Gospodarstvo

IMF: Recesija bo milejša od napovedi

New York, 17. 04. 2012 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Recesija v evroobmočju bo milejša od prejšnjih napovedi, v poročilu ugotavlja Mednarodni denarni sklad. Strokovnjaki so zvišali napovedi za gospodarsko rast številnih držav z evrom, ob tem pa so opozorili na nove dejavnike tveganja, kot je Španija.

Svetovno gospodarstvo bo letos raslo po 3,5-odstotni stopnji, prihodnje leto pa bo pospešilo na 4,1 odstotka, v najnovejšem poročilu World Economic Outlook ocenjuje Mednarodni denarni sklad (IMF).

Evro
Evro FOTO: Thinkstock

Napoved za letošnje leto so tako strokovnjaki sklada zvišali za 0,2 odstotne točke, za leto 2013 pa za 0,1 odstotne točke. "Obeti za svetovno gospodarstvo se počasi izboljšujejo, a so še naprej zelo krhki," poudarjajo strokovnjaki sklada. Zaskrbljenost je nekoliko omililo boljše stanje globalnih finančnih trgov in tudi popuščanje napetosti v evropski dolžniški krizi. V azijski regiji je okrevanje podprla tudi obnova po potresu in cunamiju na Japonskem ter poplavah na Tajskem.

Glavni motor svetovne gospodarske rasti ostaja Kitajska, ki naj bi letos rasla po 8,2-odstotni, prihodnje leto pa po 8,8-odstotni stopnji. Napoved za rast v največjem svetovnem gospodarstvu, ZDA, je IMF dvignil na 2,1 odstotka v letošnjem in 2,4 odstotka v lanskem letu (prejšnja napoved je bila 1,8 oz. 2,2 odstotka).

Boljši so tudi obeti za evroobmočje, ki naj bi letos zabeležilo 0,3-odstotno in ne 0,5-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP). V prihodnjem letu naj bi države s skupno evropsko valuto beležile rast v višini 0,9 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke nad jesensko napovedjo IMF. "Recesija bo plitva in kratka," glede območja z evrom pravi IMF. Najhujše naj bi bilo v prvem polletju, ko naj bi se BDP v evrskem območju skrčil za pol odstotka. Nato naj bi se območje povrnilo k rasti. Do leta 2013 naj bi se iz recesije izvila celo Španija, pri čemer pa IMF kot ključno izpostavlja nadaljevanje ukrepov Evropske centralne banke (ECB), ki naj bi zagotovila še več poceni posojil.

Med pomembnejšimi državami iz evroobmočja naj bi Nemčija letos zabeležila 0,6-odstotno gospodarsko rast, kar pomeni zvišanje napovedi za 0,3 odstotne točke. Za prihodnje leto napoved ostaja pri 1,5 odstotka. Francosko gospodarstvo naj bi letos raslo po 0,5-odstotni stopnji (zvišanje napovedi za 0,3 odstotne točke), v letu 2012 pa po enoodstotni.

Italijansko gospodarstvo se bo letos skrčilo za 1,9 odstotka, kar pomeni izboljšanje napovedi za 0,2 odstotne točke. V prihodnjem letu naj bi bil padec le še 0,3-odstoten. Je pa IMF poslabšal napoved za Španijo, ki naj bi letos beležila 1,8-odstoten upad BDP, kar pomeni za 0,2 odstotni točki nižjo napoved od tiste iz jeseni lani. Leta 2013 IMF pa Španiji namesto recesije napoveduje 0,1-odstotno gospodarsko rast.

