Gospodarstvo

VIDEO: Balažič: Najboljšega soseda predajam v roke kolegu Čizmiću. Alvarez zaposlenim obljubil ohranitev delovnih mest

Zagreb/Ljubljana, 05. 04. 2017 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Z mesta predsednika uprave je sporazumno odstopil Toni Balažič, njegovo mesto je zasedel Tomislav Čizmić. Ta je zagotovil, da bo Mercator tudi v prihodnje spoštoval vse svoje obveznosti. Zaposlene v Agrokorju pa je nagovoril glavni 'sanator' Alvarez. Zagotovil je, da je njegov cilj ohranitev delovnih mest in zaposlene pozval naj s svojim vestnim delom pomagajo rešiti Agrokor.

Več videovsebin
  • Izjava Balažiča ob odhodu iz Mercatorja
    04:09
    Izjava Balažiča ob odhodu iz Mercatorja
  • Tomislav Čizmić prevzema funkcijo
    01:13
    Tomislav Čizmić prevzema funkcijo
  • Balažič o razlogih odstopa
    02:10
    Balažič o razlogih odstopa
  • Iz SVETA: Kaj pomeni menjava na čelu Mercatorja?
    00:51
    Iz SVETA: Kaj pomeni menjava na čelu Mercatorja?
  • Iz SVETA: Kakšen je načrt reševanja Agrokorja?
    00:40
    Iz SVETA: Kakšen je načrt reševanja Agrokorja?
  • Iz SVETA: Alvarez začel z delom
    02:19
    Iz SVETA: Alvarez začel z delom
  • Iz SVETA: Kakšno rešitev pripravlja hrvaška vlada?
    02:10
    Iz SVETA: Kakšno rešitev pripravlja hrvaška vlada?
  • Iz 24UR: Novo vodstvo Agrokorja
    02:37
    Iz 24UR: Novo vodstvo Agrokorja
  • Iz 24UR: Nejasna usoda Mercatorja
    02:56
    Iz 24UR: Nejasna usoda Mercatorja
Balažič vajeti Mercatorja predaja v roke Čizmića.
Balažič vajeti Mercatorja predaja v roke Čizmića. FOTO: 24ur.com

Na izredni seji nadzornega sveta Mercatorja v Zagrebu je prvi mož družbe Toni Balažič ponudil svoj odstop, ki so ga nadzorniki tudi sprejeli. Njegovo mesto v največjem trgovcu v Sloveniji pa je za naslednjih pet let prevzel Tomislav Čizmić. Nadzorniki so Balažiča z mesta predsednika uprave odpoklicali brez krivdnih razlogov, v upravi družbe pa ostaja Igor Mamuza.

Kot je v današnji izjavi za medije izpostavil Balažič, je na svoje delo v Mercatorju ponosen. "Mercator kljub vsem razmeram v regiji ostaja dober plačnik državi, zaposlenim in dobaviteljem. V zadnjih treh letih smo roke plačila dobaviteljem skrajšali za 30 dni in verjamem, da bo tako ostalo tudi v naprej," je dejal Balažič. Zahvalil se je vsem zaposlenim za sodelovanje v preteklih petih letih. Prepričan je, da bo družba tudi pod novim vodstvom poslovala uspešno in da ji bodo potrošniki še naprej zaupali.

Toni Balažič
Toni Balažič FOTO: 24ur.com

"Najboljšega soseda predajam v roke kolegu Tomislavu Čizmiću, ki zelo dobro pozna Mercator. Kar je zelo pomembno je, da je njegova žena Slovenka in sam govori slovensko," je dejal zdaj že nekdanji predsednik uprave. 

Balažič Mercator zapušča z odpravnino. Podrobnosti o tem, kaj bo počel v prihodnje, ni razkril, je pa povedal, da si bo sprva skušal spočiti in "narediti kak korak naprej pri doktoratu". Kot je dejal, mu energije za nove izzive še ni zmanjkalo.

Čizmić s četrtkom prevzema funkcijo

Tomislav Čizmić je poudaril, da vodenje Mercatorja prevzema v polni skrbi za kupce, zaposlene, dobavitelje in družbeno okolje na vseh trgih. Kot so zapisali v trgovskem podjetju, mesto predsednika uprave prevzema s četrtkom.

