Gospodarstvo

Dobre novice iz Frankfurta: poslovni partnerji Cimosa pripravljeni nadaljevati sodelovanje

Frankfurt, 02. 03. 2017 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslovni partnerji Cimosa so pripravljeni sodelovanje s koprsko družbo nadaljevati, so po sestanku v Frankfurtu sporočili iz DUTB. Pogovarjali so se med drugim o trenutnem stanju in možnostih za nadaljnje delovanje družbe.

Po odstopu sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa in ob nejasnih načrtih glede prestrukturiranja podjetja so se v Frankfurtu glede prihodnjega sodelovanja sestali predstavniki DUTB, SDH, uprave Cimosa in največjih kupcev koprske družbe. 

"Danes je v izredno pozitivnem duhu potekal sestanek med predstavniki DUTB, SDH in Cimosovimi strankami. Med drugim so se pogovarjali o trenutni situaciji in alternativnih možnostih za nadaljnje delovanje Cimosa. Poslovni partnerji so potrdili, da so pripravljeni sodelovanje s Cimosom nadaljevati," so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Do sestanka je prišlo po odstopu italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa in ob nejasnih načrtih glede prestrukturiranja podjetja. V DUTB niso razkrili, kateri Cimosovi poslovni partnerji so sodelovali na sestanku. Neuradno je bilo sicer predvideno, da bodo na njem prisotni predstavniki podjetij BMW, Audi, Ford HTT, Borg Warner in Bosch Mahle.

Iz BMW so sporočili, da skupina BMW ni odpovedala naročil pri koprski družbi. "BMW Group pa budno spremlja dogajanje v Cimosu," so dodali. Za RTV Slovenija so medtem dodali, da je stabilnost koprskega podjetja pomembna za dolgoročno sodelovanje in da nimajo namenov zmanjšati ali prekiniti naročil. V Audiju pa so za RTV Slovenija povedali, da s Cimosom dobro sodelujejo že leta in da je bilo tako tudi danes.

Nemška podjetja naj bi bila, tako RTV Slovenija, z delom Cimosa zadnja tri leta zelo zadovoljna, slovenska stran pa naj bi jim dala vedeti, da se bodo razmere v Cimosu dokončno razrešile v mesecu ali dveh.

Na sestanku je bila po poročanju RTV Slovenija prisotna tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Ta je povedala, da so slovenski predstavniki predstavili strategijo delovanja Cimosa v primeru uresničitve dveh potencialnih scenarijev. Prvi je, da italijanski sklad vendarle kupi Cimos, in drugi, da se to ne bo zgodilo in da bo potrebno izvesti alternativni načrt. To naj bi po navedbah RTV Slovenija pomenilo, da Palladio Finanziaria vsaj načeloma še vedno ostaja v igri.

Poslovni partnerji Cimosa so pripravljeni nadaljevati sodelovanje s koprsko družbo.
Poslovni partnerji Cimosa so pripravljeni nadaljevati sodelovanje s koprsko družbo. FOTO: POP TV

Potem ko je dal italijanski sklad v ponedeljek znova vedeti, da zaradi še vedno neizpolnjenih odložnih pogojev odstopa od nakupa 92-odstotnega deleža koprske družbe, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v torek napovedal, da bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja. Država naj bi pri tem v Cimos vstopila za omejeno obdobje od treh do petih let.

Čeprav je minister v torek zavrnil poročanja o odpovedi naročil s strani nekaterih velikih kupcev Cimosovih proizvodov, kot sta BMW in GM oz. njegova evropska podružnica Opel, pa je tudi sam priznal, da bodo zagotovila kupcev za prihodnje ključna za uspešno izvedbo t. i. plana B.

Direktor DUTB Imre Balogh je v torek pojasnil, da alternativni plan sledi načelom načrta, ki so ga v pogajanjih pred tem uskladili z omenjenim italijanskim skladom in ki naj bi zagotovil dolgoročen finančni in poslovni obstoj Cimosa. Ob oktobrskem podpisu pogodbe o prodaji Cimosa so italijanski kupci med drugim napovedovali, da bodo po zaključku transakcije podjetju zagotovili 20 milijonov evrov svežega kapitala za podporo in spodbuditev načrtovanih naložb za modernizacijo proizvodnje ter za zaključek finančnega in poslovnega prestrukturiranja.

Cimosu, v čigar skupini je bilo septembra lani zaposlenih prek 4000 ljudi, od tega v matični družbi v Kopru približno 1600, naj bi se v prihodnjih sedmih letih obetali posli v skupni vrednosti okoli 400 milijonov evrov, je še pred tedni zagotovil prvi mož koprske družbe Gerd Rosendahl. Sedanja negotovost pa bi vse te posle utegnila resno ogroziti, zato bo današnji sestanek s ključnimi kupci še kako pomemben.