"Politika je igrala pomembno vlogo v zadnjih izboljšanjih, a številni temeljni problemi ostajajo nerazrešeni," še opozarjajo v IMF. Med pozitivnimi primeri izpostavljajo poceni posojila ECB, krepitev požarnega zidu za evro in strukturne reforme, ki so izboljšale stanje finančnega sektorja. V prihodnje anemična gospodarska rast grozi predvsem razvitim državam, zaradi česar jih IMF poziva k nadaljnjim reformam. Nujno bo tudi, da se evropska dolžniška kriza razreši "brez odlašanja".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KungFuPanda
18. 04. 2012 05.17
+3
Jupiiiii recesija bo manjša od napovedane... Zdaj mi je odleglo.
silce
17. 04. 2012 19.44
povprecna SVETOVNA placa je 1120 evrov.primer:delavec v indiji dela za 3 dolarje na dan,da o afriki ne bi.
KungFuPanda
18. 04. 2012 04.19
+2
V Indiji je izredno različno: delavci delajo za par rupij na dan, imaš pa ogromno izredno bogatih ljudi. Tisti, ki delajo za par rupij sploh niso v nobenem registru, ker dobijo denar na roko. Imajo 40 milijarderjev in 100000 milijonarjev (v dolarjih) in tudi veliko srednjega sloja. In na splošno je zelo draga, če hočeš normalno jesti in piti (da ne dobiš prebavnih motenj). V tem smislu je dosti dražja kot Slovenija, tudi dostojne nepremičnine so dosti dražje. Indija je dejansko bogata država, samo razlike so že med srednjim slojem in revnimi veliko večje in zato se ta revščina bolje vidi (slumi in barakarska naselja). Lahko povem iz prve roke, ker Indijo dobro poznam.
blazeboy
18. 04. 2012 10.50
ja pa da ko rečeš da so razlike vsi mislijo, da so tak kot pri nam... tam je najnizja plača primerliva s našo delovno uro ... najvišja pa taka kakšno kakšen tajkun nagrabi v 5 letih.
Cofar
18. 04. 2012 15.14
kakorkoli obrnete - vsi smo v riti ce nam bo tempo enkrat diktirala Kitajska :)
yarrick
18. 04. 2012 16.12
saj mso že v *, pa nam tempo diktira zahodni fašistični korporativizem.Ni bistvene razlike.Vsako leto je slabše in slabše.na koncu ne bo razlike med zahodnim korporacijskim fašizmom in vzhodnim/kitajskim totalitarizmom...
KungFuPanda
18. 04. 2012 17.10
blazeboy prav imaš, samo teh ni v nobenem registru (kar pomeni, da se njihov prihodek nikjer ne šteje) ker so to dnevni delavci. Ti čakajo na delo na določenih območjih in če jih kdo potrebuje, jih pride iskat. Denar pa dobijo na roko. Razlike so ogromne. Ampak res ogromne. Shadowsun jaz pa raje vidim američane kot kitajce, čeprav raje nobenih. Kdo je bil kdaj na kitajskem (pa ne samo na dopustu ampak dejansko spoznal njihov sistem) se bo verjetno strinjal z menoj.
silce
18. 04. 2012 18.50
BU.DA.se strinjam,v indiji je itak kastni sistem,ki onemogoca nizki kasti sploh kakrseno koli lepse zivljenje ali sploh zaposlitev.tudi jaz sem imela moznost videti zivljenje tam,se pred mobiteli,zdaj je sigurno vse drugace-se vecje razlike med revnimi in bogatimi.sicer
maliButalec
17. 04. 2012 18.59
+1
Odločitev je tvoja. Biti suženj vso življenje ali pa poizkusiti nekaj novega. Vpiši v Googla: Listina za Prost in Svoboden Svet
lnterReflections
17. 04. 2012 18.58
+2
Jaz verjamem v to, kar vidim in dokler ne vidim, da bo tako, ne bom verjel.
kure bedne
19. 04. 2012 19.51
+1
bublika
17. 04. 2012 18.19
+6
Mislim, da so vse te napovedi pretirano optimistične, iluzorne in pobožne želje politikov. Žal. Posebej velja da dokler bo v Sloveniji toliko politikov, toliko nekih brezplodnih uradov in uradniških delavcev, se ne bomo še tako hitro "dvignili".
Tago
17. 04. 2012 19.01
+5
In bogati bodo izšli iz krize še bolj bogati,revni pa še revnejši.In potem se čudimo protestom sindikatov,podpreti jih je treba.Sedanja vlada še ni pokazala ukrepa s katerim bi zagnala razvoj,Šušteršič pa je isti ostalim finančnikom,krčenje,stiskanje,šparanje,ej to niso ukrepi za izhod iz krize ampak za zakol.
yarrick
17. 04. 2012 18.11
