Gospodarstvo

Bavčar: Istrabenz vreden več, kot mnogi mislijo

Koper, 31. 03. 2009 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.H./V.L./STA
Komentarji
175

Bavčar je prepričan, da je Istrabenz sposoben tudi v novi fazi živeti naprej kot uspešna družba. Dodaja, da je odstopil zato, da bi bil dogovor med bankami upnicami lažji.

"Prvi mož Istrabenza Igor Bavčar bo črna karikatura slovenskega gospodarstva in svetel lik osamosvojitve," je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković ter dodal, da je laž postala Bavčarjeva vrednota in da bi ga morali takoj krivdno odstaviti. Janković je izpostavil, da mora Bavčar odgovarjati in je prepričan, da tudi bo. "Nadzorni svet bi moral Bavčarja takoj krivdno odstaviti," je poudaril župan in dodal, da mora odgovarjati tudi nadzorni svet, saj so tudi nadzorniki tisti, ki so "pomagali pokopati Istrabenz".

“Nadzorni svet se je seznanil in sprejel odstop Igorja Bavčarja. Dogovorili smo se, da bo družbo vodil do 15. maja, ker bi bil sicer Istrabenz brez pravnega zastopnika,“ je po skoraj 10-urni seji nadzornikov sporočil predsednik nadzornega sveta družbe Tomaž Toplak. V tem času bodo oblikovali kadrovsko komisijo, ki bo razmislila o širitvi uprave. Do 15. maja mora sicer Bavčar pripraviti sanacijski načrt. Bavčar se je ob odstopu odpovedal odpravnini.

Bavčar je sicer potrdil, da je Istrabenz insolventen, kar pomeni, da je zapadel pod zakon o finančnem poslovanju podjetij. To pomeni, da ima uprava Istrabenza zdaj dva meseca časa, da obveznosti poravna v prisilni poravnavi – sicer čez 60 dni sledi stečaj.

“Upam, da se bo postopke dalo speljati brez sodišča,“ je še povedal Bavčar, ki se je obregnil tudi ob banke, ki da so štiri dni pred iztekom moratorija za odplačilo dolgov, prejšnji četrtek, dale nov predlog sanacije Istrabenza in zahtevale odstop uprave.  To po njegovem mnenju “kaže na določeno nesposobnost dogovora bank“.

Igor Bavčar po osmih letih zapušča Istrabenz.
Igor Bavčar po osmih letih zapušča Istrabenz. FOTO: Dare Čekeliš

Bavčar: Istrabenz vreden več, kot drugi mislijo

Bavčar je prepričan, da je Istrabenz dober in pomemben slovenski holding, "ki je danes vreden veliko več, kot mnogi mislijo“. Holdinška družba je po Bavčarjevih besedah sposobna tudi v novi fazi živeti naprej kot prestrukturirana in uspešna družba.

Skupina Istrabenz je v letu 2008 ustvarila 220,8 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so imeli v letu prej 116,4 milijona evrov čistega dobička. Prihodki od prodaje so se zvišali za devet odstotkov, na 661,7 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenih nerevidiranih konsolidiranih računovodskih izkazov za leto 2008.

Kot je danes povedal na novinarski konferenci v Kopru, je Istrabenz tudi zdaj sposoben uspešno poslovati. Uprava Istrabenza je, tako Bavčar, v zadnjih treh mesecih in pol storila vse, da bi do dogovora prišlo. "Žal do tega ni prišlo in pred nami je pomembno, zahtevno obdobje, v katerem bo morala uprava predstaviti zahteven načrt finančnega prestrukturiranja," je poudaril.

