Gospodarstvo

Todorić vendarle aktiviral zakon lex Agrokor

Zagreb, 07. 04. 2017 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić je sprožil vladni zakon, znan kot lex Agrokor, in s tem podjetje prepustil izredni upravi, da bi čim prej zagotovila likvidna sredstva. Hrvaški dobavitelji so Agrokorju zagrozili, da bodo s soboto ustavili dobavo živil, slovenska podjetja dobave Konzumu, ki je del konzorcija Agrokor, še ne bodo prekinila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Začel je veljati zakon lex Agrokor
    01:16
    Iz SVETA: Začel je veljati zakon lex Agrokor
  • Iz 24UR: Todorovićev padec
    01:48
    Iz 24UR: Todorovićev padec

Uprava na čelu z Ivico Todorićem je na trgovinsko sodišče v Zagrebu vložilo zahtevo za uvedbo izredne uprave na podlagi vladnega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot lex Agrokor. Ob tem je Todorić v sporočilu za javnost pozval vse, ki lahko zagotovijo nemoteno delo koncerna, naj to tudi storijo.

Javnost želim obvestiti, da je uprava Agrokorja z menoj na čelu sprožila proces za uvedbo izredne uprave na podlagi vladnega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, je v sporočilu, ki so ga objavili hrvaški mediji, zapisal Todorić. "Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva," je dodal.

Pri tem se je Todorić zahvalil zaposlenim in partnerjem, s katerim je zgradil najmočnejše podjetje v hrvaški zgodovini. "V vseh teh letih sem dal svoj maksimum, da bi zagotovili stabilnost družbe in ohranili več kot 60.000 delovnih mest ter zagotovili obstoj in perspektivo koncerna Agrokor," je zapisal.

Tiste, ki lahko pripomorejo, da Agrokor nemoteno nadaljuje z delom, pa je Todorić pozval, naj naredijo največ kar je v njihovi moči, da se tudi uresniči.

Sporočilo je obenem prvi uradni odziv Todorića po izbruhu krize v Agrokorju.

Medtem je zagrebško trgovinsko sodišče potrdilo, da so prejeli zahtevo Agrokorja ter da so o tem obvestili hrvaško vlado in ministrstvo za gospodarstvo.

Agrokor zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.
Agrokor zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji. FOTO: POP TV

V skladu z zakonom o izredni upravi, mora trgovinsko sodišče isti dan po sprejetju zahteve obvestiti hrvaško vlado in ministrstvo za gospodarstvo o zahtevi Agrokorja. Sedaj ima vlada dva delovna dneva časa, da imenuje izrednega pooblaščenca, ki bo prevzel vodenje koncerna. Njegova naloga bo zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja.

Hrvaška vlada je medtem potrdila, da so prejeli obvestilo sodišča, da je predlog za uvedbo postopka izredne uprave v Agrokorju sprejelo.

"Vlada bo vse odločitve sprejela v zakonskem roku, v skladu z zakonom o postopku izredne uprave v sistemsko pomembnih družbah za Hrvaško ter bo o vseh odločitvah obveščala javnost", so kratko sporočili.

Z imenovanjem bodo nemudoma seznanili trgovinsko sodišče, ki bo najpozneje v dveh delovnih dneh sprejelo odločitev o pooblaščencu in odprlo postopek izredne uprave, določa zakon, ki so ga v četrtek sprejeli v hrvaškem saboru po nujnem postopku. Pomembna določba zakona je, da v času delovanja izredne uprave ni dovoljeno sprožiti prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije podjetja.

Poleg pooblaščenca so ključni organi, svetovalno telo in upniški odbor, nad vsem pa bi v primeru sprožitve izredne uprave bdelo trgovinsko sodišče.

Na Hrvaškem so pričakovali sprožitev postopka izredne uprave v Agrokorju potem, ko so banke upnice v četrtek soglašale, da bodo zagotovile svež denar samo ob pogojih iz zakona, ki določajo prednostno izplačilo novih upnic tudi v primeru stečaja podjetja. Banke upnice so v primeru stečaja na vrsti takoj za delavci, ki lahko edini sprožijo izvršbo.

Postopek izredne uprave pomeni tudi deblokado vseh računov sistemske družbe ter zamrznitev vseh do tedaj neplačanih obveznosti upnikom.

