Gospodarstvo

'Proizvodnja bo ostala v Sloveniji'

Koper, 01. 07. 2010 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./N.D./STA
Komentarji
338

Istrabenz je svoj 95-odstotni delež družbe Droga Kolinska prodal hrvaški družbi Atlantic Grupa, Slovenija pa je skočila na noge. A prvi mož nove lastnice pravi, da ne bodo prodali nobene od petih ključnih dejavnosti Droge Kolinske.

Drogine proizvodne lokacije v Izoli, Rogaški Slatini in Mirni bodo ostale v polni zmogljivosti, novi lastniki načrtujejo tudi investicijo v proizvodnem obratu otroške hrane v Mirni. Obrat za polnjenje pijač v Rogaški Slatini bodo dopolnili s polnjenjem energetskih napitkov in cedevite za slovenski trg.

Predsednik uprave družbe Atlantic Grupa Emil Tedeschi je dejal, da so prišli kot strateški investitor, da bi razvijali vseh pet ključnih proizvodnih linij Droge Kolinske. Droga Kolinska bo ohranila ime in proizvodnjo kave, vode in brezalkoholnih pijač, sladkih in slanih prigrizkov in otroške hrane.

Proizvodnje ne nameravajo seliti iz Slovenije, razvijali pa bodo še druge proizvodne zmogljivosti v Srbiji, BiH in Makedoniji. Revitalizirati nameravajo tudi nekatere Drogine izdelke, ki so bili v preteklosti uspešni, in za katere menijo, da bi jih lahko uspešno ponudili trgu.

"Prišli smo, ker smo prepoznali izredno družbo in sposobne ljudi," je zatrdil Tedeschi. Kakršni koli namigi, da je Atlantic Grupa kupila Drogo Kolinsko iz špekulativnih razlogov, so po njegovem nesmiselni. Pač pa se pogovarjajo o možni prodaji zemljišča v Ljubljani, ki ne predstavlja Drogine osnovne dejavnosti.

Z "zgodovinskim poslom" je zadovoljen tudi predsednik uprave Droge Kolinske Slobodan Vučićević. Za posel sta po njegovem značilna dobra cena in dober kupec. Zadovoljen je predvsem, ker je Droga Kolinska za novega lastnika dobila strateškega partnerja.

Atlantic Grupa je Drogo Kolinsko kupila za 382 milijonov evrov, od cene pa bo treba odšteti finančni dolg Droge Kolinske. Ta je maja znašel 146 milijonov evrov. Atlantic bo tako plačal okrog 242 milijonov evrov, nase pa obenem prevzel 146 milijonov evrov dolga Droge Kolinske, sta pojasnila Tedeschi in prvi mož Istrabenza Tomaž Berločnik.

Cocta - 1
Cocta - 1 FOTO: 24ur.com

Kako je potekal posel in kaj to pomeni za Istrabenz?

Atlantic Grupa je v Sloveniji za potrebe nakupa Droge Kolinske ustanovila hčerinsko družbo Atlantic Naložbe, ki v poslu sodelujejo z 170 milijoni evrov lastnega kapitala in 78 milijonov evrov dolgoročnega kredita. Posojila so zagotovile banke Unicredit, Zagrebačka banka, Raiffeisen banka in Raiffeisen Zentralbank. Sodelovanje v 80 milijonov evrov vredni dokapitalizaciji Atlantic Grupe, ki bo sledila, je zagotovil nemški DEG, pričakovati je tudi dogovor z EBRD.

S prodajo Droge Kolinske se bo dolg Istrabenza do bank po Berločnikovem mnenju zmanjšal za skoraj polovico. Prodaja bo po njegovem povečala možnosti za dosego prostovoljne poravnave, o čemer se bodo z bankami pogovarjali jeseni.

V naslednjih treh letih Istrabenzu po Berločnikovih napovedih ne bo potrebno plačevati dolga. V tem času bo lahko prestrukturiral vse svoje divizije in jih morda četrto leto prodal. Istrabenz nadaljuje s prodajo Instalacije in prodajo hotelo Grand Hotela Adriatic v Opatiji, Hotela Kempinski Portorož in družbe Turizem Kras, je še dejal Berločnik.

Sicer pa je Istrabenz v fazi prodaje Droge Kolinske bil v stiku s 55 potencialnimi kupci, 32 strateškimi kupci in 22 finančnimi investitorji. Prejel je osem nezavezujočih ponudb, v nadaljni postopek pa jih spustil šest. Dva ponudnika sta zatem odstopila, štirje pa so tekmovali skoraj čisto do konca.

Na koncu so prejeli tri zavezujoče ponudbe, Atlantic Grupo, ki je po Berločnikovih navedbah ponudila najboljše finančne in ostale pogoje, pa so izbrali pretekli teden. Za celoten proces prodaje je potencialni kupec porabil od 1,5 do dva milijona evrov, je še dejal.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

Prodaja cena za politično kupčkanje?