"Mercator bo tudi naprej spoštoval vse svoje obveznosti do dobaviteljev, bank upnic in države. Še naprej bomo razvijali Mercator," je dejal Balažičev naslednik Čizmić.

Balažič je po Čizmićevih besedah vodenje Mercatorja prevzel v zelo težkem obdobju, razmere na trgu pa ostajajo zahtevne. "Seveda se zavedam trenutne kompleksnosti situacije, vendar sem prepričan, da bomo delali dobro in izpolnjevali vse prevzete obveznosti do naših partnerjev ter nadaljevali razvoj Mercatorja in krepili njegov položaj na trgu," je navedel.

Balažič je nadzornikom svoj odstop ponudil skoraj dve leti in pol pred iztekom mandata. Mercator, ki je eden največjih zaposlovalcev v Sloveniji, je od leta 2014 v večinski lasti Agrokorja. Do menjave v vodstvu družbe pa prihaja v času velikih finančnih težav Agrokorja.

Alvarez zaposlenim: Skupaj rešimo Agrokor!

Na spletni strani Agrokorja so danes objavili sporočilo zaposlenim, ki ga je zapisal glavni direktor za prestrukturiranje koncerna Antonio Alvarez III. Zapisal je, da je cilj vseh ključnih procesov, ki se jih bodo lotili, zagotoviti stabilnost podjetja. Kot eno svojih ključnih nalog je izpostavil ohranitev delovnih mest.

"Na poslih prestrukturiranja že intenzivno delamo, zelo pomembno je, da se med tem procesom nadaljuje normalno poslovanje, za kar potrebujemo prav vašo podporo," je zaposlene nagovoril Alvarez.

Zapisal je, da razume, da takšna situacija povzroča določeno negotovost, vendar je poudaril, da lahko vsak prispeva k rešitvi Agrokorja tako, da svoje delo opravi najbolje, kot lahko. Kot je dejal, so pred njimi zahtevni časi in zelo kompleksni procesi. Zaposlene je prosil za potrpežljivost in moč. "Skupaj rešimo Agrokor," je zaključil.

Alvarez in njegova ekipa za reševanje Agrokorja
Alvarez in njegova ekipa za reševanje Agrokorja FOTO: dnevnik.hr

V hrvaškem saboru o zakonu, ki naj bi rešil Agrokor

Hrvaški sabor sicer danes razpravlja o predlogu zakona o izredni upravi v prezadolženih sistemsko pomembnih podjetjih. Ta naj bi preprečil hude posledice, ki bi jih prinesel zlom koncerna Agrokor.

Zakon, ki je bolj znan kot Lex Agrokor, bodo lahko uporabili, če ne bo zaživel nedeljski sporazum med bankami in drugimi finančnimi upniki ter Agrokorjem o zamrznitvi obveznosti močno zadolženega koncerna, ki se je v zadnjih dneh znašel pod hudim pritiskom. Premier Andrej Plenković je po poročanju 24sata dejal, da se zakon nanaša na velike družbe, ki se bodo znašle v težavah, a imajo velik vpliv na hrvaško gospodarstvo in finančno stanje.

"To ni zakon za Ivico Todorića, to ni Lex Agrokor, ampak zakon, s katerim naša država, vlada in velika večina v saboru skušajo zaščititi interese hrvaškega gospodarstva, zaposlenih, dobaviteljev in vseh, ki so vključeni v celotno zgodbo naše največje družbe. Hrvaška javnost se mora tega zavedati," je dejal Plenković.

Zakon bodo lahko uveljavili za podjetja, ki imajo več kot milijardo evrov dolgov in najmanj 5000 zaposlenih. Na Hrvaškem obstaja deset tovrstnih podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot enajst odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstotni delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu (BDP).

Poudaril je, da mora država poskusiti pomagati sistemsko pomembnim podjetjem, potem ko vsi akterji ne bi mogli doseči rešitve, kar je po njegovih besedah tudi "smisel celotnega zakona".