Prepričan je, da je premoženja in dejavnosti v družbi dovolj, da bo prišlo do soglasja med upnicami in družbe glede njenega nadaljnjega delovanja. "Pomembno je izpostaviti, da je v principu vsak poskus bank, da bi poenotile svoja stališča pri iskanju rešitve za finančno prestrukturiranja holdinga, dobrodošel in ga pozdravljam," je poudaril Bavčar, ki si želi, da bi današnji dan pomenil začetek iskanja novih rešitev, ki obstajajo. "Želel bi si, da bi se banke upnice o tem zedinile," je poudaril.

Kot je še povedal Bavčar, je s položaja predsednika uprave Istrabenza odstopil zato, da bi bil dogovor med bankami upnicami lažji.

Tako Toplak kot Bavčar sta zatrdila, da novega uradnega predloga bank upnic nista dobila, zato nadzorni svet tudi ni odločal o imenovanju Marka Jazbeca v novo upravo družbe.

Banke upnice, ki jim holding Istrabenz skupaj s svojimi družbami dolguje okoli 950 milijonov evrov, se bodo znova sestale v sredo. Na sestanku se bodo dogovorile o nadaljnjih korakih glede na razmer, ki so nastale po seji nadzornega sveta Istrabenza, so pojasnili v Novi Ljubljanski banki (NLB).

Trgovanje z Istrabenzovimi delnicami še ustavljeno

Uprava Ljubljanske borze se je odločila podaljšati začasno ustavitev trgovanja z delnicami družbe Istrabenz do vključno današnjega dne, so sporočili z borze. Istrabenz je podaljšanje ustavitve zahteval v ponedeljek zaradi seje nadzornega sveta, saj mu do začetka trgovanja ni uspelo zagotoviti ustrezne javne objave.

O stanju Istrabenza priča tudi podatek o vrednosti delnice na spletni strani družbe, ki ima 60 dni časa, da obveznosti poravna v prisilni poravnavi.
O stanju Istrabenza priča tudi podatek o vrednosti delnice na spletni strani družbe, ki ima 60 dni časa, da obveznosti poravna v prisilni poravnavi. FOTO: 24ur.com

NLB: Do zamenjave bi moralo priti prej

Bavčar je vodenje holdinške družbe Istrabenz prevzel 1. junija 2002, sedanji mandat bi mu potekel 1. junija 2013. Čas njegovega vodenja Istrabenza je zaznamovala odprodaja naftne dejavnosti avstrijskemu OMV junija 2004, vstop v živilsko industrijo s prevzemom Kolinske in Droge ter njuno združitvijo, širitev turistične dejavnosti, predvsem obnova starega hotela Palace v Portorožu, in energetski projekti.

Holding Istrabenz je v času Bavčarjevega vodenja vse aktivneje krepil tudi svoje finančne naložbe, najbolj razvpit je bil nakup 15,34 odstotka Mercatorjevih delnic od Kada avgusta 2005. Pozornost je pritegnil tudi načrtovani menedžerski prevzem Istrabenza. Družba FB Investicije, ki je v pretežni Bavčarjevi lasti, je večinski lastnik Maksime Holding, ta pa je lastnica nekaj manj kot 25 odstotkov Istrabenza. Pod drobnogled je lastniške premike glede Istrabenza lani zaradi domnevno usklajenega delovanja več družb vzela tudi ATVP, vendar je postopek nato ustavila.

Nadzorni svet Istrabenza ni odločil po pričakovanjih NLB, kajti zamenjava na čelu družbe bi morala biti narejena takoj, hkrati z imenovanjem novega prvega moža, ki bi mu banke zaupale in ki bi pripravil sanacijski program podjetja vključno s finančnim prestrukturiranjem, so sporočili iz NLB.

"Glede na to, da je lastniški kapital v Istrabenzu močno načet, točno koliko, ni znano, smo banke dejansko ekonomski lastniki Istrabenza, prav tako je od bank upnic v veliki meri odvisna nadaljnja usoda Istrabenza. Zato bi od lastnikov pričakovali takšno imenovanje nove uprave, ki bi bila v soglasju in željami bank upnic," pravijo v NLB.

