Gospodarstvo

Intereuropa zaradi zadolženosti proti holdingu

Koper, 27. 08. 2010 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Intereuropa glede združevanja z Luko Koper in Slovenskimi železnicami meni, da to v času, ko so vsa podjetja zadolžena, ni smiselno, so pa pripravljeni sodelovati pri analizah, če bo na tem vztrajala vlada.

Intereuropa
Intereuropa FOTO: POP TV

Nadzorni svet Intereurope je prepričan, da združevanje Slovenskih železnic, Luke Koper in njihove družbe v holding, kot to predlaga nemški strokovnjak Mehdorn, ni smiselno zaradi visoke zadolženosti vseh treh družb. To bi bilo po mnenju sveta smiselno šele, ko bodo podjetja sposobna poslovati z dobičkom in bodo lahko servisirala svoj dolg in dosegala kapitalsko ustreznost.

"Prioritetna naloga uprave Intereurope je uresničitev zastavljene strategije in pridobitev strateškega partnerja, ki bo s pomočjo Intereuropine infrastrukture in tržnega položaja videl svoje in naše interese na Balkanu," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da v kolikor bo vlada menila, da je povezovanje treh družb strateškega pomena za gospodarstvo in njegov nadaljnji razvoj, bodo pri nadaljnjih poglobljenih analizah projekta pripravljeni tvorno sodelovati.

Sicer tesnejšega sodelovanja z obema drugima družbama ne zavračajo, pri tem pa dodajajo, da že zdaj sodelujejo uspešno. Priznavajo, da je mogoče to še nadgraditi, a opozarjajo, da ne na škodo omejevanja konkurenčnosti drugih logistov in prevoznikov. "Predviden koncept združitve predstavlja tudi nevarnost za učinkovito, fleksibilno in ustvarjalno poslovanje Intereurope in njenih poslovnih enot ter hčerinskih družb, saj predvideva centralizacijo določenih poslovnih funkcij na nivo holdinga, kar lahko ohromi tržno usmerjenost in fleksibilnost zaposlenih ter odzivnost družbe na zahteve trga, ki je za špeditersko dejavnost zelo pomembna," pojasnjujejo.

Prepričani so, da slovenski logistični holding ni odgovor na naraščajočo konkurenco. "Slednja je dejstvo, ki ga tudi EU sistemsko podpira z zagotavljanjem prostega trga do infrastrukture. Prihodkovna tveganja bi bila v holdingu velika, to pa zaradi resne nevarnosti izgube nevtralnosti. Rešitev tudi ne ponuja odgovora na najpomembnejše izzive, s katerimi se sooča Intereuropa".

Zato bo družba nadaljevala z uresničevanjem svojega sanacijskega programa, ki naj bi koncernu do leta 2014 zagotovil povečanje dobičkonosnosti, zmanjšanje zadolženosti in kapitalsko ustreznost, so zaključili v sporočilu za javnost.

Intereuropa v prvem polletju poslovala z dobičkom

V prvem polletju je koncern Intereuropa ustvaril 91,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 7,1 milijona evrov čistega dobička. S polletnim poslovanjem se je seznanil nadzorni svet družbe, ki je skupaj z upravo sprejel tudi stališče do oblikovanja logističnega holdinga. V njem izražata svoje pomisleke do tega projekta.

Prihodki od prodaje so bili za dva odstotka nižji od primerljivih v lanskem letu. Najboljši prodajni rezultat je doseglo področje kopenskega prometa, ki predstavlja 61 odstotkov prihodkov in je v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležilo 10-odstotno rast.

Vlačič primorske gospodarstvenike povabil na konferenco o holdingu

Prometni minister Patrick Vlačič
Prometni minister Patrick Vlačič FOTO: Damjan Žibert

Danes je bil na Obali tudi prometni minister Patrick Vlačič. Z gospodarstveniki je govoril o logističnem holdingu, a konkretno o projektu niso govorili, saj naj bi ga predstavili 13. septembra na konferenci na Brdu pri Kranju, kamor je minister današnje sogovornike tudi povabil. Sami so mu zagotovili svojo udeležbo na konferenci.