Pojasnil je, da v primeru Agrokorja ravno poteka scenarij "A", ko uprava družbe in lastnik v pogajanjih z upniki in dobavitelji poskušata doseči rešitev, ki pomeni svežo likvidnost za nadaljevanje poslovanja, vključno z izplačili vsem dobaviteljem v verigi sistema kot tudi plače za delavce in izpolnjevanje davčnih obveznosti. Poleg tega, je del prvega scenarija tudi prestrukturiranje družbe, je povedal.

Če prvi scenarij ne bo uspel, obstaja možnost za scenarij "B" in uveljavitev zakona o sistemsko pomembnih podjetjih na zahtevo uprave družbe ali upnikov ob soglasju uprave, je dejal Plenković. Zatrdil je, da je predlog zakona popolnoma v skladu s hrvaško ustavo in pravnim redom Evropske unije.

Poslance je pozval, naj z enotno podporo zakonu pošljejo jasno sporočilo javnosti, finančnim institucijam in bonitetnim hišam, da bodo zagotovili zaupanje vseh akterjev pri nujno potrebnem prestrukturiranju sistemsko pomembnih podjetij, kot je Agrokor.

Hrvaški premier Andrej Plenković
Hrvaški premier Andrej Plenković FOTO: AP

Podrobnosti predloga zakona, ki ima približno 50 členov, je predstavila podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić.

Kot je izpostavila je cilj postopka o izredni upravi pogodba med upniki o prihodnosti poslovanja podjetja na trajnosten in finančno stabilen način. Pogodbo je treba doseči v 12 mesecih, zagrebško trgovsko sodišče pa lahko ta rok podaljša za dodatne tri mesece. "To ni zakon, ki natančno določa, kako bodo dobavitelji dobili svoje terjatve. To je postopek, v katerem se sistemsko pomembnim podjetjem zagotovi čas za sklenitev pogodbe," je povedala Dalićeva. Pojasnila je, da upniki še naprej lahko zahtevajo izplačilo obveznosti v stečajnem postopku, a novi zakon predvideva prekinitev stečajnega postopka, če so izpolnjeni kriteriji za uveljavitev zakona.

V primeru, da uprava družbe ali upniki ob soglasju uprave zahtevajo uveljavitev zakona, bo hrvaška vlada predlagala izrednega pooblaščenca, ki ga bo potrdilo zagrebško trgovsko sodišče. Izredni pooblaščenec lahko podpiše pogodbo o novem posojilu za izplačilo blago in storitve, ki so bili dobavljeni do začetka postopka imenovanja izredne uprave. Kot je dodala, v postopku reševanja krize v posameznem podjetju sodelujejo tudi svet upnikov in svetovalni svet.

Opozicija proti zakonu

Opozicija nasprotuje zakonu, za katerega trdi, da ima vrsto pomanjkljivosti in opozarjajo na možnost, da je v nasprotju s hrvaško ustavo. Za razpravo se je prijavilo več kot 35 govorcev, kar bi lahko pomenilo, da je danes še ne bo konec. Vlada opozarja na nujnost sprejetja zakona ter pričakuje, da bodo poslanci zakon sprejeli čim prej, najpozneje v petek.

Predvideno je, da bi zakon uporabili v primerih podjetij, ki zaposlujejo najmanj 5000 ljudi in imajo 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Če bi podjetje, ki izpolnjuje oba pogoja, zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, ki bi ga moralo potrditi sodišče, pristojno za gospodarske zadeve.

Z dogovorom sicer še niso soglašali Agrokorjevi dobavitelji, ki jim največji hrvaški gospodarski sistem dolguje več kot dve milijardi evrov.

Nekateri dobavitelji z blokiranimi računi

Potem ko so bili še danes dopoldne blokirani tudi računi dveh večjih dobaviteljev hrvaškega koncerna Agrokor, živilskih podjetij Franck in Agrofructus, blokad zdaj ni več. Še naprej pa so blokirani računi samega koncerna in večine njegovih hčerinskih družb. Poleg tega so banke upnice začele zasegati zastavljene deleže Agrokorjevih podjetij.