Droga Kolinska je podjetje, ki se je pod mojim vodstvom Istrabenza in nadzornega sveta Droge Kolinske in vodstvom treh uprav te družbe, iz dveh razmeroma majhnih podjetij povzpelo v odlično mednarodno, regionalno utrjeno podjetje z uveljavljenimi blagovnimi znamkami, v prehrambeno podjetje, ki je preživelo tako vstop Slovenije na veliki trg EU kot tudi sedanjo krizo. Igor Bavčar

Ob prodaji Droge Kolinske pa se je oglasil tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar, ki pravi, da je to "cena za politično kupčkanje" ob uvedbi prisilne poravnave nad Istrabenzom, kljub temu da so bili po njegovi oceni izpolnjeni vsi pogoji za prostovoljno poravnavo. Bavčar pravi, da je Istrabenz dobro podjetje z dobrimi naložbami.

Prav te dobre naložbe so bile po Bavčarjevem mnenju razlog, da so se nekateri že videli v vlogi prodajalcev naložb Istrabenza in ''so zato preko kriminaliziranja in javnega linča mene osebno napovedovali in zahtevali stečaj družbe". Pri tem sta po njegovih navedbah zlasti izstopala ljubljanski župan Zoran Janković in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Bavčar je sicer ponosen, da so ustvarili dobro mednarodno utrjeno podjetje Droga Kolinska, vendar obžaluje, da je Istrabenz prisiljen v prodajo že zdaj, in sicer "samo zaradi političnih obračunavanj". Izrazil je tudi upanje, da bo kupec Atlantic Grupa krepil blagovne znamke Droge Kolinske na mednarodnem trgu in tako ohranjal zaposlenost.

Kolinska
Kolinska FOTO: POP TV

Čeprav so predstavniki Droge Kolinske zadovoljni, pa politiki odločitev obžalujejo

Odločitev Istrabenza, da družbo Droga Kolinska proda hrvaški skupini Atlantic Grupa, predstavniki slovenskih parlamentarnih strank večinoma obžalujejo. Kot opozarjajo, je Droga Kolinska eno pomembnejših slovenskih podjetij v živilsko-predelovalni industriji, ki bi ga bilo treba zadržati v slovenskih rokah.

Poslanec SD Janko Veber je glede prodaje Droge Kolinske zadržan. Spomnil je, da je pred leti tudi Žito del proizvodnje preselilo na Hrvaško, vendar projekt ni zaživel. Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic prodajo obžaluje. Kot je poudaril, je seveda trg odprt, a vendar sam Drogo Kolinsko vidi kot "enega od ponosov in simbolov slovenskega gospodarstva, tudi kot uveljavljeno in dragoceno blagovno znamko". 

'Prodaja je stvar gospodarstva'

Ceta Zalokar Oražem
Ceta Zalokar Oražem FOTO: Blaž Garbajs

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem meni, da je prodaja podjetja stvar gospodarstva. "Na nek način je to odraz stanja, tudi morda znotraj skupine Istrabenz, ki je v stiski in išče vse možnosti. Kaj so naredili z nekoč zelo zdravo firmo pa nas lahko vedno skrbi, ne glede na to, kdo je lastnik," je dejala.

Da je prodaja posledica Istrabenza meni tudi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec, ki izpostavlja, da je prodaja droge Kolinska verjetno ena od slabih odločitev. Podobnega mnenja je tudi poslanec SDS Andrej Vizjak, ki meni, da "gre Istrabenzu zares zelo težko, da tudi s prodajami uveljavljenih blagovnih znamk rešuje lastno kožo".

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je prepričan, da bi morala Slovenija prehrambeno in predelovalno industrijo "v največji meri zadržati v slovenskih rokah". "To je po moji oceni slaba novica," je rekel glede prodaje.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO:

Nad odločitvijo o prodaji je razočaran tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. Gre za "eklatantno svinjarijo, ki so si jo po mojem mnenju privoščili s privolitvijo slovenske vlade", je povedal. Vladajoči koaliciji je po Jelinčičevem mnenju vseeno, kam gredo nacionalni ponos in poslovne znamke, "ki imajo ceno in vrednost v svetu". "Mislim, da je to zločin, kar se je naredilo," je dejal Jelinčič, ki je prepričan, da je to vprašanje povezano tudi z arbitražnim sporazumom s Hrvaško.

Ministrstvo se zaveda, da gre za odprti trg

Na prodajo se je odzvalo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na ministrstvu se zavedajo, da gre za odprti trg, ki deluje po ekonomskih načelih, ne glede na spremembo lastništva pa pričakujejo, da bodo razvoj, proizvodnja in delovna mesta ostali v Sloveniji.