Zaenkrat so najbolj nezadovoljni dobavitelji Agrokorja, ki so pred objavo Todorićevega sporočila napovedali, da bodo od sobote Konzumu dostavljali zgolj sveži kruh. Na to je koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev Agrokorja tudi uradno sporočila, da vztrajajo pri bojkotu Agrokorja do končnega dogovora z bankami upnicami, ki so v četrtek izrazile pripravljenost za odobritev novih posojil koncernu.

Je pa dobra novica za Hrvaško danes prišla iz bonitetne hiše Standard&Poor's. Ta je sicer v sredo bonitetno oceno Agrokorja znižala za tri stopnje na CC ob negativnih obetih, a je danes sporočila, da dogajanje, povezano z razreševanjem težav koncerna, ne bo imelo neposrednega učinka na oceno države, ki je pri BB s stabilnimi obeti.

V S&P sicer po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina izpostavljajo velik pomen Agrokorja za hrvaško gospodarstvo, saj je na skupino odpadlo 2,5 odstotka vseh zaposlenih v državi, njeni prihodki pa so bili enakovredni skoraj 15 odstotkov BDP države, vendar pa menijo, da je položaj javnofinančno za Hrvaško obvladljiv.

Hrvaški dobavitelji naj bi Agrokorju od sobote dostavljali le kruh in mleko

Hrvaški dobavitelji živilskega koncerna Agrokor so zagrozili, da ne bodo več pošiljali blaga in opravljali storitev za Agrokor, ker ni prišlo do dogovora z bankami upnicami o načinih reševanje krize v tej skupini. Po neuradnih informacijah naj bi od sobote v Agrokorjev Konzum dostavljali le kruh in mleko.

Hrvaški dobavitelji naj bi od sobote v Agrokorjev Konzum dostavljali le kruh in mleko.

Koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev koncerna Agrokor je danes potrdila, da vztrajajo pri odločitvi o prekinitvi dobave vsega blaga Konzumu razen svežega kruha od sobote ne glede na to, da je lastnik družbe Ivica Todorić poslal zahtevo za uveljavitev zakona o izredni upravi. Pojasnili so, da nimajo sogovornikov v koncernu.

"Nimamo poslovnega odnosa z družino Todorić, temveč izključno s koncernom Agrokor. Proizvajalci in dobavitelji se nimajo s kom pogovarjati v koncernu, ker izredni pooblaščenec še ni stopil na položaj", so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Hrvaška vlada bo imenovala izrednega pooblaščenca v skladu z zakonom o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih potem ko je lastnik Agrokorja danes na trgovinskem sodišču v Zagrebu vložil zahtevo za uvedbo izredne uprave na podlagi vladnega zakona. Postopek naj bi potekal največ nekaj dni.

Dobavitelji poudarjajo, da so pripravljeni na nadaljevanje pogajanj z bankami upnicami Agrokorja, a bodo bojkot Konzuma nadaljevali dokler ne bodo dosegli dogovora o nadaljnjih korakih za stabilizacijo poslovanja Agrokorja.

Pojasnili so, da spremljajo razvoj situacije o Agrokorju, a da vztrajajo pri svojih zahtevah. Njihove odločitve bodo v interesu 80.000 delavcev in kooperantov, ki so povezani s hrvaškimi proizvajalci in dobavitelji, so zapisali v današnjem prvem sporočilu za javnost.

Agrokorjevi dobavitelji so po srečanju v četrtek v Zagrebu postavili 24-urni rok, v katerem naj bi v pogajanjih z bankami poskusili urediti svoje eksistencialne težave.

Predsednik uprave živilske družbe Dukat Alen Fontana je po četrtkovem srečanju dobaviteljev v Zagrebu povedal, da so dobavitelji edini, ki s svojim blagom in storitvami pošiljajo "svež denar" v Agrokor, a to "ni več vzdržno", ker je vprašljivo preživetje približno 100.000 ljudi. Napovedal je, da bodo blago pošiljali še danes.

Večina dobaviteljev je do pred nekaj dnevi trdila, da bodo nadaljevali s pošiljanjem blaga Agrokorju, ker gre za njihovega največjega distributerja. A ta se ni uspel dogovoriti z bankami, nekatere manjše banke pa naj bi izvajale izvršbe nad dobavitelji, ki Agrokorju pošiljajo blago, ne da bi imeli jamstva, da bodo dobili plačilo.