Živilsko podjetje Franck naj bi že imelo blokirane račune.
Živilsko podjetje Franck naj bi že imelo blokirane račune. FOTO: Franck

Glede na podatke hrvaške finančne agencije (Fina) so bili dopoldne na ravni Agrokorjevih večjih dobaviteljev blokirani poslovni računi omenjenih podjetij Franck in Agrofructus, a sta podjetji zaplet že rešili. Kot so ob tej priložnosti pojasnili v Francku, ki so jim račune zablokirale manjše banke, so vedno poravnavali vse svoje obveznosti, tudi tiste, ki v resnici niso njihove in spadajo v domeno njihovih poslovnih partnerjev. Ne glede na izredne okoliščine so napovedali nadaljnje redno oskrbovanje kupcev.

V Agrofructusu so potrdili, da jim je ena od bank v torek blokirala račun. A njihovo poslovanje teče nemoteno, so dodali in izrazili pričakovanje razpleta velike krize, v kateri so se znašli v zadnjem obdobju. Pomembni dobavitelji, kot so Kraš, Vindija, Badel 1862, Podravka, Dukat, Mlinar ali osiješko Žito, medtem trenutno poslujejo nemoteno.

Še naprej pa so blokirani računi samega koncerna in večine njegovih podjetij, med njimi Konzuma (z izjemo računa pri Karlovački banki, ki je bil odprt marca letos), Leda, Jamnice, Zvijezde, PIK Vinkovcev, PIK Vrbovca, Mladine in Velpro-centra. Na drugi strani pa niso več blokirani računi Tiska, prav tako prosto spet poslujejo Agrolaguna, Solana Pag, Roto dinamic in podjetje A007. 

Medtem so banke upnice že začele unovčevati zavarovanja svojih finančnih terjatev do Agrokorja in zasegati zastavljene delnice Agrokorjevih hčerinskih družb, poročajo nekateri mediji. Agrokor tako ni več lastnik Vupika in je le še manjšinski lastnik Belja.

Standard & Poor's dodatno znižal Agrokorjevo boniteto

Bonitetna hiša Standard & Poor's je danes znižala oceno hrvaškega koncerna Agrokor za več stopenj – z B-/B na CC ob negativnih obetih. Kot so pojasnili, bo Agrokor skozi prestrukturiranje verjetno šel ob neugodnih bančnih pogojih, kar je po kriterijih Standard & Poor's enako stečaju.

Bonitetna hiša Moody's je konec prejšnjega meseca prav tako dodatno znižala oceno Agrokorja z B3 na Caa1 z negativnimi obeti. Moody's meni, da koncern ne more več zdržati visoke ravni obveznosti do dobaviteljev, kar lahko poslabša njegovo likvidnost.

Negativne obeti za dolgoročno in kratkoročno boniteto Agrokorja odražajo stališče S&P, da bo ocena Agrokorja lahko padla na oceno selektivnega stečaja, ko bodo jasni pogoji, ki izhajajo iz dogovora z upniki.

S&P v današnjem sporočilu spominja, da je Agrokor sklenil dogovor s skupino bank, ki bodo zamrznile obveznosti koncerna in priskrbele približno 300 milijonov evrov za kratkoročno likvidnost koncerna in pokritje obveznosti do dobaviteljev.

"Verjamemo, da bo ... sporazum verjetno predstavljal krčenje ekonomske vrednosti v primerjavi z originalnimi pogoji Agrokorjevega paketa posojil ter da bo po naši metodologiji neugoden," so še zapisali. Ocenili so, da bo za vzdrževanje likvidnosti potreben dodatni denar, ker Agrokor ni spoštoval rokov za plačila obveznosti do dobaviteljev.

Slovenija skrbno spremlja dogajanje v Agrokorju

Država skrbno spremlja dogajanje v hrvaškem koncernu Agrokor, ki je lastnik Mercatorja, sta zagotovila gospodarski in kmetijski minister Zdravko Počivalšek in Dejan Židan. "Trenutno nam predstavniki slovenske prehranske industrije sporočajo, da je njihovo sodelovanje z Mercatorjem stabilno," je dodal Židan.

