Gospodarstvo

Petrol zahteva razrešitev uprave Istrabenza

Ljubljana, 24. 03. 2009 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Petrol je nadzornemu svetu Istrabenza poslal zahtevo o razrešitvi družbe na petkovi seji, medtem pa je Ljubljanska borza začasno zaustavila trgovanje z delnicami družbe.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je v oddaji 24ur povedal, da so danes nadzornemu svetu Istrabenza poslali zahtevo o razrešitvi uprave družbe na petkovi seji. Kot je še povedal, je Petrol dal pobudo za sanacijo te družbe, saj je stečaj najslabša možna rešitev tako za banke kot lastnike. Kryžanowski je tudi poudaril, da morajo temeljito ukrepati, saj se je Petrol več kot leto in pol trudil, da bi vstopil v nadzorni svet Istrabenza, prav tako pa so na težko situacijo opozarjali tudi upravo družbe, ki pa ni ukrepala.

Kryžanowski poudarja, da je bil nakup deleža Istrabenza dobra odločitev.
Kryžanowski poudarja, da je bil nakup deleža Istrabenza dobra odločitev. FOTO: Kanal A

Vseeno pa se je nakup Istarbenza, po njegovih besedah, izkazal za zelo dobro odločitev, saj so se z nadzornim svetom za nakup odločili zaradi dveh razlogov. Kot je povedal, je prvi razlog iskanje sinergijskih učinkov na področju energetike, drugi razlog pa je, da je Istrabenz hotel izpeljati prevzem Petrola in mu obesiti del ali večino dolga in s tem izvesti menedžerski nakup Petrola.

Kryžanowskemu se zdi namreč zelo nenavadno to, da je Igor Bavčar ''javnost obvestil o tem, kdo je lastnik FB Investment ravno v času, ko je Petrol delal prevzem te družbe in danes je vsem jasno, da je bilo to dejanje upravičeno in če bi se danes odločal, bi naredil popolnoma enako.''

Istrabenz zaustavil trgovanje z delnicami

Istrabenzu je zaradi tržnega neravnovesja in špekulacij v javnosti zaprosil za začasno zaustavitev trgovanja z delnicami.
Istrabenzu je zaradi tržnega neravnovesja in špekulacij v javnosti zaprosil za začasno zaustavitev trgovanja z delnicami. FOTO: POP TV

V ponedeljek je delnica, potem ko so na borzi zvišali omejitev tečaja na 20 odstotkov, izgubila 14 odstotkov, promet pa je bil skromen. Danes so bile delnice naprodaj za 10 odstotkov manj kot v ponedeljek, a potencialnih kupcev ni bilo. Borza omejitve ni odpravila, vendar bi delnica lahko še občutneje padla, če bi odpravili omejitev gibanja tečaja.

Zaradi tržnega neravnovesja pa je Istrabenz zahteval začasno ustavitev trgovanja z delnicami. Kot so sporočili z borze, je Istrabenz ustavitev trgovanja zahteval "zaradi tržnega neravnovesja in zaradi neuradnih informacij, ki se pojavljajo v javnosti v zvezi s pogovori z bankami upnicami in nadaljnjo usodo Istrabenza“.

Na Ljubljanski borzi so zaključili, da je zahteva Istrabenza utemeljena, saj zaradi negotovosti in špekulacij glede stanja holdinga obstaja na trgu možnost asimetrije informacij med vlagatelji ter tržno neravnovesje z velikim odstopanjem prodajnih naročil. Trgovanje z delnicami Istabenza bo predvidoma zaustavljeno do ponedeljka, ko se končajo pogovori z bankami. Takrat naj bi Istrabenz preko Ljubljanske borze sporočil tudi rezultat pogovorov.