Dobavitelji predvsem zahtevajo jamstva, da jim ne bo treba plačati regresnih menic, ki jih Agrokor ne more plačati in so ostale v breme dobaviteljem. Zahtevali so tudi, da bi čim prej izterjali dolgove in stabilizirali roke plačevanja za svoje blago.

Nekateri dobavitelji so v preteklem tednu sprožili izvršbe, ki so pripeljale do blokade računov več podjetjih iz sistema Agrokorja.

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem danes dejal, da je v intenzivnem stiku z dobavitelji, pozval jih je tudi, naj bodo potrpežljivi. Ni želel povedati, kdo bo izredni pooblaščenec vlade v Agrokorju.

V hrvaških medijih ugibajo, ali bo izredni pooblaščenec za Agrokor nekdanji predsednik uprave nemške družbe Siemens na Hrvaškem Uwe Gregorius, ki naj bi imel več priložnosti kot hrvaški svetovalec Ante Ramljak, ki so ga prvega omenjali. Ramljak je bil na več vodilnih položajev v hrvaških energetskih družbah in investicijskih skladih.

Agrokor zahteva uvedbo izredne uprave.
Agrokor zahteva uvedbo izredne uprave. FOTO: POP TV

Kaj prinaša zakon?

Zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško je sabor sprejel v četrtek. V njem je zapisano, da lahko državno pomoč zahteva podjetje z vsaj 5000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne more izpolniti.

Te kriterije izpolnjuje deset podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot 11 odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstoten delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu. Največji med njimi je Agrokor, ki zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Če bi takšno podjetje zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, katerega naloga bi bila zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja. Pomembna določba zakona je, da v času delovanja izredne uprave ni dovoljeno sprožiti prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije podjetja.

Agrokor ima težave z likvidnostjo zaradi nagrmadenih dolgov v višini šest milijard evrov, od katerih večina zapade v poplačilo leta 2020.

Če bi vlada v Agrokor poslala svojega zastopnika, bi to pomenilo deblokado vseh njegovih računov ter zamrznitev vseh do tedaj neplačanih obveznosti upnikom. Sabor je na predlog vladajoče HDZ v zakon vnesel tudi dopolnilo, da so banke upnice sistemsko pomembnega podjetja za poplačilo terjatev v primeru stečaja na vrsti takoj za delavci, ki lahko edini sprožijo izvršbo.

Kmalu po potrditvi zakona je pred kratkim imenovani glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Antonio Alvarez III. napovedal, da so banke upnice še naprej pripravljene financirati Agrokorjevo tekoče poslovanje. Vendar pa lahko imenovanje izredne uprave zahteva le podjetje samo oz. njeno vodstvo.

Slovenski dobavitelji Agrokorju dobavijo za pol milijarde evrov blaga

Slovenski dobavitelji po grobih ocenah Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Agrokorju, kamor spada tudi Mercator, prodajo za preko 500 milijonov evrov blaga. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa meni, da se ocena giblje med 500 in 800 milijoni evrov. Kmetijsko gozdarska zbornica ob težavah Agrokorja opozarja na težave slovenskih kmetov in živilcev.

Predstavniki slovenske prehranske industrije za zdaj navajajo, da je njihovo sodelovanje z Mercatorjem stabilno, Mercator pa naj bi pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja do leta 2020 ščitil sporazum z bankami upnicami, ki Agrokorju onemogoča posege v denarni tok.

Negotova usoda Mercatorja lahko pod vprašaj postavi obstoj več tisoč kmetij, pa tudi nekaterih mlekarn in drugih živilsko-predelovalnih obratov. Zato zbornica pričakuje, da se bo država aktivno vključila v reševanje morebitnih težav slovenskih kmetov ob negotovi usodi Mercatorja.

Na zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki spada pod okrilje Gospodarske zbornice Slovenije, menijo, da po zelo grobi oceni slovenska živilska in predelovalna industrija v sistem Agrokorja v Sloveniji in drugih državah Balkana letno proda za več kot 500 milijonov evrov.

