Gospodarstvo

Hrvaška vlada bo z zakonom reševala Agrokor. Dogovor družba dosegla tudi z upniki in je (vsaj začasno) rešena

Zagreb, 31. 03. 2017 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
G.S./K.H./STA
Komentarji
97

Hrvaška vlada je sprejela predlog zakona za reševanje sistemsko pomembnih podjetij, s katerim želijo rešiti Agrokor. Koordinacija bank upnic je medtem sporočila, da so se s koncernom dogovorili o mirovanju dolga. Že pred tem pa je hrvaška finančna agencija Fina potrdila, da imajo Agrokor in večina njegovih družb blokirane račune.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako bo Agrokor poplačal dolgove?
    02:06
    Iz SVETA: Kako bo Agrokor poplačal dolgove?
  • Iz SVETA: Pogovor s hrvaškim novinarjem
    01:39
    Iz SVETA: Pogovor s hrvaškim novinarjem
  • Iz 24UR: Vlada prevzela odgovornost
    02:42
    Iz 24UR: Vlada prevzela odgovornost

Hrvaška vlada je sprejela predlog zakona o postopku izredne uprave v podjetjih, ki imajo sistemski pomen za državo in so prezadolžena. Cilj zakona je zavarovanje stabilnosti hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema, ne pa reševanje posameznih oseb ali podjetij, je poudaril hrvaški premier Andrej Plenković.

Predvideno je, da bi zakon uporabili v primerih podjetij, ki imajo najmanj 5000 delovnih mest in 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Če bi podjetje, ki izpolnjuje oba pogoja, zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, ki bi ga moralo potrditi trgovsko sodišče v Zagrebu. Izredno upravo bi lahko zahtevali tudi upniki, a bi za to potrebovali soglasje podjetja, ki je v težavah, je dodal premier. Prav Agrokor pa je trenutno edino podjetje, ki izpolnjuje oba pogoja.

Hrvaška vlada naj bi novi zakon poslala v nujni parlamentarni postopek, ob tem pa v vladi zanikajo, da je zakon mišljen posebej za Agrokor, temveč trdijo, da so imeli v mislih vse hrvaške družbe, ki se bodo soočale s krizo poslovanja zaradi prezadolženosti. Nasprotniki predloga so prepričani, da gre za "Lex Agrokor", ob tem pa ugibajo, ali je sploh ustaven.

"Ne gre za nobeno nacionalizacijo ali državni intervencionizem, ki bi ogrožal zasebno lastnino in nasprotoval hrvaški ustavi," je povedal Plenković. Kot je izpostavil, so pri pripravi predloga upoštevali tudi zakonodajo EU.

Cilj zakona ...

Naloga izrednega pooblaščenca bi bila, da bi zagotovil redno poslovanje družbe, omogočal svežo likvidnost, začel sistematične postopke prestrukturiranja ter zagotovil trajnostni razvoj in delovna mesta, je še povedal hrvaški premier.

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je dodala, da je cilj zakona dogovor z upniki, ki bi omogočal nemoteno nadaljevanje poslovanja. Izredna uprava bi lahko svojo nalogo opravljala največ 15 mesecev – če bi bila neuspešna, bi sledil stečaj družbe. Ministrica je med drugim še dejala, da je zakon posledica sistemskih težav, ki jih povzroča kriza v Agrokorju.

Vlada je predlog zakona zdaj poslala v parlamentarni postopek. Plenković pričakuje, da ga bodo poslancem predstavili v sredo.

Banke upnice dosegle dogovor z Agrokorjem

Banke upnice so medtem danes potrdile četrtkove neuradne informacije, da so z Agrokorjem uskladile dogovor o mirovanju dolga. Kot je objavila banka Erste, ki je v koordinaciji skupaj s Privredno banko Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, avstrijsko podružnico VTB Bank in Zagrebačko banko, je cilj t. i. dogovora stand-still olajšati prizadevanja Agrokorja za stabilizacijo poslovanja in poplačilo obveznosti do dobaviteljev ter za zagotovitev likvidnosti, kontinuirano poslovanje in zaščito vrednosti koncerna, bil pa naj bi tudi podlaga za prestrukturiranje koncerna.

