Gospodarstvo

Hoteli in zdravilišča večinoma ostajajo zaprti. Ključni bodo tuji gosti

Ljubljana, 01. 06. 2020 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Sprostitev ukrepov s koncem epidemije covida-19 je omogočila odprtje tudi velikih hotelov in slovenskih zdravilišč. A ti večinoma ostajajo zaprti, saj bo za njihovo delovanje ključno odprtje meja. Brez tujih gostov bodo namreč težko zapolnili dovolj zmogljivosti.

Čeprav lahko od danes goste sprejemajo tudi večji hoteli in zdravilišča, ti povečini ostajajo še zaprti. Nekateri bodo goste začeli sprejemati ta konec tedna, drugi še kasneje. Številni opozarjajo, da bo ključno odprtje meja, saj bodo brez tujih gostov težko zapolnili dovolj zmogljivosti.

V gorenjskih turističnih središčih je večina večjih hotelov danes še zaprta. V Sava hotelih Bled, v okviru katerih deluje šest hotelov, letos zaradi pandemije in odvisnosti od tujih gostov načrtujejo odprtje le enega hotela, in sicer prenovljenega Hotela Park 25. junija.

So pa na Bledu danes odprli Hotel Triglav, ki bi sicer s svojimi 22 sobami lahko deloval že prej, a so se glede na razmere za ponovni zagon odločili z današnjim dnem. Gostov sicer danes še ne pričakujejo, bodo pa prišli še v tem tednu, saj imajo nekaj rezervacij iz Slovenije. Zaenkrat hotel ne bo poln, vendar, kot pravijo v hotelu, kjer ostajajo optimistični, nekje morajo začeti.

Tudi v Kranjski Gori večina hotelov ostaja zaprta. V Hit Alpinei, ki je največji ponudnik tamkajšnjih nastanitev, bodo objekte odpirali postopno. Kot je pojasnil direktor Hit Alpinee Milan Sajovic, bodo začeli ta konec tedna z apartmaji Vitranc, kjer pričakujejo slovenske goste, pa tudi nekaj tujih. Hotele bodo nato odpirali enega za drugim, odvisno od zasedenosti. Pri tem pa bo, kot je povedal Sajovic, ključna sprostitev meja, kjer je sedaj status negotov in situacija iz dneva v dan drugačna.

Številni hoteli kljub sprostitvi ostajajo zaprti.
Številni hoteli kljub sprostitvi ostajajo zaprti. FOTO: Dreamstime

Čakajo tuje goste

Na to je opozoril tudi direktor Bohinj Eco Hotela Anže Čokl, ki je pojasnil, da ni točnih informacij, kako bo z odprtjem meja. "Večino naših gostov predstavljajo tujci in dokler ne bo z mejami rešeno, bi z odpiranjem hotela samo poglabljali katastrofalno finančno sliko," je dejal Čokl, ki računa na odprtje hotela in vodnega parka ob koncu meseca oziroma ob odprtju meje z Avstrijo. Njegov manjši butični hotel Surose 7 pa bo vrata odprl 11. junija.

V Termah Olimia so se odločili, da bodo hotele Breza in Sotelia ter aparthotel Rosa in apartmajsko naselje Lipa odprli v petek. Takrat bodo začeli obratovati tudi bazeni Family Wellnessa Termalija in Wellness centra Orhidelia, medtem ko bodo, če bo vreme ugodno, vrata Termalnega parka Aqualuna odprli prihodnji petek, 12. junija, je povedal direktor marketinga v termah Vasja Čretnik.

V času epidemije so sicer po njegovih besedah v Termah Olimia poleg nujnih vzdrževalnih del izvedli tudi investicijo v prenovo in razširitev restavracije in posodobitev kuhinje v hotelu Breza, v Termah Tuhelj pa so zaključujejo drugo fazo posodobitve kampa, v okviru katere bodo uredili glamping s 36 mobilnimi enotami, bazenom in velnes oazo.