Kakšna usoda čaka Cimos, še ni povsem znano.
Kakšna usoda čaka Cimos, še ni povsem znano. FOTO: POP TV

Koalicija pričakuje informacije glede Cimosa, Jurša dvomi o planu B

Koalicijske poslanske skupine pričakujejo, da bodo tudi v DZ prejeli informacije glede reševanja Cimosa oziroma plana B, ki ga je po neuspešni prodaji družbe napovedal minister Zdravko Počivalšek. So pa v koaliciji dvomi. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša meni, da s ponovno oz. drugačno obliko državne pomoči Cimosa dolgoročno ne bodo "izvlekli".

O tem, zakaj je italijanski sklad Palladio Finanziaria odstopil od nakupa Cimosa, po besedah Jurše v koaliciji nimajo informacij, prav tako ne vedo, ali je plan B res tisti, ki bo rešil podjetje. "Dvomim, da ga je možno na takšen način reševati," je priznal v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju ter dodal, da pa morajo odgovorni povedati, ali je to možno ali ne.

Po njegovih besedah je še preveč svež spomin na usodo Mure, ki "se ji je dalo v preteklosti veliko državnih pomoči, na koncu pa smo videli, kaj se je zgodilo".

Jurša še vedno meni, kot je dejal že pred nekaj dnevi, da lahko propadla prodaja Cimosa škoduje tudi vladi. Državljani namreč po njegovi oceni razmišljajo le tako, da je za to odgovorna vlada, kljub temu da so imeli neposredno odgovornost v Slovenskem državnem holdingu (SDH) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po oceni Jurše sicer minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ni glavni krivec.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je danes pojasnila, da informacije glede Cimosa pričakujejo zlasti na delovnih telesih DZ v prihajajočem tednu. Poudarila je sicer, da kot poslanci nimajo nikakršnih neposrednih pristojnosti v zvezi s prodajo podjetja. Koalicija pa si je enotna, da je treba narediti vse za to, da se delovanje Cimosa nadaljuje nemoteno in se ohranijo delovna mesta in da nadaljujejo "z dobrimi trendi poslovanja Cimosa, ki ga beležimo v zadnjih mesecih", je povedala Kustec Lipicerjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
04. 03. 2017 15.04
+2
Kako dobre novice? Lidija ne ve za kaj gre. Je mislila, da gre na obisk sponzorjev.
mallonge
04. 03. 2017 15.10
+2
A da Lidija skrbi za naše milijarde? Ko jo pogledaš in poslušaš se zaveš. da ni kaj videti ne kaj slišati in da milijarde vidno hlapijo.
Madeni
04. 03. 2017 08.24
+4
Zakaj mora Slovenec plačati za 3500 Bosanskih hrvaških delovnih mest ko vsak pameten tega ne bi naredil To je čisti kriminal in popoln napad na Slovenski narod..
Madeni
04. 03. 2017 08.25
+3
Kje je zdej TRG, in tista MRAMORJEVA nismo več v SOCIJALIZMU in JUGOSLAVIJI..
mallonge
04. 03. 2017 15.05
+2
Mramor tudi ni več financminister. Roke ima pa še vedno v proračunu.
slovenskidelavec
03. 03. 2017 09.13
+5
TAM, METALNA, LILET, MTT in drugi v stečaj, sedaj pa jok za 2000 delovnih mest. KOLIKO ME BO TO STALO.
resslovenka
03. 03. 2017 08.38
+6
Vseeno upam, da se bo zgodba tokrat ugodno razpletla. Zaradi nič krivih delavcev. Kajti delavec nikoli ni bil problem . Problem je v upravah in nadzornih svetih, politično nastavljenih nesposobnih kadrih. Ni važno koliko dokapitalizacij prispevamo za prestrukturiranja na novo, za nov zagon. Nikoli ni dovolj. In na koncu sprenevedanje in pink ponk sem in tja. Mi lajamo, karavana gre dalje. In nekdo bo nekega dne moral nam, državljanom položiti račune. Ne le za to, za vse rabote. Prej ali slej in prav gotovo.
Lutra Lutra 1
03. 03. 2017 08.22
+5
Zakaj nihče ne pove vzroka, za odstop italijanov od nakupa? Verjetno so italijani ugotovili tisto, česar nam politika noče povedati.
Madeni
02. 03. 2017 22.15
+13