Dogovor tako predvideva tudi imenovanje glavnega direktorja za prestrukturiranje, "kot ključne osebe za izvedbo programa stabilizacije". Med prestrukturiranjem bodo nato na najvišje menedžerske položaje imenovali "neodvisne strokovnjake, da bi se vodil transparenten in vzdržen proces prestrukturiranja".

Blokirani računi

V Mercatorju, ki je del koncerna Agrokor, so danes ponovili, da njihovo poslovanje teče po začrtani poti. Spomnili so, da imajo z bankami upnicami do leta 2020 podpisan sporazum, po katerem je njihov denarni tok do leta 2020 povsem samostojen.

Že preden je vlada sprejela zakon pa je odjeknila novica, da imajo Agrokor in večina njegovih družb, kot so Belje, Ledo, Jamnica, Tisak in PIK Vinkovci, blokirane račune. V družbi Belje so danes zatrdili, da kljub blokadi računov poslujejo nemoteno. Medtem pa po podatkih hrvaške finančne agencije Fina ni blokiran račun največjega hrvaškega trgovca Konzum. A okoliščine se v primeru krize Agrokorja hitro spreminjajo, opozarjajo hrvaški mediji, uradne informacije iz koncerna pa so skope.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je blokada posledica izvršb nad Agrokorjem, ki naj bi jih sprožilo več dobaviteljev koncerna. Plaz izvršb naj bi sprožil največji hrvaški distributer potrošniškega blaga Orbico, ki je v četrtek od njega terjal izplačilo približno 1,3 milijona evrov.

Temu naj bi sledile nove izvršbe, neuradno za najmanj 60 milijonov kun (osem milijonov evrov). Agrokor je sicer dobaviteljem dolžan več kot 2,1 milijarde evrov. Po poročanju Jutarnjega lista pa naj bi svoje pridala tudi država, ki naj bi zahtevala približno 10 milijonov evrov izplačil DDV, ter javna podjetja, kot je HEP.

Hrvaška vlada naj bi danes odločila o usodi Agrokorja.
Hrvaška vlada naj bi danes odločila o usodi Agrokorja. FOTO: Kanal A
Pogoj o vsaj 8000 zaposlenih izpolnjujejo le nekatera javna hrvaška podjetja, energetska družba Ina in Agrokor. Ta ima v regiji sicer približno 60.000 zaposlenih, od tega 10.500 v Sloveniji.

V zameno za zamrznitev dolga odstop Todorića s čela koncerna?

Napetosti glede usode Agrokorja so se stopnjevale tudi zato, ker naj bi neuradno ruski banki pogojevali reševanje koncerna s tem, da Hrvaška ne sprejme zakona za reševanje sistemsko pomembnih podjetjem in da se država na noben način ne vpleta v reševanje koncerna. Sberbank in VTB naj bi pogojevala odobritev svežega denarja za Agrokor še s tem, da se lastnik Agrokorja Ivica Todorić umakne iz uprave. Tega sicer po sestanku niso omenili.

Po drugi strani pa naj bi prav tako neuradno Todorić zavlačeval s podpisom pogodbe z upniki zato, da bi se z uveljavitvijo tega zakona izognil stečaju in si pridobil leto dni časa. A v tem primeru ni jasno, kje bi dobil denar za vzpostavitev likvidnosti, ugibajo hrvaški mediji, a dodajajo, da se je Todorić po izbruhu krize srečal s potencialnimi vlagatelji s Kitajske.

Agrokor ima za 3,4 milijarde evrov obveznosti do bank, zaradi katerih je v težavah, ob tem pa še dve milijardi obveznosti do dobaviteljev.

