Gospodarstvo

FOTO: Največje smučišče v Sloveniji naj bi zaživelo še letos

Bohinjska Bistrica, 20. 08. 2014 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./STA/D.L.
Komentarji
263

Pristojno ministrstvo je izdalo gradbeno dovoljenje za izgradnjo največjega smučišča pri nas. Nad Bohinjsko Bistrico bodo obiskovalcem med drugim na voljo desetsedežnica, sankaške proge in proge za kros, snežni park, restavracije in razgledne ploščadi.

Po strminah nad Bohinjsko Bistrico naj bi se letošnjega decembra vendarle spustili prvi smučarji. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je namreč izdalo gradbeno dovoljenje za izgradnjo največjega smučišča pri nas. Ideja za izgradnjo smučišča 2864 Bohinj je sicer stara že tri leta, a so imeli investitoriji težave z nekaterimi lastniki zemljišč, ki so nasprotovali gradnji 50 milijonov evrov vrednega smučarskega centra. Poslanci so letos potrdili predlog za spremembo zakona o žičničarstvu, s tem pa so investitorji pridobili nujno potrebno služnost tudi na zemljiščih agrarnih skupnosti. Kmalu bodo pričeli z gradnjo, smučati pa bo tam bojda mogoče že letos.

Garažne hiše, desetsedežnica, proga za kros, sankaške proge, snežni park ter pogled na morje in Triglav

Smučišče se bo po besedah direktorja družbe 2864 Bohinj Boštjana Čokla razprostiralo na preko 1,5 milijona kvadratnih metrov, in sicer na površinah med Bohinjsko Bistrico in Soriško planino. Kot pravijo, bo v največje slovensko smučišče med drugim vključen tudi prenovljen žičniški peron za prihod na smučanje z vlakom, na voljo bodo ogrevane garderobne omarice, garažne hiše, restavracije, razgledne ploščadi, gozdne atrakcije, snežni park, sankaške proge, proge za kros in še veliko drugih stvari.

Po belih srminah nad Bohinjsko Bistrico naj bi se prvi smučarji pognali že decembra letos. Fotografija prikazuje, kako bo izgledala koča pri eni od zgornjih postaj žičnic.
Po belih srminah nad Bohinjsko Bistrico naj bi se prvi smučarji pognali že decembra letos. Fotografija prikazuje, kako bo izgledala koča pri eni od zgornjih postaj žičnic. FOTO: 2864 Bohinj

Sedežnice bodo delovale tudi poleti

Kot pravijo, bodo krožno-kabinske 10-sedežne žičnice obratovale celo leto. Temelj poletne ponudbe bo tako predstavljal kolesarski park, na voljo pa bo tudi tematski park in urejene sprehajalne poti. Obljubljajo celo edinstven razgled z grebena, ki da bo segal vse od Jadranskega morja do Triglava. Restavrirali bodo vojaško karavlo in povezovalne bunkerje.

"Projekt smo že od samega začetka pripravljali skladno z Zakonom o spodbujanju tujih neposrednih investicij. Skupaj s tujim partnerjem tako v kratkem pričakujemo še sklep komisije Ministrstva za Gospodarstvo o ustreznosti projekta za dodelitev finančnih vzpodbud po omenjenem zakonu. Ključno je, da bi bilo z zaprto finančno konstrukcijo 1. faze v vrednosti 30 milijonov evrov možno že letos decembra uživati na najsodobnejšem smučišču v Sloveniji!" je ob novici o izdanem gradbenem dovoljenju dejal Čokl.

Pristojni na občini Bohinj upajo, da bo nova pridobitev v njihove kraje pripeljala še več turistov, kar bi pomembno prispevalo k nadaljnjemu razvoju te gospodarske panoge.

"Če zadeva ne pade, smo zaključili s pravno državo"

Zasebni projekt ne more biti v javnem interesu, pa dogajanje komentira Dušan Vrtačnik, odvetnik lastnika zemljišč Marka Bogataja. Prepričan je, da so pravice posameznih lastnikov zemljišč preprosto povozili. poleg tega, da se mu zdi spornasprememba zakona, ki državi omogoča razlastitev, je prepričan tudi, da je bilo okoljevarstveno dovoljenje poneverjeno, gradbeno dovoljenje pa izdano nezakonito, saj postopki razlastitve sploh še niso končani. Kljub temu je na njem zapisano, da možnosti pritožbe ni.