Enake informacije ima Počivalšek: "Po informacijah, ki jih imam, je poslovanje Mercatorja v tem trenutku stabilno. Pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja ga ščitijo sporazumi z bankami, ki onemogočajo poseg v denarni tok. Tudi sicer je družba izboljšala poslovanje in skrajšala plačilne roke."

Oba ministra sta zagotovila, da država razmere na Hrvaškem skrbno spremlja. Počivalšek je, kot so sporočili z ministrstva, dodal, da bodo naredili vse, da bo šel nadaljnji razvoj Mercatorja v pravi smeri. Židan pa je ob današnjem podpisu sporazuma z GSZ dejal, da so s predstavniki prehranske industrije dnevno v stiku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (399)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nezvesti
06. 04. 2017 21.03
Meni sploh ne skrbi za Mercator. Podjetje dobro posluje, je zaščiteno od morebitnega denarnega izčrpavanja in dobil je dobrega direktorja. Čizmić je ok, že dolgo je v Mercatorju, dobro ga pozna, je človek iz poslovnih krogov. Bolj me skrbi zakaj ni nobene resne pobude da odkupimo Mercator...
krtofl
05. 04. 2017 22.56
+5
ajd belčki....črtico pa v oblake spat...
Vrhovni
05. 04. 2017 22.33
-1
Od 418 postov = 300 od prtegnjenega mačka, cel dan na portalu, beda od človeka, brez life, pa še neumnosti piše, kwa čmo težek lewak.
krtofl
05. 04. 2017 22.48
+3
pop greznica
05. 04. 2017 22.31
+1
Hrvatom verjamem na besedo
MATEJ5321
05. 04. 2017 22.18
Država naj se ukvarja z pobiranjem davkov, lovljenjem lopovov, socialo in podobno. Podjetja pa naj mogari podari podjetnikom.
srebrnibreg
05. 04. 2017 22.16
+1
Spet sem spregledal, da je ura že 22 pa oba svečkarja pod stotimi nicki morata pisati čim več postov, da si bosta po 23 klofala pluse, ker drugače brez ponarejanja preveč ne umno izpadeta. Lahko noč.
Skunk Works
05. 04. 2017 21.55
+0
Srebrni je zelo napreden...
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 21.56
+0
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.57
+1
V nasprotju s tabo. On se ne blamira in sam iz sebe ne norčuje kot ti, ki se tu pojavljaš pod nešteto nicki.
ginger 1
05. 04. 2017 21.57
+0
Ja to pa res. Progresiven,da boli glava.Lajna in lajna. Se sam sebi verjame...
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.58
+1
ginger 1
05. 04. 2017 22.01
+0
Ja,da so se iz njega lahko norcevali...ti tudi pojma nimas,kaksen posmeh je to bil...
srebrnibreg
05. 04. 2017 22.04
+1
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 22.05
+0
Niso ga kupovali ampak so ga podarjali zraven zastonj če si kupil Cadillaca. Uradno so ga razglasili za najslabši avto vseh časov. Konkurent mu je bil Trabant ampak je Yugo zmagal.
Brakedirt
05. 04. 2017 22.09
-1
sveckar,ko bo slovenija naredila svoj avto potem bos lahko pljuval po drugih
ginger 1
05. 04. 2017 22.10
+0
Yugo nije za dugo. Kakva plata takva vrata. Yugo limuzina...nazaj v kameno dobo.
ginger 1
05. 04. 2017 21.49
+0
Ce,kaj ne vete vprasajte genijalca stonicknega srebrnega , rezkarja , gremonasi in kar je se ostalih de bilnih nickov. Clovek je naiven kt marija. Eno in isto trobezlja ze leta tu na tem portalu. Ko ga skenslajo si bednik enostavno izmisli nov nick in gremo dalje. Kot blesava lajna. AAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA AAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 21.56
+0
Ko jih pa vprašaš za recept kako pošteno obogatet pa je njihovega znanja konec. Tam ti samo jaz lahko pomagam ;)
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.59
+2
