Gospodarstvo

IMF: Rast bo večja, a predvsem za manj razvite

Washington, 25. 01. 2011 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mednarodni denarni sklad je nekoliko povišal napoved svetovne gospodarske rasti, ki bo glede na nove podatke 4,4-odstotna. Kljub temu bodo razvitejše države rasle počasneje kot države v razvoju.

Direktor IMF Dominique Strauss-Kahn
Direktor IMF Dominique Strauss-Kahn FOTO: Reuters

Svetovno gospodarstvo bo letos po mnenju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) raslo nekoliko hitreje, kot je bilo sprva predvideno. Prva napoved IMF je predvidevala, da bo letna rast globalnega gospodarstva 4,2-odstotna, po novih podatkih pa naj bi bila 4,4-odstotna. Pri tem bodo države v razvoju okrevale hitreje kot pa razvitejše države. Tako naj bi bila letna rast v ZDA 3-odstotna in ne 2,3-odstotna, kot so sprva predvidevali, britansko gospodarstvo pa pa naj bi letos zraslo za dva odstotka.

Napoved za Veliko Britanijo ni bila popravljena, prav tako pa tudi ne za Japonsko, katere gospodarstvo naj bi se letos razširilo za 1,5 odstotka. "V naprednejših gospodarstvih se aktivnosti poznajo manj od pričakovanj, rast je zastala, stopnja brezposelnosti je še vedno visoka, novi šoki v evroobmočju pa le še povečujejo tveganja," so zapisali v IMF. A države v razvoju rastejo hitreje, morajo pa paziti na pregrevanje in morebitne inflacijske pritiske.

IMF je znatno zvišal napoved tudi za kitajsko gospodarstvo, ki naj bi sprva letos zraslo za 8,4 odstotka, po novih napovedih pa za kar 9,6 odstotka. Od vseh svetovnih regij naj bi letos najbolj zrasla subsaharska Afrika, kjer naj bi gospodarska rast letos znašala 5,8 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
27. 01. 2011 05.08
Vse je tako kot je napovedal Marks.
alterego
26. 01. 2011 20.20
me prav zanima kakšne bojo gospodarske rasti, ko se bojo končale revolucije v islamskih državah...
laufer
25. 01. 2011 17.48
Glede na padanje cen avtomobilom in rast cene zlatu, povedano nima ekonomske osnove pa čeprav to izjavlja IMF!!!!
MERDE-AVE-MERDE
25. 01. 2011 10.21
če te drugi ne uničijo te IMF
jurimuri1
25. 01. 2011 10.04
saj je to zgodba kot tista anekdota o izposoji albanskih vojnih letal