Čretnik pravi, da so dobro pripravljeni na sprejem gostov, in teh bodo imeli že ta konec tedna precej v vseh nastanitvenih zmogljivostih. Kot je ocenil, je bila promocijsko prodajna akcija, ki so jo lansirali v začetku maja, ko še niso bili znani datumi odpiranja, zelo uspešna. Tudi to je eden od razlogov, da bodo odprli v petek, ko že imajo najavljene goste in ne danes, je še pojasnil Čretnik.

Tudi družba Thermana bo hotel Zdravilišče Laško odprla v petek, bazene hotela Thermana Park bo mogoče obiskati od 15. junija, hotel Thermana Park pa 19. junija, je povedala tiskovna predstavnica Thermane Nina Pader. Hotel Thermana Park je junija tradicionalno dobro zaseden s poslovnimi in športnimi dogodki, ki pa so bili zaradi epidemije večinoma odpovedani. Ta teden pa že gostijo prve manjše enodnevne dogodke.

V hotelu Zdravilišče Laško bodo imeli od petka v večji meri goste, ki so pri njih na zdraviliškem zdravljenju in obnovitveni rehabilitaciji. Hotel se bo povsem napolnil v enem tednu in se počasi vrnil v ustaljene tire delovanja, je dodala. Zdraviliško zdravljenje na negovalnem oddelku za neposredne premestitve iz bolnišnic je sicer nemoteno potekalo tudi v času epidemije. Ambulantna fizioterapija in specialistični pregledi pa so v polnem teku že od začetka maja.

Termalni center Thermana Park z bazeni pod kupolo in zunanje bazene bodo odprli 15. junija. Z oglaševanjem trenutno ciljajo na domače velnes in počitniške goste, družine in pare. Prve tedne po odprtju imajo že zelo dobro zasedene, v kasnejših mesecih pa računajo tudi na tuje goste. Da bodo uspeli na tujih trgih, mora biti zadoščeno tudi ostalim pogojem, kot je na primer dovoljen vstop v Slovenijo z njihovih ključnih tujih trgov, je dejala Padrova.

Terme Ptuj začetek sezone prav tako napovedujejo za 15. junij, ko naj bi vrata odprli hotel Primus, pa tudi tamkajšnji velnes in hotelsko kopališče, enako pa velja za vse ostale njihove zmogljivosti, torej kamp in zunanji termalni park, medtem ko naj bi notranji bazeni in savne ostale do nadaljnjega zaprte.

Nekoliko kasneje bodo začeli goste sprejemati v Rogaški Slatini. Grand hotel Rogaška bo vrata odprl 24. junija, Grand hotel Sava pa šele 2. julija. Kot sporočajo od tam, bodo za to, da bo oddih za obiskovalce brezskrben in varen poskrbeli z varnostnimi ukrepi, s katerimi bodo goste seznanili takoj, ko jih bodo prejeli od pristojnih ustanov.

Podjetje Unitur bo vrata nastanitvenih zmogljivosti in bazenov v Termah Zreče znova odprlo v sredo, pri tem pa bodo poskrbeli, kot zagotavljajo, da bodo zadostili vsem priporočenim ukrepom zdravstvene stroke, da bo počitnikovanje pri njih varno. V termah že od 6. maja izvajajo ambulantno fizioterapijo in vse posvete v specialističnih ambulantah, skupaj z vsemi priporočili pa bodo postopno odprli tudi gostinske objekte. Še naprej pa so zaprte savne, saj še niso prejeli ustreznih priporočil pristojnih ustanov. Odprli jih bodo predvidoma v drugem tednu junija.

Iz Term Maribor za zdaj sporočajo, da bodo predvidoma 15. junija odprli mestni hotel Mercure City Center, medtem ko hoteli, vključno z največjim Habakukom pod Pohorjem, za zdaj ostajajo zaprti. So pa že 22. maja znova odprli gostilno Pri treh ribnikih. Z današnjim dnem v Mariboru od večjih hotelov vrata spet odpira Hotel City.

