Gospodarstvo

Intervju: Nas bodo preko TTIP res ugrabile ameriške korporacije in kako blizu je dan, ko bomo morali jesti GSO?

Strasbourg, 13. 02. 2015 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
880

"Razlika med EU in ZDA je velika. Njih čudi, da se toliko sprašujemo o gensko spremenjenih organizmih. Tam na ravni državljanov debate o TTIP ni," pravi evropski poslanec Lojze Peterle, ki je skupaj s kolegom Igorjem Šoltesom spregovoril o trenutno najbolj razvpitem sporazumu, ki ga sklepa EU.

Nezdrava hrana
Nezdrava hrana FOTO: Thinkstock
Evropska javnost s precejšnjo mero zaskrbljenosti spremlja pogajanja o naložbenem trgovinskem partnerstvu (TTIP), o sklenitvi katerega se pogajata EU in ZDA.

O eni najbolj perečih tem, povezanih s sporazumom, varni hrani, smo v Strasbourgu govorili z evropskima poslancema Lojzetom Peterletom in dr. Igorjem Šoltesom.

Evropska unija in ZDA sklepata razvpito trgovinsko in naložbeno partnerstvo. Kaj menite, da bo prineslo Evropejcem, ki so do njega precej skeptični?

Peterle: Osnovni namen podpiram. Sporazum bi lahko pomagal k gospodarski rasti in integraciji obeh partnerjev. Glavna pogajanja nas še čakajo in v njih je treba dobiti zagotovila glede okoljskih in prehranskih standardov pa tudi jasnost in predvidljivost glede varnosti investicij.

Šoltes: Odločilna bitka glede sporazuma se bo po mojem mnenju bila v prihodnjih mesecih, ko bi naj padla odločitev o tem, ali bo EU ocenila, da sporazum ni dobra ideja, še posebej z vidika varstva potrošnikov, ali pa se bo šlo v smeri hitenja, kar želijo ZDA, govorijo namreč o tem, da bi pogajanja končali junija. Veliko bo na Evropski komisiji in tudi odborih Evropskega parlamenta, ali bomo znali zaščititi interese evropskih državljanov – kvaliteto življenja, varnost hrane, medicinskih izdelkov, storitev, javni sektor, socialne pravice – vse tisto, kar so težko pridobljene pravice EU. Evropa je edina celina, ki priznava socialne pravice kot pomembno vrednoto, kjer delovna sila ni potrošni material, vedno nadomestljiv s še cenejšim, ampak pomeni nekaj tudi človeški kulturni minimum in vsemu temu se odreči zaradi nekega trgovinskega sporazuma, je zelo tvegano.

V Evropskem parlamentu sprejmemo marsikaj pozitivnega, težava se marsikdaj pojavi pri implementaciji v državah članicah. Igor Šoltes
Argumentov za in proti ne manjka …

Šoltes: Sam mislim, da je treba pogledati, od kod prihaja iniciativa za sporazum. Če pomislimo, da je to interes velikih korporacij, da s čim manjšimi ovirami pridejo na velik trg, kjer je mogoče prodati skoraj čisto vse, brez varoval in si uspejo pridržati mehanizem s katerim lahko države članice tožijo, če želijo te zavarovati svoje državljane pred tveganimi izdelki v imenu prostega pretoka blaga, je jasno, da bodo države nemočne proti tem korporacijam, ki imajo tudi nekajkrat večje proračune kot države same. Prav je, da se teh tveganj zaveda tudi naša politika in ne bo zgolj kimala vsemu, kar pride iz ZDA. Zelo pomembno je, da so tveganja predstavljena na razumljiv način, ne pa zavita v skupek nerazumljivih izrazov. Čim manj je treba skrivati pod preprogo, čeprav je značilno, da so se ta pogajanja dolgo odvijala v neki tajnosti, ki jo je presegel šele pritisk evropske javnosti, pri čemer je ta navidezna transparentnost še vedno daleč od tiste prave.

Lojze Peterle je v Evropskem parlamentu član Evropske ljudske stranke.
Lojze Peterle je v Evropskem parlamentu član Evropske ljudske stranke. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija naj bi imela po študiji dr. Damjana le posredno korist ali celo škodo. Kdo pa je tisti, ki bo iztržil največ?

