Gospodarstvo

Iskraemeco prosi za posojilo

Ljubljana, 14. 06. 2006 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko sta KAD in SOD zavrnila dokapitalizacijo družbe, Iskraemeco prosi lastnike za posojilo.

Kakšna bo usoda podjetja z nekaj manj kot 1600 zaposlenimi?
Kakšna bo usoda podjetja z nekaj manj kot 1600 zaposlenimi? FOTO:

Potem ko sta Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) v torek zavrnili dokapitalizacijo Iskraemeca s strani Engrotuša in ponudili lastna sredstva za posojilo, je uprava kranjske družbe lastnike pozvala, naj izpolnijo ponudbo in ji dajo 2,75 milijarde tolarjev posojila za tekoče poslovanje. "Ali bo posojilo kot stvarni vložek nato konvertirano v lastniški delež, pa je stvar dogovora," so sporočili iz Iskraemeca. 

Uprava Iskraemeca bo sicer v četrtek v celoti izplačala plače 1590 zaposlenim v skupni višini okrog 2,5 milijona evrov.

Kot so pojasnili v družbi, je uprava v torek presenetljivemu predlogu KAD in SOD, da bi sama skupaj s KD Holdingom dokapitalizirala Iskraemeco, nasprotovala, ker bi bil sklep o dokapitalizaciji nezakonit oz. ničen, če bi tako zahteval katerikoli delničar. Po zakonu o gospodarskih družbah namreč velja, da mora biti pri povečanju osnovnega kapitala s stvarnim vložkom ta vložek že nakazan podjetju, KAD in SOD pa sta ga lahko v torek šele obljubila. 

Jasno je tudi, da družba pooblaščenka Iskraemeco DUS ni mogla potrditi dokapitalizacije s strani paradržavnih skladov, saj ji njeni delničarji, torej zaposleni, dajejo pooblastila, kako lahko glasuje. Pooblastil za podprtje predloga, ki se je šele na skupščini pojavil, pa ni imela, je pojasnil pravni svetovalec v Iskraemecu. 

Sedaj ni ovir za lastnike, če bi se odločili pomagati podjetju, ki je v finančni stiski, pravijo v upravi. KAD, SOD in KD Holding kot tudi DUS pa pozivajo naj Iskraemecu, če mu resnično želijo zagotoviti prihodnost, finančno pomagajo. 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.