Gospodarstvo

Hrana v Sloveniji cenejša kot v Evropi

Ljubljana, 02. 10. 2008 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cene hrane so bile pred letom 2000 globoko pod evropskimi, kasneje pa so se zviševale hitreje kot v EU, so pa vseeno še vedno nižje od evropskih, trdijo trgovci.


Ekonomski inštitut Pravne fakultete v Ljubljani (EIPF) je v analizi, ki jo je naročilo ministrstvo za gospodarstvo, ugotovil, da so v verigi od pridelovalca do potrošnika zaradi rasti cen hrane največ zaslužni trgovci. Prav oni naj bi ob istem odstotku marže pri dražji surovini povečali svoj dobiček. Na ugotovitve EIPF in trditve gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, ki meni, da največji delež k dvigu cen in posledično k inflaciji pripomorejo trgovci, so se danes odzvali v Trgovinski zbornici Slovenije.

Mariča Lah
Mariča Lah FOTO: Tomaž Ungar

Kot je povedala izvršna direktorica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, je ''dobičkonosnost tako trgovine na drobno z živili kot celotne živilskopridelovalne dejavnosti globoko pod povprečjem Evropske unije z eno izjemo, to je pekarska industrija".'

Medtem ko so bile cene teh proizvodov pred letom 2000 globoko pod evropskimi, so se zaradi implementacije podražitev cen surovin kasneje zviševale hitreje kot v EU. Kljub temu pa so cene prehrambenih proizvodov slovenske industrije nižje od evropskih.

Analiza, ki jo je pripravila družba KPMG, zajema obdobje 2002-2007 in temelji na desetletnem intervalu, vsi zaključki pa so primerljivi z EU.

Iz analize je razvidno, da je gibanje cen na ravni prireje mleka in mesa v Sloveniji primerljivo z evropskimi trendi, povečanje cen surovin pa je bilo s podobno dinamiko vključeno v proizvodne cene kot v drugih primerjanih državah. Kot je povedala Lahova, se je gibanje cen v teh dveh segmentih v zadnjem obdobju umirilo. Za vmesno obdobje pa so značilna intenzivna odstopanja v dinamiki sprememb, in sicer v segmentu mleka (zaradi izvoza v Italijo) in pridelavi krušnih žit (kjer Slovenija beleži visoko uvozno odvisnost). Pri mesu in mesnih izdelkih trendi ne odstopajo bistveno od povprečnih gibanj v EU.

