrot, Mcdonaldsom in tako naprej. V Etiopiji, kjer je skrinja dejstvo in ne pravljica se smejio nam.
Zakon1
24. 09. 2010 11.55
A skrinja zaveze je to, kar sem našel na podstrešju pa nisem vedel točno kaj naj s tem. OK, grem pogledat še enkrat.
Geronemo
24. 09. 2010 11.46
Potem pa dajmo... grem jaz po eno mercatorovo vrečko.... hehehehe
jerox
24. 09. 2010 11.13
Geronemo: evo js sem zraven
jerox
24. 09. 2010 11.12
evo js sem zraven
Geronemo
24. 09. 2010 10.41
Jero De: Ni blema jaz bom zorganiziral gajbo in sendviče... :) Innesi: Jap... samo je vprašanje kako dolgo bo tam, ker ti varuhi niso kar tak... dedi imajo prav sistem kako kam in v kakšnih intervalih se selitve izvajajo.. Mogoče bo naslednja lokacija spet Egipt, nihče ne ve... Se pa v teoriji tuhta da bi to zadevo sprobali v "Keopsovi" piramidi, ker ravno Tehuti (ne Keops) ki je dal piramido zgraditi je prinesel vsebino skrinje zaveze s sabo in bi naj obstajala direktna povezava s tem...Kaj se bi bo zgodilo, nihče ne ve... Mislim pa da so navodila za uporabo že našli... :)
roky1337
24. 09. 2010 10.33
ahahaha... kje pa so pepelkini stekleni čevci? kje je zaklad davy jonesa? kje je magično ogledalo harry potter-ja? lepo, da napišete kakšno zgodbico ko zanimivost, ampak ne tega predstavljati kot dejstvo ... potem bi lahko tudi iskali noetovo barko, jezusove sandale, mohamedov plašč ali pa celo 5000 let stare fosile dinozavrov ...
Pikaa1234
24. 09. 2010 10.31
Geronemo24.09.2010, 08:172 to sem tudi jaz slišala da bi naj bilo tam zakopano tole
jerox
24. 09. 2010 10.19
če zrihtaš vse kar rabimo sem zraven
Geronemo
24. 09. 2010 09.35
Kaj nikogar ne zanima kaj sploh je v skrinji zaveze??? Eh.. .jaz pa sem mislil da bo prisotna kakšna radovednost... Vidim da je v Sloveniji zelo malo iskalcev resnice... na žalost...
tovarišinajuriš
24. 09. 2010 08.34
...bajke in povesti...
Geronemo
24. 09. 2010 08.17
Trenutna lokacija je gora Ararat - Turčija... Relativno blizu, keri za akcijo???
Geronemo
24. 09. 2010 07.54
Hehehe... ko bi vedeli kaj ta klada sploh je... Samo duhovniki so imeli dostop do nje ker samo duhovniki so si vzeli pravico do spoznanja kaj ta klada lahko prinese človeštvu.. Klada še vedno je in potuje vsakih par let iz skrivne lokacije na skrivno lokacijo... Kar pa se tiče same velikosti to kar na slikah kažejo je samo kičasto pakiranje in je proti predmetu ki se v teh škatlah prenaša vredno en nič... Je pa res da zlato simbolizira del funkcije predmeta v škatli...
Anze Jenko 1
24. 09. 2010 06.03
logicno, da so vse zidje pokradl, a ni? :>
Mil?007
23. 09. 2010 23.38
Skrinj je bilo več Izraelci so jo kot je opisano v bibliji pred bitkami prinesli na bojišče. Tudi to, ki je ohranjena v Etiopiji so tako uporabili zadnjič 1898, ko so z sulicami iz Etijopije pregnali sodobno opremljeno italijansko vojsko. V bistvu gre za skrnjo iz akacijevega lesa prevlečeno z zlatom, kaj je v njej ni znano. Obstajajo celo posnetni te skrinje, ki jih je skrivno pred nekaj leti posnel italijanski inžinir, ki je delal v Etiopiji. Sicer pa ima skrinja določenega čuvarja duhovnika, ki skrbi za skrinjo do smrt do katere zaradi vpliva skrinje ponavadi pride prej kot v dveh letih. Več o tem si preberite na natu.
Ramzess
23. 09. 2010 23.22
"Dostop do nje in s tem neposreden stik z bogom je imel le posvečeni veliki duhovnik, ki pa je moral ob tej priložnosti nositi posebno oblačilo in varovalni naprsnik." Potem v njej že niso bili navadni kamni z vklesanim zapisom, je bržkone šlo, kar je bolj smiselno za komunikacijsko napravo z nezemljani, kam bi lahko izginila pa je nekaj možnosti. Zakaj bi špekulirali, če poznamo ozadje. Mojzes se je na gori Sinaj srečal z nezemljani v NLP-ju, ki so mu dali to napravo. Posvečenim to ni bilo neznano.