Gospodarstvo

Istrabenz v stečaj že do konca tedna?

Koper, 16. 03. 2009 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konec marca naj bi se iztekel moratorij na odplačevanje kreditov Istrabenza. Uprava družbe je pripravila predlog reprogramiranja dolgov, ki pa naj bi ga banke zavrnile. Če dogovora ne bo, je najverjetnejša možnost stečaj.

V petek bo seja nadzornega sveta Istrabenza
V petek bo seja nadzornega sveta Istrabenza FOTO: POP TV

Moratorij na odplačevanje Istrabenzovih kreditov, ki so ga banke decembra odobrile upravi Igorja Bavčarja, naj bi se iztekel konec marca. Do takrat pa bi se Bavčarjeva uprava morala z bankami dogovoriti za reprogramiranje dolgov, ki pa so ga banke po pisanju spletnega portala Žurnal24 že zavrnile. Razlog pa naj bi bil v tem, da predlog rešuje položaj lastnikov in ne družbe. Bavčarjeva uprava naj bi zdaj do sredine tedna pripravila nov predlog, sicer naj bi sledil Istrabenzov stečaj, piše spletni portal.

Uprava je sicer tudi nadzornemu svetu že predstavila proces dolgoročne konsolidacije poslovanja Istrabenza, ki poteka skozi pogovore s poslovnimi bankami, upnicami družbe. Bankam je predlagala sestavo konzorcija predstavnikov bank upnic, ki vključuje banke na ravni holdinga in odvisnih družb. Proces, ki ga je uprava začela decembra lani, po oceni uprave poteka uspešno in bo predvidoma trajal do marca, so že januarja sporočili z Istrabenza.

Predlog naj bi reševal položaj lastnikov ne pa družbe

Bo Igorju Bavčarju uspelo prepričati banke za reprogramiranje dolgov.
Bo Igorju Bavčarju uspelo prepričati banke za reprogramiranje dolgov. FOTO: POP TV

Banke naj bi predlog uprave Istrabenza zavrnile, ker rešuje položaj lastnikov in ne družbe. V kolikor sedaj uprave ne bo pripravila novega predloga, bi banke lahko zahtevale tudi stečaj podjetja. Po pisanju spletnega portala Žurnal24 bi se to lahko zgodilo še pred petkovo sejo nadzornega sveta.

Razprodaja premoženja

Odprodaja premoženja je sicer zadnja stvar, ki bi si jo v družbi želeli. V primeru stečaja pa bi se na trgu po ugodni ceni znašle vse naložbe Istrabenza. Nekatere tudi strateškega pomena za državo. Kot so povedali nadzorniki, še vedno verjamejo, da so trenutne tržne cene nekaterih Istrabenzovih naložb posledica velike negotovosti, ki spremlja finančno in gospodarsko krizo in se bodo z izboljšanjem stanja v finančnem sistemu in gospodarstvu ustrezno zvišale, s tem pa se bo popravilo tudi razmerje med kapitalom in dolgom koprskega holdinga.

Bodo banke vstopile v lastništvo podjetja?

Banke preko terjatev praviloma ne vstopajo v lastništvo podjetij.
Banke preko terjatev praviloma ne vstopajo v lastništvo podjetij. FOTO:

Ena izmed rešitev za Istrabenz bi bila tudi, če bi banke preko terjatev vstopile v lastništvo družbe. To možnost je že pred časom napovedal tudi minister za finance Franci Križanič. So pa banke zato bolj previdne glede takšnih odločitev, praviloma je vstop v lastništvo zadnja možnosti, ki jo izkoristijo. V NLB na primer pravijo, da so načelno do vstopa v lastništvo podjetij zadržani in „praviloma pride v poštev, ko so vse ostale možnosti izčrpane“. Da praviloma ne vstopajo v lastniške strukture podjetij preko terjatev, pravijo tudi v NKBM.