Na podlagi teh ugotovitev je mogoče trditi, da je na področju prehrambene industrije še vedno čas za strateške premike oz. sistemske rešitve, v katere pa se mora vključiti tudi država. Po besedah Mariče Lah zdaj ni čas za izmenjavo študij. "Imamo še čas, da stopimo skupaj, tako država kot proizvajalci, če je potrebno, tudi trgovci, in poskušamo rešiti, kar se rešiti da."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deadea
06. 10. 2008 00.38
zelo pod povprecjem evropskih. ne vem zakaj je potem pol slovenije hodilo v avstrijo v tzrgovine
Tonček Balonček
05. 10. 2008 17.22
A država pa ne \"pritiska\" sama nase, da bi davek znižala z 20 na nižji procent! Dražke kot je vse, več pokasiraju, Bajuk s ebo razpočil od tolikih prihodkov, ki ga \"presenečajo\"!
Protizujfom
05. 10. 2008 17.14
Ko imajo trgovci možnost jo izkoristijo 100 posto,kar je všeč vladi zaradi ddv,pa naj se še tako sprenevedajo. Priskledniki imajo vse ,ostali bolj malO ali nič. Krog je sklenjen,srečni ali ne vsi ostali. Dokler bodo plače 450 evrov,naj bo sram VSE STRANKE. TUDI SINDIKATE.
minnaema@yahoo.com
04. 10. 2008 15.52
Cene se dražijo iz teden v teden. Iracionalno je to, da ima posredniška veriga VEČJI ZASLUŽEK kakor proizvajalec, kdo ima moč in koherenco takšno IRACIONALNO oportunistično pot spraviti v red - NE le deklerativno temveč čimprej konstruktivno, saj ima tudi v današnjih časih vsaka stvar svoje meje in razsežnosti.
Fash
03. 10. 2008 15.10
Gospa draga pred letom 2000 so bile place tudi globoko za evropskimi po letu 2000 pa do zdaj se pa se globje za evropskimi. Ce vsak dvig cen opravicujemo z izgovorom EU pa dajmo z tem istim izgovorom dvigniti placo !!!!! Ko govorimo o cenah se primerjamo z EU, ko pa govorimo o delavskih placah se pa primerjamo s Kitajsko. TO TKO NE GRE !!!!
vinadap
03. 10. 2008 13.24
S tem,da so plače v razviti Evropi od 1.800,00€ naprej gor,je pri nas mleko zelo drago,glede na naše plače,400,00 - 500,00€. Največji krivci za to pa so trgovci,saj poznamo to iz 20-ih let prejšnjega stoletja v Nemčiji.
Koordinator
03. 10. 2008 13.06
+1
Trgovci z živili v Sloveniji bodo molzli prebivalstvo in brezvestno bogateli, dokler se ne bodo povsem izenačile cene živil in povprečne plače v Evropi. Ker pa se slovenske plače najbrž v naslednjih sto letih ne bodo pomembno približale povprečnim avstrijskim, nemškim, nizozemskim, itd ... bo ta molža trajala in trajala ... Trgovci z živili in ostali tajkuni bodo postopno z delnicami prevzemali še druga podjetja (kar se že dogaja) in molzli tudi delavce v drugih panogah. Posamezniki bodo tako nakopičili bajna nepremičninska in premičninska premoženja, od katerih bodo v brezdelju uživaško živele generacije in generacije njihovih potomcev. Bojkot nakupovanja živil v slovenskih trgovinah bi žal prizadel zaposlene v trgovinah, zato za rešitev tega problema lahko v dani situaciji poskrbi samo Vlada, ki ji brezplačno dajem tale predlog: Davčni sistem naj (tako kot npr. v Švici) v prvi vrsti temelji na predpisani višini plače, ki jo delodajalec mora dati zaposlenemu v določeni panogi, glede na delo, ki ga zaposleni opravlja. Te plače se določijo z zakonom na podlagi povprečnih plač v posameznih panogah v EU. Pričakovane posledice: zaustavitev nesramnega bogatenja posameznikov v RS, polna državna blagajna, pravičnejša delitev ustvarjenega, socialnejša država, boljše sedanje in bodoče penzije, v globalu več delovnih mest v RS ....
shares
03. 10. 2008 12.21
KAR JE RES NIŽJE OD EU SO SAMO PLAČE!IN PIKA.
Vulcania
03. 10. 2008 10.03