Unicredit banka je unovčila zastavljene delnice Mercatorja

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar FOTO: Kanal A

Kot je znano, je Unicredit banka, ki jo vodi France Arhar, prejšnji četrtek razdrla reodkupno pogodbo z Istrabenzom za osem odstotkov Mercatorja, kar pomeni, da so v banki unovčili zastavljene delnice. Prej je bila Unicredit banka sicer pravno lastnica, vendar ni imela glasovalnih pravic. Kot poročajo mediji, naj bi bila to solistična poteza Unicredita, ki ji utegnejo slediti tudi druge banke. Možnosti za enotni dogovor Istrabenza z bankami do konca marca (odlog odplačevanja kreditov) pa so sedaj, po poročanju Financ, skoraj nične.

V Istrabenzu dogodka niso želeli komentirati, sporočili so le, da je družba "od UniCredit banke Slovenije prejela dopis o razvezi pogodbe o začasni prodaji delnic (reodkupni pogodbi), sklenjeni med družbo Istrabenz in UniCredit banko za 301.437 delnic Poslovnega sistema Mercator, kar predstavlja 8,01 odstotka delnic družbe Mercator. Iz prekinitve pogodbe je nastal presežek v višini 8.478.968,70 evra, do katerega je po pogodbi upravičena družba Istrabenz.“

V petek seja nadzornega sveta

Nekdanji predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina
Nekdanji predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina FOTO: Dare Čekeliš

V petek bo sicer seja nadzornega sveta Istrabenza, kjer bodo govorili o dogovarjanju z bankami in o poslovanju podjetja. Po odstopu predsednika nadzornega sveta Istrabenza Janka Kosmine bo sejo vodil njegov namestnik Tomaž Toplak. Po poročanju Dnevnika naj bi nadzorniki odločali tudi o imenovanju prokurista, ki so ga zahtevale banke. Te naj bi se dogovarjale, da bi za svojega pooblaščenca imenovale nekdanjega predsednika uprave Petrola Janeza Lotriča.

Je najverjetnejša možnost stečaj Istrabenza?