Že nešteto krat sem te prosil, da mi prilepi poste teh nickov v enem članku pa ti do sedaj še ni uspelo. Torej si eden navaden veliki pokvarjeni lažnivec.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.49
+2
Minister za kmetijstvo Dejan Židan meni, da je Agrokor napačen kupec za Mercator, kar nakazuje tako njegov dosedanji "skorajda sovražen" odnos do slovenske proizvodnje hrane, pa tudi bilance, je dejal v oddaji Pogledi Slovenije........Kopirano iz drugega medija.
ginger 1
05. 04. 2017 21.52
-2
AAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA dobro jutro. Tvoj najboljsi minister,ki ni sposoben zascititi niti ze zascitenega Terana pa res ve,kaj govori. Kot bi prdel...PPPPRRRRRDDDDDDD. AAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.53
+2
Predsednik vlade Janez Janša je po več kot dveh letih, odkar sta Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) prodali deleža v Mercatorju Istrabenzu in Pivovarni Laško, ocenil, da je bila prodaja Mercatorja napaka in da bi bilo bolje, če se ne bi zgodila......Kopirano iz drugega medija.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.53
+2
srebrnibreg 05.04.2017 21:38:07 2 3 1 12. avgust 2005 – Takratni premier Janez Janša in državna sekretarka Andrijana Starina Kosem sta se na sestanku s takratnima predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in namestnikom direktorja Pivovarne Laško Boškom Šrotom dogovorila o privatizaciji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju. Sodeloval naj bi tudi Matjaž Gantar iz KD Group. Janša je sicer po prodaji Mercatorja večkrat zanikal vpletenost sebe ali vlade v ta posel.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.54
+0
Dokler vinarji edino Židana hvalijo, da se edini bori za Teran je tvoje lajnanje brez predmetno.
ginger 1
05. 04. 2017 21.59
+0
Pa kateri vinarji ga hvalijo ? Aja Istrski.
srebrnibreg
05. 04. 2017 22.02
+2
Vinarji Židanu v bran Proizvajalci terana, združeni v civilni iniciativi, so presenečeni, da slovenska politika poziva Židana k odstopu. "Napad na Židana je napad na vinarje. Zdaj, ko ga najbolj potrebujemo, se ga ruši. To je zame neodgovorno. Je edini politik v Sloveniji, ki nam stoji ob strani, pa še tega je treba rušiti," je bil oster predsednik iniciative Marjan Colja, ki se mu zdi tak način delovanja politike neprimeren. .....Evo ti lajnar spet dokaz tvojih laži in moje resnice........Še enkrat prilepljeno iz drugega medija kot dokaz, da imam prav.
ginger 1
05. 04. 2017 22.04
-3
Ta podkupljivi bednik je iz SD stranke. AAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA
srebrnibreg
05. 04. 2017 22.06
+2
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAA...................
ochi
05. 04. 2017 21.33
normalno, da bo šel mercator na tržnico.
tatanka_yotanka
05. 04. 2017 21.19
+21
Špar, Lidl, Hofer, Kaufland. Billa ... vsi oni delajo leta brez težav. Mercator, Tuš, Konzum ( made in Balkan ) vsi so pod vprašajem, majo težave ... Kaj vam to pove ? Problem je v upravi katera vodi te korporacije. Balkanci so LOPOVI. Politiki so razbili Jugoslavijo, obljubljali druge Švice, ter potem namesto da so razvijali v svoje novo nastale države, so delali na tem kako jjh pokrasti. Danes je Slovenski dolg 2 x večji kot je bil celotne YU, Hrvaški dolg prav tako 2 x večji ! Kaj sploh naj si človek še misli ko omenimo SCT, Lek, Aerodrom LJ, Mercator, Helios, Iskra, Sava, Istrabenz, ... Ja saj , vse je treba prodati tujcem, naši itak niso sposobni za NIČ kot samo narediti program kako pokrasti in spraviti svoj narod v suženjstvo ( Cankarjevi hlapci )
MATEJ5321
05. 04. 2017 22.11
-5