Kuhar: To ni bilo presenečenje

Za tiste, ki spremljajo dogajanje v prehrambeni industriji, prodaja Droge Kolinske ni presenečenje, je ocenil agrarni ekonomist z ljubljanske biotehniške fakultete Aleš Kuhar. Kot je pojasnil, je bilo tak scenarij mogoče pričakovati, že odkar je Istrabenz Drogo in Kolinsko integriral z namenom v prodaji iztržiti čim več. "To je del ekonomskega sistema, v katerem delujemo, to so legitimne poslovne odločitve, da se kupuje in prodaja," je povedal. Droga Kolinska je po njegovem mnenju izrazito konsolidirano in dobro stoječe podjetje. To, da jo je kupilo hrvaško podjetje, pa na nek način "ima neko vsebino" tudi za narodno gospodarstvo, je ocenil.

"Če pustimo ob strani, da bodo lastniki tujci – to je po mojem nepotrebno, saj če se sedanji lastnik ne bi tako zapletal v poslovne operacije, prodaje ne bi bilo treba izvesti – ne vidim neke negativne zgodbe zadaj, razen pač menjave lastništva," je še povedal Kuhar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KNOPPERS
17. 08. 2010 18.15
Argeta, Cockta, Donat, Smoki - I will miss you! :( Ampak kupoval pa vas nebomo niti podrazno, razen če prideš nazaj v Slo. roke!
Tonček Balonček
04. 07. 2010 14.57
Saj tragika je ravno v tem, kar piše v naslovu! če hočemo imeti po 1000 EUR menda ni perspektiva v Argenti in začimbah, ampak bi morali vse proizvodnej preseliti kam na Tajksko ali v Vietnam, tui pa le še kasirati, sicer bomo imeli mplače po 100 EUR, kot jih imajo tam! A naši ans pa tolčažijo, da proizvodnja ostaja tu! Hvala lepa, eno polnilnico Cocte imejte v parlamentu, drugo pa na vladi, konzerve pa lahkofilate v kongresnem centru na Brdu! Predsedovanje EU je stalo polovico kupnine za Drogo KOlinsko, to je totalno absurdno!
Kajetan
04. 07. 2010 11.43
Da bodo delovna mesta ostala v Sloveniji je utopija in polnjenje glav Slovencev z neumnostmi. Razpad Istrabenz-a je še hujše narave kakor nejgov poskus tajkunskega prevzema. Da malenkost orišem situcijo, Istrabenz je imel svojo posojilo zavarovano predvsem z delnicami, ko so vrednosti delnic padale so banke zahtevale kritje v razliki, tega denarja podjetje ni imelo, ni bilo zaostankov plačil kreditov in nezmožnost plačil tekočih obveznosti. Vse kar je prišlo ven je bila dejansko neresnica in natolcevanje. Kaj se dogaja sedaj podjetja znotraj skupine prodajajo banke, bodo si vsaj povrnile denar ki so ga dale za kredite, nikakor ne poglejte vse se večinoma steka v privatne žepe. Prodaj Droga Kolinska je super izvedba poglejmo: - prodano za teoretičnih 382 mio eur - odbito 146 mio zaradi dolga, - potem ostane 242 mio eur za nakup, - pa še tega denarja kupec nima plačal bo samo 170 mio eur - če bo? - potem bo mu naša ljuba bržav s konzorcijem tujih bank prispevala 78 mio eur dolgoročnega kredita Mislim da je to scenarij prodaje zemljišč in prostorov, širitev proizvodnje na hrvaškem, bosni in srbiji - ostanek v Sloveniji firma za vegetiranje in črpanje državnih sredstev. Kdo pri hudiču bo pustil proizvodnjo v državi z največjimi davki pa saj ni nibeden tako nor, tistih 170 mio eur bodo dobili noter z prodajo zemljišč ostalo paj jih tako ali tako ne skrbi. Nikjer pa nisem zasledil razlike 382 - 170 - 78 = 134 mio eur katere mora nova družba zagotovoti za poplačilo obveznosti. ZOPET PA KAJ TU LJUDJE MISLIJO DA SO VSI SAMI NEUKI ZADRTI IN VASE ZAGLEDANI LJUDJE, ČE NEKAJ PRODAŠ ZA 382 MIO EUR POL TO PRODAJ NE PA DA PUF ODŠTEJEŠ PA PRIČAKUJEŠ DA GA BO ON VRNIL PA JA OD KOD. ČE BI ŠLO ZA TRANSPARENTNO PRODAJO BI IZTRŽILI 382 MIO EUR IN OD TEGA PORAVNALI DOLH NE PA SEDAJ KO GRE ZA NATEG VREDEN 382 - 170 = 212 MIO EUR, VSAK ŠOLARČEK NAŠE MENEDŽERJE ****** OB JUTRANJEM ČOKOLEŠNIKU..... PA DA SE NE MENIM O NAŠI VLADI...
