Gospodarstvo

Italiji znižali oceno, čeprav ji kaže bolje kot drugim evrskim državam

Rim, 13. 07. 2012 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna agencija Moody's je znova znižala bonitetno oceno italijanskega državnega dolga, in sicer za dve stopnji z A3 na Baa2. Prihodnje obete je označila za negativne.

Kriza
Kriza FOTO: Thinkstock

Agencija kot enega ključnih razlogov za ukrep navaja večjo verjetnost, da se bo cena zadolževanja Italije še zvišala ali da bo država izgubila dostop do mednarodnih finančnih trgov, piše v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani agencije. Moody's razloge za povečevanje tega tveganja vidi v vse šibkejšem zaupanju na trgu, možnosti negativnih vplivov zaradi možnega izstopa Grčije iz evroobmočja in zaradi morebitnih nepričakovanih stroškov sanacije španskega bančnega sektorja.

Med domačimi razlogi Moody's izpostavlja vse slabše ekonomske kazalce, zaradi katerih bi Italija utegnila zgrešiti zastavljene cilje fiskalne konsolidacije. To pa bi utegnilo otežiti dostop države do virov financiranja.

Kljub temu Moody's izpostavlja, da je Italija v primerjavi z nekaterimi drugimi evrskimi državami v precej boljšem položaju. Tako na primer vzdržuje primarni proračunski presežek, ima veliko in raznoliko gospodarstvo, ki je sposobno absorbirati šoke, in je že izpeljala obsežne strukturne reforme, ki bi lahko srednje in dolgoročno okrepile konkurenčnost države.

Na znižanje bonitetne ocene se je že odzvala milanska borza. Osrednji borzni indeks je v jutranjem trgovanju izgubil 0,29 odstotka vrednosti, sledijo pa mu tudi tečaji bančnih in drugih delnic. Tečaj Unicredita se je znižal za 1,17 odstotka, Fiata pa za 1,76 odstotka.

Agencija je bonitetno oceno Italije nazadnje znižala pred približno petimi meseci, in sicer z A2 na A3.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
15. 07. 2012 18.38
+2
Mody lahko pise kaj hoce, Italijani so istega dneva dobili nova posojila za 4,4% Na mednarodnem trgu . . . . .. . . . tem agencijam bo kmalu odklenkalo, ker jim nihce vec ne verjame. . . .. .
Shisui
13. 07. 2012 14.53
+9
Dokler americani dajejo svojem 56 TRILIONOV dolarjev zapufanem gospodarstvu AAA rating, je vec kot jasno, da gre za nateg stoletja.
mr.T
13. 07. 2012 13.26
+2
Super teško je dajat take prerokbe ,riziko da se bo cena zadolževanje zvišala najbrž nima nobene veze z tem da so državi znižal rating. Ne pozabit da so imeli sit istei izvedeni instrumenti v ZDA oznako AAA a nokoncu se je izkazalo da niso vredni nič.
hotchilipoper
13. 07. 2012 11.13
+7
Vse skupaj je en velik nateg,da si nekateri lahko polnijo svoje malhe
Zakaj so te AMERIŠKE bonitetne hiše sploh kredibilne? Bedarija. Evropa bi morala imeti svojo bonitetno hišo in konec. Tako pa nam oni J-ebejo finančni sistem, četudi je veliko boljši od ameriškega, ki je zadolžen do amena in še naprej.
Explainator
13. 07. 2012 11.21
+2
ta komentar je podoben tistemu..zakaj bi nam drugi tiskali denar, če si ga lahko sami, kadar bi hoteli...bi blo v redu ane?
Explainator
13. 07. 2012 11.22
+0
al pa ta je še boljši..zakaj bi nam drugi raziskovali korupcijo, če si jo pa lahko sami..ta je tud ok ane?
Robin Gunner
13. 07. 2012 14.12
+2
simon: glede ameriskih agencij, se strinjam lahko bi ble svetovne, ne le ameriske. ampak da imamo pa evropsko bonitetno hiso, ki ocenjuje evropsko stanje, je pa res smesno...obvezno morajo biti tuje, neodvisne od centralne oblasti v bruslju, zaradi mene so lahko ruske, kitajske, avstralske. EU to zeli samo zaradi tega da polepsajo nerealne gospodarske in financne rezultate, ter da umetno ustvarjajo vtis da je vse OK. bonitetne hise iz ZDA bi ze 20 let nazaj morale znizati oceno tako ZDA kot vecini evropskih drzav, pa jih niso in to pocnejo sele danes.
Robin Gunner
13. 07. 2012 11.08
+7
Italiji znižali oceno, čeprav ji kaže bolje kot drugim evrskim državam No dejte jih nastet? Po kolicini dolga % BDP, so boljsi edino od Grkov.