Danes je Slovenski dolg 2 x večji kot je bil celotne YU" Tole se pa zdalec ni res. In ce se ne ves je bila yuga brutalno zapufana. Sploh za tiste case, ko ni bi skoraj nobeden.
MATEJ5321
05. 04. 2017 22.13
tatanka_yotanka in ce ti se po vseh teh letih ni kapnilo, kdo najboljse upravlja podjetja. Res žalostno. Za te ljudi na žalost v slo skoraj ni prostora
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 21.18
+1
V bistvu je vse te firme spravila na kant država. In sedaj se ta dela kot da jih rešuje. Če jih bo reševala bo pa to na račun državljanov. Če neka velika trgovina propade, prevzamejo njen delež trga in zaposlenih pač drugi trgovci. Ne vem zakaj bi se jaz za to sekiral. Mene bolj zanima debirokratizacija države, nižji davki in ugodno okolje za podjetništvo.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.21
+0
A država je podarila delnice Mercatorja nekomu zaradi maščevanja Jankoviču?
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 21.26
+0
Ne. Država je najprej delnice prodala delničarjem (političnim pajdašem), potem jim je delnice zaplenila (državne banke) in jih prodala naprej najboljšemu ponudniku. Ves čas so pa Merkator upravljali državni direktorji in državni nadzorniki. V bistvu je šlo za kilavo državno podjetje ki so ga podtaknili naivnim pajdašem (ki jim je država odobrila nezavarovan kredit v državnih bankah) kot v mnogih drugih podobnih zgodbah po državi.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.30
+1
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.38
+1
12. avgust 2005 – Takratni premier Janez Janša in državna sekretarka Andrijana Starina Kosem sta se na sestanku s takratnima predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in namestnikom direktorja Pivovarne Laško Boškom Šrotom dogovorila o privatizaciji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju. Sodeloval naj bi tudi Matjaž Gantar iz KD Group. Janša je sicer po prodaji Mercatorja večkrat zanikal vpletenost sebe ali vlade v ta posel.
Brakedirt
05. 04. 2017 21.42
+2
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.44
+2
Brak- kako na hitro tega stonicknega dobim na laži potem si pa dovoli meni lažnivce omenjati.
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 21.46
+0
To nima nobene veze s tem. Merkator je potopil Janković tako da ga je prezadolžil in ostalo so samo variacije na temo kako to rešiti ali kako vmes še kaj pokrasti.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.56
-1
Stonickni- dokazi te demantirajo zato se ne smeši.
BildiTheEmperor
05. 04. 2017 21.58
-2
Kakšni dokazi to? Da Janković ni prezadolžil Merkatorja? In se širil na neresne trge kjer so bile te trgovine prazne?
srebrnibreg
05. 04. 2017 22.09
+2
Tu je govora o PRODAJI IN UNIČENJU Mercatorja s strani tvojega koruptivnega idola zato ne spreobračaj teme.
jonbonslon
05. 04. 2017 21.11
Bolfenk2
05. 04. 2017 21.07
+3
Od kar je Mercator kupil oni hrvaški tajkun tam nisem prestopil praga. Sedaj se vidi kako prav sem imel.
ernestocg
05. 04. 2017 20.59
-1
Se mi smilijo ti južni sosedje,ki so ta poker z Mercatorjem slabo odigrali.Nasi politiki ali gospodarstveniki,naj se slisi se tako cudno so se ga resili se ob pravem casu in za njega nekaj iztrzili.Dejstvo je da niti približno nismo vec konkurečni nemskim veletrgovcem pa naj se naprej trkamo na svoj nacionalni ponos.
Vrhovni
05. 04. 2017 20.54
+1
Zanimivo pri vsem tem je, da temu nasprotuje največji zagovornik nacionalnega interesa. Poslanec Veber želi razčistiti zakonitost prodaje, saj po njegovem mnenju obstaja verjetnost kršenja protikorupcijske klavzule, ki bi imela za posledico ničnost prodaje. Kot je zapisal, obstaja preveč indicev, da bi bilo vse čisto, najmanj pa si želi, da bi tisti, ki so sodelovali pri prodaji, z odkupom še enkrat ponovno zaslužili na račun davkoplačevalcev. Spomnimo, da je bila končna cena prodaje Mercatorja bistveno nižja od prvih ponudb, ki sta jih za odkup predlagala Agrokor in Ivica Todorič. Ob prvi nameri za prodajo je Agrokor ponudil kar 221 evrov za delnico, nato pa so levičarske vlade s prodajo toliko časa odlašale, da so ga prodale po ceni 86 evrov za delnico. Številni menijo, da gre pri tem za spretno igro lobistov in umetnega nižanja cene, pri kateri so največ zaslužili prav igralci iz ozadja, državo pa so na grd način osiromašili. Veber je v svojem zapisu zahteval še pojasnili predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za kmetijstvo Dejana Židana o strategiji razvoja kmetijstva in agroživilstva. Šefa svoje stranke je kočevski poslanec večkrat obtožil izdaje strankinega programa zaradi prodaje Mercatorja in drugih podjetij v času vlade Alenke Bratušek.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.00
+1
O si prišel k sebi in sinočnjega napora kako si sebi in svojim ponarejal pluse ostalim pa minuse? Res si ubog. Na podstrešju.
Brakedirt
05. 04. 2017 21.02
+2
srebrni,ni se pa vprasal kaksen je rezultat tega pocetja. mu jaz povem, senca hahahaha
Vrhovni
05. 04. 2017 21.11
-2
Ti si duševni revež, sam s sabo se pogovarjaš, oba nicka sta tvoja, kdo ti je kriv če samo lažeš in pol - dobivaš, ne marajo ljudje takih.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.13
+0
Nisva midva z brakom kot ti oziroma vi svečkarji, da sami sebe pod drugim nickom hvalite. Pa te svoje minuse si vsakega porini tja pod hrbet in svoje pluse tudi, če ti toliko pomenijo. Meni na srečo nič.
srebrnibreg
05. 04. 2017 21.15
+0
Brak- Čuš jih je vse izdal. Sicer sem pa jaz o tem kar je Čuš glede črtic in tega pisanja s ponarejanjem že zdavnaj pisal.
Brakedirt
05. 04. 2017 21.23
+1
srebrni, saj to vsi vedo, zato pa tudi ni nobenega rezultata po njihovem pocetju.7 let ze nabijajo pa se stvari sploh niso premaknile.
toukr
05. 04. 2017 20.40
+13
Čizmići,alvarezi,jankovići,fikreti abdići,...nč čudnega kako se bo izteklo
Ka pa mislis
05. 04. 2017 21.07
+2
Slabs ko bavcarji, tovsaki, zidarji, janshaji ne more bit
bodi
05. 04. 2017 20.27
+6
pa kaj se sekirate glede Mercatorja če se prej ni nihče obremenjeval ko so z Jankovičem načelu uničevali Emono Napredek Alpkomerc Delikatesa in še vrsto drugih firm bodo že zrihtal itak pa mi ne bomo imeli nič od tega zaposleni se bodo pa preselili h konkurenci
srebrnibreg
05. 04. 2017 20.29
+4
bodi
05. 04. 2017 20.30
+3
srebrnibreg
05. 04. 2017 20.34
+2
Torej je trgovine zaprl in delavce poslal na cesto.
bodi
05. 04. 2017 20.47
+0
ja točno tako sam to se ni smelo govoriti hehe ma dej se sprenevedati kot da nisi nikoli slišal za te trgovine
srebrnibreg
05. 04. 2017 20.52
+2
Seveda sem slišal vendar kolikor vem so te trgovine še vse naprej delale ali so pa delavce premestili v svoje trgovine. Vem iz lastnih izkušenj, ker sem včasih v enem takšnem podjetju delal.
srebrnibreg
05. 04. 2017 20.22
+2
Sicer je del Mercatorja kjer so prodajali pohištvo slovenski kupec pa ga je kar hitro uničil in pred kratkim še tekstilni del Modiano tudi slovenski kupec in po nekaj mesecih isto kaže saj je do pred kratkim Modiana imela neko ime sedaj je pa na nivoju NKD-ja in podobno.
bodi
05. 04. 2017 20.19
+5
ko se ladja potaplja najprej pobegnejo glodavci hehe