Podobno oceno je podal Kuhar, ki je dejal, da je slovenskega blaga na hrvaških trgovskih policah Konzuma, Agrokorjevi hčerinski družbi, simbolično malo, z izjemo blagovnih znamk Atlantic grupe kot so argeta in cocta, pa zlati prepečenec iz Žita, Radenska, Donat, tudi Perutnina Ptuj s salamo poli, je pa slednja narejena na Hrvaškem, kjer ima perutnina svoj obrat.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so medtem zaskrbljeni zaradi težav in napovedane sanacije Agrokorja. Mercator je namreč kot največji slovenski trgovec izjemnega pomena z vidika možnosti dolgoročne stabilne prodaje slovenskih kmetijskih pridelkov in proizvodov.

Slovenski kmetje so bodisi neposredno, bodisi prek kmetijskih zadrug in živilskopredelovalne industrije, ki jo imajo v lasti, tesno poslovno povezani z Mercatorjem. "Veliko kmetijskih zadrug in samostojnih podjetnikov imajo Mercatorjeve franšizne prodajalne in skrbi nas, kakšna bo poslovna politika novega lastnika. Z uvedbo sanacijskih ukrepov v Agrokorju in morebitnimi novimi spremembami lastništva Mercatorja je negotova tudi prihodnost trenutno zaposlenih slovenskih državljank in državljanov v trgovskem sistemu Mercator," so v zbornici zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenska podjetja dobave Konzumu še ne bodo prekinila.
Slovenska podjetja dobave Konzumu še ne bodo prekinila. FOTO: iStock

Slovenska podjetja še ne bodo prekinila dobave Konzumu

Hrvaško trgovsko mrežo Konzum, ki je del konzorcija Agrokor, oskrbujejo tudi nekateri slovenski dobavitelji hrane in pijače. Ti po poročanju Radia Slovenija dobav še niso prekinili, bodo pa to storili, če jih bodo v to prisilile razmere.

Med slovenskimi dobavitelji, ki prodajajo določen delež blaga v Agrokorjevo trgovsko mrežo Konzum je večina živilskih podjetij, med njimi Panvita, Mlinotest, Perutnina Ptuj in Celjske Mesnine. Slednje so danes po besedah njihovega direktorja Izidorja Krivca še vedno dobavljale blago Konzumu.

"V primeru, da bodo hrvaški dobavitelji ustavili dobavo, bo to pomenilo zlom vsega skupaj in potem bomo tudi mi seveda takoj prenehali," je za Radio Slovenija dejal Krivec.

Kako bodo ravnala slovenska podjetja Žito, ki je v lasti Podravke, Droga Kolinska v skupini Atlantic Grupe in Ljubljanske mlekarne v upravljanju Dukata, ki je v lasti Lactalisa, v tem trenutku še ni jasno.

Slovenski dobavitelji, ki prodajajo na Hrvaško, se sicer še niso povezali, se bodo pa po besedah Krivca sestali v prihodnje. "Naša želja je, da poslujemo naprej, vendar moramo bdeti tudi nad tem, da bomo v prihodnje enako obravnavani kot ostali dobavitelji," je poudaril.

