Gospodarstvo

Vrtoglavo plačo prvega moža slabe banke znižali na 17.000 evrov

Ljubljana, 01. 10. 2015 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Računsko sodišče je ugotovilo, da si vodilni na slabi banki še vedno izplačujejo previsoke plače. Nyberg je dejal, da so fiksno plačo Manssona znižali z 20.500 evrov na 17.000 evrov, prav tako ne dobi dodatkov. Židan je dejal, da je vodstvo izgubilo zaupanje stranke SD in da bi moralo odstopiti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Plače v DUTB
    01:09
    Iz SVETA: Plače v DUTB
  • Iz SVETA: Kako v DUTB upravičujejo visoka izplačila?
    01:45
    Iz SVETA: Kako v DUTB upravičujejo visoka izplačila?
  • Iz SVETA: Izplačila dvignila veliko prahu tudi v politiki
    02:04
    Iz SVETA: Izplačila dvignila veliko prahu tudi v politiki
  • Iz 24UR: Spremembe na slabi banki
    03:18
    Iz 24UR: Spremembe na slabi banki
  • Iz 24UR: Usoda vodilnih slabe banke v rokah SMC
    01:29
    Iz 24UR: Usoda vodilnih slabe banke v rokah SMC
Lars Nyberg je pojasnil, kako so plače na slabi banki kljub znižanju še vedno zelo visoke.
Lars Nyberg je pojasnil, kako so plače na slabi banki kljub znižanju še vedno zelo visoke. FOTO: Miro Majcen

Potem ko je računsko sodišče ugotovilo, da si vodilni na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kljub navodilom vlade še vedno izplačujejo previsoke plače, bodo svojo plat zgodbe danes predstavili tudi v DUTB. Ugotovitve porevizijskega poročila v zvezi s plačno politiko DUTB komentira predsednik upravnega odbora Lars Nyberg.

Nyberg je zatrdil, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj.

Nadaljeval je, da se je fiksna plača Manssona znižala z 20.500 evrov na 17.000. Po evropski zakonodaji lahko Mansson prispevke plačuje na Švedskem. Po marcu Mansson ni dobil nobenega bonusa več, ker jih nima več v pogodbi. Sklenjen je bil namreč aneks k pogodbi, ki ne predvideva več izplačila nagrad. Nagrada, ki je bila izplačana Manssonu v višini 114.900 evrov (okoli 73.000 evrov neto), je bila izplačana za uspešno delo od nastopa mandata avgusta lani do uveljavitve nove politike prejemkov.

Ministrstvo za finance je po včerajšnjem sestanku z neizvršnimi direktorji DUTB prejelo dodatne informacije o izplačilih vodstvu družbe. Kot so zapisali na ministrstvu, se je ob pregledu podatkov porajal dvom, ali so bila ta izplačila, kot so denimo potni stroški, skladna s politiko prejemkov DUTB. Da bi odpravili dvome, je zato ministrstvo poleg uskladitve pogodb s politiko prejemkov zahtevalo tudi dodatna pojasnila od predsednika upravnega odbora DUTB, Larsa Nyberga.

"Manssonova plača je skupaj z nagradami znašala 37.000 evrov. Od lanske jeseni so izplačila padla s 37.000 na 17.000 evrov. V novih politiki izplačil bonusov ni," je poudaril Nyberg.

Nyberg je izplačilo nagrade Manssonu argumentiral z zelo uspešnim delom Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v lanskem letu, ki je, kot je dejal, priznano tudi na mednarodni ravni. Je pa Mansson edini od treh izvršnih direktorjev, ki je prejel nagrado za preteklo delo.

Nyberg je pojasnil tudi, zakaj Mansson dobil 9600 evrov bruto za potne stroške. Kot je dejal, Mansson vsak konec tedna potuje domov na Švedsko, ker sicer njegova žena ne bi pristala na takšen angažma v Sloveniji.

Nyberg ocenjuje, da so plače vodilnih na DUTB - povprečna plača na DUTB sicer znaša 3500 evrov bruto, skupaj z vodilnimi - glede na slovensko povprečje res visoke, a v primerjavi s plačami vodilnih v irski ali španski slabi banki krepko nižje. Če bi za DUTB veljal t. i. Lahovnikov zakon, pa bi bile lahko plače vodilnih še višje od sedanjih.

Spregovoril pa je tudi o tem, če je DUTB uspešna družba. Slovenski mediji pišejo, kot da ni, je dejal in dodal, da pa ga tuje organizacije (Evropska komisija, IMF, ECB) ocenjujejo kot zelo uspešnega oziroma da je slovenska slaba banka ena redkih, ki je uspešna.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg
Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg FOTO: Miro Majcen

Razburjeni politiki

Ugotovitve računskega sodišče so znova razburile politiko. Premier Miro Cerar že pred dnevi finančnemu ministru Dušanu Mramorju naročil, naj natančno preveri, kaj se je glede plačnega sistema in pogodb dogajalo v DUTB.

"Če se bo izkazalo, da so direktorji zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali," je napovedal premier.