Ko so gradili Kliničbni Center so poropali toliko, da v Ameriki naredijo 35 takih centrov..pri blooku 6 vsaka država vsaj tri..pri Avtocesti ki to ni so pa tako pokradli za 22x toliko kot so naredili tukaj..Imamo nadrazji nedokončani nikoli urejeni klinični center, majdražjo Kulturo na svetu, ter najdražji Blok 6 na svetu sami rekordi kot luknja ki so jo naredili LOPOVI V LB, NLB..
Madeni
02. 03. 2017 22.12
+8
Prej so pa reševali Muro, Tam, Elkroj...vse propadlo, vse v razsulu..vsi na cesti..vsi so si zrihrali delo v TUJINI pa so jih pričakali da jih oropajo za MIGRANTE ter za svoojo rit..
Madeni
02. 03. 2017 22.07
+13
Na zadnje so reševali POLZELO..sami pufi vsi na cesti šivilj še pa pes ne povoha..novinarji pa tih ko riti..
VSEZNALECno1
02. 03. 2017 19.54
+5
laž na laž na laž
ToJeToZaZdaj
02. 03. 2017 19.24
+8
Ljudje bodo še naprej delo imeli. Lepa novica.
srebrnibreg
02. 03. 2017 19.04
+5
Eni pa padajo v depresijo, ker se kot kaže Cimos ne bo sesul in, da delavci ne bodo izgubili dela. Hitro svečke prižigat.
Uporabnik458403
02. 03. 2017 20.22
+8
Jaz pa nisem taksen optimist. Od te vlade sem navajen, samo da se lepo govori, kaj pa je resnica pa ni pomembno.
Absolutist 1
02. 03. 2017 18.54
+2
Kitajska pred gospodarskim zlomom,ki je zelo tesno povezana z gospodarstvom Nemčije z njo pa ozka naveza Cimosa,BMW,Wolkswagen in tu se konča Zgodba o Cimosu.
TRUMPP
02. 03. 2017 18.44
+13
Ha,ha,,ha,haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Vse laufa .....Zakaj ste potem sploh prodajali,......Saj je Mura tudi laufala........ha,ha,...haaaaaaaaaaaaaaaaa! Po levo,....!
TRUMPP
02. 03. 2017 19.49
+3
Absolutist 1
02. 03. 2017 18.43
+8
Stroški potopljenega Titanika niso važni.ko družba preneha plačevati kredite in to je storil Cmos,ki od avgusta lani ni več plačeval kreditnih obveznosti.Kupci vedo,da to pomeni stečaj družbe in normalno,da s tako družbo ne morejo več sodelovati..
kakafonijaprava
02. 03. 2017 18.40
+8
a bo počivlanik že odstopil, samo še bolj nespososben je bil tisti minister iz cela, iz orodjarne emo cele!
LLLEPI
02. 03. 2017 18.45
+0
Absolutist 1
02. 03. 2017 18.55
+5
zato ker je tako dober,da bo dvignil BDP za 10 % !
LLLEPI
02. 03. 2017 19.10
+3
slo volilec nima nic proti mu lahko zmansas minimalec se za 10% pa bo se vedno delal
Absolutist 1
02. 03. 2017 18.33
+5
Med ostalim so se "pogovarjali" o TRENUTNEM stanju v Cimosu in možnostih o nadaljnem delovanju družbe.Kot,da kupci ne bi vedeli,da Cimos od avgusta lani niso več poravnavali svojih dolgov do upnikov.Kupcem je tako povsem jasno,da neporavnavanje dolgov in prvi nalog za vnovčenje npr.Slabe avstrijske banke Herta Cimosu vodi v stečaj družbe.Plaz upnikov se je že usul.
kakafonijaprava
02. 03. 2017 18.29
+6
Jutri boste že drugače podali informacije, da so odstopli narčil. Lažete kot Cmerko!
dule5
02. 03. 2017 18.56
+3
LLLEPI
02. 03. 2017 18.23
+14
Slo delavec bo po zaslugi nasih politikov se dolgo na minimalcu da se lahko pokrivajo izgube ki jih je in jih se bo povzrocala politika z svojimi sposobnimi in postenimi politiki
LLLEPI
02. 03. 2017 18.25
+9
Naslednjic pa hitro na volitve in izberite ponovno najbolse lopove med lopovi.Torej kaj lahko pricakujete od prihodnosti ce si je zavesto odpovedujete
Antropozofija
02. 03. 2017 18.16
-7
Naši politiki so resnično veliki ljudje. So ustvarjalci nečesa velikega, naprednega in ustvarjalnega. So gonilo napredka in luč v lepšo prihodnost. Slava jim...
LLLEPI
02. 03. 2017 18.19
+9
Problem je le da bo Slovenija z Slovenci vred izginila
Crazy Joe
02. 03. 2017 18.14
+15
Super novica. Ko sem že mislil, da bo šlo, zaradi odpovedi Italijanov vse po gobe, pride ekipa iz DUTB in reši našega paradnega konja. Zaradi tega bo CIMOS še naprej tlakoval svojo uspešno pot, kot tudi druga podobna podjetja, Mura, Polzela, Istrabenz.....
butalistan
02. 03. 2017 18.29
+0
LLLEPI
02. 03. 2017 18.50
Belabreza
02. 03. 2017 21.58
+4
In kdo se je podpisal pod odobritev državnih sredstev Polzeli? Predsednica SDH, bo treba začeti tudi za kaj odgovarjati!