papaaa!
03. 07. 2010 18.49
kolinska je padla, mercator je na začetku konca, revoz je fertig. skratka: zafurali so vse, kar zafurati se je dalo! ja.še donesmezanimazakajimaslovenskikvintetsedemčlanovpr...
volek
03. 07. 2010 18.43
Če proda Pahor, gre kupnina v državno blagajno, če proda tajkun, gre denar na Kajmanske otoke. Pa še ta razlika je, da je tajkun kupil firmo s praznimi žepi, ko jo bo prodal, bo vsaj nekaj mio. vtaknil v žep. Zavedajte se, da se je prodaja firm tujcem šele začela. Kdo pa je neuko ljudstvo napeljeval, da srebrnina ostane v "naši" lasti se pa tako ve.
volek
03. 07. 2010 18.32
Pepar ti si zlo brihtna buča, ni kej.
Cjele
03. 07. 2010 15.10
Sramota za Slovenijo vse bodo prodali !
erikon
03. 07. 2010 12.00
RobinHood
03. 07. 2010 11.57
ni država nič prodala - relax
tron3
03. 07. 2010 08.07
Borut, prosim če predlagaš svojega prijatelja Igorja, za Nobelovo nagrado za ekonomijo, ker si jo res zasluži, ker gospod Igor je najboljši ekonomist na svetu, boljšega ni, vsega kar se dotakne g. Bavčar propade, bravo še enkrat bravo
SLOVENIASTAN
03. 07. 2010 07.54
Ja razumljivo ce smo jim podarili morje ,je logicna naslednja poteza prodaja slovenskih stbrov gospodarstva , mislim da bi bilo Gorenje ter Krka ali luka Koper primerna naslednja poteza , in se potem vsi skupaj z Pahorjem na celu priklonimo nasimnovim gospodarjem balkana hrvatom
Buena Vita
02. 07. 2010 21.43
bavčar ni sebi nič spravil v žep to so bili botri v ozadju edino kar je zase naredil,dobro podjetje s katerim služi denar kosmina je bil direktor in denar je v trstu in talijanskih firmah TAM IŠČITE PODATKE IN KRIVCI BODO PRILEZLI NA PLANO
Buena Vita
02. 07. 2010 21.28
jack669 bavčarja je junija 2004 pripeljal in nastavil rop malo se prosvetli,in bavčar hodi po kosilih z kresalovo,ne z janšo
Tonček Balonček
02. 07. 2010 17.39
Če bi bil Piranski zaliv naprodaj, bi naši politiki že zdavnaj našli strateškega partnerja ali vsaj možnost dokapitalizacije tiste vode!
RobinHood
02. 07. 2010 15.51
Andrej Janežič02.07.2010, 15:39 0 Banda....dejmo jim še kej....mau morja, slo. firme... in potem so u sloveniji sposobni menedžerji. Hrvatarji trapasti Kaj je s tabo in tebi podobnomi? ČE boš ti prodal svoj avto na hrvaško, se noben drug nima kaj za razburjat, tako kot je zdaj Istrabenz prodala nekaj svojega česar je lastnik, ne vem zakaj se narod razburja?! A so prodali kaj tvojega, ali so morda prodali kar je njihovega? svašta doživiš tu gori
smurf112
02. 07. 2010 15.39
Banda....dejmo jim še kej....mau morja, slo. firme... in potem so u sloveniji sposobni menedžerji. Hrvatarji trapasti
RobinHood
02. 07. 2010 15.19
RobinHood
02. 07. 2010 15.19
esmi02.07.2010, 11:41 2 pa ta Slovenska vlada bo prodala vse kar je slovenskega. Kdaj bo pa začela prodajat svoje državljane? In zakaj gre vse na Hrvaško ? Ni prodala vlada ampak lastnik - skupina Istarbenz Tako da?
Savin?an
02. 07. 2010 14.37
Sem za bojkot teh uzdelkov. Kupujmo samo SLOVENJSKE IZDELKE. Sicer pa: tile primorci so uničili kompletno vse kar jim pride pod roke.(Mehanoland, Emono obalo, Tomos, Istrabenz, Kolinsko.preskrba Sežana itd.) Totalno nesposobni ljudje...
chiri
02. 07. 2010 13.27
Osvald02.07.2010, 13:180 Borat sramota , vse boš zagonu. Mislim da ti ne ločiš hrušk in jabolk. Če bi bil ti lastnik Kolinske, kaj bi mogoče vprašal predsednika vlade kaj smeš prodati in kaj ne smeš. Res ste eni samo zato na tem svetu, da kritizirate.