"O novonastali situaciji se bomo banke med seboj posvetovale in ustrezno ukrepale," so še dejali v banki in dodali, da je treba vedeti, da s koncem marca poteče odlog dolgov Istrabenza in da so nekatere banke medtem že sprožile mehanizme svojih zavarovanj.

Trgovanje z delnicami Istrabenza je bilo na predlog izdajatelja ustavljeno 24. marca zaradi tržnega neravnovesja in neuradnih informacij, ki so se pojavljale v javnosti v zvezi s pogovori z bankami upnicami in nadaljnjo usodo Istrabenza.

"Lik in delo" Igorja Bavčarja

38 let sem bil v Istrabenzu. Podjetje sem prepustil v dobri kondiciji. Povabil sem Igorja Bavčarja, da prevzame družbo, ker sem pričakoval, da bo to pomenilo napredek za Istrabenz. Danes mi je vsekakor žal, ko vidim, kaj se je zgodilo. Dolgoletni direktor Istrabenza Janko Kosmina v Trenjih

Igor Bavčar je zagotovo ena od najbolj zanimivih in zagonetnih osebnosti novejše slovenske zgodovine. 28. novembra 1955 rojenega politologa je javnost spoznala leta 1988, ko je stopil na čelo Odbora za zaščito človekovih pravic, ki se je zavzemal za pravice aretirane četverice JBTZ (Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič, Franci Zavrl).

Bavčar je leta 1990 postal prvi slovenski notranji minister in zelo izpostavljeno funkcijo opravljal v času osamosvajanja vse do leta 1993. Štiri leta pozneje je postal minister za evropske zadeve, v začetku leta 2002 pa je poskrbel za veliko presenečenje. Zapustil je politiko in na povabilo Janka Kosmine sedel na vrh Istrabenza.

“Bavčar je delavec-kapitalist“

Bavčar je dolgo veljal za tako rekoč nedotakljivo osebnost. Izjemno uspešno je tržil osamosvojitveni kapital. Politično se je najprej angažiral v Demokratski stranki (bil je tudi njen predsednik), po neuspehu na volitvah pa se je leta 1994 pridružil LDS, katere član je bil do 27. marca 2009, ko je po telefonu sporočil, da izstopa iz stranke. Dolgo je veljal za Drnovškovega naslednika, vendar se je umaknil iz politike. Kljub temu da je bil član LDS, je bil trdno v sedlu tudi v času vlade Janeza Janše.

Igor Bavčar v družbi Janeza Drnovška, Jörga Haiderja in Wolfganga Schüssla ob otvoritvi prenovljenega mejnega prehoda Pavličevo sedlo leta 2001
Igor Bavčar v družbi Janeza Drnovška, Jörga Haiderja in Wolfganga Schüssla ob otvoritvi prenovljenega mejnega prehoda Pavličevo sedlo leta 2001 FOTO: Reuters

Zanimivo mnenje o Bavčarju je ob lanski v 20. obletnici začetka t. i. Afere JBTZ podal David Tasič, eden od članov aretirane četverice. V intervjuju za 24ur.com je Tasič dejal, da Bavčar cilje, ki si jih zastavi, po navadi tudi uresniči: “Ne glede na to, ali gre za politične ali gospodarske cilje. Ni rečeno, da se po koncu lastninjenja v Istrabenzu ne bo vrnil v politiko. Igor ni tip človeka, ki bi znal uživati v svojem bogastvu. Je delavec, nekaj ga sili, da je vedno dejaven. Pravzaprav je neke vrste delavec-kapitalist, če smem uporabiti ta v sociologiji neznan izraz. Očitno pa je tudi, da se slovenska družba težko navaja na lastne kapitaliste.“