Peterle: Damjanovo študijo so predstavili preveč črno. Ne pozabimo, da je Slovenija med vodilnimi državami s protiameriškim razpoloženjem. Če bo imela korist vsa EU, jo bo imela menda tudi Slovenija. Tudi nam se bodo sprostili trgovinski tokovi. Če bo prodajala več Nemčija, ki je naš glavni trgovinski partner …

Šoltes: Slovenija lahko tukaj po mojem mnenju prej izgubi kot dobi. Že tako imamo težave pri oživitvi gospodarstva, če pa bodo na trgu, ki bodo nadvladale domače stvari, potem pa bo počasi šlo v zgodovino še tisto, kar živi in bodo velike težave. Slovenija mora ukrepati, kar lahko stori na več načinov. Francija se je na primer uprla mehanizmu ISDS, po katerem lahko korporacije tožijo državo, ter da z diplomacijo pritiska, da se doseže nujnost sprejemanja in potrditev teh sporazumov v nacionalnih parlamentih. To je pomembno orodje in če smo to lahko dosegli na področju GSO, bi lahko tudi tukaj.

Bolj kot lobisti, ki praviloma nastopajo zelo kulturno, me motijo kolegi, ki nekritično sledijo komercialnim interesom velepodjetij, zlasti, če so ti "znanstveno" podprti. Lojze Peterle
Velik del debate o TTIP se nanaša na varnost hrane, predvsem GSO. Zdaj naj to ne bi bilo predmet pogajanj in partnerstva. Ali to drži in ali je to dovolj dobro zagotovilo, da sporazum ne bo vseeno vplival na ta področja?

Peterle: To je zame ključno vprašanje. Zato morajo zagotovilom predsednika Evropske komisije Junckerja, da nikakor ne bomo zniževali standardov varnosti hrane, slediti taka pogajanja in take odločitve, da bodo državljani verjeli v politična in pravna zagotovila. Ljudem ni vseeno. Večina držav članic ne mara gensko spremenjenih organizmov, še večje kemizacije kmetijstva …

Šoltes: Mislim, da se korporacije, ki pripravljajo invazijo s sporazumom, ne bodo predale kar tako in če to ne bi bilo del sporazuma, potem ta za njih ni več smiseln, saj je prav eden od ciljev preplaviti trg s stvarmi, ki niso nujno koristne zdravju in kjer obstajajo tveganja, da bodo standardi hrane nižji od teh, ki jih poznamo. Že tako se v poplavi izdelkov težko odločimo, kaj je najboljše. Varnost za zdravje je pomembna vrednota, ampak se za njo v tem času že tako težko borimo zaradi finančne situacije. In tukaj je realna nevarnost – če pridejo cenovno ugodnejši izdelki slabe kakovosti, bodo vabljivi, pomenijo pa lahko grožnjo celim generacija.

Mnogi pravijo, da se o TTIP v javnosti pogosto pojavljajo informacije, ki strašijo, so pretirane ... Kdo je kriv za to? Nespretni pogajalci, slaba komunikacija z javnostjo? Ali večja transparentnost pri nastajanju takšnih sporazumov res ni mogoča? Kje ima v pogajanjih svoje mesto interes javnosti?

Peterle: Gotovo gre tudi za pretiravanja, osnovna vprašanja pa so utemeljena. Prejšnji teden sem preživel v ZDA, tudi na to temo. Razlika med EU in ZDA je velika. Njih čudi, da se toliko sprašujemo o gensko spremenjenih organizmih. Za njih je nadaljnji razvoj v tej smeri samoumeven, v Evropi je zelo drugače. Tam na ravni državljanov debate o TTIP ni. Mi imamo skoraj polno transparentnost, pogajalske pozicije so javne. Pri njih se tako niso še nikoli pogajali. Ta različnost lahko močno upočasni pogajanja. Tudi v Evropskem parlamentu imamo zelo različne poglede. Interes javnosti pozdravljam.

