Gospodarstvo

Hrvaška ostaja priljubljena

Zagreb, 09. 08. 2006 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška ostaja destinacija številka ena med Slovenci, ki so bili v juliju tam najštevilčnejši gostje.

Dalmacija ostaja pruiljubljena destinacija slovenskih gostov
Dalmacija ostaja pruiljubljena destinacija slovenskih gostov FOTO: Reuters

Hrvaška turistična zveza je objavila statistične podatke za mesec julij. Izkazalo se je, da so lahko naši južni sosedi s sezono zadovoljni, velik del zaslug za to pa imajo Slovenci. Ti so namreč na Hrvaškem najštevilčnejši tuji gostje, sledijo jim Nemci, Čehi, Avstrijci in Italijani.

Hrvati še ugotavljajo, da 'lepo njihovo' vse bolj poznajo tudi zunaj meja Evrope. Tako se je močno povečalo število gostov z Japonske, iz Avstralije in Združenih držav. Razočarali so le Francozi, ki so v preteklih letih množično drli na vzhodni Jadran, letos pa je njihovo število močno upadlo. Francoze naj bi pregnale zasoljene cene, pa tudi sicer naj bi letos manj potovali; poleg Hrvaške, ki, kot kaže, ni več v modi, sta upad francoskih turistov zabeležili tudi Turčija in Tunizija.

Zato pa pri naših južnih sosedih letuje vedno več Rusov, ki se bolj kot nad Dalmacijo navdušujejo nad Istro. Hrvaško vse bolj odkrivajo tudi Britanci.

Ne glede na vse, pa pri Hrvaški turistični zvezi ugotavljajo, da je letošnja sezona dobra predvsem zaradi domačih dopustnikov. Po statističnih podatkih naj bi namreč na hrvaški obali letovalo vse več Hrvatov – ponekod se je število hrvaških gostov povečalo za 15 odstotkov – čeprav nekateri mediji pišejo, da temu ni tako, le tiste, ki dopustujejo pri zasebnikih, so letos bolj vestno prijavljali.

Visoke cene odganjajo turiste?

Visoke cene so iz Dubrovnika pregnale turiste
Visoke cene so iz Dubrovnika pregnale turiste FOTO: Reuters

Za precejšnje nihanje števila turistov naj bi bile krive predvsem višje cene hotelskih storitev. Te so najbolj prizadele Dubrovnik, saj je bil biser Jadrana letos precej bolj prazen kot v preteklih letih. Kljub temu, ugotavljajo na Hrvaškem, ostajajo slovenski gostje zvesti in nanje računajo tudi v naslednjih letih.

Sicer pa bodo poskušali v naslednjih sezonah privabiti tiste, ki so pripravljeni plačati več. To naj bi bili tudi Slovenci, poleg njih pa še Američani, Norvežani, Španci in Italijani. Vse bolj globoko naj bi bili v žep pripravljeni seči tudi Čehi, ki so doslej veljali za 'predsezonske' goste.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 20.54
aurelius..Pa kaj je z tabo? Balkan je lep. Pojdi enkrat in ne pricakuj hamburger in kranjske klobase v vsaki gostilni. Ljudje so prijazni.Kaj smo Slovenci revezi? Zakaj? Ali v denarju, dusi? Slovenci so svetovni popotniki in vsak popotnik ti lahko pove, da so ljudje obicajno povsod prijatni in radodarni..Premosorazmerno z "bogatijo". Sem cistokrven..hehehe Slovenec, vendar me je ob izjavah raznih AURELIUSOV ..SRAM!!! BRZIMUJO..Tako je..Ce ves, da je pohistvo staro in so gostitelji neprijazni..Imas slovenski potni list? Pojdi kam drugam..(Tako naredim sam). Zakaj pljuvat, saj nimamo od tega nic. Kupim, kar mi je vsec, grem kamor zelim!! To je KAPITAL!!
brzimujo@email.si
10. 08. 2006 08.55
Še dobro, da hrvati ugotavljajo, da jih poznajo tudi izven evropskih meja, pozabljajo pa, da turisti poleg lepe njihove oz. njihovega lepega Jadrana pričakujejo še kaj več, ne zadovoljijo pa se z zastarelimi apartmani ali sobami z 30 let staro opremo, brez klime itd. Še dobro, daje večina Slovencev nezahtevnhi in se sprijazni z vsem, tudi z neprijaznostjo tamkajšnjega turističnega osebja. In mogoče je ravno to razlog, zakaj nas hrvaški turistični delavci kot gostov ne cenijo, kljub temu, da jimzadnji turistični pokazatelji kažejo, da jim obisk lepe njihove vztrajno pada.
Dijana Staki?
09. 08. 2006 19.56
aurelius nikar nebodi preveč brihten polovica slovencev je na robu revščine a veš gdor visoko leta ima trd pristanek nehodijo samo reveži in Slovenaci hodijo tudi drugi malo bolj premožni prepričaj se
theykilledKenny
09. 08. 2006 19.45
Ja sirotinje itak na balkan silijo! Da ne bo pomote - to niso Slovenci ampak SlovenAci! To je pa povsem druga zgodba.