Za dodatni zaplet v zgodbi o hrvaškem koncernu je poskrbel predsednik hrvaškega sabora in vladne stranke Most neodvisnih list Božo Petrov, ki je v četrtek vložil kazensko ovadbo zoper Todorića in Agrokorjevo upravo zaradi ponarejanja listin. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 04. 2017 19.11
+1
Kaj res senčna vlada organizira brezplačne avtobuse na Tompsonov koncert v Mariboru!? al mogoče pa ne,ne sigurno lažejo kaj nede!?
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.42
+1
Zdaj je ura , da pride Merkator zopet v Slovenske roke kamor spada!
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.34
+1
Na Planetu si. so se močno razpisali okoli te teme Agrokorja ki vsporedno zadeva tudi Merkator in Slovenijo. Preberite si lajnarji ne nabijat kot po navadi na pamet in prav po bukovo zajedljivo!
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.14
+1
No slovenski kvazi patrioti , sedaj je čas , da se dobi Merkator ceneje nazaj , kot ste ga prodali alias "šenkali". Drugače bo kmalu Ruski ajde desnica alarm, kožuharji nam bodo diktirali ceno hrane!
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.40
+1
No ta trenutek smo zreli za tehnično vlado ljudje pamet v glavo in recite že enkrat za vselej" NE!" tem strankarskim intrigam in že kar javnim krajam.
Absolutist 1
01. 04. 2017 17.29
+0
Banda rdeča,povejte že po pravici,čigav je Piranski zaliv,kdo sedaj mrcvari Mercatorij,TEŠ6 je že končan,pa še kar mečete denar v njega,2TDK še nikjer pa ste že zagonili 50 mio evrov.Komentar.
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.22
+1
Banda bela , če bi bilo po koncu vojne po vaše bi tekla meja Italije po Rupnikovi liniji
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.38
+1
Absolutist !Kako lahko s toliko vakuma v glavi sploh kaj napišeš razen tega očitno gre za čipirane parole vgrajene ob vstopu v senčno stranko & company!
01xxy
01. 04. 2017 10.47
+2
Slovenski narodni izdajalci se požvižgajo na Mercator, Hrvati pa branijo Agrokor z vsemi močmi. Ker vedo, kaj pomeni, če s prehransko verigo upravlja nek Rus ali Avstrijec-vseeno!
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.27
+1
Enkrat kvizli vedno kvizli. Nimajo se na kaj opreti, so brez lastne zgodovine, kod del Slovenskega narodna celo brez lastne entitete. Svojo zgodovino imajo le v v Rimasko katoliški cerkvi, ki jih je te zapeljance zapeljala v bratomorno vojno in jih je na koncu drago stala v imetju kot preživetju.
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.44
+1
Ni zastonj naš veliki genij pesnik France Prešeren napisal v Krstu pri Savici stih "Slovenec že mori Slovenca brata .....!
nastjamarko
31. 03. 2017 20.15
+3
Ne vem kje mercator posluje po planu ce jim je atlantik ustavil dobavo. Nimajo ne donata ne bar kave.
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.31
+1
V glavnem , da so dali Todoroviču tisti demokratični nadpoštenjaki v ZDA denar za nakup Merkatorja. Sloveniji pa z neko slabo bonitetno oceno nabili nečloveške obresti. " Tisti naši prijatelji in zavezniki tam čez kajnede princ teme"!Če ti je Amerika prijatelj ne potrebuješ sovražnikov.
Nightyfly
31. 03. 2017 20.07
+8
Od kdaj pa lahko drzava resuje firme na tak nacin ? Kje je UE ,je slepa ? Groza ,ta tvorba evropska .
srebrnibreg
31. 03. 2017 20.13
+9
Na Hrvaškem se požvižgajo na EU, če jim odgovarja nekaj potem sprejmejo, če pa ne pa naredijo po svojem. Pa pozdrav v planine.
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.47
+1
Kdaj le se bodo naša amebe navadile vsaj malo take pokončnosti, bojim se , da nikoli in to nas bo pokopalo!
Frane Šajn
01. 04. 2017 18.49
+1
Nightyfly ne mešat pri EU direktivah Slovenije in Hrvaške, slednji so šli pokončno v EU na kot mi s ta zadnjo naprej, da se je vsak na nas olajšal , ki je imel pet minut časa seveda z izdatno podporo naših zunanjih in notranjih kvizlijev!
mariomandzukic
31. 03. 2017 19.47
-3