Vse več je tistih, ki so prepričani, da četudi se to ne bo zgodilo že v TTIP, Evropa prej sli slej bo popustila GSO. Kako blizu smo temu in ali je zadnji dogovor, za katerega se je prav tako bilo treba boriti, da lahko države same odločajo o prisotnosti GSO na poljih, dosežek ali poraz?

Peterle: V tem vidim dosežek (ne samo zato, ker temelji tudi na nekem mojem predlogu). Tisti, ki so proti gojenju gensko spremenjenih kultur, imajo poslej lažjo možnost uveljavljanja svoje volje.

Šoltes: Bolje bi bilo, če bi pot GSO zaprli pri evropskih vratih, po svoje je to zato Pirova zmaga, a bi bilo splošno prepoved toliko težje doseči. Mislim pa, da vprašanje GSO še ni končano, saj naj bi se dokončno uredilo z direktivo. Bojim pa se, da je prehodno obdobje namenjeno povezovanju trojega: GSO, TTIP in Redit – simplifikacija predpisov, ki podpira meje, zaradi katerih je bila Evropa doslej relativno varna, ko gre za varnost hrane in storitev.

Gospod Šoltes, zagovorniki sporazuma nasprotnikom očitajo - če sporazum pade EU in ZDA ostaneta in capljata za Kitajsko, pravijo zagovorniki sporazuma. Se strinjate?
In zakaj bi ZDA pomagale Evropi? Mislim, da gre za druge interese. Amerika nikoli ni bila skromna, ne pri izvozu svoje demokracije, ne svojih interesov. Kakšne sentimentalnosti Amerike do Evrope ni pričakovati. „Stric Sam“ ima zagotovo svojo računico in Evropa mora biti zato absolutno previdna. Kar se pa tiče konkurenčnosti Evrope, pa moramo najprej jasneje opredeliti evropsko zunanjo politiko in se odločiti ali smo prostorgovinska oaza, ki jo varuje Nato ali nastopamo samostojno in se borimo proti tretjim, tudi Ameriki.

Igor Šoltes je v Evropskem parlamentu član Skupine Zelenih/Evropske svobodne zveze.
Igor Šoltes je v Evropskem parlamentu član Skupine Zelenih/Evropske svobodne zveze. FOTO: POP TV

Veliko je govora o pritisku lobistov. Je res tako velik? Koliko lobistov vas je obiskalo od začetka mandata?

Peterle: V tem mandatu sem srečal malo lobistov po gospodarski, veliko več pa po zdravstveni strani. Bolj kot lobisti, ki praviloma nastopajo zelo kulturno, me motijo kolegi, ki nekritično sledijo komercialnim interesom velepodjetij, zlasti, če so ti "znanstveno" podprti. Če znanost v neko smer ali v neki čas ali v neko interakcijo ne pogleda, ali noče pogledati, potem nam o tem ne more veliko povedati. Spomnim se pa tudi, kako je pred leti znanost trdila, da so industrijski izdelki boljši kot materino mleko.

Šoltes: Čudi me, da Evropski parlament nima lobistov, glede na izkušnje bi skoraj moral poseči po tem. Jasno je, kaj lobisti počnejo, čeprav imajo pri nas bolj negativni predznak kot bi bilo potrebno. So prisotni, zato pa se je treba boriti, da se sliši tudi druga plat.

Prepričani smo, da ima EU relativno dober sistem za varno hrano, po drugi strani pa afere kot je bila tista s konjskim mesom niti niso tako redke. Kako ta sistem še izboljšati in kakšen je pri tem vpliv evropskih poslancev?

Peterle: Sistem ocenjujem še kar pozitivno, se pa povsod najdejo špekulanti. Seveda pa me jezi večina, ki ne pri medu, ne pri mesu noče zahtevati etiketiranja z jasnim poreklom blaga. Za oboje hočem kot potrošnik vedeti od kod je in pod kakšnimi pogoji je bilo pridelano.

Šoltes: Problem hrane je izjemno širok. Standardi, ki jih imamo, presegajo druge celine, so pa težave. Problem sledljivosti mesa v predelani hrani recimo z zahtevo po označevanju pomeni tveganje za višjo ceno, ampak tukaj se pa moramo odločiti, ali bomo dali prednost kapitalskim interesom ali interesom potrošnikov, ki imajo pravico videti, od kod izvira meso. Prav tako pa sistem ni imun na goljufije in ne more izkoreniniti afer, lahko pa oboje zmanjšuje.

