Gospodarstvo

Ime novega prvega moža SŽ ostaja skrito

Ljubljana, 24. 10. 2011 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorni svet Slovenskih železnic izbira novega generalnega direktorja družbe. Imena izbranega kandidata, ki ga zaradi prihajajoče nove krize čaka težka naloga, za zdaj ne bodo razkrili.

Nadzorni svet Slovenskih železnic med štirimi kandidati danes izbira novega generalnega direktorja družbe.
Nadzorni svet Slovenskih železnic med štirimi kandidati danes izbira novega generalnega direktorja družbe. FOTO: POP TV

Nadzorni svet Slovenskih železnic danes med štirimi kandidati, ki jih je poiskala kadrovska agencija Profil, izbira novega generalnega direktorja družbe. Imena izbranega kandidata za zdaj ne bodo razkrili, temveč bodo počakali na soglasje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN).

Nadzornemu svetu so se danes predstavili štirje kandidati. Po poročanju 24UR so to Dušan Mes, nekdanji član uprave utapljajočega Casinoja Portorož in nazadnje sanator propadlega SCT. Drugi je Martin Konte, ki je večino svoje kariere preživel v tujini, predvsem v Franciji, Rusiji in Nemčiji, kjer je bil regionalni direktor francoske multinacionalke Bureau Veritas. Tretji je malo znani Igor Blejec, ki je vodil Teol, Geostroj in Siteep. Najbolj negotovo je četrto ime, saj je okoli njega veliko ugibanj, nekateri pa omenjajo Nino Mauhler, trenutno direktorico direktorata za železnice in žičnice na ministrstvu za promet.

Napovedi o tem, kdo od navedenih bo izbran, so zelo nehvaležne, saj se stvari spreminjajo iz dneva v dan. Če je Konte zaradi mednarodnih izkušenj še pred kratkim veljal za glavnega favorita, tudi s podporo AUKN, danes nekateri trdijo, da mu nadzorniki niso najbolj naklonjeni.

Kljub slabšim pričakovanjem železnic do konca letošnjega leta bosta Brankovič in Pavlič skladno s sklepom nadzornikov prejela nagrado za izboljšanje poslovanja. Vsak bo prejel po 25.000 evrov bruto.
Kljub slabšim pričakovanjem železnic do konca letošnjega leta bosta Brankovič in Pavlič skladno s sklepom nadzornikov prejela nagrado za izboljšanje poslovanja. Vsak bo prejel po 25.000 evrov bruto. FOTO: Slovenske železnice

Predsednik nadzornega sveta železnic Bojan Brank pričakuje, da bodo generalnega direktorja izbrali do večera. Nova uprava železnic bo štiričlanska; po mandatarskem sistemu bo dva člana uprave predlagal nadzornikom v potrditev generalni direktor, delavce pa bo v upravi zastopal Albert Pavlič.

Slovenske železnice, ki so se 1. septembra preoblikovale v holding, ki bo sicer v celoti zaživel z januarjem prihodnje leto, trenutno še vedno vodi Goran Brankovič.

Novega direktorja čaka težka preizkušnja

Kljub temu da je bilo poslovanje Slovenskih železnic v prvih osmih mesecih tega leta boljše od načrtovanega, pa novega prvega moža čaka težka naloga. Napovedi prihodkovnih gibanj do konca leta so namreč slabše od pričakovanih. V tovornem prometu se prihodki manj povečujejo in bodo predvidoma za 2,2 milijona evrov manjši kot načrtovano. Po besedah predstavnikov družbe pa se čuti tudi že vpliv prihajajoče nove krize, zaradi katere bo leto 2012 za tovorni promet zelo težavno.

Po besedah generalnega direktorja Brankoviča bodo na poslovanje leta 2012 negativno vplivale zaostrene tržne razmere in pričakovano nadaljnje zmanjševanje proračunskih sredstev za obvezne gospodarske javne službe. Država je namreč letošnja sredstva, namenjena za infrastrukturo, znižala za 2 milijona evrov, sredstva za vodenje prometa pa za 1,5 milijona evrov. Poleg tega je po njegovih besedah negotovo izplačilo prvega obroka za pokritje stroškov obveznih gospodarskih javnih služb v potniškem prometu med letoma 2003 in 2009 v višini 10,7 milijona evrov ter prvega obroka izpadlega kapitala, do katerega je prišlo ob izločitvi javne železniške infrastrukture. Višina obroka znaša 26,8 milijona evrov. Morebitni izpad navedenih obveznosti države pa bi lahko ogrozil likvidnost Slovenskih železnic.

Prvih osem mesecev dobrih, a na končni rezultat slabši od pričakovanega

Slovenske železnice so še pred nekaj meseci pričakovale bistveno boljši rezultat od načrtovanega, ki je predvideval izgubo v višini petih milijonov evrov. "Trenutno se zdi, da bo ta rezultat slabši. To nas skrbi, zato smo poslovodstvu naložili konkretizacijo predlaganih ukrepov, ki bi izboljšali poslovanje in ki jih bomo pregledali čez dva tedna," je dejal Brank in izpostavil predvsem kontrolo stroškov, kjer do zdaj ni bilo narejenega dovolj.

