Gospodarstvo

'Intereuropa potrebuje svež kapital, ne pa SŽ'

Koper, 01. 06. 2010 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
20

Povezovanje Luke Koper in Intereurope v skupni holding v družbi Slovenskih železnic bi bilo za obalni logistični podjetji škodljivo, če ne celo pogubno, opozarjajo predstavniki obalnih sindikatov.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Aljoša Kravanja

Obalni sindikati so na današnji novinarski konferenci dejali, da nasprotujejo združitvi Luke Koper, Intereurope in Slovenskih železnic v skupni holding. Kot so dejali, ne verjamejo, da gre pri povezovanju le za sodelovanje. Sindikati se bojijo, da gre le za prvi korak pri lastniškem prevzemanju obeh družb, ki bi Nemčiji zagotovil prevlado in nadzor nad celotno logistiko v državi. Poleg tega pa se bojijo tudi, da bi podvajanje delovnih mest, ki bi ga prineslo združevanje, ogrozilo delovna mesta v Intereuropi in Luki Koper.

"Zavedamo se, da so Slovenske železnice v krizi in da jih je potrebno sanirati. Ne vidimo pa v tej igri nikakor potrebe po neposrednem povezovanju Luke in Intereurope," je izpostavil generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS-90 Peter Majcen. Po njegovem mnenju gre pri vključitvi obeh podjetij za "tisti dodatni vložek, ki bi ga država dala Nemcem, da bi koordinirali sanacijo železnic". Tako visoke cene po njegovem primorsko gospodarstvo ne sme plačati.

Za Intereuropo bi združenje pod isto streho z nemškim logistom Schenkerjem v lasti Deutsche Bahn verjetno pomenilo, da bi del njene logistične mreže in posledično tudi delovnih mest v Sloveniji postal odveč, je poudaril Majcen. Obenem pa je Intereuropa zaradi trenutno nizke cene na borzi in razvejanih logističnih mrež na Balkanu in v Vzhodni Evropi za tuje vlagatelje po njegovem nedvomno zanimiva.

Peter Majcen (v sredini)
Peter Majcen (v sredini) FOTO: Dare Čekeliš

Nemška prevlada bi po Majcnovih navedbah verjetno vplivala tudi poslovanje Luke Koper, saj je koprsko pristanišče že zdaj neposredno konkurenčno severnomorskim. Potrebno se je po njegovem tudi vprašati, kakšne tovore bodo Nemci usmerjali v Koper in kakšen bo v primeru oblikovanja takega holdinga sploh razvoj pristanišča v bodoče.

Pečar: Intereuropa potrebuje sveži kapital, ne pa še enega 'zgubaša'

Predstavnica sindikata v Intereuropi Nevija Pečar je opozorila, da Intereuropa potrebuje sama sveži kapital, ne pa še enega "zgubaša". Predsednik sindikata pristaniških delavcev v Luki Koper Pavel Lokovšek pa je opozoril, da jih vlada o načrtih v zvezi s holdingom uradno ni obvestila, predsednik vlade Borut Pahor pa da jih je z odločitvijo o holdingu "postavil pred dejstvo".

"Če se bomo igrali z zadevami, se ne bo končalo po željah predsednika Pahorja," je še dejal Lokovšek in poudaril, da sindikat glede vprašanja holdinga podpirajo tudi zaposleni. Predstavniki sindikatov v Luki Koper in Intereuropi se bodo z nekdanjim prvim možem Deutsche Bahn Hartmudom Mehdornom, ki naj bi svetoval pri oblikovanju holdinga, sestali 15. junija ob njegovem ponovnem obisku Obale.