Kot je Nyberg dejal danes, so pojasnila zadovoljila tudi finančnega ministra Dušana Mramorja. Po besedah Nyberga so mu predstavili vse številke in razjasnili zadevo. O kakšnih razrešitvah ni bilo govora, je zatrdil Nyberg, ki tudi ne vidi razloga, da bi odstopil sam. "Ne vidim razloga za odstop. Vse je bilo in je povsem transparentno," je dejal.

Predsednik SD Dejan Židan pa je v odzivu dejal, da vodstvo DUTB ne uživa več njihovega zaupanja. Po njegovem mnenju bi bilo najbolj korektno, da se vodstvo samo umakne, kako bo vlada ukrepala v nasprotnem primeru, pa se konkretno ne izreka. Si pa Židan želi, da bi to ugotovila cela koalicija in se poenotila o ukrepanju.

Po Židanovih besedah je vodstvo DUTB neposredno negiralo odločitve vlade. "Najpreprosteje je, da ugotovimo, da so zapravili naše zaupanje," je dejal v današnji izjavi novinarjem.

Dodal je, da morajo poiskati ljudi, ki bodo delali za plače, kot jih imamo v Sloveniji. Po njegovem mnenju je namreč nesprejemljivo stališče, da mora imeti nekdo, ki prihaja iz tujine, višji zaslužek. A če je to dejstvo, moramo imeti v DUTB med izvršnimi in neizvršnimi direktorji pač ljudi iz Slovenije.

Židan je spomnil tudi na slabo delovanje DUTB, kjer gre bolj za hitro prodajo kot za prestrukturiranje podjetij, ter še na nekaj "nesrečnih poslovnih potez" DUTB. Vse to so razlogi, da vodstvo DUTB nima podpore SD.

Predsednik SD si želi, da bi podobno ugotovili še drugi dve koalicijski stranki in bi se o nadaljnjih potezah poenotili. Prva možnost za njihovo srečanje je, tako Židan, že v petek.

Torbjörn Mansson
Torbjörn Mansson FOTO: Miro Majcen

Plač še niso uredili

Računsko sodišče je v prejšnji teden objavljenem porevizijskem poročilu med drugim ugotovilo, da vlada ni v vseh pogledih sledila smernicam za plače vodilnih v državnih družbah, ni jasno opredelila kriterijev za dodatke zaradi kompleksnosti dela.

V primeru ukrepov same DUTB pa je ugotovilo, da je ta sicer sklenila anekse k pogodbam, a le začasno oz. za določeno obdobje, ker se izvršni direktorji Torbjörn Mansson, Janez Škrubej in Aleš Koršič z DUTB niso uspeli dogovoriti o implementaciji nove politike prejemkov v pogodbe o zaposlitvi.

DUTB tako z aneksi ni ukinila določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov. Ti so tako še vedno upravičeni do variabilnega dela plačila, za izplačilo katerega merila niso določena in ki naj bi ga nova plačna politika ukinila.