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahec
01. 04. 2009 16.20
LDS - ŠE EDEN ČLAN MANJ ,SKORAJ VAS BO ZMANJKALO .JE BAVČAR DO KONCA PLAČAL ČLANARINO
lahec
01. 04. 2009 16.17
koltasan , tudi jankovića je treba čimprej odstaviti ,drugače naši zanamci ne bodo vedeli kakšna je bila Ljubljana pred šerifom Jankovićem
lahec
01. 04. 2009 16.12
TA PRAVI ASI SO NA SLIKI LETA2001.NA DRUGI SLIKI ,KJER BAVČAR PIJE KAVICO ,LE TO JE SIGURNO PLAČAL BORAT IZ SVOJEGA ŽEPA-JA VARČEVAT JE TREBA .
laufer
01. 04. 2009 08.24
Vrednost podjetja je izračunljiva iz zadnje bilance kot knjigovodska vrednost in iz preteklih najmanj 10 bilanc kot dinamična vrednost. Glede na to, da dinamično vrednost vrednoti borza, kjer je delnica padla od nekdanih 80 eurov na 19 eurov, so Bavčar skupaj z nadzornim odborom, zaradi nesposobnosti ,uničili podjetje in celotno združbo.
resslovenka
01. 04. 2009 08.12
Se strinjam. Samo ceno mu je pošteno zbil g. Bavčar sam.
dr.psiho
01. 04. 2009 08.10
Ja nekateri se imajo za Slovence,a so težki sovražniki slovenstva in Slovenije....nekdo bi moral začeti zapirati take ljudi in vzeti jim državljanstvo in vso premoženje...
mupet
01. 04. 2009 07.49
Pincopalino
01. 04. 2009 07.36
pajtlerblanka31.03.2009, 22:021 to ti kaj kričiš, sigurno si žensko, da tako kričiš, to ni bonon za na internet. doma kriči in plaši, ali si tut ti Povovičeva??????????
koltasan
01. 04. 2009 03.04
"Prvi mož Istrabenza Igor Bavčar bo črna karikatura slovenskega gospodarstva in svetel lik osamosvojitve," je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković ter dodal, da je laž postala Bavčarjeva vrednota in da bi ga morali takoj krivdno odstaviti. Janković je izpostavil, da mora Bavčar odgovarjati in je prepričan, da tudi bo. "Nadzorni svet bi moral Bavčarja takoj krivdno odstaviti," je poudaril župan in dodal, da mora odgovarjati tudi nadzorni svet, saj so tudi nadzorniki tisti, ki so "pomagali pokopati Istrabenz". ....pomagale so tudi prešnje vlade, najbolj Janševa, sedanja vlada ne ukrepa s takojšnjim sprejemom zakonov, ki bi preprečili mreženjej in pohlepno izčrpavanje dobrih podjetij ( najnovejši primer je MIP) in jasno opredelili gospodarski kriminal belih ovratnikov. Kar se danes dogaja v Sloveniji je organiziran gospodarski kriminal, ki se ga da zajeziti s sprejemom ustreznih zakonov. Vendar vedimo, da v igri sodeluje najvišja politika, ki je lahko edina dala aparatčikom v bankah ukaz, da osamosvojitelju in drugim krvosesom ( ljubkovalni izraz tajkun je povzela politika in vključno z novinarji ga ponavljamo kot papige ), odobravajo vrtoglave nezavarovane kredite. V igri sodelujejo razne oblastne strukture pravnikov, gospodarstvenikov, ugledni profesorji , znanstveniki, vsi, ki so in pišejo ohlapne zakone, ki omogočajo, danes je to že javna tajna, našo nacionalno sramoto, to je organiziran nekaznovan državni kriminal v gospodarstvu. Zelo priporočam, da preberete uvodnik v Financah z dne 31.3.09, Zakaj se bavčarju ne bo zgodilo nič. Prva liga. Spoštovanje in čestitke novinarki. Prepričan sem, da je Jankovič prebral ta članek. Dobro ve, da nista samo Bavčar in nadzorni svet, predvsem zaradi osebnega pohlepa, križala Istabenza, ve, vendar populistično in zaradi drugih razlogov, drugih krivcev ne omenja.
