Gospodarstvo

Ifo: Gospodarska rast se bo nadaljevala

München, 15. 12. 2009 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
6

Svetovno gospodarstvo se je popravilo v vseh glavnih regijah sveta, a gospodarska rast bo kljub temu ostala nizka, napovedujejo v nemškem Inštitutu za gospodarske raziskave. Rast bo 3,1-odstotna.

Azijska borza
Azijska borza FOTO: Reuters

Po podatkih Inštituta za gospodarske raziskave Ifo se bo svetovni bruto domači proizvod (BDP) letos znižal za 1,1 odstotka, v letu 2010 pa zvišal za 3,1 odstotka. Rast svetovnega BDP bo leta 2011 znašala 2,6 odstotka. V nekaterih delih sveta se bodo cene znova začele zviševati, zaradi šibke gospodarske aktivnosti pa bo še vedno naraščalo število brezposelnih, v danes objavljenem poročilu navaja münchenski inštitut.

Svetovna gospodarska aktivnost bo sicer šibka. Bančni sistem je utrpel ogromne izgube, kar se odraža v visokih vrednostnih prilagoditvah in popravkih vrednosti premoženja. Vse pomembne industrijske države se soočajo tudi z nepremičninsko krizo, ki je povečala število slabih posojil. Posojilni pogoji so povsod po svetu zelo zaostreni, kar negativno vpliva na naložbeno dejavnost in odpiranje novih delovnih mest.

V območju evra se bo rast nadaljevala

V območju evra se bo gospodarska rast iz zadnjega četrtletja sicer nadaljevala. Zelo pozitiven vpliv na rast v območju skupne evropske valute bodo imele javnofinančne spodbude v Nemčiji in v Franciji. Domače povpraševanje se bo stabiliziralo postopoma, saj se bo njegova dinamika okrepila, ko bodo v celoti začeli delovati stimulacijski programi.

Največje evropsko gospodarstvo Nemčija bo prihodnje leto raslo po 1,7-odstotni stopnji, medtem ko naj bi se leta 2011 v povprečju okrepilo za 1,2 odstotka. Izboljšanje gospodarske aktivnost v Nemčiji je sicer posledica izboljšanih obetov v svetovnem gospodarskem okolju. BDP se je v drugi polovici leta v primerjavi s prvo zvišal za 1,2 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa je bil še vedno za tri odstotke nižji. V letošnjem letu naj bi se nemški BDP skrčil za 4,9 odstotka.

Okrevanje gospodarstva je najbolj izrazito v Aziji

Okrevanje gospodarstva je bilo ob koncu leta sicer najbolj zaznati v Aziji, izboljšanje gospodarskega razpoloženja pa se kaže tudi v Zahodni Evropi in Severni Ameriki. Kljub temu da so gospodarske razmere v vseh pomembnejših regijah, predvsem v območju evra, Severni Ameriki, srednji in vzhodni Evropi ter v Rusiji, še vedno neugodne, so pričakovanja povsod zelo optimistična. Znaki, da svetovno gospodarstvo oživlja, se bodo nadaljevali.

Trgovanje na newyorški borzi na Wall Streetu
Trgovanje na newyorški borzi na Wall Streetu FOTO: Reuters

ZDA utegne spet pasti v rdeče številke

V ZDA bo rast BDP v začetku prihodnjega leta sorazmerno visoka, vendar bo nato dinamika okrevanja oslabela in ameriško gospodarstvo bi utegnilo znova zaiti v rdeče območje. Kljub temu ZDA ne bodo znova zapadle v recesijo, morebitna oslabitev gospodarske dejavnosti pa bo nekoliko zadušila svetovno gospodarsko okrevanje. Odprava strukturnih nesorazmerij v ZDA, predvsem popravek na področju zasebne potrošnje, bo imela po mnenju Ifo viden učinek, ki pa se bo poznal z zamikom.

Japonska z zelo počasnim gospodarskim okrevanjem

Japonsko gospodarstvo bo začelo okrevati zelo postopoma in počasi. Zasebna potrošnja se bo le počasi krepila, saj so razmere na trgu dela zelo zaostrene. Ob oživitvi svetovne gospodarske aktivnosti pa se bo popravila japonska zunanja trgovina, zlasti menjava s hitro rastočimi azijskimi državami.

Obseg svetovne trgovine naj bi se prihodnje leto glede na podatke Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) sicer zvišal za pet odstotkov, leta 2011 za štiri odstotke, potem ko naj bi se letos znižal za dramatičnih 11 odstotkov.

Napoved inštituta temelji na predpostavkah, da se bo cena severnomorske nafte za 159-litrski sod gibala pri 72 dolarjih in da bo evro znašal približno 1,47 dolarja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 12. 2009 20.28
IN MENAŽERIJA VELIKE ODPRAVNINE
Buena Vita
16. 12. 2009 20.27
NEMŠKA JA SLOVENSKA BO PADALA ZATO BO DOBILA BANKA 250 MILIJONOV....ZA GOSPODARSTVO PA DENARJA NI OD NIKODER
Cofar
15. 12. 2009 23.06
Po moje se gospodarska rast ne bo ne vem koliko dvigovala! Mislim, da sploh še nismo vidl vsega kar nas čaka v finančni krizi! To finančno krizo so ustvarili ljudje, ki so nas zapufali do daske! Vprašanje je samo, kdaj in koliko časa bomo ta puf (če ga sploh bomo lahk) odplačevali!
odbogaposlan
15. 12. 2009 17.58
A to je še ena izpostava tistih lažnjivcev iz Amerike!
lesnikovsok
15. 12. 2009 14.49
bober pa drobil lešnike
brencl
15. 12. 2009 14.29
Pol pa svizec čokolado v folijo zavije....