V javnost so prišli tudi podatki o visokih poračunih, s katerimi naj bi pred začetkom veljave nove plačne politike za nazaj zvišali plačo glavnemu izvršnemu direktorju Torbjörnu Manssonu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
03. 10. 2015 14.26
sedemnajsttisoč /17.000/ERE ali velja to brez dodatkov in dnevnic ali potnih stroškov, torej Slovenčki številni efektacijsko na dru se ne ve ali imamo v naši državi ene zakone za tajkune in druge spet za reveže pa po Ustavi RS bi morali biti vsi enaki - pa razumi če moreš !
Jurek Jurek
02. 10. 2015 19.28
Pa kaj sedaj Mramor joče, kje pa je bil do sedaj, saj že leto prejemajo take plače?
Jurek Jurek
02. 10. 2015 19.26
PA KAKO DA VAM JE SPLOH KANILO NA MOŽGANE?
Menes
02. 10. 2015 14.57
Ubožček! Znižali so mu plačo na 17000 evrov. Sedaj bo pa res moral zategniti pas.
zulj001
02. 10. 2015 12.40
Nič ni govora kaj so ti na slabi banki naredili ali kaj niso ,delajo dobro ali slabo,to je bolj pomembno kot so plače. To me zanima ,ker na čelu energetskih podjetij imajo plače še bistveno višje pa se nihče ne razburja .Pojavi se dvom ali gre res za plače ali gre samo za to da v DUTB-ju niso NAŠI pa je treba spremenit........
schranz91
02. 10. 2015 12.17
tele na slabi banki majo tok plače vodja uprave nlb ma pa samo 4600€ ?
opazovalec_
02. 10. 2015 11.12
+2
Me zamima, kaj delajo ti preplačenci v nepotrebni ustanovi, ki je plod največje bančne kraje v Sloveniji.
AndrejPaTo
02. 10. 2015 10.39
+1
Bravo vlada! A je zdaj ta postal podkupljiv ali bo treba še zmanjšat. Ker očitno ne ve kako se biznis dela pri nas.
Kapitol
02. 10. 2015 10.36
-1
Sicer pa v Sloveniji nerazviti državi take številke naredijo kraval, razen če gre za večtisočkrat ali pa več miljionkrat večje številke, ki so izpuhtele zadnja leta. In če je iz prave strani političnega prostora. ČE pa gledate npr. v tujini in npr. sedaj je tista serija Letališče v Dubaju, biti direktor take ustanove je strahotna odgovornost, kjer malenkostne napake lahko naredijo v trenutku na milijone dolarjev škode. Samo sslovenska miselnost je še kar na ravni socialistične uravnilovke, pa bi rekli kaj pa rabi oni več kot tri plače snažilke.
SDS_je_poden
02. 10. 2015 10.51
+2
Mešaš jabolka in hruške. Na letališču lahko v trenutnku pride do strahotne škode, izgube življenj, v slabi banki pri nas se ti najhuje lahko zgodi to, da zjutraj zataji kavni avtomat. Ne mi prodajat bučk, da si zasluži tako plačo ob spremljanju administrativnih postopkov.
Kapitol
02. 10. 2015 11.12
-1
Samo privatna lastnina omogoča maksimalno odgovorno upravljanje, ker so zadaj lastniki, ki pazijo na lastnino. Tam so potem tudi plače temu primerne. Vidno po svetu. Za dubt ne vem točno zakaj se sploh gre, sumim pa da nekaterim elitam ne paše kaj delajo , ker sicer v SLO taki zneski za "izbrance" niso noben problem in se tudi o njih ne govori in dela medijskega cirkusa. O tem govorim.
Kapitol
02. 10. 2015 10.31
-1
Kaj pa visoke palče (približno iste številke) nekaterih levih izbrancev v Bruslju? Aja že v samem vprašanju se skriva odgovor zakaj je to v redu.
moscito
02. 10. 2015 10.34
+1
Kapitol
02. 10. 2015 10.46
-2
Tisti desni, ki so tam so bili izvoljeni na volitvah in jim niso bile dodeljene te sanjske službe za neke posebne zasluge...Ne zagovarjam nikogar samo dejstva...
deathbite
02. 10. 2015 10.59
+1
Od pumpenštelarja do Bruslja je kratka pot! Če je fotr taprau! Pa še faksa ne nucaš!
moscito
02. 10. 2015 10.27
+4
Res ne razumem, kaj Slovenci resnično nimamo strokovnjakov na tem področju, da nam morajo DUTB voditi tujci, mimogrede ta Lars je star možakar, kateremu se še govorit ne da več. In taki odločajo o našem premoženju. Oni si lepo delijo plače. Zanjo ne delajo nič. Marsikdo v Sloveniji zasluži pol mesečnega njihovega zneska na letni ravni. Slovenci fino bi bilo, da bi se končno prebudili in naredili konec tem lumparijam, ki se v Sloveniji dogajajo. Naj dobijo minimalno plačo, ostalega nekaj pa še po učinku, v nasprotnem primeru naj se spokajo tja od koder so prišli.
smama
02. 10. 2015 10.04
+5
Ja za Slovence pa ni denarja, pa bodmo vsi Švedi Baaaaaaaaa.........daaaaaaaaaaaaaa
zvit kot presta
02. 10. 2015 09.48
+6
Torej znižali so mu plačo na mesečni znesek, ki je enak letni plači povprečnega Slovenca! Pa dvomim, da ta človek naredi kaj več kot slovenski povprečnež.
deathbite
02. 10. 2015 09.27
+1
S Trstenjakove še nič ne čivkajoi v zvezi z DUTB? Zanimivo....
Montekristo
02. 10. 2015 09.00
+11
Mramor, kot finančni minister jih je pa že dvakrat lepo prosil za pojasnila??? Finančni minister in predsednik vlade bi morala zahtevati, ne pa prositi! Predsednika republike pa imamo tudi samo še za to, da se hrvaškim ženskam v politiki prilizuje in nasmiha, pa ne glede na to, kakšne izjave o Sloveniji dajejo; politika in tekoči problemi ga očitno ne zanimajo več!!!
Explainator
02. 10. 2015 08.43
+5
tega tipa bi morali v bistvu vprašati koliko visoko plačo si pravzaprav želi - me prav zanima do kod bi segla pohlepna roka
Brundo
02. 10. 2015 08.36
+8
nagnat bando....
Explainator
02. 10. 2015 08.17
+10
20.000 je astronomska plača, 17.000 pa je minimalc ane, mal več kot ima bolniška sestra
tekač
02. 10. 2015 07.41
+10
Kaj pa minister za upravo? Je kar tiho!!! Pojavil pa se bo na pogajanjih s sindikati javnega sektorja, da bo vsem znižal plačo, ker v javni upravi itak noben ne dela in imajo vsi velike plače. Priporočam mu, da naj bo en mesec policaj in en mesec medicinska sestra in naj za to delo prejema tako plačo....
Biofanatik
02. 10. 2015 07.32
+11
Kdaj bojo pa nakradeno vrnil, o tem pa nič.