MILEVOLLIDISCO
01. 04. 2009 01.57
Bravo IGOR !!!!! Škoda da še odpremnine nisi pobral. Zakonodaja ti to dovoljuje.Mislim da si edino tukaj naredil veliko napako !! SREČNO uživaj, men ni noben kriv da sem BEBEC že 35 delovnih let!!!!
Pincopalino
31. 03. 2009 23.19
Da bo zidal Kopersko marino, še ta staro je prodal. Bogi Butelci Kosmina in Popovič oba sta mu verjela in sta se pokakala. Ankrat aden ankrat drugi.
Nauders
31. 03. 2009 23.19
Bavcharja za ministra za finance ! ! ! ! ! !
Pincopalino
31. 03. 2009 23.17
a veste lastniki Istrabenz, kje je denar primankljaja? Ne samo Mauricijus, BoraBora, Južna Afrika, in še par otokov v Karibih . To smo več kot Švicarji. Bavčar res si seronja. Živiš in sirješ lahko samo toliko kot vsak zemljan samo ti si se pa res usral. Veš nisem prepričan, da na Mavricujusu te čakajo, Pazi pes, kam taco moliš.
mac4_m
31. 03. 2009 23.10
tako je - edini pravilni izraz je gospodarski kriminal. Le kje so sedaj pahor, kresalka, cerarjeva, kje se skrivajo tako dobro plačani ljudje, ki naj bi skrbeli za 'pravno' državo. Noben nima 'jajc' reči bobu-bob. Nakladanje pred volitvami je bilo mnogo lažje, he, he.. in tajkuni že odpirajo šampanjce in se zahvaljujejo zmagi nesposobnih in brezjajčnih (pobožna želja - resnica je na žalost veliko obupnejša)..
PATRIOT.007
31. 03. 2009 23.07
VSloenijo čim prej pripeljat Roin Hooda
ccope
31. 03. 2009 23.05
skoda da ne bo vzel odpravnine
19.mazv.84
31. 03. 2009 23.01
To je naša pravna demokratična republika SLOVENIJA! Dokler bomo imeli v parlamentu take ljudi kot so, se bo to dogajalo. Vsi so povezani med seboj, eden za drugega lažejo in prekrivajo resnico. Vsi ciganijo in si iz davkoplačevalskega denarja nakazujejo astronomske nagrade s katerim odkupijo delnice in tako čez noč postanejo večinski lastniki družb. Ko zmanjka denarja se enostavno zakreditirajo nato pa napovejo stečaj. Delavec ki pa dela od zore pa do mraka ter nič kriv pa ostane na cesti. Poglejte je res ro pravica. To kar se dogaje je lep primer gospodarskega kriminala vendar za ta dejanja g. Bavčar nikoli nebo obsojen, kajšele da bi bil kaznovan. Ponavadi ko v enei družbi ne pokradejo zadosti dobijo drugo možnost nekje drugje.
mac4_m
31. 03. 2009 22.32
a pa se kdo vpraša kje je denar?? Gospod je drago kupoval delnice podjetij z pufi, ki jih je vzel. Tisti, ki so prodajali so se mastno obogatili, saj so te delnice vredne zelo malo oni pa so jih drago prodali. Nekje pri teh ljudeh že čaka bavčarjev delež potem, ko bo uničil istrabenz...
nemejugat
31. 03. 2009 22.04
"Bavčar je prepričan da je lahko Istrabenz uspešen" Trot je prepričan, njegovo mnenje je vredno D R E K, dokazal se je s svojim delom. M E R D A !!!
Buena Vita
31. 03. 2009 22.02
MENI SE SAMO SMEJE KAKO SEM ZADOVOLJNA KO MORAJO SVOJE LAŽI KONZUMIRAT,RES SMEŠNO LEVI ,A