Ali ocenjujete, da gredo politike za gospodarsko rast danes v EU tudi na račun tega, da sta na slabšem okolje in zdravje ljudi ...

Peterle: Glede trgovanja z emisijami gredo zadeve žal res v to smer. Borimo s z mnenjem, da nizkogljična politika zmanjšuje konkurenčnost podjetij. Spet se bo treba vprašati, kaj je rast, kaj je napredek in kaj je samo ekspanzija. Mene zanima zdrava rast, taka, ki je ne bodo plačevali zanamci. Zadolževanja pri njih je bilo že dovolj, v Sloveniji še posebej.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (880)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

da?a
17. 02. 2015 14.44
+1
Gospod Petrle veliko da na pravilno in zdravo prehranjevanje. Verjetno v njegovi grani ni GSO, zato naj to privošči vsem Slovencem in Evropejcem. Boljše držati pravgila na distanci, kot kasneje plačevati davek na "neumno zakonodajo". Nikoli se ne mudi drveti k slabim odločitvam in treba je pregledati vse vidike odločitev. Pregovor, po toči zvoniti je prepozno tu še posebej velja.
Jeanus1
17. 02. 2015 11.32
+4
Peterle, spokaj, do sedaj si nam naredil drugo Švico, od sedaj naprej pa nam boš naredil drugo Ameriko.
FailNation
16. 02. 2015 22.17
+3
Ni panike bomo pa tako koruzo sadil pa fotral.... sam ne pol jokat k bodo same bolezni
gangsterist
16. 02. 2015 15.11
+2
še sanja se nam ne, kliko GSoja že požremo
nikhrast
16. 02. 2015 04.46
-3
V Severni Ameriki je polno bio ali organic supermarketov, samo poglej The Whole Foods. Še Wal-Mart ima polno bio hrane, pa vsak supermarket ima svoj oddelek bio hrane. Samo za uboge Slovenci ni nakupovanje v teh marketih, vse preveč drago. Pa ne mi govorit da je vsaka zelenjava pridelana doma bio, samo poglej po Sloveniji, njive ob cestah, pa na industrijskih parcelah..., pa polivanje z greznico tudi ne pomeni da je bio.
1XXX1
15. 02. 2015 15.02
+2
Vse kar je povezano z Američani in Ameriko mi gre na bruhanje. Način življenja, hrana, primitivnost,....Slovenci pa tako silijo v Ameriko :-/ sedaj oni pridejo k nam, posledice se nam bojo še dobro poznale, pa niti malo ne bo podobno hollywoodu...
lila2140
15. 02. 2015 08.11
+4
... ko bosta tale dva strokovnjaka naredila kaj dobrega za Slovenijo, bo Zemlja že kakšen milijon let prazna puščava. Do takrat pa ju skrbi le redno nakazilo njune plače, govorjenje v prazno in mešanje megle.
silberblack
14. 02. 2015 17.05
+14
Že tako smo sužnji kapitala, Amerike, njene nasilne prodaje "demokracije", orožja, GSO, laži in posiljevanja. The best of the best, world champion, GSO.....vse to so izrazi, ki kažejo na ameriško majhnost v možganih, nikoli ne vedo da tak izraz pomeni cel svet in ne le amerike. Znanstveniki pa so ljudje, ki se največkrat zmoti, zgodovina se najmanjkrat! Zato ne verjamem znanstvenikom, sploh , če delajo v interesu firm, države ZDA in denarja. Naši politiki pa tudi. Evropska skupnost oz.funkcionarji pa nimajo pravice v tajnosti dogovarjati in brez našega privoljenja urejati takih zadev. Pa jih. Ko ga enkrat nekdo izvoli ima od tam naprej samo svojo glavo. Žal, zajebali so nas in namesto,d a bi EU bila steber civilizacije, ki bo preživela svet in ZDA, jo bodo st em pokončali. Žal mi je mojega otroka, ki bo imel uničeno zdravje, življenje, možnosti. Samo denar, služba za denar itd, kar obljubljajo slepim američani, pa meni ni dovolj.
