Gospodarstvo

Ifo: Gospodarsko razpoloženje se je še izboljšalo

München, 18. 05. 2011 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
2

Nemški inštitut Ifo je ugotovil, da se je razpoloženje v svetovnem gospodarstvu v drugem četrtletju še izboljšali. Pričakovanja o gospodarski rasti za naslednjih šest mesecev pa so se nekoliko znižala.

Semafor borznih indeksov v Tokiu
Semafor borznih indeksov v Tokiu FOTO: Reuters

Kazalec gospodarskega razpoloženja se je s 106,8 točke v prvem četrtletju v drugem zvišal na 107,7 točke. Kazalec trenutnega stanja se je povzpel s 102,8 na 108,4 točke, kazalec pričakovanj pa je upadel s 110,5 na 107 točk.

Gospodarsko razpoloženje se je nekoliko znižalo v Severni Ameriki in Aziji, potem ko sta obe regiji beležili rast v januarju. V Severni Ameriki so se poslabšala pričakovanja za naslednjih šest mesecev, medtem ko se je ocena stanja izboljšala, v Aziji pa sta se poslabšala oba kazalca. Posebej na Japonskem je bila ocena trenutnega stanja znatno slabša.

V zahodni Evropi se je razpoloženje izboljšalo, in sicer po zaslugi boljših ocen trenutnega stanja. Pričakovanja za naslednjih šest mesecev so se nekoliko poslabšala, a ostajajo na ravni "zaupanja", pravi Ifo.

Po svetu so se zvišala pričakovanja glede inflacije, in sicer naj bi povprečna inflacija po svetu letos znašala 3,8 odstotka, medtem ko so v začetku leta napovedovali 3,4-odstotno rast cen. Ob naraščajoči grožnji inflacije strokovnjaki, ki so sodelovali v raziskavi, pričakujejo, da bo v naslednjih šestih mesecih prišlo do nadaljnjega dviga obrestnih mer.

Ameriški dolar, evro in britanski funt so po ocenah sodelujočih v raziskavi trenutno primerno vrednoteni, medtem ko naj bi bil jen precenjen. Tečaj dolarja naj bi v naslednjih šestih mesecih v povprečju ostal nespremenjen.

Trenutno največja težava za gospodarstvo so javnofinančni primanjkljaji držav, sledi grožnja inflacije, na tretje mesto pa so strokovnjaki umestili brezposelnost, ki je bila v prejšnjih raziskavah na prvem mestu kot največja težava gospodarstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krenmofo
18. 05. 2011 21.17
Statistika in kazalci meni ne plačujejo kruha...cena kruha pa ostaja še vedno nesramno draga!
tetejec
18. 05. 2011 14.18
Koga pa farbate????