Vlada ne bo pomagala

Že pred časom pa sta svoje na to temo povedala tudi že minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in premier Borut Pahor. Že januarja je Pahor povedal, da vlada na trenutni stopnji razvoja dogodkov glede Istrabenza ne bo posegala, s tem je podprl izjavo Lahovnika, da se ne bo vpletal v reševanje Istrabenza. Lahovnik je sicerje izrazil tudi pričakovanje, da banke, ki so v državni lasti, ne bodo prevzemale dodatnih tveganj pri "nasedlih" naložbah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jasna Gotzl
20. 03. 2009 14.46
Ne razumem, kako, da ne more nihče ustaviti Bavčarja. Ali se v politiki zavedajo, kaj čaka delavce.
resslovenka
18. 03. 2009 07.55
Edino pravilno. ISTRABENZ je bil in bi bil vlak brez voznega reda. In pametnjakoviči, nikarte reševati tiste ki so povzročili, da je do tega sploh prišlo. Na odgovornost jih pokličite. In ne g. Bavčar javni pritisk ni kriv za vaše neuspehe v pogajanjih z bankami upnicami in državo. Krivi ste si sami, malo samkritike res ne bi škodilo. Raje pomislite koliko ljudi bo ostalo brez dela. In ne zaradi medijev in javnosti.
Buena Vita
17. 03. 2009 22.05
ISTRABENZ NIČ NE MOREM ZLOŽIT, PONAVADI HITRO PRIDEM DO MNENJA,PRI ISTRA BENZU NIKAKOR NE SEŠTEJE DVE IN DVE, PREPROSTO SE NE UJEMA PO ENI STRANI SE VLAGA DENAR V TRSTU,KUPUJEJO NOGOMETNE TALIJANSKE KLUBE,INVESTIRAJO V BOG SI VEDI KAJ,IN KRATKO MALO GOVORIJO O STEČAJU BO TREBA MALO PREČEKIRAT TALIJANSKE STRANI,IN POISKAT KAJ NA STRANEH PORTOGRUARA ALI KATEREGA MESTA OKOLI --MOGOČE TRAVISSA
gogi_
17. 03. 2009 19.39
bravo igor,nekdo ki ne zmore opraviti vozniškega izpita lahko vodi tako veliko in uspešno podjetje kot je istrabenz in se odpove naftnim derivatom.a je treba sploh kaj rečt.kot da bi v pekarni odpovedali peko kruha in se začeli ukvarjati z vrtnarjenjem.sicer pa kdaj je pa povedal tri povezane stavke.il ritardone
Northwest
17. 03. 2009 17.01
NEKOC SEM IMEL SOSEDA KI JE BIL DIREKTOR NEKEGA ZELO USPESNEGA SLOVENSKEGA PODJETJA.TA DIREKTOR JE TO PODJETJE POPOLNOMA ZAVOZIL ODGOVARJAL PA NI NIKOLI.BIL JE PREMESCEN IN KMALU TUDI UPOKOJEN.IN VESTE ZAKAJ?ZATO KER JE BIL KOMUNIST.TO JE RESNICNA ZGODBA.
franz1988
17. 03. 2009 09.00
Bavčar je ekonomist stoletja. Postavil bi ga za finančnega ministra in vsi bi živeli v blaginji.
kr-eden
17. 03. 2009 06.01
Ne se bat, Bavčarja že čaka stolček na PETROL-u !!!!
tony_abcde@yahoo.com
16. 03. 2009 23.16
dobro je tole zafural....
Nauders
16. 03. 2009 18.11
zafurane investicije butalca Bavcharja
d899
16. 03. 2009 13.24
razturil je kolinsko zdaj še istrabenz..
hakihak
16. 03. 2009 11.48
me prav zanima
zulumike
16. 03. 2009 11.44
Ja kaj ste pa drugega pričakovali od bivšega policaja, ki še za policaja ni bil dober!
CKKPJ_Milko
16. 03. 2009 11.25
Tale Križanič je pa cvetka od cvetk v vladi.... potujoči cirkus Boruta pahorja...
Uroš Palhartinger
16. 03. 2009 11.20
Udbomafijski finančni imperij se ruši...
predan
16. 03. 2009 11.18
Kot vidimo iz članka, da vlada podpira banke tudi,da sstopijo v lastništvo družbe za svojo terjatev. To morajo storiti, da ne bo POHLEP opletal z njimi, še v prihodnje na slovenksi tratici.
johndoe35
16. 03. 2009 11.14
To je pa zaradi slabega vodstva. Istrabenz ni tekstil katerega proizvajajo kitajci na veliko.
tomazbodner
16. 03. 2009 11.09
Slovenski managerji niso nic boljsi od ameriskih, samo vlada ni tako neumna, da bi vsem dajala stimulacijske pakete za izplacila bonusov vodilnim...
Replica
16. 03. 2009 10.58
Bavčarja pa na pumpo naj šajbe briše, gume pumpa in avte pere...to delo mu je pisano na kožo že od malih nog
Replica
16. 03. 2009 10.57
prvi jea PETROL KUPI GA...JEA