Slovenske železnice
Slovenske železnice FOTO: POP TV

Železnice so sicer v prvih osmih mesecih letos ustvarile 445.000 evrov dobička iz poslovanja, kar je predvsem na račun večjih transportnih prihodkov tovornega prometa ter boljših rezultatov infrastrukture in vodenja prometa za 8,37 milijona evrov bolje od načrtov. Čista izguba je medtem znašala 4,82 milijona evrov, medtem ko je bila v enakem obdobju lani izguba večja za 3,36 milijona evrov.

Na čisto osemmesečno izgubo so vplivale negativne tečajne razlike v višini 3,9 milijona evrov in izvedeni finančni instrumentov v višini tri milijone evrov. Z izločitvijo vseh učinkov izrednih vplivov je čista izguba Slovenskih železnic v prvih osmih mesecih znašala 3,36 milijona evrov.

Skupni poslovni prihodki so bili z 274,83 milijona evrov za 9,1 odstotka večji od načrtovanih, lanske poslovne prihodke pa so presegli za 12,6 odstotka.

Kljub slabim napovedim bosta za izboljšanje poslovanja Brankovič in Pavlič nagrajena

Kljub slabšim pričakovanjem železnic do konca letošnjega leta pa bosta Brankovič in Pavlič skladno s sklepom nadzornikov prejela nagrado za izboljšanje poslovanja. Ta se po Brankovih pojasnilih nanaša na lansko poslovno leto in je plod vnaprej določenih ciljev. Brankovič in Pavlič si bosta razdelila vsak po 25.000 evrov bruto, pri čemer bo polovica nagrade izplačana takoj, polovica pa po dveh letih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
25. 10. 2011 19.47
Škodljivci na evro pogon ali gliha vkup štriha...
Adolph
25. 10. 2011 18.18
Ja, Janezi se se spomnite PAVLIHE ? . . . .. .
noire
25. 10. 2011 16.16
+1
Mislil sem stečaj. Sploh pa članek ne spada pod rubriko gospodarstvo. Tam je potrebno denar zaslužiti, ne pa ga krasti zaposlenim v gospodarstvu, ki prejemajo dosti nižje plače.
noire
25. 10. 2011 16.12
+1
SŽ-povprečna plača-1000 neto, božičnice in nadpovprečni regresi, povprečna izobrazba-skrajšan program. V stešaj z njimi!
playback
25. 10. 2011 13.54
Vprašanje je zakaj je zakonsko predpisan delavski direktor?! Ko pa tako sindikat dela za delavce - če dela seveda!!! Na SŽ imajo 9 močmih sindikatov in bi po tej logiki res ne potrebovali še delavskega direktorja.
Jeanus1
25. 10. 2011 13.18
Kaj sploh še delata Berdajs in Pavlič v slovenskih železnicah? Ali jima res nihče ne more nič? Očitno delata kar jima paše, zato sta pa še dodatno nagrajena. Sramota za Slovenijo!!!
korintos1
25. 10. 2011 12.34
Berdajs in Pavlič sta samo zamenjala?
kavagre
25. 10. 2011 09.04
TISTI MANAGERJI , KI SO FIRME SPRAVILI NA KOLENA OZIROMA JIH NI VEČ ZARADI POKRADENEGA DENARJA, NE BI SMELI NIKJER VEČ DOBITI SLUŽBE MANAGERJA OZIROMA DIREKTORJA. AMPAK DRŽAVA KOT JO IMAMO TO VSE SKUPAJ DOVOLI ZATO PA VSE PO SPISKU PROPADA. IZ ENEGA STOLČKA SKAČEJO NA DRUGEGA IN TAKO JIM JE VEDNO LEPO. ŠKODA ZA SLOVENSKI NAROD, DOLGO BO ŠE TRAJALO DA SI OPOMOREMO - MORDA ŠE NASLEDNJIH 20 LET.
b77
24. 10. 2011 21.26
razvoj , vodenje in perspektiva slovenije je na nivoju SŽ pa srečno zlovenija
CRNALUKNJA
24. 10. 2011 19.37
Država sama išče roparja kateri bo znal na lep,civiliziran način oropati nas državljane.Ko pa današnja mladina nima službe in so nekateri prisiljeni oropati kakšno banko da bi preživeli,jih preganjajo in obsojajo.Menim da roparje višjega ranga,katere država postavi k koritu,tudi trba preganjati in kaznavati!!!
vidaw
24. 10. 2011 18.27
Ja takle mamo-" čisti zgubaši si delijo ogromne zneske za plače, regrese....!!! Da ne govorim kako so produktivni v "njihovem hotelu".Uslužbence sredi belega dne lahko srečaš po celi Ljubljani kjer opravljajo osebne nakupe,urejajo zadeve , ki jih navadni smrtniki, ki ne delamo v javni upravi lahko urejamo le ob sobotah!!!! Mi pa vse to plačujemo!!!!!!!!!!
keramicar2
24. 10. 2011 18.05
kljub takim izgubam si še vedno talajo nagrade.
Maribor?an 1
24. 10. 2011 17.48
Saj niti ne vemo kako je bilo zadnjim desetim v roku enega leta ime.... Je pa ena od sanjskih služb, PRIDEŠ VZAMEŠ GREŠ...... PLAČAMO PA MI.