Gospodarstvo

Izglasovali obvezno udeležbo delavcev pri dobičku

Ljubljana, 13. 05. 2010 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za gospodarstvo je po burni razpravi o zakonu o udeležbi delavcev pri dobičku izglasoval določilo o obvezni udeležbi delavcev pri dobičku.

Matej Lahovnik-4
Matej Lahovnik-4 FOTO: Dare Čekeliš

Na parlamentarnem odboru za gospodarstvo je danes potekala razprava o predlogu zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. V uvodu je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik povedal, da predlog pomeni poenostavitev postopkov, odpravlja odlog izplačila dobička delavcevm in prinaša ugodnejšo davčno obravnavo za podjetja in zaposlene. Poudaril je še, da je temelj zakona prostovoljnost pri udeležbi delavcev pri dobičku, pomembno pa je tudi dejstvo, da družbe v skladu z novim zakonom lahko izplačujejo tudi bilančni dobiček.

Živahna razprava se je razvila o dopolnilu, s katerim so predlagatelji želeli v zakon vnesti določilo o obvezni udeležbi pri dobičku. Predlagale so ga poslanske skupine SD, DeSUS, SNS ter poslanca Franc Žnideršič in Vili Rezman. "Če je ureditev v zakonu tako dobra, kot pravimo, da je, je obveznost dejansko neproblematična," je izpostavil poslanec SD Bojan Kontič. Če namreč verjamemo, da bo zakon prinesel delitev dobička, se lahko zapiše tudi obveznost.Če ne verjamemo, da bo do delitve dobička prišlo, pa se hudo sprenevedamo, je poudaril. "Če bo prostovoljno, bomo delili dobiček, če bo obvezno, pa ga ne bomo delili. Ta zadeva ne pije vode," je menil.

"Prostovoljnost do sedaj ni rodila sadu," je izpostavil Rezman. Pred tem je ponudil tudi podatek, da je bilo pri delitvi dobička v letu 2008 udeleženih le 0,29 odstotka vseh zaposlenih v gospodarstvu, razdeljenega pa je bilo 0,18 promila celotnega dobička.

'Predlog tepta socialni dialog'

Poslanec SDS Andrej Vizjak je izpostavil, da dopolnilo tepta socialni dialog, ker ni usklajeno s socialnimi partnerji, pomisleke pa je izrazila tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba. Poslanec Zaresa Lojze Posedel je odboru predlagal, naj se sprejme zakon v obliki, kot ga je predlagalo ministrstvo, nato pa naj se v letu dni spremlja njegovo uresničevanje in zatem presodi, ali ga je potrebno spreminjati.

