Gospodarstvo

IMF: Tveganja za poslabšanje gospodarske slike so se okrepila

Washington, 24. 01. 2012 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mednarodni denarni sklad je precej znižal napoved za globalno gospodarsko rast v letošnjem letu. Slabša napoved je v veliki meri posledica ocene, da se bo območje evra letos zaradi pretresov znašlo v blagi recesiji.

Po ocenah sklada je razvoj dogodkov v globalni ekonomiji v veliki meri odvisen od napetosti v območju evra.
Po ocenah sklada je razvoj dogodkov v globalni ekonomiji v veliki meri odvisen od napetosti v območju evra. FOTO: Thinkstock

Mednarodni denarni sklad (IMF) je pričakovano precej znižal svojo napoved za globalno gospodarsko rast v letošnjem letu. Svetovni BDP naj bi se tako letos po najnovejših predvidevanjih IMF okrepil za 3,3 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke manj od predhodnih napovedi. Območje evra naj bi imelo 0,5-odstotno krčenje BDP.

V prihodnjem letu naj bi se svetovni bruto domači proizvod (BDP) nato okrepil za 3,9 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od napovedi iz lanskega oktobra. Tudi ta napoved za leto 2013 pa je odvisna od razvoja dogodkov v območju evra. Če se kriza v območju skupne evropske valute ne bo razrešila, bi to prineslo novo negotovost v svetovno gospodarstvo.

Če pa bi se negativna gibanja na trgu državnega dolga in v bančnem sektorju še okrepila, pa bi lahko bila recesija še hujša, globalna rast pa nižja.

Po ocenah sklada je tako razvoj dogodkov v globalni ekonomiji v veliki meri odvisen od napetosti v evrskem območju in negotovosti v drugih delih sveta, ki pa so močno vezane na dogajanje v Evropi.

"Položaj na finančnih trgih se je poslabšal, obeti za rast so se poslabšali, tveganja za poslabšanje gospodarske slike pa so se okrepila," ugotavlja IMF.

Slabša globalna gospodarska napoved je v veliki meri posledica ocene, da se bo območje evra letos zaradi pretresov na trgu državnih obveznic, posledic sanacije bančnega sektorja na realno gospodarstvo in negativnih učinkov konsolidacije javnih financ znašlo v blagi recesiji.

BDP v območju evra naj bi se tako skrčil za 0,5 odstotka, pri čemer naj bi imeli Nemčija in Francija zelo šibko rast oziroma prej stagnacijo.

Strokovnjaki sklada svarijo evropske vlade, naj se izogibajo izrednim varčevalnim ukrepom.
Strokovnjaki sklada svarijo evropske vlade, naj se izogibajo izrednim varčevalnim ukrepom. FOTO: Thinkstock

IMF: Izogibajte se izrednim varčevalnim ukrepom

Sicer naj bi med državami z evrom, ki jih je IMF vključil v napoved, najvišjo rast letos beležila Nemčija, katere BDP se bo okrepil za 0,3 odstotka, v letu 2013 pa za 1,5 odstotka. Francija naj bi imela letos 0,2-odstotno, prihodnje leto pa enoodstotno gospodarsko rast.

Na drugi strani se bo italijansko gospodarstvo letos skrčilo za 2,2 odstotka, leta 2013 pa za 0,6 odstotka. Španija pa bo imela 1,7-odstotno oz. 0,3-odstotno krčenje gospodarstva, ocenjuje IMF.

Strokovnjaki sklada ob tem evropske vlade svarijo, naj se izogibajo izrednim varčevalnim ukrepom, kot so zmanjšanje javne porabe in zviševanje davkov. Predvsem države, ki imajo bolj zdravo gospodarstvo in se zadolžujejo bolj ugodno, bi morale razmisliti o hitrosti svojih proračunskih rezov.

Pesimistične tudi ocene za ZDA in Japonsko

Ne le v območju z evrom, bolj pesimistično strokovnjaki sklada ocenjujejo tudi bodočo rast v drugih razvitih državah. ZDA naj bi tako letos imele 1,8-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 2,2-odstotno. Strokovnjaki sklada ob tem poudarjajo, da bi morale ZDA dolgoročno poseči v stroške zdravstvenih programov in pokojninskega sistema, pri čemer pa bi lahko hitri posegi dodatno omejili gospodarsko rast.

Japonski se obeta 1,7-odstotna oz. 1,6-odstotna gospodarska rast, Veliki Britaniji pa 0,6-odstotna oz. dvoodstotna rast BDP.

Za 4,9 odstotka letos in 3,6 odstotka prihodnje leto naj bi se pocenila nafta.
Za 4,9 odstotka letos in 3,6 odstotka prihodnje leto naj bi se pocenila nafta. FOTO: Reuters

Slabo kaže tudi za države v razvoju

Slabši so tudi obeti za države v razvoju in hitro rastoča gospodarstva. "Rast v državah v razvoju naj bi se prav tako upočasnila zaradi poslabšanega zunanjega okolja in šibkejšega domačega povpraševanja," navaja IMF. Tako naj bi države v razvoju oz. hitro rastoča gospodarstva letos imela 5,4-odstotno gospodarsko rast, kar pomeni 0,7 odstotne točke nižjo napoved kot septembra. Leta 2013 naj bi gospodarska rast omenjenih držav pospešila na 5,9 odstotka.

Rusiji se na primer obeta 3,3-odstotna oz. 3,5-odstotna gospodarska rast. Kitajski BDP naj bi se okrepil za 8,2 oz. 8,8 odstotka, indijski pa za sedem oz. 7,3 odstotka. Precej počasneje, po triodstotni stopnji letos in štiriodstotni v prihodnjem letu, naj bi rasel brazilski BDP, medtem ko IMF Južnoafriški republiki napoveduje 2,5-odstotno in 3,4-odstotno gospodarsko rast.

IMF ob tem bolj pesimistično ocenjuje še rast obsega svetovne trgovine blaga in storitev. Ta naj bi se v letošnjem letu okrepil za 3,8 odstotka, v letu 2013 pa za 5,4 odstotka.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
25. 01. 2012 08.47
+4
Sem popolnoma prepričan, da je bila umetno napihnjena konjuktura gospodarstva, sedaj je pa umetno sprožena kriza , ki tolče po delavcih, miljonarji pa še kar bogatijo.K temu pa največ pripomorejo mediji, ki ne znajo lansirat kakšne dobre novice, ampak iščejo samo slabe in pa razne " senzacije". Verjetno so se na to enostavno navadili.
yarrick
24. 01. 2012 23.20
+2
A mi lahko KDORKOLI, KI IMA POJMA O GOSPODARSTVU IN FINANCAH RAZLOŽI TOLE: "Strokovnjaki sklada ob tem evropske vlade svarijo, naj se izogibajo izrednim varčevalnim ukrepom, kot so zmanjšanje javne porabe in zviševanje davkov. Predvsem države, ki imajo bolj zdravo gospodarstvo in se zadolžujejo bolj ugodno, bi morale razmisliti o hitrosti svojih proračunskih rezov." Zakaj zaboga potem IMF še vztraja pri teh pogojih za države, ki NISO SPOSOBNE izpolnjevati teh pogojev, niti ni (po besedah IMF-a samega) najbolj pametna odločitev? ČE vedo, data ukrep NI DOBER, zakaj ga zahevajo za druge? Počasi se bo res izkazalo da smo imeli prv glede grčije, in da imamo prav glede italije, španije in portugalske.