Takoj, ko sem videla naslov članka, sem se zgrozila. Ka nas res majo za tak glupe? Ljudje, ne verjemite tako ogabnim lažem. Ne samo hrana, veliko drugih stvari v evropskih državah je neprimerljivo cenejših kot pri nas. Ista oblačila npr. v H&M imajo drugje nižjo ceno (vzrok = verjetno DDV), knjige so napol zastonj, edina živila, ki so dražja, so meso, mlečni izdelki so cenejši tudi do trikrat. Res je dražji bencin in stanovanjski stroški, a pri tolk višjih plačah to ni problem. Mi je pa slabo, ko vidim članke s takimi naslovi. In ljudje jim celo nasedajo in še vedno verjamejo, da imamo dovolj dober standard. Katastrofa.
blah-blah
03. 10. 2008 08.20
Niti enega konkretnega odgovora. Vsi prelagajo krivdo drug na drugega, noben pa nima j..., da bi povedal kolk s tem zasluži.KAKO TIPIČNO SLOVENSKO. In mi še vedno samo gledamo, poslušamo in hodimo v šopinge. Prvo kot prvo, hočem na cenah videti kolk kdo vzame, po tej informaciji se bom odločala kje in od koga bom kupila.Počasi bo konkurenca trgovin postala zdrava in vsi, ki s tem hočejo na hitro zaslužiti...odpadejo. Zapomnite si....potrošniki imamo vso moč, da nekaj spremenimo z našimi nakupi...samo razmišljati moramo s svojo glavo. Pa ne me basat z evropskimi cenami. Prvo evropske plače, pol pa naprej. DELUJTE V SKLADU S TEM!!!!
resslovenka
03. 10. 2008 08.06
Gospa Mariča Lah ima zagotovo evropsko plačo, ko primerja cene. Tako polna sama sebe, da ji celo g. Bizjak ni prišel do konca s konkretnim vprašanjem. Kako podcenjujoče za potrošnike. Sama spremljam gibanje cen v teh večjih trgovskih centrih in grem nakupovat tja, kjer dobim v košarico več za isti znesek. In naš DOBRI SOSED je med najdražjimi.
unikat.33
03. 10. 2008 01.02
To pa ni res. Ali nas ima ta ženska za butce. Mi, ki živimo ob meji, vemo, da so cene v Avstriji precej nižje v trgovinah: npr. Hofer ima v Sloveniji višje cene kot v Avstriji. Ko smo vprašali trgovko v Velikovcu, nam je razložila, da naša vlada ni spustila Hoferja v Slovenijo, dokler se ni obvezal, da bo imel enake cene kot naši trgovci, ker bi jih uničil: Mercator, Spar in Tuš. Res pa je, da ima Spar v Avstriji pa višje cene, saj imajo tudi plače višje. Nemčija pa ima še nižje cene in višji standard.
m_oye
03. 10. 2008 00.36
+1
Marže določaji trgovci sami, kako jih izračunajo in koliko profita si dodajo na ceno je povsem njihova izbira. Zato opozorilo potrošnikom - vse \"akcije\" in podobno ne pomenijo nižanje cen, trgovci imajo še vedno velik dobiček, le marža je zmanjšana. Pri tem pa ne pozabite, da se cena oz. marža določenih izdelkov (navadno podobnih oz. takih, ki jih potrošnik kupuje skupaj, npr. mleko gre dol, kruh gor) zvišuje, ker trgovci s tem zapolnijo primankljaj. Popolna strategija.. Aja, pa tiste 1- ali 2-dnevne akcije prodaje živil - navadno so to izdelki, ki so že dlje časa v skladišču in ga trgovci želijo čimprej zamenjati s svežimi izdelki. In že ko so omenili prodajo artiklov pred iztekom roka uporabnosti v Trenjih - tudi to je strateška poteza, na ta način trgovec zasluži minimalni profit, vendar je to bolje kot artikle enostavno umakniti s prodajnih polic. Trgovec ne gre nikoli v izgubo, le profit je manjši!! Kar pa se tiče cen kruha - popolno pretiravanje. Kilogramska bela štruca se je z 175 tolarjev povišala na 215 SIT v par letih, sedaj pa se je cena ene same žemljice v enem letu s 25 centov povišala na okrog pol evra. Napovedano dodatno višanje cen kruha in peciva je neutemeljeno, saj kot pravijo strokovnjaki je cena surovin padla. Najprej bi se morali z ostalimi članicami EU zgledovati po plačah in šele nato po cenah. To so očitno pozabili omeniti pred samim referendumom o vstopu Slovenije v EU in NATO...
Krbo?
03. 10. 2008 00.09
+1