rezervni
14. 02. 2015 11.40
+2
ni panike, slovenci bomo vse pojedl ;)
tony_abcde@yahoo.com
14. 02. 2015 11.12
+7
Lojze bo naredil tako, da bo zanj dobro...druga Švica v Bruslju...
eFranjo
14. 02. 2015 10.40
+2
lopovi delajo, kadar ne gre javno, pa prikrito
guroguro
14. 02. 2015 07.18
apokalipsa bo
kim llsung
14. 02. 2015 06.42
+20
V Rusiji je GSO kaznivio dejanje...
TheGreatRusia
14. 02. 2015 14.21
+14
KAR POVE, DA JE RUSKA DRUZBA POVSEM NORMALNA IN CLOVESKA
nikhrast
16. 02. 2015 04.40
+0
Se pozna, ruska tehnologija in ruski know-how.
nikhrast
14. 02. 2015 06.28
-8
Tisti ki govorite kako nezdrava je hrana v ZDA sploh nikoli niste bili na kakšni veselici v Sloveniji. Pa na ogled hrane na sejmu v Celju ali pa po solato okoli cinkarne v Celju.
guroguro
14. 02. 2015 07.20
nikhrast@ če gledaš iz te strani, pol tudi v lj okolici in lih zdrava solata
flum
14. 02. 2015 06.12
+4
V prehrani je največ modnih potvorb in dodatkov. Danes je zdravo, jutri kancerogeno ???
flum
14. 02. 2015 06.08
+2
Po pravici lahko povem iz svojih dlogoletnih izskušenj, skoraj ne opazim razlike med ameriškimi im evropskimi prehranskimi proizvodi. Vse je v receptih . Sicer pa človek tako al tako umre zarad hrane, sploh če jo poje preveč ,al pa premalo
lolipoly
14. 02. 2015 05.38
-8
Clovek se vedno boji, stvari. katerih ne razume, ce bi hrana v ZDA res bila tako strasno slaba , ljudje nebi ziveli 20 let dalje, kot so pa pred 50tih letih, ko je bilo vse organic.
kim llsung
14. 02. 2015 07.19
+6
Nekateri se vedno gledate na kvantiteto in ne kvaliteto....
silberblack
14. 02. 2015 17.07
+5
nimaš pojma, ker nisi živel v ameriki. Američani, prizadeti, se že nekaj desetletij borijo proti GSO, Monsanto itd. USA ima uzakonjene avtorske pravice tantijeme za Monsanto itd. Preberite si kaj o tem, kako nas lahko tožijo za izpad prometa itd, če eu podpiše sporazum, vi pa ne kupite dovolj. Zanje smo le pogodbeni partner.
ljx
14. 02. 2015 00.43
+10
Ja ja,be be! Lojze se bo šu konkurenčnost z Američani ja,on bo sproščal trgovinske poti za svoje orgljice,pa pilotira boljš kot ker koli Top Gun. Dejte se zbudit in nehite sanjat,korporacije nas bodo zmlele in prodale za hrano nekam na Kitajsko.
TheGreatRusia
14. 02. 2015 14.23
+3
PETERLE JE SAMO KIMALEC IN NIC DRUGEGA, NASE POLITIKE LAHKO KAR VRNEMO IZ BRUSLJA, JIH NIHCE ZA NIC NE VPRASA, Z AMERICANI SE NIKOLI V ZGODOVINI NIHCE NI IZPOGAJAL IN ZDAJ ONI FILOZOFIRAJO NEKO EVROPSKO UNIJO, PROJEKT, KI SE BLIZA KONCU,.. ME PRAV ZANIMA KAKO ZIVIJO V ZDA, DEBELUHI
brsankovi 1
14. 02. 2015 00.01
-4
Iskanje senzacij in ustvarjanje strahu,za vsako ceno to je delo novinarjev.
tali?ni tom
13. 02. 2015 23.33
+7
kako če človek jest meso ki je namočeno v peroksid?? kaj povzroča , se vid na kamerah v živo v ameriških mestih! mislim na narodu!