"Če zadeva ne pade, smo zaključili s pravno državo," je ogorčen Vrtačnik, ki pravi, da njegova stranka ni želela drugega kot pravično obravnavo in odškodnino za zemljišče.

Vrtačnik sicer v realizacijo projekta precej dvomi, saj ima po njegovih informacijah Čoklovo osnovno podjetje MPM Engineering velike dolgove in blokirane račune. Lastniki zemljišč pa v Bohinju, kot pravi, niso nikdar videli niti enega samega predstavnika Leitnerja, ki naj bi skupaj s Čoklom vložil v smučišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enoh
25. 08. 2014 13.12
+1
šur da bo.. šur... naši birokrati vlog za uporabna in delavna dovoljenja letos še POFGLEDALI NE BODO... vi bi pa že smučal
evasle
24. 08. 2014 11.18
+9
Škoda, da so "pozabili" na Kanin - edino visokogorsko smučišče v državi. Tam bi naj postavili nove naprave, pa še kaj dodali.... vedno mi je malo hudo, ko smo V Selli, smučišče vedno polno, na slovenski strani pa zarjavelo železo.... sramota, ker so očitno v državi privatni interesi pred kakršnimi koli drugimi logičnimi ali boljšimi... nobenih pametnih idej, samo gonja posameznikov za lastnimi koristmi in zaslužki... Da pustijo Kanin propadat, je škandal brez primere. Če je res, kar pišejo ljudje o pedigrejo investitorjev 2864, je to le še ena otročja tajkunska zgodbica, ki jo bodo plačevali premalo plačani delavci, predrage storitve, dobički bodo pa na avstrijskih računih....
vikendaš
23. 08. 2014 10.16
-1
Super novica. Apartmaji bodo polni, smučali bomo zastonj, pivo bo 50% cenejše, kaj še hočemo. Aja davke za zemljišče bodo pa lastniki zemljišč plačevali, ker žičnice gredo po zraku.Vsi ki ste nevošljivi, zavidni vtaknite glavo v gnoj. Poseg gozda bo plačal sam lastnik ali pa mu bodo odšteli od lesa. Super, država da nepovratna sredstva, lastnik bo pa investitor - tuj, ne domač. Živel narod slovenski, ki vse poplača.
enoh
25. 08. 2014 13.13
+1
Nauders
23. 08. 2014 08.58
+2
ehhh še vedno bo treba hodit v Nassfeld
taklemamo123
22. 08. 2014 09.22
+1
Naj dajo raje Vogel ven iz TNP-ja in poštimajo vse žičnice, poširijo proge in bomo dobili TOP smučišče. Te prastare žičnice so samo še vprašanje časa, sploh ne vem kako pustijo da lahko obratujejo, ker so samo še za na odpad.
ecnarf
21. 08. 2014 11.49
+12
Krajska gora ZGUBE KrvavcZGUBE PohorjeZGUBE Knin BANKROT ITD........SAME ZGUBE
lordslayer
21. 08. 2014 10.33
-2
če bo tole kdaj zaživelo sem tud js papež ... ti gorenjci se ne znajo zment okol zemlje pa de ga hebeš! Že Planico so drkal 20 let predn se je začel kej premikat ...
gripson
21. 08. 2014 11.03
+7
Gorenjci niso čisto nič drugačni kot vsi ostali Slovenci. Zavistni, pesimistični, sami vase zaljubljeni egoisti. In še škodoželjni..
vikendaš
23. 08. 2014 09.34
resort
21. 08. 2014 10.27
+0
upam , da ne bo spet kakšen "strokovnjak" delal pritožbe na izbiro izvajalca
gripson
21. 08. 2014 10.56
+0
Tukaj so stvari počiščene - zasebni investitor sam izbira izvajalce- večinoma so že zbrani in ostali se nimajo kaj pritoževat.
zvizi
21. 08. 2014 10.17
+6
Če ima denar v Avstriji, naj najprej poplača dolgove ! Ne pa, da bo prenesel puf na slabo banko, mi bomo pa ta puf vračali. To je lahko samo v Sloveniji...Kje je davčna !!! Kako lahko državni organi podpirajo človeka, ki ima blokirane račune? Kako lahko država podpre človeka, ki bo na račun razlastitev prišel do denarja.....Kaj takega se ni dogajalo niti v prejšnjem sistemu !
