Gospodarstvo

Istrabenz kupuje Postojnsko jamo turizem

Koper/Postojna, 03. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ugibanja, da namerava koprska družba Istrabenz kupiti delež v družbi Postojnska jama turizem, so bila, kot kaže, pravilna. Predstavniki Istrabenza in KD Group - dosedanjega največjega lastnika postojnske družbe - bodo namreč v ponedeljek podpisali pogodbo o nakupu družbe.

Istrabenz bo od KD Group kupil družbo Postojnska jama turizem
Istrabenz bo od KD Group kupil družbo Postojnska jama turizem FOTO:

Na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe bodo predstavniki družbe Postojnska jama turizem predstavili tudi poslovne rezultate družbe in osnovne usmeritve nadaljnjega razvoja. Pogajanja o nakupu postojnske družbe so potekala že nekaj časa, vendar pa v Istrabenzu do podpisa pogodbe niso hoteli dajati nobenih izjav. "Očitno pa je naložba zelo obetavna, če je zanjo tolikšno zanimanje javnosti," so pretekli teden za STA povedali v Istrabenzu.

KD Group, 46-odstotni lastnik Postojnske jame turizem, se je, kot je pretekli teden pisal Dnevnik, za prodajo deleža v tej družbi odločil tudi zaradi določil vladne uredbe o podelitvi koncesije za postojnske jame, predvsem zaradi določil o višini koncesijske dajatve in trajanja koncesije. Večja lastnika postojnske družbe sta še Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba (vsaka ima 10-odstotni delež), približno tretjina pa je razdeljena med manjše lastnike.

Kot je znano, naj bi bila odločitev vlade o izbiri koncesionarja, ki bo upravljal s Postojnsko jamo in predjamskim jamskim sistemom, znana najkasneje sredi maja. Na javni razpis sta se prijavili družba Postojnska jama turizem in podjetje Venus Trade iz Rakeka. Postojnska družba pa je glede vladne uredbe že novembra lani na ustavno sodišče podala tudi zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti. Sporna naj bi bila določila, ki določajo način izračuna in višino koncesije, saj v družbi Postojnska jama turizem menijo, da se nanašajo na celoten prihodek koncesionarja, tudi tisti del prihodka, ki ga koncesionar ne ustvari z rabo naravnih vrednot.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja