Gospodarstvo

'Investicijo lahko bistveno pocenimo'

Ljubljana, 15. 05. 2009 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi nacionalni energetski program bo v vladnem postopku predvidoma marca prihodnje leto, v DZ pa do sredine prihodnjega leta. Dokument bo vseboval tudi presoje vplivov na okolje za načrtovane objekte.

V nacionalnem energetskem programu je predvidena gradnja posameznih energetskih objektov, je kot odgovor na poslansko vprašanje Franca Bogoviča (SLS) povedal premier Borut Pahor in dodal, da bodo za vse opravili tudi celotno presojo vplivov na okolje. To bo zamaknilo pripravo dokumenta za pol leta, naj bi pa kasneje omogočilo krajši čas za posamezne investicije.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: POP TV

Bogovič je v vprašanju izpostavil nujnost premisleka o razvoju na področju energetike in zapisu v obliki novelacije nacionalnega energetskega programa. Zavzel se je tudi, da bi o dokumentu opravili razpravo v DZ in da bi odločitve, kot je potrjevanje poroštev za investicije ali reorganizacija elektroenergetskega sistema, sprejemali v skladu z nacionalnim energetskim programom, ki bi ga sprejel DZ.

Vlada v času sprejemanja nacionalnega energetskega programa ne more čakati, pravi Pahor. "Investicija za blok 6 v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) je v teku," je dejal in spomnil, da je energetsko dovoljenje za šeststoomegavatni blok je tedanji minister podpisal 10. julija 2006, TEŠ je 27. junija lani podpisala pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme, pred tem je bila podpisana rezervacijska pogodba, ki predvideva plačilo 25 milijonov evrov, v primeru, da bi odstopili od podpisane pogodbe. Finančna konstrukcija predvideva 70 odstotkov kredita in 30 odstotkov lastnih sredstev, ki jih bodo zagotovila slovenska elektroproizvodna podjetja. Kredite bo zagotavljala Evropska investicijska banka, verjetno tudi Evropska banka za obnovo in razvoj, deloma pa tudi komercialne banke. "Državno poroštvo je možno, ga ne izključujemo, saj z njim lahko investicijo bistveno pocenimo,'' pravi Pahor.

Novi nacionalni energetski program bo v vladnem postopku predvidoma marca prihodnje leto, v DZ pa do sredine prihodnjega leta.

Glede novelacije obstoječega nacionalnega energetskega programa, za katerega sta se z Bogovičem strinjala, da je bilo malo stvari uresničenih, je Pahor dejal, da bi, če bi sprejeli Bogovičev predlog, proces priprave dokumenta prekinjali. "V tem trenutku zaradi nenadnega padca cene električne energije, kar je posledica svetovne recesije, bi bilo to po mojem slabo," je dejal Pahor.

Poleg tega se, zaradi potreb po spoštovanju svojih mednarodnih zavez, tudi mudi. "Že sedaj močno zamujamo s svojimi zavezami po zmanjševanju toplogrednih plinov iz energetskega sektorja."

Zaradi vsaj dve leti prepozne odločitve o investiciji v posodobljeno proizvodnjo v Šoštanju ter zaradi nesprejete odločitve o investiciji v Trbovljah, bomo pričakali obvezno kupovanje pravic do emisij toplogrednih plinov (s 1. januarjem 2013) manj pripravljeni, kot bi bilo potrebno, je opozoril premier, ki se je strinjal z odprto razpravo o programu v DZ, saj je ta tudi načrtovana.

Nacionalni energetski program bo v javni obravnavi šest tednov, razprava pa se je z objavo zelene knjige že začela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.