Gospodarstvo

Hrvaški mediji: Agrokor še ni obupal nad Mercatorjem

Zagreb, 09. 02. 2012 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Umik Agrokorja iz tekme za nakup večine delnic Mercatorja po pisanju hrvaških medijev ne pomeni, da je lastnik Todorović obupal. Ne gre za "zbogom" Mercatorju, temveč le "na svidenje", pravijo.

Potem, ko je hrvaški Agrokor v torek sporočil, da umika ponudbo za naku, so se delnice Mercatorja konkretno pocenile. Pri prometu v višini 188.030 evrov so izgubile 7,14 odstotke in padle na vrednost 130 evrov.

Po pisanju današnjega Večernjega lista lahko glede na to, da je z umikom Agrokorja propadla še ena epizoda prodaje Mercatorja, kmalu pričakujemo nov razpis, na katerega se bo hrvaški koncern lahko znova prijavil, a tako visoke prevzemne premije ne bo več ponudil. Agrokor je namreč za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, medtem ko znaša trenutna tržna cena delnice približno 140 evrov.

Zagrebški časnik tudi ne izključuje, da bo lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić prek Ljubljanske borze poslal javno ponudbo za Mercator, kjer mali delničarji predstavljajo 40 odstotkov lastništva. Toda gre za precej rizičen in za lase privlečen scenarij za nakup več kot 51 odstotkov Mercatorja, tudi v primeru "zagotovljenih" osem odstotkov delnic Mercatorja v lasti Unicredita, ki je naklonjen Agrokorju, dodaja hrvaški medij.

Je Agrokor še vedno v igri?
Je Agrokor še vedno v igri? FOTO: Dare Čekeliš

Kot tretjo možnost za vrnitev Agrokorja v igro za nakup Mercatorja omenjajo nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju. Ta različica je sicer tesno povezana z Novo Ljubljansko banko, kar pa je glede na državno lastništvo v banki znova politično vprašanje.

Umaknili ponudbo, ker so se želeli prej pogovoriti z Janšo?

Kot še ocenjujejo naši sosedje, je odločitev Agrokorja za umik ponudbe za odkup 52,10 odstotka Mercatorja v lasti bank in Laškega le nekaj dni pred oblikovanje nove slovenske vlade čudna. V Agrokorju naj bi namreč nameravali zaprositi za uradno srečanje z mandatarjem za sestavo nove vlade Janezom Janšo, da bi vedeli, pri čem so. Do tega ni prišlo, ker menda Ivica Todorić ni hotel, da bo Mercator prva odločitev, s katero se bo soočal bodoči slovenski premier, sploh glede na velik pritisk slovenske javnosti.

Protest zoper prodajo Mercatorja
Protest zoper prodajo Mercatorja FOTO: Blaž Garbajs

Teorija zarote: Je za protesti v Zagrebu stal Mercator?

Zagrebški časnik v ločenem tekstu poroča, da so v Agrokorju prepričani, da so nedavni protesti proti njim v Zagrebu, ki jih je organizirala skupina Državljanska akcija, del vojne proti podjetju in poskus kompromitiranja hrvaškega koncerna v Sloveniji. Omenja celo teorijo zarote, po kateri bi za protesti stal Mercator.

Današnji Jutarnji list medtem poudarja, da se je nakup Mercatorja zataknil pri slovenski politiki, ki ni naklonjena vstopu hrvaškega kapitala. Časnik se sklicuje na neimenovani vir iz krogov blizu Agrokorja, ki trdi, da je slovenska politika obstruirala celotni proces ter zmanipulirala tako s sindikati kot z dobavitelji.

Kot še navaja časnik, za Todorićevo odločitev ni bila odločilna vrnitev Janeza Janše na oblast, saj je v njegovi koaliciji tudi nekaj ljudi, ki podpirajo prihod Agrokorja v Slovenijo. Ocenjujejo, da bo Agrokor lahko kupil Mercatorjeve delnice na borzi ali pa se bo Todorić znova potegoval za nakup večinskega deleža slovenskega trgovca pod drugačnimi pogoji.

Novi list: Neuspeh Agrokorja je tudi neuspeh hrvaške vlade

Kot tretjo možnost za vrnitev Agrokorja v igro za nakup Mercatorja hrvaški mediji omenjajo nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju.
Kot tretjo možnost za vrnitev Agrokorja v igro za nakup Mercatorja hrvaški mediji omenjajo nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju. FOTO: Damjan Žibert

Reški Novi list medtem navaja, da prodaji Mercatorja ni bila naklonjena niti vlada Boruta Pahorja, prav tako ji ni Janševa. Kot dodaja časnik, bistvene razlike ne bi bilo niti, če bi vlado uspel oblikovati nekdanji prvi mož Mercatorja in relativni zmagovalec decembrskih predčasnih parlamentarnih volitev Zoran Janković.