Povedal je, da imajo primorski gospodarstveniki številne pomisleke, predvsem zaradi strahu, ali bo konkurenčno okolje za tiste, ki ne bodo v holdingu, dovolj korektni. Pred gospodarstveniki se je minister sešel tudi s sindikati Luke Koper. Ti so prav tako obljubili udeležbo na konferenci. Sindikati so doslej že večkrat izrazili nestrinjanje z namero o oblikovanju logističnega holdinga, po ministrovih besedah pa njihova udeležba priča o tem, da je cilj tokratnega obiska izpolnjen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
29. 08. 2010 21.11
intereuropo sta ožela janševa prijatelja škrabec in lovšin!!!!
kiss_my_ass.
29. 08. 2010 18.41
Me zanima koliko je Interevropa dolžna državi v obliki davkov in prispevkov??????
Darko32
28. 08. 2010 10.46
Pravilno in logično razmišljajo v InterEvropi. Namreč železnica je že v preteklem času pokazala kakšen ima odnos do avtocestnega prometa. Namesto, da bi stopili skupaj je šla raje svoj avtopark razprodat in epilog taga je izguba vporednega cestnega prevoza, kateri bi služil za potrebe prevoza manjšh količin tovora, ki bi bile za vagone neekonomični. Tudi jaz se ne bi družil z takšnimi, če z svojo politiko v preteklosti delajo škodo lastnemu podjetju in sedaj pa bi preko InterEvrope dobili nazaj tisto kar so zamočili in naredili meglo. Tudi to, da naj prej rešijo probleme in nato se lahko pogovarjamo, kot je razbrati iz tega odgovora je korektno. NA železnicah je potrebno narediti red tudi tako, da se pozapre tiste, kateri so povzročili ekonomsko in politično škodo podjetju in celotni Sloveniji. ČAs pa bo pokazal, da bo prišlo do stečaja in tako bodo tisti, ki pišejo ovadbe v imenu vseh šli za rešetke. Nestrokovni kader pa na cesto, ker si res ne moreš pomagati z takšnim, ki zaseda delovno mesto z 3 stopnje nižjo izobrazbo in dobi plačo kot tisti, ki ima dejansko izobrazbo in dela in odgovornosti pa prevali na drugega.
Uporabnik113189
28. 08. 2010 10.22
Vsa zgodba je nenavadna in meji že na butalske. V tej državi očitno ni nikogar, ki bi zmogel dovolj moči in naredil red v tej anarhiji. Tisti, ki se še spominjamo časov pred osamosvojitvijo vemo da so bile Železnice Interevropa in Luka Koper ena in ista zgodba ter se je kapital prelival iz enega dela v drugega. Ko se je investiralo v kontejnerske terminale je bil to boleč prehod, ki je zapustil zastarelo železnico, ker za vse pač ni bilo dovolj denarja. Medtem pa se je zgodila politika, osamosvojitev in razbijanje na samostojne enote..Od takrat naprej so se začele neumnosti brez primere. Na primer občina Koper je začela izčrpavati Luko ki je bila seveda donosna glede na velikanske investicije ki so se začele vračati. Železnice so kot samostojne zgrmele v brezno, ker so bile kapitalsko izčrpane zaradi prelivanja sredstev v Luko..Interevropa pa je investirala v razvoj Rusije, Slovaške ali menda Bolgarije, kaj vem katerih držav še in je na osnovi teh investicij sedaj v strateškem smislu padla izven skupine. V svoji domovini ni nihče prerok, to je že znano. Pojaviti se je moral Mehdorn, da nam je postavil ogledalo naši neumnosti, kar smo že itak vedeli. Le da ni nikogar, ki bi vzdržal na vročem političnem stolčku in naredil red. Vsakogar odnese sprotna menjava politike, ki se zelo hitro menja, ta sisitem pa potrebuje dolgoročno strategijo in vodenje, ne pa menjave vsako leto. Žal nihče ne gleda na našo državo ampak samo na svojo veliko plačo in iztožljivo odpravnino če izgubi stolček. Danes imamo tri samostojne subjekte, ki so dvajset let gradili neenotno strategijo razvoja. Naj navedem za jasno sliko navedem hipotetičen primer. Kot bi recimo kmet investiral svoj denar v molzne stroje sosednjega kmeta ki mu obljublja dobre obresti, sam bi pa molzel po starem. Jasno da bo njegova kmetija šla v maloro in jo bo kupil prav tisti sosed kateremu je kupil molzni stroj. Vsaka podobnost razvoja naših velikih logistov je zgolj naključna.
prehlad
28. 08. 2010 09.39
KAJ BOMO POTREBOVALI ŽELEZNICE TISTI POKRADENI DENAR GA BODO LAHKO KAR Z AVTOM PREPELJALI NA VARNO . PUFE SE BODO ZNEBILI NAPRTILI PA DRŽAVI.PATRICK VLAKEC JE PA ŠEL MALO NA DOPUST PROTI OBALI.
jurimuri1
28. 08. 2010 05.49
jaz sem tudi proti !
alterego
27. 08. 2010 18.57
nič se bat, država bo prenesla vse pufe na infrastrukturo in jih bomo plačali državljani! pa ne bojo Nemci sanirali naših lopovščin....