+6
ha ha ha ! In kdo je tu tako NOR, da bi jim še verjel? Bomo videli do konca poletja v kako hudi recesiji se bo znašla evropa in svet... @butalec dober komentar ;)
Odpri..Oci
17. 04. 2012 18.21
+1
Še dolgo si jim dal.... po nekaterih napovedih naj bi do finančnega kolapsa (propad fiat denarja...) prišel že konec maja oz. v začetku junija......
yarrick
17. 04. 2012 18.41
Odpri..Oci
17. 04. 2012 18.08
+3
"Med pozitivnimi primeri izpostavljajo poceni posojila ECB, ...." . Seveda hitro "pozabijo", da so te poceni kredite (na tri leta z 1% obresti) dobile banke... ki potem to naprej posojajo za EURIBOR+6%.. in več !!!! . Ljudje in gospodarstvo od tega nimamo prav nič !!!!!!!
yarrick
17. 04. 2012 18.15
+1
četudi so banke dobile kredite z 1% obrestmi, a misliš da bodo imele denar, ko ga bo treba vračati? Resno dvomim. Pa kot si dejal; navaden človek nima NIČ od tega, sploh ker je ta denar navidezen, samo številka na računu brez prave osnove.Sem zadnjič bral da naj bi dolg (skupni od sveta) znašal za 3x vsoto realnega denarja ki obstaja...Le kako je to mogoče(mislim, sam vem, zgolj retorično vprašanje oz vprašanje za tiste, ki še vedno podpirate politiko konstante gospodarske rasti)?
Odpri..Oci
17. 04. 2012 18.19
+1
Kolikor jaz vem, je celotni svetovni dolg (vsota vseh dolgov) višja kot 8x celotnega svetovnega premoženja..... (nepremičnin, premičnin, vrednostnih papirjev, zlata, srebra.....)
yarrick
17. 04. 2012 18.52
ja, nisem dost razločno napisal; to je na LETNI ravni, in ne VES SKUPNI DOLG. Itak, da so števlke dosti dosti večje kot pa se pojavljajo v medijih...
maliButalec
17. 04. 2012 17.55
+15
Ta komentar sem napisal že pred več kot letom dni. Pa ga bom še enkrat prilepil. Komur ni za brat, ga naj preskoči. New World Order prihaja. Bili smo opozorjeni. Storili pa nismo nič Torej si bomo sami krivi. Nimamo toliko jajc kot so jih imeli naši predniki in rekli ne fevdalizmu. Mi bomo raje bili tiho in se suženjsko priklonili eliti. Denar je izumil človek in lahko ga tudi ljudstvo zavrne. Kdaj nam bo jasno, da dokler bo denar, bo elita, vladanje, vojne, revščina, bogastvo,... Reči moramo ne denarju, ne bankam, ne borzam, stopiti skupaj in uvesti nek čisto nov sistem, ki nebo kapitalizem, niti komunizem, niti suženjstvo, ampak čisto nov sistem, kjer bo delo vrlina in kjer bo delaven človek lahko živel in raziskoval to prelepo življenje, ne pa sedaj - same skrbi in borba iz meseca v mesec. Zaključek: Denarne valute bodo propadle. To je dejstvo, če želijo vpeljati le eno valuto. In ko bodo padle valute, takrat bo elita najšibkejša in takrat bo elita vse postavila na kocko, kajti možna sta le dva scenarija: 1. scenarij: da ljudstvo nasede in vzame rešitve od Elit, kot eno in edino rešitev. V tem primeru je to Game Over za ljudstvo. 2. scenarij: reči ne njihovim rešitvam in vpeljati svoje rešitve. V tem primeru je to Game Over za Elito. In vse kar so gradili skozi stoletja, se bo porušilo kot hišica iz kart. Torej: vse je odvisno od nas ali bomo sledili rešitvam, ki nas vodijo v propad, ali pa se jim bomo uprli. In pamet v glavo in začnite malo razmišljati vnaprej in predvidevati, kaj se bo zgodilo, da Elita želi ustvariti kaos in potem ko preide do kaosa, ponuditi rešitev. Kaos bo prinesel lakoto, elita pa bo ponudila čip v zameno za hrano. A največja ironija je v tem, da elita ne prideluje hrane, pridelujejo jo delavci, vse kar dela Elita, je da trži in to hrano preprodaja. Recimo ne Eliti, ker mi elite ne potrebujemo, mi potrebujemo le hrano, katero pa znamo sami pridelati in ne potrebujemo politikov, da nam pametujejo in odžirajo pridelek. Ko bo to ljudstvo spoznalo, potem se bo tudi Svet in način razmišljanja spremenil in elita bo poslana na smetišče zgodovine vključno s svojimi pomagači-lutkami, ki slišijo na ime politiki...