Čeprav je podpredsednik hrvaške vlade Radimir Čačić pred kratkim trdil, da je Agrokorjev interes za nakup Mercatorja v interesu hrvaške države in njenih državljanov, je bila nova hrvaška vlada glede neuspeha Agrokorja tiho, opozarja reški časnik in sklene, da je neuspeh Agrokorja v vsakem primeru tudi neuspeh hrvaške vlade.

'Slovenijo je nacionalni ponos stal izjemno dobre ponudbe!'

Če je bil namen Slovenije, da bi se uprla Todoriću, je bila začasno tudi uspešna. Sicer pa dejstvo, da so odgnali Agrokor, ne bo rešilo Mercatorja pred prodajo, na svoji spletni strani piše Vjesnik. Dodaja, da je Slovenijo nacionalni ponos stal izjemno dobre ponudbe, kakršne niso dobili od nobenega drugega. Poudarili so še, da se bo že na prvem naslednjem razpisu za prodajo Mercatorja pokazalo, ali se je Todorić odrekel ambiciji postati "kralj trgovine v jugovzhodni Evropi". Na nov razpis, po vsem sodeč, ne bomo dolgo čakali, še navajajo..

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gongash
13. 02. 2012 20.37
+1
pa nej *že enkrat še sami so zadolženi nimajo niti dovolj sredstev pa bi radi še mercator potopil
gongash
13. 02. 2012 20.46
+1
delnica ocenjena na 140 evrov ponujajo pa 221 evrov ali računajo na posolijo nlb? (spet nova dokapitalizacija banke torej plačamo mi!)
cau-curaku
12. 02. 2012 05.58
+1
Nič ne smemo prodajati, sedaj ko imamo novo vlado se bosta cedila med in mleko !!!
Tomaž Škof
10. 02. 2012 11.07
+1
PIVOVARNA laško bi prodala MEKATOR? MEKATOR je 100% BOLJŠI od laškega ! V MEKATORJU se obrača ogromno denarja! ARHAR pa pravi da sindikati ,pa delavci nimajo PRAV. ARHAR pravi da meniđeri imajo prav ,da bi oni zopet ogromno denarja pokradli !mekator slovenski!
Pro75
10. 02. 2012 09.45
+4
Kupim Mercator,samo nimam še denarja, ali mi ga date na puf. To je hrvaška verzija.
flamengo
10. 02. 2012 08.29
+3
Verjetno pa čakajo na ustoličenje janševe vlade, da bodo potem trobili, da je janša prodal merkator.
flamengo
10. 02. 2012 07.53
+0
'Managerji' samupravnega izvora so prodali že kup podjetij, ki so jih ljudje desetletja razvijali, in se z njihovimi žulji okoristili, ko so pobasali mastne denarje od prodaje kot 'lastniki'. Upam, da bo vlada sprejela zakon, da podjetja socialističnega izvora niso naprodaj in da če vodstva ne znajo poslovati, naj odidejo in jih zamenjajo bolj sposobni.
cau-curaku
10. 02. 2012 03.13
+4
Ne obupajmo, zakaj bi prodali Mercator Hrvatom, saj ga bo Janezek podaril ''dobrim ljudem'' !!!
tinetone
09. 02. 2012 20.25
+3
zakaj v merkatorju ne prodajajo več riževe gorenjke? samo še neko bosanske čokolade...
KNOPPERS
10. 02. 2012 09.20
+4
Zato, ker vsi namesto Gorenjke raje kupujejo čokolado Kraš, Pionir, Zvečevo... nekdaj smo mi kraljevali na "južnih" policah.. zdaj oni kraljujejo pri nas... nažalost.
GnilaRozica
09. 02. 2012 15.08
+2
Totalno prevelik dolgač za komentiranje. Grem raje iskat kak članek o mamici, ki je že mesec po porodu skočila v kopalke.
Tonto1
09. 02. 2012 13.12
+9
NI PROBLEM, DA SE MERKATOR PRODA, SAMO KUPEC MORA IMETI DENAR, NE PA NEKIH OBLJUB NAJ PLJUNE TISTIH 600 MILJONOV €, PRODAJALCI PA MU DAJO BANČNO GARANCIJO ZA PRODANO STVAR, ČE KAJ NE BI ŠTIMALO
brgnt
09. 02. 2012 13.00
-1
Eni še kar mislijo, da živijo nevemkje in jim še vedno ni jasno, da smo v taki krizi tudi zaradi našega preteklega nacionalnega interesa. Osel gre enkrat na led, slovencelni pač večkrat. Polna usta so vas, naj Mercator nujno ostane v naših rokah, kupovat pa hodite v LIDL, ker je marsikdaj cenejši ter boljši .Prav je tako in tako tudi bo dolgoročno. Z Majerjem ali brez
KNOPPERS
10. 02. 2012 09.18
+2
Eni hodijo kupovat v lidel.. kvaliteta na nuli... samo da lepo zgleda in ima namesto cene 2EUR, napisano 1,30EUR.. pa že vsi takoj zagrabijo... pa če je blago iz Nemčije, Pakistana al Bocvane... lol.. glavno da je nizka cena... nič več se ne gleda na poreklo blaga.... Hrvati naprimer kupujejo (po raziskavah) pretežno hrvaško blago, čeprav je dosti dražje od tujega... VSAKA JIM ČAST!!! tako je treba delat (poleg tega, pa so še bolj "siromašni" od nas)...