gripson
21. 08. 2014 11.05
+4
Kako davčna ne zmore, ti pove podatek, da imajo v kleti na davčni davčnega neplačnika - tisti, ki jim zagotavlja malice in kosila na Davčni 1.
zakzak
21. 08. 2014 08.44
+16
To bo spet en tipičen primer stožic. Delali bodo in naredili, plačano ne bodo dobili, en kup stečajev in tožb, glavni se bodo hvalili kaj so naredili, odgovarjal za neplačila ne bo nihče, zaradi predragih kart bo smučišče skorajda samevalo.....in bo začelo počasi spet vse propadat
gripson
21. 08. 2014 10.59
+0
Vodni prak je zgrajen do konca....hotel prav tako. Je pa res, da je bil hotel že pred leti vezan na zagon smučišča, kar se je pa zavleklo...
Puppupapa
21. 08. 2014 08.41
+12
krade se, ropa se, nateguje se vse po spisku.... mi pa še kar mirno gledamo...
hotchilipoper
21. 08. 2014 07.16
+18
Še na starih smučiščih je zguba,pa hočejo novega,ala vam vera
gripson
21. 08. 2014 11.00
+0
Si mislil Vogel? Vogel zadnji dve leti dela +. Si mislil Soriško planino? Tam je pa butast direktor, pameten ko hudič...samo poglej kako ima postavljene vlečnice....
hotchilipoper
21. 08. 2014 07.13
+6
Kaj je že 1.april?
prašinar
20. 08. 2014 22.17
+15
Ojej to bo spet kraja našega denarja in nič od tega.Fejst bi bilo da bi tak projekt nastal vendar v tej državi kaj takega še ni uspelo.
gripson
20. 08. 2014 22.10
+11
No, vsa stvar je približno taka - Čokl bi to že izvedel, če ne bi bilo parih butastih Bohinjcev (bivši kao direktor Koble in njegov fotr , gostinec poznan po počivališčih na gorenjski avtocesti, en pametnjakovič, ki ima na Kobli celo apartmaje in še en vikendaš, ki ima bolj kratko pamet...). če se samo spomnim nasprotovanja vodnemu parku in ladjici na jezeru, me zaboli glava. Skratka, zgodba je na prvo roko odlična. Je pa res, da se bodoča investicija uporablja za pokrivanje izgub prejšnjih - vodnega parka in hotela. Vendar pa sodeč po bonitetah, se stanje počasi popravlja. Me pa veseli, da ima v teh časih kdo sploh še jajca kaj takega narest. predvsem tu mislim Leitnerja, vendar ima tudi on ozadje - na novem smučišču bo promoviral svoje najnovejše žičniške naprave. In tu bi morali vsi skupaj najti interes, da vsakega gosta čimbolj oberemo. Na pošten način seveda. Pobrati mu moramo zadnji cent, ne pa tako kot sedaj, ko v samem Bohinju, razen narave ne dobi nič, zapravi pa le toliko, kolikor mu je nujno potrebno. Skratka, pesimistični slovenceljni - tam so vrata, optimisti pa ste vedno dobrodošli. p.s.: Bil sem na predstavitvi, tako da vem kaj pišem, za razliko od onih, ki ne znajo niti prebrati, koliko kvadratnih metrov (ne kilometrov) bo veliko novo smučišče. Če mu vse skupaj uspe v 10 letih, bo tudi v redu. In tu ne bo aneksov in podkupnin, verjemite...
hribiINvoda
21. 08. 2014 10.02
+5
Zaposleni v hotelu in vodnem parku pa ne dobivajo plač, nekako jim Čokl izplača s kartami za vodni park, v katerega pa zaposleni nimajo vstopa. Tega smučišča ne bo nikoli!!!!
gripson
21. 08. 2014 11.01
-2
mvlm1
20. 08. 2014 21.15
+14
V financah je danes članek,. da so res dobili gradbeno dovoljenje, a sedaj čakajo na nepovratna evropska sredstva. Če jih bodo dobili v naslednjih tednih, bodo začeli graditi. Torej, država daj denar, pa bomo začeli graditi :) Svašta, res.
