Gospodarstvo

Irski poslanci potrdili 85 milijard evrov pomoči

Dublin, 15. 12. 2010 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Program pomoči zagotavlja sredstva in podporo potrebnim reformam, ki jih moramo sprejeti, da bi si zagotovili gospodarsko okrevanje, je pred glasovanjem o pomoči IMF in EU dejal irski finančni minister.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Irski parlament je sprejel memorandum o soglasju z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) glede pomoči Irski v višini 85 milijard evrov.

Spodnji dom irskega parlamenta je memorandum sprejel z 81 glasovi za in 75 proti. Kot je v razpravi pred glasovanjem poudaril irski finančni minister Brian Lenihan, je pomoč EU in IMF po njegovem mnenju edina realna osnova za okrevanje. "Program pomoči zagotavlja sredstva in podporo potrebnim reformam, ki jih moramo sprejeti, da bi si zagotovili gospodarsko okrevanje," je dejal minister.

Lenihan je zavrnil predloge opozicije, da bi se lahko o glavnih točkah paketa pomoči, med njimi o obrestni meri, ki je dogovorjena za 5,8 odstotka, po parlamentarnih volitvah, predvidenih za leto 2011, ponovno pogajala nova vlada.

Denar namenjen krepitvi bančnega sistema

V skladu z dogovorom bo 35 milijard evrov namenjenih za krepitev irskega bančnega sistema. Od tega bo šlo deset milijard evrov za takojšnje ukrepe dokapitalizacije, 25 milijard evrov pa je preventiva v podporo bančnemu sektorju. Preostalih 50 milijard evrov je namenjenih za pokritje proračunskega financiranja.

Polovico ukrepov v podporo bančnemu sektorju, torej 17,5 milijarde evrov, bo financirala Irska sama. Preostalih 67,5 milijarde evrov v okviru paketa za Irsko pa je zunanje pomoči, ki je razdeljena na tretjine. Eno tretjino bo prispeval IMF, preostali dve pa EU.

Od evropskega prispevka gre ena tretjina, torej 22,5 milijarde evrov, iz mehanizma, ki predvideva do 60 milijard evrov iz proračuna Unije, druga tretjina pa delno iz mehanizma za stabilnost evra, delno pa iz bilateralnih prispevkov Velike Britanije, Švedske in Danske.

Od te tretje tretjine bodo države iz območja evra prispevale 17,7 milijarde evrov, Velika Britanija 3,8 milijarde evrov, Švedska 600 milijonov evrov, Danska pa 400 milijonov evrov.

Pogoj za pridobitev pomoči je med drugim sprejetje varčevalnih ukrepov. Irska vlada je konec novembra predstavila štiriletni program teh ukrepov, s katerimi načrtuje, da bi država prihranila 15 milijard evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 12. 2010 12.51
Zakaj pa opozicija ni predlagala referenduma?
Tonček Balonček
16. 12. 2010 12.27
Kolikor se spomnim, so Mrkaić, J.P. Damjan in drugi novoekonomisti pri prejšnji vladi to Irsko, Islandijo in baltske tigre stalno dajali za vzor, kako se je treba odpreti kapitalu in liberalizirati gospodarstvo! Da ne omenjam raznih DR. Pleskovičev, Jeffrejev Sachsov, d. Bajukov in drugih svetovnih finančnih kapacitet. A se Mer5kaić še kaj oglaša s svojimi liberalnimi teorijami in norčevanjem iz staroekonomista rdečkarja Mencingerja, ki nikoli ni dojel bistva ekonomske znanosti?
odbogaposlan
15. 12. 2010 17.58
sicer pa je ta kriza umetno sproducirana, da se še več davkoplačevalskega denarja preseli v žepe bogatunov!
odbogaposlan
15. 12. 2010 17.57
pa še pred dvemi, 3 leti nam je OECD solil pamet o tem irskem tigru! zgledujte se po irski! ho,ho, res človek več ne verjame vsem tem lažem!
Northwest
15. 12. 2010 17.47
Imam znanko na Irskem in sem se nedavno slisal z njo,je pa dejala da se na Irskem ne govori o pomoci evrope ampak je vladajoca politika prepricala ljudstvo da so samo najeli kredit v evropi,in vsi temu verjamejo,bencin je tako poskocil na 1.40 evra.