V postopno odpiranje gredo tudi v družbi Eurotas hoteli, ki imajo v piranski občini tri hotele. Hotel Piran bodo odprli v naslednjih dveh vikendih, točneje med 5. in 7. ter med 11. in 14. junijem, v najkrajšem možnem času pa bo hotel ponovno deloval po ustaljenih tirnicah, so pojasnili za STA. Odpiranje ostalih enot medtem načrtujejo skladno s stanjem na trgu oz. z odprtimi možnostmi za nemotena potovanja.

Sploh v zadnjem tednu je število povpraševanj precej naraslo, tudi sicer pa so prejemali veliko klicev in elektronskih sporočil, v katerih gostje v veliki večini zbirajo informacije o aktualnem stanju na destinaciji ter možnostih prehajanja mej, kar je pokazatelj, da je interes za obisk destinacije velik, so dodali v Eurotas hotelih.

Ob sproščanju ukrepov preprečevanja širjenja okužb se tudi Terme Snovik ponovno odpirajo v petek, 5. 6. 2020, so sporočili. " V teku so intenzivne priprave na odprtje celotnega termalnega kompleksa s poudarkom na zagotavljanju varnosti gostov. Sprejeti so številni varnostni in higienski protokoli, potekalo bo intenzivnejše razkuževanje vseh prostorov in zagotavljanje varnostne razdalje v vseh objektih z namenom ohranjanja zdravja gostov in zaposlenih," so še dodali.

Tudi hoteli na destinacijah družbe Sava hoteli se bodo odpirali postopno od konca tega tedna dalje, medtem ko je Kamp Lucija v Portorožu prve goste sprejel že minulo soboto, so navedli za STA. Najprej načrtujejo odprtje Hotela Ajda v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, in sicer od nedelje, ostali hoteli v skupini pa se bodo odpirali od sredine junija dalje.

Ob intenzivnih pripravah na ponovno odprtje, ki so vključevale številne zaščitne in higienske ukrepe, trenutno zaznavajo povečanje povpraševanja iz domačega trga za termine od junija dalje tako na obali kot v termah, zdraviliščih in na Bledu, in to predvsem za daljše dobe bivanja.

V Termah Krka so s 1. junijem 2020 znova odprli poslovne enote na Dolenjskem (Terme Šmarješke Toplice, Terme Dolenjske Toplice, Hotele Otočec) in Primorskem (Talaso Strunjan) ter pripadajoče namestitvene kapacitete.

Procese vseh dejavnosti - hotelske, velneške, športne in gostinske - prilagajajo navodilom pristojnih strokovnih inštitucij in dosledno uveljavljajo pravila in priporočila za zmanjšanje tveganja okužb. 

Velneške storitve izvajajo v vseh treh velneških centrih Balnea (Terme Dolenjske Toplice), Vitarium (Terme Šmarješke Toplice) in Salia (Talaso Strunjan) nemoteno, vendar na način, da zagotavljajo maksimalno varnost za naše goste in zaposlene.

