Gospodarstvo

Istrabenz: Topiča zamenjal Berločnik

Koper, 15. 01. 2010 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dosedanji prvi mož Istrabenza Bogdan Topič je odstopil. Nadzorniki so za novega predsednika uprave potrdili dosedanjega prokurista Tomaža Berločnika.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorniki Istrabenza so na četrtkovi deset ur trajajoči seji za novega predsednika uprave potrdili dosedanjega prokurista Tomaža Berločnika. Dosedanji prvi mož Istrabenza Bogdan Topič je z mesta predsednika uprave odstopil. Delo Topičeve uprave so nadzorniki sicer ocenili pozitivno.

Kot največji uspeh v času, odkar je bil v vrhu Istrabenza, si Topič šteje izglasovanje prisilne poravnave, največji neuspeh pa vidi v propadu dogovora o prostovoljni poravnavi.

"Nadzorni svet je ocenil, da je uprava uspešno izpeljala pogajanja z bankami, kar je bila njena glavna naloga," je po končani seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Janez Grošelj. O tretjem članu uprave nadzorni svet po njegovih besedah ni razpravljal.

Topič odstopa ne komentira

Topič, ki je na novinarski konferenci v sredo obširno pojasnjeval, da se mu ne zdi verjetno, da mu banke ali lastniki ne bi zaupale, svojega odstopa ni želel komentirati. Sejo je približno na polovici zapustil član nadzornega sveta Zoran Boškovič, ki razlogov za predčasni odhod tudi ni želel komentirati.

Nadzorni svet je Berločnika, ki je neuradno sicer veljal za novega kandidata v vrhu uprave Istrabenza, izvolil s polnim mandatom šestih let. Za člana uprave je nadzorni svet, prav tako s šestletnim mandatom imenoval dosedanjega člana uprave Rudija Grbca, o tretjem članu uprave pa nadzorniki – tako Grošelj – niso razpravljali.

Bogdan Topič
Bogdan Topič FOTO: Dare Čekeliš

Prednostna naloga bo ...

Berločnik, sicer tudi član nadzornega sveta Petrola, je po končani seji potrdil, da bo med njegovimi prednostnimi nalogami izpeljava načrta finančnega prestrukturiranja oz. programa prisilne poravnave, tako kot ga je za letošnje leto zastavila Topičeva uprava. Uprava si bo po njegovih besedah še naprej prizadevala za dosego dogovora o prostovoljni poravnavi. "Upam, da bo dogovor o prostovoljni poravnavi zdaj bolj verjeten," je še dejal.

Topič je krmilo Istrabenza, ki ima še vedno za skoraj pol milijarde evrov dolgov, prevzel maja lani, ko je nasledil Igorja Bavčarja. Ugibanja o Topičevi razrešitvi se pojavljajo že več mesecev, z njegovim delom pa naj ne bi bili zadovoljni predvsem v Petrolu, največjem posamičnem lastniku Istrabenza. Topič je to na sredini novinarski konferenci zanikal in dejal, da ne čuti nezaupanja Petrola do njegove uprave, sodelovanje s prvim možem Petrola Aleksandrom Svetelškom pa je označil kot normalno.

Topič je še napovedal, da bo Istrabenz moral v skladu z načrtom letos poplačati za 19 odstotkov oziroma nekaj manj kot 90 milijonov od 462 milijonov evrov priznanih terjatev. Katera podjetja bodo prišla na vrsto za prodajo že letos, ni želel razkriti. Je pa potrdil, da je Instalacija, ki ima v lasti skladišča goriva na Srminu, med bolj likvidnimi naložbami, in da bodo verjetno najprej na vrsti najbolj likvidne naložbe.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 01. 2010 03.53
BAVČAR JE BIL INFILTRIRAN V ISTRABENZ,,ENAKO KOT V DEMOSOVO VLADO VSE PO SCENARIJU,ČIMVEČ VZEMIMO ZASE TA RDEČI
zagi12
15. 01. 2010 13.32
BAVČAR PA ŠE GDO BI ŽE MORAL BIT ŽE ZA REŠETKAMI LOOOOOOOOOOOOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
PRHO
15. 01. 2010 10.02
kdo je ta Zoran Boškovič ?
ex-patriot
15. 01. 2010 09.07
Spet eno podjetje pod nadzorom Goljufovića!