Komentiranje prepovedano
09. 02. 2012 12.46
+5
...in zdaj bo propadla celotna Slovenija? Nesposoben management povezan s politiko, ki je ustvaril to situacijo je pa vzet kot NORMALNI DEL SLIKE? Sicer pa: še pomnim Sunčani Hvar. Ne damo in pika. Management povezanih družb naj najde drugo rešitev - recimo s prodajo izdelkov in ne celotnih podjetij... Če je sposoben seveda. Vendar dvomim.
Spetsnaz
09. 02. 2012 12.54
-1
kukizaver Poskusam razumet..Vzami si malo casa in razmisli, kaj pises!
p0mijek
09. 02. 2012 12.32
+2
trenutna tržan cena merkatorjevih delnic je 120 eurov. najboljše je če država dokapitalizira pivovarno laško, merkator, nlb, primorje, viator vektor in nkmb. sem še katero pozabil?? sej mamo tko najnižje davke v evropi in najmanjši primankljaj. zakaj bi bilo kaj prodajal, sej nismo v krizi. kriza? kakšna kriza...
Spetsnaz
09. 02. 2012 12.48
+1
p0mijek kar povej kam bos nakazal...visek tvojih finacnih mahinacij !
p0mijek
09. 02. 2012 13.01
+3
sparkasse prijatelj. zaprl sm račun v nlb-ju. v merkatorju pa se ne spomnim kdaj sem nazadnje bil. laško pa sm nehal pit ko sm ugotovil da je ščavnica v primerjau z drugimi alkoholnimi pijačami. zdej pa ti razloži mojster kako bodo, in kdo bo, rešil te firme? mogoče tvoje finančne "mahinacije"??
Valimali
09. 02. 2012 12.19
+8
Todorić ne bo vohal Mercatorja od blizu. S Zorkotom sta imela kupčijo lepo zmenjeno, samo se račun ni izšel. In to je dobro predvsem za slovensko gospodarstvo, kajti vprašanje kako bi potem trgovine mercator izgledale in kakšne izdelke bi lahko še v trgovinah sploh kupovali. že tako je v drugih trgovinah po sloveniji slika naših izdelkov na policah trgovin precej klavrna. V drogerijah DM sploh ne moreš dobiti več slovenskih izdelkov, pa tudi v drugih ni nič boljše. Transparentno se umikajo slovenski izdelki, na policah pa vse več tujih. In naše gospodarstvo pa že tako v rasulu s prodajo mercatorja pa bi si zabili nož v hrbet. Naj manjkajoči denra laškemu da kar Šrot saj je on odgovoren da je laško v takšnem stanju kot je!
Spetsnaz
09. 02. 2012 12.49
-2
KNOPPERS
10. 02. 2012 09.14
-1
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
09. 02. 2012 12.16
-4
Todorič bo Majerju bo dal kakšen milionček, pa bo dobil Mečkator za pol cene. Po poteh ustaljene prakse.
BUONGIORNO
09. 02. 2012 12.27
+1
Kakršen si na sliki, takšno razdejanje imaš v glavi, LOL!!!
Spetsnaz
09. 02. 2012 12.51
+0
Slo.Diktat.Str. In ? Kaj tebe moti? Nimam pojma kdo je Majer...Sem pa preprican, da ti nisi ustvaril v zivljenju nicesar ! koliko ti placajo na uro..bucko='
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
09. 02. 2012 13.29
+0
Gangrena, če Majer ne bi bil strahopetec in se skrival, bi vsi tudi uradno vedeli kdo je. in ne bodi tipičen nevoščljiv Slovenec, skrbi za svoje premoženje, za moje bom pa sam.
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
09. 02. 2012 13.44
+0
buongiorno, ko dobim Majerjevo sliko, bom takoj snel Dolfijevo in postavil tja Majerjevo
Spetsnaz
09. 02. 2012 12.08
-9
Kucanov klan zeli preko Agrokorja vladat Sloveniji !
Spetsnaz
09. 02. 2012 12.52
-7
Kdo mi je dal minus? Koliko imate na trr? Minus? Jasno !
resenik
09. 02. 2012 11.56
+8
Naj še slovenijo prodajo hrvatom pa bomo imeli celi jadran
Ditah
09. 02. 2012 11.55
+3
ne štekam tega naslova!
Ditah
09. 02. 2012 11.55
+2
kaj pa je to za en naslov?!?! kje je znanje slovenščine????
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
09. 02. 2012 12.21
-2
Sedaj, ko prihaja nova "ablast", bomo govorili po hrvaško, italiansko, nemško, edino za mađarsko še ne vem.
Burton007
09. 02. 2012 12.53
+3
me zanimo pod katero vlado se govori po srbsko in hrvaško.... spomni se na trenirke, pa ti bo vse jasno!