V Mercatorju, ki ga še nekaj časa ščitijo Agrokorjeve prevzemne zaveze, denarni tok poteka normalno, zato svoje obveznosti do dobaviteljev redno poravnavajo. Razen zdaj že rešene težave z dobavo Donata, Mercator z dobavitelji posluje normalno, je še poročal radio.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Madeni
08. 04. 2017 14.39
MERKATOR-AGROKOR Slovensko-Hrvaški BAGRAKOR..
ParaVomo
08. 04. 2017 09.05
Alenčica je prodala mercator na Balkan, ker je tudi sama iz te stranke, bravo Slovenija le tako naprej, še malo in bomo propadla vzhodna provinca! Tako daleč so nas pripeljal, kje so stranke desnice nekaj je treba storiti:)! Bomo kar gledali kako se potapljamo!!!
PinkaPo
08. 04. 2017 08.43
+1
A bomo Slovenci dočakali vlado, ki bo delala v korist svojega naroda? To kar gledamo zadnjih 20 let je katastrofa. En za drugim vlečejo destruktivne poteze. Vsa podjetja gredo k vragu... Še vrabci na strehi so čivkali, kaj se bo zgodilo s prodajo Merkatorja Agrokorju. Človek se vpraša, kdo vodi našo državo? Nesposobni idioti? Pohlepni izdajalci? Vsi po vrsti delujejo po istem programu. Narod pa le pasivno opazuje in takole benti... :(
askralj
07. 04. 2017 21.57
+3
Slovenski dobavitelji?! Jaz sem mislil da smo vse prodali dol na zapufan jug... Sram je lahko državo da je sedaj prišlo do tega se vsi v državi pajtlajo zaradi enega zadolženega Hrvata ki ima v roki preko 10% bdp
Madeni
07. 04. 2017 21.52
+5
Vsi vedo...Da bi se izognili sleherni možnosti, da se zgodovina ponovi kot farsa, bi bilo prav, da nihče pri nas niti pomislil ne bi, da Mercator odkupi na način, ki bo kakorkoli povezan z denarjem slovenskih davkoplačevalcev." Vsakemu ki na to samo pomisli bi morali spustiti ŠUS v Tintaro..
nezvesti
07. 04. 2017 21.19
-1
Mercator bo spet kmalu v slovensi lasti, če bomo pametni, pa še za dobro ceno ga lahko odkupimo, samo zbrati je treba denar. Vsi tisti, ki trdite, da bo Mercator končal enako kot Konzum nimate prav. Če ne bi bil zaščiten s kreditnimi pogoji, bi Ante Todorić že zdavnaj pobral denar iz njega, tako pa ni imel te možnosti. Ta novi direktor je videti v redu, človek od stroke.
Uporabnik113189
07. 04. 2017 21.29
Titanik se ne potopi v trenutku, zgodba bo trajala, do takrat Mercator ne bo več zaščiten in se bo začelo. Sicer pa se vedno najde pot kako odpeljati kapital iz države, tako da ne verjamem v pravljico o tem, da je vse v redu. Odkup nazaj že mogoče ( vprašanje kdo?), vendar se mora začeti takoj in danes, sicer bo za vse prepozno.
Uporabnik113189
07. 04. 2017 21.15
+3
Ni mi jasno, kdo so ti "slovenski dobavitelji". Žito? Droga? Saj imajo istega lastnika, so zato tako trdno odločeni da bodo še naprej delali dolgove pri nas. Vsem ostalim ki se še družijo s temi zgubami bi priporočal, da se takoj preusmerijo na trgovce, ki imajo stabilno poslovanje. In počasi in vztrajno zmanjšujejo minus. Vsi so nekaj zaskrbljeni, ne ukrepa pa nihče. 25 let izkušenj s hrvaško državo imamo, vedno, ponavljam vedno so držali figo v žepu in na koncu prenesli škodo na našo državo oziroma naše davkoplačevalce. Če številka dve milijardi drži, potem so nas opeharili za dvakrat drugi tir in ta trenutek se ne dogaja nič drugega kot tekma, kdo bo sebe v kar največji meri izvlekel.. Menda prihaja krizni manager, po rodu Filipinec. Če je kaj podoben svojemu predsedniku Rodrigu Duterte, potem se bo začelo v stilu mafije, nekdo bo padel iz letala, drugi bo "neroden" na stolpnici. Rezultati bodo pa še naprej drveli navzdol. Ja filipinci so res strokovnjaki, imajo sloves, ki se širi daleč preko meja,( ampak ne po dobri poslovni praksi oz kulture korporativnega upravljanja)
Madeni
07. 04. 2017 21.12
+5