@bb38150: Mah daj ne govori mi o Italiji. Italijani se imajo vecjo sranje kot mi. Lahko takoj zamenjate z mano pa si probajte zivljenje in standard v Münchenu. Nikjer nam nic ne podarijo, vse povsod je tezko. Vsak dan sem od 6h pa do 22:30 na nogah.
bb38150
02. 10. 2008 21.50
Hrana cenejša kakor v Evropi?.Kaj tudi plače primirjajo z Evropskimi???V Italiji so dražje cene živil,samo so penzije in plače dosti višje kakor pri nas.Moja sestra v Italiji,ki je delala kakor kuharica ima za 400 evrov penzije več kakor moj mož ,ki je delal kot ing v Sloveniji.
Pa kaj bluzi ta krava.Kakšen pa je standard življenja po ostalih državah in plače v primerjavi z našimi?. Ja standart proizvodnje je lahko cenejši pri nas ampak so potem v trgovinah cene veliko dražje kot v ostalih državah,ker si jih tukaj določa vsak po svoje kakor mu paše.
retro77
02. 10. 2008 20.54
Mislim, eden na drugega kažejo s prstom, ampak po svoje imajo obji prav. Res je da se je hrana podražila kljub enakim cenam surovin. Res pa je tudi, da finančna kriza draži kredite. Vemo pa tudi, da je večina trgovin zgrajenih na puf, ki ga bodo odplačevali še leta in leta....kar pomeni dražje odplačevanje obstoječih in nadaljnih trgovin. Med drugim pa zaradi nižjega standarda in končnih cen surovina oz. sama vrednost blaga predstavlja višji procent končne cene, kar pomeni da se bo sprememba te cene tudi prej poznala v končni ceni. Zraven pa še dodamo višanje cen energentov, inflacijo.... in pridemo do ugotovitve da se pri nas draži hitreje kot drugje
Tonček Balonček
02. 10. 2008 20.07
Pravzaprav so uničili vso domačo živilsko industrijo, ki razen pekarn, ker kruha običajno ne uvažajo (še McDonald je s tem nehal in kruh kupuje v Grosupljem no nekih smešnih cenah), životari brez aklumulacije, razvoja in investicij. Poglejte smo, kaj je Bavčar napravil z Drogo in Kolinsko, kaj je z Unionom in Fructalom, mlekarnami itd. itd.
Koordinator
02. 10. 2008 19.57
Zelo zanimivo bo spremljati nocojšnja Trenja, v katerih se bodo trgovci kot običajno izgovarjali, da niso krivi za podražitve, hkrati pa bomo morali poslušati izjave, kot smo jo slišali iz ust gospe Lah, izvršne direktorice Trgovinske zbornice Slovenije, češ, da trgovska dejavnost ni dobičkonosna, ozirma je pod povprečjem EU, ob tem pa trgovske hiše, praviloma tiste, ki prodajajo živila, rastejo hitreje kot gobe po dežju v vsakem malo večjem slovenskem kraju. Od kod denar za te investicije?
pavlo@email.si
02. 10. 2008 19.49
+1
Cene so malo nižje kot v EU...Plače pa so velikooooooo nižje kot v EU.Delavec v slovenskem podjetju CIMOS, v podjetju, katero izdeluje raznorazne dele za avtomobile predvsem evropskih znamk (Audi,Bmw,Opel,Mini Moris,Peugeot,Citroen...) in to za modele višjega cenovnega razreda, recimo za Audi Q 8, delavec dobi 500 € plače.V Nemčiji,Franciji,Italiji...bi za isto delo dobil najmanj 3X več, se pravi od 1500€ naprej. Poudaril bi, da recimo v tovarni Cimos v Kopru, je v proizvodnji zaposlenih 50 % in več tujcev, kateri prihajajo iz Bosne,Bolgarije,Slovaške,Makedonije in tudi predvsem starejši iz Slovenije, kateri so zaposleni prek nekih privatnikov in dobijo, če delajo 6 dni/ teden po 12 ur/dan okoli 800-900 €. S tem, da za njih neobstaja bolniška, če zbolijo oz se poškodujejo na delu, jih pošljejo na brezplačen dopust ali jih odpustijo...Za regres niso niti slišali...Kje je inšpektorat za delo! EKONOMSKI INŠTITUT PA PREVERJA CENE HRANE...TREBA JE CENE SORAZMERNO S PLAČAMI GLEDAT! KAKŠNI EKONOMI SE NAHAJAJO V SLOVENSKEM INŠTITUTU, SAJ JE EKONOMIST TISTI KI BI MORAL VEDET, DA DRŽAVI IN DRŽAVLJANOM POPOLNOMA NIČ NEPOMENI KOLIKO STANE KRUH RECIMO V BELGIJI. TU JE POTREBNA EKONOMSKA RAČUNICA-IZRAČUNATI SORAZMERJE MED PLAČAMI IN CENO IZDELKOV. SRAMOTA ZA SLOVENSKI EKONOMSKI INŠTITUT, KI PODAJA NEPOMEMBNE INFORMACIJE!!!!