Gospodarstvo

Direktorju Enrona 24 let ječe

Houston, 24. 10. 2006 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji direktor Enrona bo zaradi poslovne goljufije skoraj četrt stoletja preživel v zaporu.

Jeff Skilling zapušča sodišče.
Jeff Skilling zapušča sodišče. FOTO: Reuters

Nekdanji generalni direktor propadlega energetskega velikana Enrona Jeff Skilling je bil obsojen na 24 let in štiri mesece zapora, ker je v letih 1998-2001 zavajal vlagatelje in prikrival slabo finančno stanje podjetja. Teksaško zvezno sodišče je Skillinga maja letos spoznalo za krivega v 19 točkah obtožnice, ki ga je med drugim bremenila goljufije in poneverb.

Moralo vas (Skillinga, op.a.) bi biti sram. Nekdanja uslužbenka Enrona, Ann Beliveaux, ki je izgubila vse pokojninske prihranke.

"Zločin takšnih razsežnosti si zasluži resno kazen," je ob izreku 292-mesečne zaporne kazni dejal sodnik Sim Lake. Sodišče je Skillingu naložilo še plačilo globe v višini 45 milijonov dolarjev. Za poplačilo globe bodo Skillingu odvzeli premoženje, tudi dom.

Medtem ko je propad Enrona postal sinonim za korporativno prevaro, sta imeni Skilling in Lay postali sinonima za pohlep - ob tem ko sta prekrivala izgubo družbe in padanje vrednosti delnice, sta svoje delnice na skrivaj prodajala.

Nekdanji šef Enrona pa je vse obtožbe zanikal in napovedal pritožbo. Sodnik je odločil, da bo Skilling do pravnomočnosti sodbe v hišnem priporu. Poleg Skillinga je bil maja obsojen tudi ustanovitelj in nekdanji predsednik Enrona, zdaj že pokojni Kenneth Lay. Sodnik je obsodbo razveljavil, ker Lay v sodnem procesu ni imel možnosti v popolnosti izpodbijati obsodbe in ker vlada ne bi smela imeti pravice kaznovati pokojne osebe.

Škandalu, ki je v javnost pricurljal leta 2001, je sledil odpust 21.000 uslužbencev. Enron je šel v stečaj, za seboj pa pustil 31,8 milijard ameriških dolarjev dolgov. Enron je šel v stečaj decembra 2001, potem ko so vlagatelji in analitiki Wall Streeta spoznali, da jih je vodstvo podjetja najmanj dve leti z lažnim prikazovanjem poslovnih rezultatov krepko zavajalo. Med drugim so vodilni v Enronu skupaj z nekaterimi podrejenimi ustvarjali in vodili razna vzporedna partnerska podjetja, s pomočjo katerih so prikrivali izgube in napihovali dobičke Enrona.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 21.24
Glede Enrona. Čista zmaga za Ameriško sodstvo. Kaj takega pri nas ne bi bilo možno saj bi se glavni akterji še vedno sprehajali na prostosti saj bi jih še vedno čuvali politični botri. Klasika!
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 20.58
Samo še nekaj: čudi me to da se levičarji niso kaj bunili ko so napovedali revizijo poslov v Mercatorju. LOL Kao to pa ja ni pravično. hehe Pa da se ne boste na koncu slučajno bunili da je revizija nepravična. To bi bil en velik LOL. Revizija pokaže dejansko stanje in s tem se boste mogli sprijazniti, razen če ste tako zaslepljeni. Revizija je pač vrhovni zunanji nadzor v poslovanju podjetij (verjamem da za nekatere kao nepošten in nepotreben mehanizem hehe). Kdor se zadnji LOLa se najslajše LOLa bi se reklo. Sicer se pa na koncu vse plača, tako je bilo vedno, sploh če pogeldamo v zgodovino. ;-)(
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 13.55
Samo še to, ena cvetka od koga drugega kot Didaktika: Citiram: "Kako lahko tko blesavo sklepate---a mu je že kdo kej dokazou" Ja sej Slobodanu Miloševiču tudi niso dokazali v Hagu kaj? Pa je zaradi tega kaj manj kriv svojih dejanj? Dej malo premisli. Če revizija pokaže da je Janković posloval nasproti z zakoni in moralnimi načeli (kar je ustanavljanje backside podjetij za lastno poslovanje) potem je dobil velik - v mojih očeh. Ker sem ga včasih dokaj cenil.
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 13.51
Aja pa še nekaj DIDAKTIK and company: ne mešati volilnega izida in REZULTATE revizije! Didaktik: še nekaj, ni malce čudno da res prave revizije v Mercatorju ni bilo že dolga leta? Malce sumljivo kaj? ah po tvoje je spet desnica kriva kajne ;-) Itak pa je janković precej glasov dobil od južnakov in ostalih muslimanov ker jim je do leta 2008 obljubil đamijo. Sam kok hecno bo izpadlo da bo imela Ljubljana Enron Style župana če bo revizija taka kot je. Žalostno!! zelo
muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 13.32
Se strinjam z @jaka37 Tebe Didaktik pa prosim da se nekaj razjasniš: verjameš JankoviĆu (in ne Č kakor ga sam označuješ!) ali revizijski družbi? Ko bo prišlo na dan končno poročilo bo jasno (in si lahko priznaš) ali je JĆ Enron stajl in je edin še za v keho ali pa je pač delal po predpisih.
Rijad Proši?
24. 10. 2006 22.27
kaka37-mislim, da si ti največji luzer na tem forumu.
jaka37
24. 10. 2006 21.52
don Antonio LDS in SD nista nikoli bila moja in prav ona dva sta največja luzerja teh volitev.
mindfucker
24. 10. 2006 20.08
Prepozno jaka37! "Tvoji" se niso nadejali poraza v prvem krogu! Mislili so prihraniti končno revizijo, za drugi krog, a ..... Pa ne zmerjaj ljudi z b.....! Vsaj enkrat športno prenesi poraz
jaka37
24. 10. 2006 19.51
Trije rdeči bebčki. Jankoviću je že bilo dokazano v delu revizije, ki je priešel ven. KAj šele bo, ko bo čez kakšen teden ali dva, prišla končna revizija. Že sedaj je jasno pokazano in dokazano, da je Janković enden izmed največjih nategov pri nas. Jasno, za partijce ne, za partijce je junak vsak, ki krade in ubija v imenu partije. Hhelena, saj za vas je tudi Ribičič starejši nedolžen pa je vsakomur jasno, da je pobil oz. dal pobiti na stotine Slovencev. In Janković vsekakor ne spi mirno. Če pa je Janković zate zgodba o uspehu DIDAKTIK, potem pa ti ni več pomoči, saj imaš res nizke in nikakeršne standrde. Še imamo ovce pri nas, ki blejejo s čredo in potrebujejo nekoga, kvazi uspešnega, da jim govori, kaj morajo narediti. Še dobro, da je partija na teh volitvah doživela velik udarec. Papa LDS in SD.
DIDAKTIK@SIOL.NET
24. 10. 2006 18.59
Kako lahko tko blesavo sklepate---a mu je že kdo kej dokazou---JANKOVIČ JE ZGODBA O USPEHU FANTJE! kolk krade naša vlada se rajši prašejte! kake bedaste mečete vn!!!!
hhelena.si@gmail.com
24. 10. 2006 12.42
jaka37: janković lahko mirno spi, saj mu bo sodilo naše sodišče!
Rijad Proši?
24. 10. 2006 12.33
kaka37- a si mislu na ruparja???
jaka37
24. 10. 2006 12.26
Hehehe. Janković, pazi se. Vsak plača kar je zapil, tudi pri nas.