Intereuropa in Luka Koper: Za komentar je še prezgodaj

Iz Intereurope na zamisli o ustanovitvi holdinga odgovarjajo, da je za komentar o tem še prezgodaj, saj je bila družbi predstavljena le ideja, ki jo je treba še podrobneje opredeliti. Podobno menijo v Luki Koper, kjer zadeve ne komentirajo, "dokler ne bodo bolj jasne podrobnosti teh načrtov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bodi.clovek
03. 06. 2010 10.21
Verjetn se bojijo za svoje NAGRADE... Banda
Darko32
03. 06. 2010 09.28
Kot vidimo se bojijo kooperacije z železnico zaradi tega, ker imajo na železnicah preveč takšnih, kateri so samo navajeni sistem izpred 30 let. MIslim, da iz te moke ne bo kruha in še manj nekega napredka. Propad Slovenskih železnic je v tej skorumpirani sestavi neizbežen.
anonimus23
02. 06. 2010 10.26
kratko in jedrnato,,,rabijo denar,da si lahko napolnijo spet zepe.zgleda jim kaksen miljoncek primanjkuje v zepu
29350
02. 06. 2010 06.08
Svez kapital naj Intereuropa vzame iz racunov v tujini od svojega bivsega direktorja in g. Skrabca (kvazi velikega businessmana - lopova)- Riko. Pravzaprav na teh racunih lezi njihov denar - denar Intereurope.
unpoli
01. 06. 2010 22.25
za crknt oni bi svež kapital od koga neki. ajajajj
Justice1
01. 06. 2010 22.05
Kapital naj vzamejo tistemu, ki ga je pokradel in se vozi z najdražjim črnim Mercedesom .....in to s srednjo šolo...pa mu je uspelo ukrasti 100 mio.
b77
01. 06. 2010 21.55
prodati tujcem! SLOVENCE PA ZA HLAPCE, KER SI DRUGEGA NE ZASLUŽIMO !
vanili
01. 06. 2010 17.20
@Penzic: žalostno a resnično, najbolje bi bilo prodat tujcem, ker se tako krade, da si sploh ne moreš predstavljat. Preveč trpijo naše javne finance.
dmalalan@mac.com
01. 06. 2010 17.19
...pa bo se kdo dal...povprasevanje - potrebovanju se vsak dan vec jih slovenskih paradnih Konjev javlja...ne bom vec kot aslov prebral...kristalno jasno je-kaj se danes in tukaj zmutite...bom pa malo komentarje preletel...tm je kaj izven-mus...je ze minister mizal ko je u studiju city to besedo moral uporabljat...sicer pa tudi dr. je malo energija navdusenja posla...ze vejo, bl tocne stevilke, kot jih upajo Narodu v usesa dat...prov mankajo mi zgodbe Hri-bar-ja. ni blo prejsnji teden nobenga veselga obraza za vidt ... kntrola-vodje bi ze na zacetku tedna morali vedeti, kaksen teden bo in bi dr. Manco vedno v rezervi-za nasmehnt Narod-drzat...ja so tedni ko stari se starejsi zgledajo-delujejo-vibrirajo...se Mladi se enako vidijo...in so tedni, ki vsa izgled obratno nardijo. po vsem, kar se je ralo, v zvezi sz temi podjetji, treba bit hudo mahnjen, da bi jim kkarkoli dal, ne jaz ampak tisti, ki za dajat ima.
borut_p
01. 06. 2010 17.16
Spet se eni bojijo napredka. Verjetno zato, ker bodo nekateri ugotovili kako nesposobni so in da so si denar tlačili v svoje žepe. SIndikati pa itak samo jamrajo, da ne bo treba slučajno komu delat ampak rajš pustimo da vse propade. Zapečkarji smotani.
prvee
01. 06. 2010 17.15
a ni ta interevropa že sprala na tone keša? še ni dovolj?
Penzic
01. 06. 2010 17.00
kaj se bunijo, saj so itak državni, združit, racionalizirat in s tem postavit na noge, upam, da bo ta nemc, ki ga mastno plačamo, mel kaj j...jc in bo naredil mal reda, edino kar mora pazit borći pa je, da ne bo na koncu predlagal, da je najboljše vse prodat nemcem.
CDROM
01. 06. 2010 16.49
Noben nebi smel dobit nobene pomoči! Kje so vsi dobički iz preteklih let, kam so izginili! Z vsemi temi podjetji bi se moralo zgoditi tako kot z MURO, IUV, .... Recesija je vsem dober izgovor za oropat še državno blagajno, ko so izčrpali vsa podjetja! Naši vrli tožilci pa itak niso sposobni kaj dosti napravit, saj še obtožnice ne znajo sestavit, ko imajo vse v rokah in tako je z gospodarskim kriminalom!
vanili
01. 06. 2010 16.29
če narediš analizo teh podjetij boste videli da je v ozadju samo gospodarski kriminal! mi bi lahko živeli kot v Švici, če ne bi bilo toliko krimanala v tej naši majhni državici.
freelancer
01. 06. 2010 16.25
antonino 01.06.2010, 14:07 Nisem imel v mislih samo trenutne vlade, saj so vsi isti, borijo se za svoja kvazi prepričanja, nekateri leva drugi desna, to pa je vse ena velika megla, ki zakriva packarije enih in drugih.
Jure Kacicnik
01. 06. 2010 15.43
Spet se nam obeta afera in še ena kraja - Pahor počisti meglo, kaj delajo nemci???
wsharky
01. 06. 2010 15.05
... luka koper, interevropa in slovenske zeleznice vsa tri podjetja so vrece brez dna, tako kot dars... molzne krave nas davkoplacevalcev... banda vodilna nesposobna...
antonino
01. 06. 2010 14.07
reelancer01.06.2010, 13:550 Ali se naši veljaki kdaj vprašajo, od česa bodo kradli takrat, ko bo vse propadlo in bo vreča prazna? ZAKAJ BI SE SPRAŠEVALI, SAJ TAKRAT NE BODO VEČ NA OBLASTI, ZATO PA HOČEJO MAKSIMALNO NAKRASTI IN OPRATI DENAR PREKO "TUJIH" FIRM, POTEM PA ODSTOPIJO IN ŽIVIJO SREČNO DO KONCA SVOJIH DNI - ZOPET BO PA VSEGA KRIVA NOVA VLADA, KI SEVEDA NE BO IMELA VEČ NIČESAR, OD ČESA BI ŽIVELI. USTAVITE LOPOVE, ŠE JE NEKAJ ČASA
freelancer
01. 06. 2010 13.55
Ali se naši veljaki kdaj vprašajo, od česa bodo kradli takrat, ko bo vse propadlo in bo vreča prazna?
tinetone
01. 06. 2010 13.53
ja politika vlade: uničiti vse kar še ni uničeno...