Če se bodo banke umaknile ali dogovora o reprogramiranju dolgov do ponedeljka ne bo, bo Holding Istrabenz insolventen, kar neizbežno pomeni stečaj. Po poročanju Financ bi bila ena možnost tudi prodaja likvidnega premoženja, s tem bi se lahko nehala insolventnost, saj bi imele banke upanje, da bodo poplačane. Druga zamisel iz bančnih krogov, ki je bila že zavrnjena, pa je bila, da bi lastnika dobre polovice Istrabenza, Petrol in NFD, dokapitalizirala Istrabenz za 50 milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spicparklc
25. 03. 2009 08.26
Čak mau. Če prav razumem pravi Pat, da bi mogu Patašon odstopit. Poslušej Pat, ti in prjatu od vajinga skupnga prjatla - Baraga, sta v to firmo investirala lepe gnarce in v prejšnjem letu si naredu iz 50 plusa, 50 minusa. Torej tud ti na Petrolu se nisi ukvarjal z osnovno dejavnostjoi za katero si registriran, ampak si po nalogu političnih finančnih mešetarjev iz Dolenjskega dela Avstralije zapravil davkoplačevalski denar. Razlog nakupa ni bil (razen, če ste res kej kadil prejšn večer) poslovn, ker je vsaki pomočnici vzgojiteljice v vrtcih jasno, da biznisa v tem ni moglo bit (100% koncentriranost investicij s sredstvi spet po možnosti davkoplačevalcev). Razlogi so bili izključno osebni v smislu :"Kaaj ??? Ti bo še mene ??? Ti bom že pokazal.!" Kašn odstop neki. Kamenjanje za oba, pa še omenjena spremljevalca bi mogla bit zraven.
resslovenka
25. 03. 2009 08.15
No kako je vse prepleteno v naši Sloveniji vidimo na primeru Istrabenza. V primeru likvidacije ali stečaja bi se začela seuvati slovenska gospodarska piramida. Zaključek - eni in isti botri obvladujejo celotno gospodrastvo, bančniki pa jih financirajo. Breme reševanja naj bi prevzeli davkoplačevalci. Kako tragikomično. Aja pa nacionalni interes je posredi. Le čigav???
gospakatja
25. 03. 2009 07.46
vsak naj dela to, kar zna!! kaj je počel bavčar v gospodarstvu?
odkimasin
24. 03. 2009 20.46
Men pa dol visi za vse te krize, ker nimam nobenih delnic!
SmSeZasvicuFul
24. 03. 2009 20.16
Igor Bavčar je ziher požigalec :)
gogi_
24. 03. 2009 18.40
ja sej bomo vse rešili je rekel in vas zabodel v hrbet.tako delajo,gleda te v oči in laže.kaj pa lahko pričakujeta od nekoga ki ni sposoben opraviti vozniškega izpita,ki ne pozna stop znaka in semaforja.zdej pa mamo kar mamo,plačalo bo pa spet ljudstvo.
pravicen
24. 03. 2009 18.32
Bavčar je najprej zakuhal IZBRISANE sedaj je pa sesul še ISTRABENZ BRAVO LOOOL
poetess
24. 03. 2009 17.23
... tako se pišejo članki...
lixa
24. 03. 2009 15.48
elvog2-nimam kaj proti policistom, vendar Bavčar je po izobrazbi policist in se ne spozna na ekonomijo, prodaja kokoši, ki nesejo zlata jajca- zadevo v svetu pa so zakuhali kapitalisti ki jim je samo za dobiček in so daleč od ekonomistov. Ampak to ne bi bilo nič narobe če bi propadli samo oni, propadajo pa vsa podjetja in v primeru Istrabenza celotna primorska. Bavčar ima naložbe na Kajmanskih otokih in ne bo ubobožal
voodooSLO
24. 03. 2009 15.44
ma zanima kuk je kej Janša zgubu dnarja v istrabenzu ;)
Northwest
24. 03. 2009 15.20
KOT SEM ZE ENKRAT POVEDAL.PRI NAS JE LAHKO POLITIK VSAK KI ZNA DOBRO VRTETI JEZIK,ZA BESEDO GOSPODARSTVO PA MISLI DA JE TO NEKA NOVA MARGERINA.
hakihak
24. 03. 2009 15.15
Pozejdonis24.03.2009, 14:340 Torej liberalec in levičar Bavčar ne bo uničil samo slovenskih bank, ampak tudi Petrol......A je potem na vrsti Mercator.....Zakaj imam občutek, da so se sprožile domine, ki padajo in padajo ena za drugo.......???? pozabu si še povedat, da je janšev prijatelj!!!
CKKPJ_Milko
24. 03. 2009 15.08
Kje so sedaj superlativi ko so mediji opisovali super gospodarstvenike all Kosmina in Bavčar.... Sedaj bi pa spet radi socializem....a?
Maximusgladiato
24. 03. 2009 14.34
Torej liberalec in levičar Bavčar ne bo uničil samo slovenskih bank, ampak tudi Petrol......A je potem na vrsti Mercator.....Zakaj imam občutek, da so se sprožile domine, ki padajo in padajo ena za drugo.......???? Kje so zdaj raznorazni analitiki??
elvog19
24. 03. 2009 14.33
Lixa - potem pa povej v čem je ekonomist boljši od policaja??? Kaj niso vso sranje v svetu glih ekonomisti zakuhali?? Zato bi bilo potrebno razpustiti ekonomske fakultete, saj njihovi programi v praksi enostavno ne vzdržijo. Ne vem kje v tehniki bi si lahko privoščili izvajati projekte, ki v praksi ne morejo preživeti, tako da je ekonomija vse skupaj ena sama blodnja, ki jo bomo morali vsi plačati.
Maximusgladiato
24. 03. 2009 14.30
Kaj se bo pa zgodilo z Petrolom????
vn900
24. 03. 2009 14.18
pa ne no kako je to mogoće
xes
24. 03. 2009 14.03
To je pa to, ko se gredo politologi igrat gospodarstvo .... Zaskrblljujoce pa je, da je se en kup nekih FDVjevcev je na taksnih in podobnih polozajih po celi sloveniji... nastavljenih po politicni poti ... res se nam obeta svetla prihodnost...
speady
24. 03. 2009 13.54
OBJAVITE PREJŠNEGA !!!
speady
24. 03. 2009 13.53
Bravo,še več takih Bavčarjev rabmo !!