... ... 1
20. 08. 2014 21.03
+25
in oni grejo neko najbol moderno smučišče delat na taki nadmorski višini (600-1500m). Na 1000m je že problem s snegom, ka šele na njihovih 600, 700m... Naj bi rajš dnar tja v Vogel al pa Kanin vložl, pa bi ratalo res kako super smučišče :) res je mal za premislit predn tako bedarijo nardijo
Froš
20. 08. 2014 21.18
+1
Ma Vogel je v TNP, oni bi marsikaj zamenjali pa poštimali, pa jih ta birokracija tako za j.... Kanin je pa dokaj tezek teren v grobem. Drugače pa, če bojo kaj premaknili še letos, sem jaz paradajz. to so rekli že za 2013 da bo odprto, če ne celo že za 2012, pa sploh še niso meli enega papirja.
kocar 1
20. 08. 2014 20.17
+12
V treh mesecih postaviti gondolo, sedežnice,ga razne hiše, jezera za Zasnezevanje, vso instalacijo elektro in vodo,restavracije, parkirna mesta, pa ves gozd posekati in urediti proge ...pa se in se. No pa če to data do decembra potem so pa tu obratovala dovoljenja in tehnični pregledi. Pa se kader brez izpitov in dovoljen ne more kar gondole, pa ratraka voziti, pa nadzornik bit...Pa če ma technoalpin kar 60 topov pripravljenih in ene 4 crpalisca s crpalkami za 400 l/s vode pri 40 bar da nafutrajo te topove. Tole se mi zdi pa mal čiv čiv...
puspan
20. 08. 2014 20.33
+2
Mi smo poznani v Evropi po temu. Pa tudi, da bo v nekaj letih vse podrto. Nekaj podobnega se dogaja sedaj v Planici.
odpisan2x
20. 08. 2014 21.19
+0
to ni problem postavt,ko zabetoniraš podsavke v enem dnevu postaviš stebre.na podstavek ti ga prinese helikopter.danes ne gre nobena stvar več na roke.beton se ti pa tudi strdi v24 ure
Froš
20. 08. 2014 21.22
+3
Jah no ja, maximalna trdota ni ravno v 24 urah no.. Vsaj jaz nebi postavljal stebra na katerega delujejo sile v vseh smereh, na podstavek ki se ni sušil vsaj mesec.
odpisan2x
20. 08. 2014 21.44
-1
v bistvu so stebri /samo statično obremenjen
odpisan2x
20. 08. 2014 21.53
+0
max pritisk na eno kolo je pa lahko 75 kg,pri polni obremenitvi
Froš
21. 08. 2014 12.23
Jah no, to ni čisto res, niso vedno samo statično obremenjeni. Upoštevat moraš še vse može scenarije, ki se lahko zgodijo ob recimo kakšnih močnih vremenskih nevšečnostih. Upoštevat moraš tudi kako so kdaj stebri nagnjeni itd itd...
Explainator
20. 08. 2014 20.08
+23
v 3 mesecih???? verjetno so mislili 1 leto in 3 meseci? v 3 mesecih namreč ne postavijo niti gradbene ograje, kaj šele temeljev.....nehajmo se že nategovat ljudje
fruciika
20. 08. 2014 20.14
+17
se bojim da bodo čez tri leta še enkrat objavili takšen članek..
mertseger
20. 08. 2014 23.45
+1
SCT jih res ne postavi sosedje avstrijci ali pa še bolj severno pa to stvar zelo hitro uredijo.
Chandler
20. 08. 2014 19.38
+20
Prijavi projekt za 50 mio, eu sredstva 30 mio, drzava 10 mio, pri kalkulaciji so itak pretiravali. Lastnik pa je na koncu privatni... Ce je tako obetaven projekt, zakaj se ga obcina ne loti? In kot so ze prej omenjali... Lastnik ima cel kup neuspelih projektov za sabo... Kolikor lahko beremo so tudi pred tem da jim banke zasezejo tudi hotel... Jaz sem za razvoj, ampak naj deponirajo 50 mio ali pa naj jim bo Leitner za poroka... Pa naj se razvija... Tole pa precej spominja na managerske prevzeme... Tuji denar+krediti+drzavni denar=zasebno lastnistvo... LP