agrokor je edini,ki se je upal zoperstavit nemskim in austrijskim korporacijam lidlu,hofer,spar,.,.,da te ne prevzamejo celotnega monopola nad trziscem na podrocju ex jugo drzav.res je da je podjetje zlo zapufanoa,pak tud prihodki so neverjetno veliki skor 5 milijard eur letno.ni cudn da se ruske in kitajske banke borijo med sabo,katera bo dala kredit agrokoru,zato kr je to zlo ziheraska nalozba
TRUMPP
31. 03. 2017 19.48
+6
A ti si ekonomijo v Kumrovcu študiral.....?
srebrnibreg
31. 03. 2017 19.55
+5
Koliko dolga pa imajo te Nemške in Avstrijske firme do svojih dobaviteljev in države?
sejvam
31. 03. 2017 19.43
+4
Ne razumete ozadja zakaj bodo Srbi v večini glasovali za Belega. Namreč vsi kandidati na listi so isti šmoren, iz istih starih lopovskih strank (isto kot v Sloveniji). Srbom je dovolj te lopovščine zato bodo iz kljubovanja glasovali za Belega, to je kot neki srednji prst sedanji politični kliki, še največ pa Vučiču ki ga narod razen penzijonerjev nemore videt. (Erjavc varjanta).
mariomandzukic
31. 03. 2017 19.48
+0
ma koga to zanima.mas ze en clanek o tej temi,ki pa je zlo slabo komentiran
srebrnibreg
31. 03. 2017 19.19
+4
TRUMPP 31.03.2017 18:29:49 0 4 4 Bodo naši levaki Mercator dokapitalizirali,..po bo keša spet dovolj,............spet zavajanje in manipulacija svečkarja. Mercator ni več Slovenski po zaslugi levaka - v glavi kateri je podaril njegove delnice svojima prijateljema, ker se je s tem maščeval Jankoviču in zato naša država ne more reševati Mercator. Rešuje ga naj svečkar kateri ga je uničil.
TRUMPP
31. 03. 2017 19.49
-4
Ne komentiraj stvari, ki jih ne razumeš,......
srebrnibreg
31. 03. 2017 19.53
+4
Očitno jih ti ne razumeš oziroma nočeš razumeti, ker je tvoj koruptivni idol glavni igralec pri tej katastrofi.
Brabus
31. 03. 2017 19.09
+3
Zdej bi se morala Slovenija pritožit na EU zaradi nedovoljene pomoči privat firmi.Ampak rvat ne (cenzura) nikogar.
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2017 18.52
+9
Pač južni sosedi branijo svoje gospodarstvo. Ko nastopi težava postanejo vsi enotni in poskušajo urediti stvar v prid države . Kar je tudi prav. Pri nas ko nastopi težava se naši še bolj skregajo levi in desni in še vsi med seboj. Na koncu vse propade.
JApajaDAja
31. 03. 2017 19.18
+3
ti gledaš kdaj prenos hr saborja? če ne, poglej-tam je šele štala od 41 . naprej!
Našvasan_zob
31. 03. 2017 18.51
+2
Male se pusti pocrkati... velike tolpe pa se drži pri življenju z državnim denarjem.. klasika...
Našvasan_zob
31. 03. 2017 18.50
+2
Itak da bo.. ta velke lopove se VEDNO REŠUJE !
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2017 18.53
+0
Veliki lopovi gredo v zapor. Ni kot pri nas.
patriot08
31. 03. 2017 18.48
+7
S tem reševanjem se bo hrvaška približala bankrotu.
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2017 18.54
-3
Zaradi takega razmišljanja smo vse prodali.
komarec
31. 03. 2017 18.45
+6
Vse mafijska posla z vlado vred, pa tudi tisti, ki so Mercator prodali Agrokorju.
RedCell
31. 03. 2017 18.48
+3
To je treba vprasati pa AVK, ki je z milo receno cudno odlocbo to brez pogojev dovolil. Andrej Krasek je ime, ki se ga ne sme pozabiti....
ServerAUTOMATIC
31. 03. 2017 18.44
+2
Država ima nacionalni interes. Upam, da bomo tudi mi kdaj imeli.
proofreader
31. 03. 2017 18.37
-1
Leclerc je itak cenejši, zaradi mene lahko zaprejo.
LLLEPI
31. 03. 2017 18.35
+5
ne se sekirat za hrvate a vam se niso dokazali in pobrali dovolj? a se sedaj ne razumete da jim ne more noben do zivega. Placali ste za ljubljansko banko za atomsko centralo cimos izgubili teran piran mercator in se bi lahko nastevali.Tako da se ne sekirajte prevec za narodno bogastvo Hrvaske. Slovenija je svojega podarila zastonj
mariomandzukic
31. 03. 2017 19.50
-5
lj banka je okradla hrvaske in bosanske varcevalce,cimos je od hrvaske banke dobil kredit,mercator je agrokor kupil po najboljsi mozni ceni,vec kot pa je ta bil vredn,teran je hrvaski,savudrija pa je pol hrvaska in pol slovenska