So sKoraj tako pošteni kot Slovenci v StoŽicah ko so kar z Bagerji prišli po poplačilo in nekateri so se obesli naredili samomor..delavci poiščoite si rešitev dobavitelji pa stran od Merkatorja in tega Hrvaškega AGROKOMERCA..Saj si lohka še na You Tube ogledate kakšno svinjarijo je ROP pasu v MERKATORJU..
Neutrino
07. 04. 2017 21.06
+5
Titanik se potaplja. Slovenski dobavitelji,skocite in zahtevajte poplacila pred bankrotom sicer boste spet nasrkali. Delavci pa naj zacnejo islati alternative.
graf
07. 04. 2017 19.48
+6
zgodilo se je neizogibno , nepoplačani dobavitelji so podrli prvo domino ...in zdaj vsi vemo kam to pelje ! Žal bo Mercator zgolj kolateralna škoda za reševanje umetno in na pufih zgrajenega kvazi "premoženja" familje Todorić ! Ne bi bil presenečen če bi še iz Slovenije prišli kakšni milijoni za "reševanje" utopljenca ki je že zdavnaj utonil ! Če mal karikiram : u bistvu sem bolj bogat kot Todorić , jst namreč nisem nikomur dolžan niti ficka , sem torej na pozitivni nuli , s tem se Todorić ne more pohvalit ...iskreno priznam da ne bi bil rad v njegovi koži , smili se mi pa tut ne , pohlep je grda bolezen ...
Jožajoža
07. 04. 2017 18.57
+7
HAHAHAHAHAHAHA.......to so sovoboditeljizasvojžep. ne sekirajte se za todoroviča. ste že pozabili na vašega baučarja,jaNŠO ,bajuka,popoviča,kanglerja,pavčka.........
pop greznica
07. 04. 2017 19.17
-1
est
07. 04. 2017 18.49
+5
...in sedaj bo berač postavljal pogoje, kako se bo umaknil iz položaja v katerem je začel in uničil slo podjetj Direktno v arest z njim.
01xxy
07. 04. 2017 18.10
+19
V oko nam je padlo, da Hrvati o milijardnih ruskih posojilih sploh ne govorijo. So Rusi res tako tiho in jih usoda njihovega denarja ne skrbi? So mar poponoma potisnjeni v kot? Gre za 2-3 milijarde evrov! O slovenski "eliti", ki razprodaja Slovenijo in je prodala tudi Mercator Hrvatom, pa sploh ne bi govorili. Učinkovito so uničili slovensko kmetijstvo. In slovensko krajino. In Slovenijo kot državo!
Neutrino
07. 04. 2017 21.10
Do posojila verjetno sploh ni prislo. Tiho so zaradi panike, aktivirana sta tako hrvaski kot slovenski vrh da potihem najdeta kako resitev. Banke,zahtevajo garancije obeh drzav.
Madeni
07. 04. 2017 18.02
+9
Mogoče bi najeli Rop-Cvikl, Bohinc KRIMINALNI INŠTITUT oni jih še lohka dodatno naučijo kako se sesa tam kjer ni kaj posesati in kako se krade ko že več ni kaj ukrasti..
Madeni
07. 04. 2017 18.03
+12
Banda peterice sedaj riopa na PREMOGOVNIKU KI IMA 100 MILIJONOV PUFA in niti lopate svoje Knapi pa še svojih gat nimajo..ampak še je nekaj ostalo za izsušit...
gangsterist
07. 04. 2017 17.58
+6
on in familija imajo naložene milijarde v oazah, narod crk uje, zdaj bo pa narod reševal to cig anijo. šu s v kanto pa mir
brabusednet
07. 04. 2017 17.39
+2
Na račun kreditov je tudi komunistična Juga propadla in še kdo.Jaz nikoli nisem imel niti centa kredita,pa sem kar nekaj ustvaru.
gangsterist
07. 04. 2017 17.55
+1
s 600€ pa res lahko ustvarjaš. grad in potičko v peskovniku
Ka pa mislis
07. 04. 2017 18.28
+1
Kaj bos reku na zdajsnje kredite? 3x vec pa 10x manj ljudi.
Madeni
07. 04. 2017 17.37
+4
AGROKOMERC, AGROKOMERC..rop Jankovič Kučan Slovenski Fikreet Abdič..Todorovič HRVAŠKI..Dejmo Murgelski BABO..Nacionalni interes drugi TIR spet stojijo rdeči v VRSTI kako bodo KRADLI..
sinhron
07. 04. 2017 17.19
Seveda gaje aktiviral , saj je to zakon , ki njega ščiti !
brabusednet
07. 04. 2017 17.07
+8
Ode lepa vaša na boben.Na kredit bi tudi jaz kupil celi svet.Takim so naši komunajzerji prodali dobrega soseda.Ode dobri sosed v maloro..
to je kr neki
07. 04. 2017 16.14
+6
a ne gre tu za nedovoljeno drzavno pomoc?!
Nightyfly
07. 04. 2017 16.34
+1
Tocbno tako . Le kje je UE , da intervenira ?A ni Hr v UE ?