Dopolnilo so nato potrdili z devetimi glasovi za. Predvideva pa, da mora podjetje, katerega skupščina se odloči, da bo razdelila več kot 25 odstotkov bilančnega dobička, del razdeljenega dobička nameniti tudi zaposlenim. Ta del ne sme biti manjši od 25 odstotkov dobička, ki je namenjen razdelitvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
14. 05. 2010 15.44
5,85 evra ti ukrade dodatno država.
ochi
14. 05. 2010 14.23
a mi lahko nekdo pojasne, zakaj se povsod piše, da je minimalna plača 734,15 bruto oziroma 562 neto, če meni na plačilni piše 740 bruto, neto je pa 525? a lahko kdo pojasne? ajde, za pivo
mina1980
14. 05. 2010 14.09
@kamasutra1 Izvzemimo podjetja, ki niso pravicna.... vsak clovek dobi placo, ki ga pripada. Prosim ne sanjajte o tem, da boste za nic dobili vse. Tega enostavno ni mogoce izpeljati v realnosti. Za boljse in dostojno zivljenje je potreben trud posameznika. Nizje kvalificirani bodo vedno nizje placani. Debatirat o minimalni placi pri tem clanku pa itak nima pomena. Moji starsi zivijo z manj kot 500...in to ko zdruzita oba dohodka, ker sta pac oba invalida, pa dobivata invalidnino, od katere je potrebno odsteti kredit....pa v redu, se ne bomo spuscali v to...hocem ti povedat, da je vsak svoje srece kovac. Jaz pa se res ne bom izobrazevala 30 let, placevala solnine, vlagala trude, ustanavljala stvari, da bom potem nagrajevala nekoga, ki se sploh ne trudi, ampak ve samo sitnarit. Jaz vem kako tezko je lahko zivljenje, sem marsikaj prezivela, zato sem se pa tudi odlocila zase narediti nekaj vec. In zdaj ne obzalujem...prav nicesar.
Uporabnik215111
14. 05. 2010 14.02
mina1980 Potem te bom pa drugače vprašal. Kdo bi pa potem po tvoje opravljal delo trgovca, če bi vsi bili visoko izobraženi??? Kdo bi pometal ceste, pekel kruh, gradil hiše, vozil taxi itd? Misliš, da bi diplomirani ekonomist delal za 500€? Hočem samo povedati, da tudi tisti, ki niso visoko izobraženi, si zaslužijo plačilo, ki jim omogoča človeku dostojno življenje!!!
Cofar
14. 05. 2010 13.31
mina 1980 To povsem drzi! Vsak posameznik lahko zacrta svojo pot tako kakor njemu pase. Ljudje so tako ali tako narejeni za po liniji najmansega odpora!
Cofar
14. 05. 2010 13.30
Pa se tole - ce nek zaposleni misli, da njegovo znanje dovolj ne cenijo v doloceni sluzbi ima vso pravico zamenjat sluzbo :) Pa ne glede na to ali je privat ali drzavno podjetje.
Cofar
14. 05. 2010 13.28
carpathian ne smes mesat ex. jugo privatizirana podjetja ali celo podjetja, ki so se vedno v drzavni lasti, kjer se direktorje nastavlja ne glede na izobrazbo, delavne izkusnje oz. pridnost in pripadanost podjetju! Vendar ravno ta podjetja mecejo najslabso luc na vsa ostala podjetja, saj se ogromno malih in srednje velikih podjetij potem uvarja s problemom, da zaposleni nikoli in nikdar ne bodo zadovoljni s kakrsnokoli placo, ki jo bodo dobili! NEkdo, ki ima svoje privatno podjetje je upravicen pa kakrsnokoli placo dobi. Medtem ko zaposleni za podjetje delajo zgolj 8 ur na dan, direktor aboslutno zivi za svoje podjetje 24 ur na dan! In ne mestar ex. jugo podjetij iz privatnimi! res! To kar ti razlagas je sistemska napaka v drzavnih podjetij oz. privatizacije! Tudi sam se stirnjam, da nekdo, ki pride pri 30 letih na direktorski polozaj potem se pa nosi kako je firmo posatvu na noge (firma pa je na nogah ze 30 let) zravn pa dobi vecjo placo kot nekdo ki je star 50 let in ze celo zivljenje dela v taistem podjetju... potem je s sistemom nekaj narobe! Privatna podejtja, pa zal... direktorji so upraviceni do vecje place in jasno da nimajo zaposlenih za 'HVALA LEPA'!
mina1980
14. 05. 2010 13.27
@kamasutra1 Sem jaz kriva za njihove odlocitve v zivljenju...torej odlocitev koncat srednjo trgovsko solo in biti sposobna opravljat le to delo? Nikogar ne omejujem, nikomur nic ne odvzemam, nic ne prepovedujem. Cist vsaka trgovka ma vso pravico se dodatno izobrazit, priucit, usposobit za kakrsnokoli drugo, bolje placano, delovno mesto. Ne bom pa prevzemala odgovornosti za njihove napacne odlocitve. Res je, da so tradicionalne vrednote izbledele...iz danasnje druzbe. Ampak s tem, ko navajate kaksne pravice imamo, se zavedajte, da imamo tudi odgovornosti in obveznosti. In za svoje zivljenje (odlocitve - pametne, nespametne) je v prvi meri odgovoren vsak posameznik.
Uporabnik215111
14. 05. 2010 13.17
mina1980 Govoriš samo o privatnih podjetjih s.p., d.o.o..... Kaj pa npr. prodajalka v Mercatorju, Tušu itd, misliš, da ji je dovolj 500€ mesečno, tisti pri koritu pa nekaj tisoč evrov?? To je tebi nekaj čisto sprejemljivega, če se ne motim??? Postavi se v kožo navadnega delavca, ki gara cel mesec za nekaj sto evrov in v strahu doživlja vsak dan, ker ne ve ali bo lahko nahranil svojo družino in sebe....Žal ljudje ne poznamo več humanosti, solidarnosti itd.....
