Gospodarstvo

Islandci zahtevajo odstop guvernerja

Reykjavik, 02. 12. 2008 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Protesti zaradi finančne krize se v Islandiji vse bolj zaostrujejo. Protestniki so celo vdrli v poslopje centralne banke in zahtevali odstop guvernerja.

Še pred kratkimj se je v najbolj znani cerkvi v Reykjaviku trlo turistov, danes pa sameva.
Še pred kratkimj se je v najbolj znani cerkvi v Reykjaviku trlo turistov, danes pa sameva. FOTO: Darja Virjent

Več sto protestnikov se je iz poslopja banke umaknilo takoj, ko je policija zagrozila, da jih bo, če tega ne bodo storili sami, odstranila s silo. Medtem je islandski premier Geir Haarde finančne in gospodarske razmere v državi danes označil za zelo resne.

Potem ko je bila država oktobra prisiljena nacionalizirati tri največje državne banke, se trenutno sooča z "akutnim" pomanjkanjem deviz, inflacija se približuje 20 odstotkom, poleg tega pa se dramatično povečuje število brezposelnih.

Med drugim je nekdaj največja islandska banka Bank Kaupthing ameriške oblasti zaprosila za podaljšanje roka za plačilo dolgov, ki jih dolguje ZDA. Banka namreč ZDA dolguje več kot 20,6 milijarde evrov, kar je dvakrat več od celotnega islandskega proračuna.

Konec tedna so protestniki pred stavbo parlamenta zahtevali tudi odstop premierja Haardeja in celotne njegove vlade. Skupaj s propadlimi bankami vlado namreč krivijo, da je odgovorna za ogromne islandske dolgove.

Medtem je javnomnenjska raziskava pokazala, da 32 odstotkov Islandcev še vedno zaupa Haardejevi vladi, medtem ko naj bi opozicijska leva stranka zelenih s 33-odstotno podporo postala najmočnejša stranka v državi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ResSteBolniki
02. 12. 2008 15.56
Evo povsod po svetu se ljudje borijo z nesposobnimi vladami samo pri nas v Sloveniji lahko delajo z nami kot prasice z mehom.