Gospodarstvo

Brez podatkov o zavarovancih

Ljubljana, 11. 04. 2007 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vzajemna VZMD ne more posredovati podatkov o zavarovancih, saj bi bilo to v nasprotju z zakonom.

Oblikoval se je izvršni odbor Sekcije Vzajemna ter sprejel pomembna stališča v zvezi s predlaganim prenosom lastništva z Vzajemne na Adriatic Slovenico in organiziranim nastopom zavarovancev na skupščini Vzajemne.
Oblikoval se je izvršni odbor Sekcije Vzajemna ter sprejel pomembna stališča v zvezi s predlaganim prenosom lastništva z Vzajemne na Adriatic Slovenico in organiziranim nastopom zavarovancev na skupščini Vzajemne. FOTO: POP TV

Pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev so v torek pozno zvečer ustanovili izvršni odbor sekcije Vzajemna, ki je že tudi sprejel stališča v zvezi s predlaganim prenosom lastništva z zdravstvene zavarovalnice Vzajemna na zavarovalnico Adriatic Slovenica. Izvršni odbor, ki mu predseduje Ludvik Toplak, je med drugim sklenil, naj združenje takoj začne z aktivnostmi za organizirano zbiranje pooblastil zavarovancev Vzajemne za glasovanje na skupščini, ki bo 10. maja v Laškem.

Člani izvršnega odbora sekcije so skušali oblikovati tudi stališče do skupščinskega sklepa o prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic Slovenico, vendar so glede na dejstvo, da so dodatno in dokaj zajetno dokumentacijo prejeli šele pred samo sejo, sklenili dokončno stališče sprejeti po proučitvi dokumentacije, predvidoma čez dva dni, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Večina je sicer v razpravi izrazila nasprotovanje predlogu oziroma prepričanje, da je lahko na podlagi razpoložljivih podatkov stališče združenja le odklonilno.

Izvršni odbor sekcije Vzajemna je sejo sklenil s sprejemom izjave za javnost, v kateri je približno 900.000 zavarovancev Vzajemne pozval, naj se prijavijo v sekcijo s pooblastilom za zastopanje njihovih interesov na seji skupščine. Vodstvu Vzajemne pa izvršni odbor predlaga, naj javnosti razkrije vse podatke ter združenju malih delničarjev posreduje spisek vseh zavarovancev ter finančno in pravno dokumentacijo.

Poziv tudi vladi in predsedniku

K ustreznemu ukrepanju pozivajo tudi vlado oziroma pristojno ministrstvo za zdravje, in sicer glede na opuščeno obvezo, da bi v roku predložili ustrezen poseben zakon v zaščito 900.000 lastnikov Vzajemne in njihovih družin. Prav tako k ukrepanju pozivajo tudi druge pristojne organe, predvsem predsednika republike in varuhinjo človekovih pravic, med drugimi pa še Agencijo za trg vrednostnih papirjev in Agencijo za zavarovalni nadzor.

Adriatic Slovenica
Adriatic Slovenica FOTO: Kanal A

Upravi in nadzorna sveta Adriatic Slovenice in Vzajemne sta odločitev o nadaljevanju oktobra lani napovedanega postopka povezovanja sprejeli minuli petek. Menjalno razmerje so določili pri 1 : 3,18, dokončno besedo pri prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic Slovenico pa bodo imeli delničarji. Skupščina Vzajemne, na kateri lahko sodeluje vsak zavarovanec, bo 10. maja v Laškem, Adriatic Slovenice pa 14. maja v Kopru. Postopek naj bi bil končan do konca tega leta.

Vzajemna VZMD vabi na ogled gradiv za skupščino

V Vzajemni se strinjajo, da mora združenje v interesu zaščite 900.000 bodočih delničarjev spremljati postopek povezovanja z Adriaticom Slovenico. Zato se je uprava Vzajemne doslej vedno odzvala na vse pozive predsednika VZMD Kristjana Verbiča in mu posredovala vsa pojasnila in podatke, ki jih je v imenu združenja zahteval. Prav tako je uprava Vzajemne pripravljena vsa potrebna pojasnila in gradiva posredovati tudi članom izvršilnega odbora, da bodo imeli pred odločitvami v zvezi s svojimi aktivnostmi celovito sliko o postopku povezovanja, ki sicer poteka popolnoma transparentno, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vzajemna je torej VZMD pripravljena odgovoriti na vsa vprašanja in jim podati vsa pojasnila in gradiva, edino, česar ne more posredovati združenju, pa so podatki o zavarovancih, kot to želi VZMD, saj bi bilo to v nasprotju z zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Vzajemna je ob sklicu skupščine zagotovila, da je vsem njenim članom na voljo vse gradivo v zvezi s povezovanjem Vzajemne z Adriaticom Slovenico. Gradivo, ki je težko nekaj kilogramov, saj obsega letna poročila obeh družb, poročili uprav in nadzornih svetov, pripojitveno pogodbo itd. sta si včeraj dopoldne ogledali tudi pravni svetovalki VZMD, ki sta pripravljeno gradivo celo pohvalili.

Prav tako so vsa gradiva na voljo tudi predstavnikom vlade, predsedniku republike, varuhinji človekovih pravic, agenciji za zavarovalni nadzor, agenciji za trg vrednostnih papirjev, predstavnikom pravne in finančne stroke, medijem, političnim strankam in moralnim avtoritetam v družbi in državi, če so člani Vzajemne.

Vzajemna je VZMD prenesla tudi sporočilo o vprašanjih nekaterih zavarovancev, ki so se danes na Vzajemno obrnili z vprašanjem, kako je nastal izvršilni odbor sekcije Vzajemna.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
12. 04. 2007 09.45
Vzajmna vender ne more biti delniška družba,saj niso ustanovitelji delničarji vzajemne.Vzajemna je lahko le zavarovalna agencija za dodatna zavarovanja,katero financirajo zavarovanci z mesečnimi prispevki.Delniška družba vzajemne,to je skregano z logiko in interesi zavarovancev.
Uporabnik113189
11. 04. 2007 11.55
Jogan, to kar trdiš je velika neumnost. Je velika razlika med delniško družbo in vzajemno v tem kako se deli dobiček.. Če imaš pa tako veliko željo po tem, da se večji del tvoje vplačane premije porabi za bogatenje lastnikov zavarovalnic namesto vlaganja v zdravstvo, potem se TI prvi preseli v drugo zavarovalnico.
Materi
11. 04. 2007 09.49
Če bom lahko še naprej zavarovan tako kot sedaj, mislim da tukaj ni problema kar se tiče z moje strani. Mi je pa vseeno ali sem pri Vzajemni ali Adriaticu. JAz od Vzajemne in Adriatica nimam nič, le plačujem zavarovanje. Se je pa dobro vprašati, kaj te male delničarje moti? Še vedno lahko gredo v kako drugo zavarovalnico.