Mr.Somebody
14. 05. 2010 13.01
edino kar bodo s tem dosegl je to, da bodo podjetja kar naenkrat imela minimalni dobiček. Kam bo pa ta dejansko šel pa se ve, v tujino na račune tujih bank. Edino pravilno.
carpathian
14. 05. 2010 12.52
vsi na tem svetu ki imajo kolikor toliko lagodno življenje ga imajo na račun drugih. žal.
mina1980
14. 05. 2010 12.44
@carpathian Mignil je s prstom takrat, ko je sploh ustanovil podjetje, uveljavil podjetje in potencialnemu delavcu dal delovno mesto. Sicer pa se je trudil za to, da mu bo enkrat v zivljenju trebalo delat manj...da bo lazje in udobneje zivel...zato se je izobrazil, usposobil in garal. Podjetje ni z neba padlo. zanimivo, da privoscite dobicek tistemu, ki je prisel ze na "gotovo", tisti, ki pa je 10 let delal na tem, da podjetje sploh zraste do neke velikosti, pa baje ni upravicen...oz. je v vasih pogledih slab, ker zanje sadove svojih trudov. Ce ti je problem, da ima nekdo od tvojega dela vecjo korist kot ti, pojdi na svoje in bos potem imel sam svojo korist. In cez cas, ko bos seveda uspel, si bos zaposlil enga, ki bo delal namesto tebe ali pa prevzel del tvojega bremena, in bos imel ti hasek od njega...on pa bo udarjal po tebi tako, kot ti zdaj udarjas cez druge lastnike. Bos videl, kako se bo tvoj pogled na celotno situacijo spremenil.
carpathian
14. 05. 2010 12.34
Delavec nikoli ni pošteno plačan. Za vrhunsko plačanega strokovnjaka velja isto, kot za tovarniškega delavca ali rudarja: od njegovega dela ima nekdo drug več koristi, kot on sam. Lahko si dobro ali celo odlično plačan za svoje delo, a vendar nekje obstaja nekdo - namreč lastnik podjetja - ki mu tvoje delo prinaša še več dobička kot tebi, čeprav niti s prstom ne migne. Temu ni mogeče reči pošteno.
Cofar
14. 05. 2010 12.33
hint res je tudi, da je zaposlovanje novih zaposelnih davcno zelo obremenjeno! Sam delam v storitveni dejavnosti, kjer moras kar nekaj casa delati, da se ti rezultat pozna. Ce nekdo sluzbo zamenja po dveh do treh letih zaradi place... Zal najprej moras naredit potem se lahko pogovarjamo o kaj vec in to je najvecji problem v Sloveniji... Drzava ne naredi nicesar, da bi recimo v prvih petih letih, dolocenim branzam pomagala, da lahko izplacujejo vec place v zameno da bi ustrezno manj placali kaksnih drugih dajatev! Tako pa je politika zgolj subjekt, ki zavaja predvsem zaposlene kako je vse vredu itd....
Cofar
14. 05. 2010 12.27
Moje mnenje je, da zivimo v casu, ko vsak zaposlen, dokler ne naredi vsakomesecnega plusa podjetju, predstavlja samo minus! Vsi, ki ste zaposleni morate vedt to, da vas podjetje ne zaposli za 'HVALA LEPA' ampak vas zaposli, da ustvarite nek dobicek podjetju! Zdej kaksen ali kaj je kaksen dobicek je v podejtju potreben je po mojem mnenju odvisno od vrste dela, poslov itd.... Ampak kr tko pricakovat, da bodo vsi dajal dobicke okol, mislim, da je precej iluzorno in utopicno! Zal! Vsak zaposlen mora sam vedt koliko je vreden za podjetje in ustrezno mora menjat sluzbo v kolikor misli, da ga v dolocenem podjetju ne cenijo dovolj! To je moje mnenje! Na podjetjih oz. lastnikih pa je, da odlocajo ali imajo dobrega prindega delavca in so zanj preipravljeni placati kaj vec oz. jim nekdo prinasa zgolj izgubo ali pozitino nulo, to pa je stvar debate! Mislim pa - da v Sloveniji zaposleni ne razmisljajo o tem, koliko truda bi pustili v podejtju (konec koncev je sistem tako nastiman) in raje vsak zposlen samo razmislja kako bi cim manj delal in dobil na koncu meseca cim vec denarja! To dvoje pac skupaj ne gre! 8 ur zadostuje v danasnjih casih zgolj za osnovno placo. Nekdo, ki zeli vec zasluzit mora pac vloziti v svoje delo vec casa!
mina1980
14. 05. 2010 11.45
@Gangrena666 Vodstvo in lastniki. Delavci bojo takrat pakirali kovcke in bojo dalec stran.
Marija Krebs
14. 05. 2010 11.43
Gangrena66614.05.2010 Del izgube bodo vplačevali , oz. pokrivali v letih, ko bo podjetje uspešno.
Spetsnaz
14. 05. 2010 11.40
Kdo bo pa delil izgubo ?
Marija Krebs
14. 05. 2010 11.36
Čisto enostavno pa to vseeno ne bo! Se bodo podjetja odločila za nižje plače, da bo več dobička, kar pomeni nižje prispevke, na drugi strani pa večji davek iz dobička. % davka iz dobička je nižji kot % prispevkov. Pa se bo nateklo manj denarja za penzije, zdravstvo, izobraževanje, socialo...
Brabus
14. 05. 2010 11.35
Ko sem bil mlad, me je šef po rami, to ,fant, tako se dela.Ampak , to je bilo vse.Plačo je pa on vlekel.Da bi ga dons dobu, grrrr