Večina bazenov (izjema so notranji bazeni v hotelu Vital v Termah Dolenjske Toplice in notranji bazeni v Termah Šmarješke Toplice) in savn Term Krka je trenutno še zaprtih, vendar urejajo vse potrebno, da bodo lahko gostje v njih zaplavali čim prej.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
02. 06. 2020 19.25
+1
Njihov moto bi bil lahko: "Svojih nočemo,tujih ne dobimo". Čez par mesecev pa stečaj...
torks11
02. 06. 2020 19.13
+2
Zopet .......Slovenec na minimalcu z bonom v žepu..... NEZAŽELJEN!!!!!!! Tržno gospodarstvo saj smo ga hoteli imeti.
Walter Pravicek
02. 06. 2020 18.33
Če hotelirji čakajo tuje goste,je jasno,da je njim računica z polpenzioni ljubša od nočitve+zajtrk.Pa nič se še ne ve kako bo z temi voucherji.
oktalz999
02. 06. 2020 11.15
+9
Tako, kot gre zraven, se še bodo " tepli" za domačega gosta. In tako je tudi prav. Arogantneži.
hotchilipoper
02. 06. 2020 08.16
+12
Ključni bodo tuji gosti.Evo se je že začelo.Ko be vavčarje
setisfekšn
01. 06. 2020 21.48
Drink Beer and Smile
01. 06. 2020 21.37
+2
Dragi soSlovenci! Kaj nam/vam bo jasno, da imamo problem v glavi mi sami? Da nismo (skoraj) z ničemer zadovoljni? Kar nam ponudijo je brez veze? Če nas Hrvati ne marajo, smo pa sami sebi sovražnik, kajne?
periot22
01. 06. 2020 19.44
+11
Kar čakajte tuje goste prodane zgube!
Drink Beer and Smile
01. 06. 2020 21.36
-6
periot22
01. 06. 2020 21.44
+5
Zgube bodo lahko začeli za vedno zapirati zdravilišča in prav je tako!
Kristina1266
01. 06. 2020 15.12
+40
Kdaj vam bo jasno, da bonov ne potrebujemo. Slovenski gost doma ni zaželen, še najmanj z boni! Raje nam s tem denarjem omogočite, da z njim plačamo položnice. Nehvaležni so tile turistični ponudniki...
PIERREBRICE
01. 06. 2020 14.42
+18
Hoteli in zdravilišča večinoma ostajajo zaprti. V redu! Potem pa bom bon izkoristil na Balatonu. Ha,ha,ha!
macek_garfield
01. 06. 2020 14.13
+28
ce ne zelijo domacih gostov pa naj imajo zaprto, italianov ne bo, avsticev tudi ne, hrvatov se manj, mogoce bo jansa preprical obrana, da poslje nekaj 1000 madjarof pa to
Mungos2
01. 06. 2020 14.06
+38
Domači gostje smo pa dim ?????
VAREN
01. 06. 2020 13.53
+51
Na obali in Bledu so nam že pokazal in povedal, da smo nezaželjeni. Naj imajo kar zaprto še naprej. Jaz pa veselo v Prekmurje, kjer me znajo cenit.
Darko32
01. 06. 2020 13.11
+35
To je bilo za pričakovati in to je realnost. Namreč to, kar je predlagala vlada je milo rečeno nateg brez primera. Samo prenočitve in nič drugega bi pomagali. To je zgrešeno in vsi vedo, da se tako ne dela. Če nekoga gostiš mu ponudiš tudi hrano in potem dobimo ponudbo. Žal pa nekateri so delali izključno za svoj interes in povzročil to, kar sedaj vidimo. Z boni so udarili v temo do konca, saj ni jasno kako se bo obračunalvalo nekemu gostu prenočišče in kaj lahko zraven zaračunaš v zvezi hrane. T smo že v predhodnih debatah vidlei, da to je pogruntavščina STROKOVNJAKA POČIVALŠKA in navija z svoj becirk.
Jenki
01. 06. 2020 12.58
+46
Aha razumem, slovenski gostje so še vedno drugorazredni in se za njih ni vredno potruditi. Čez naše južne sosede pa toliko pripomb, kako nas ne marajo.
jesenvoyo
01. 06. 2020 13.25
+43
Slovenski gostje niso drugorazredni ampak očitno so ne zaželeni do te mere, da se za njih pa kar ne bi odpirali hoteli in zdravilišča v Sloveniji, da ne bo nesporazuma. In tako turistično dejavnost da podpira država z davkoplačevalskim denarjem.
beauceron
01. 06. 2020 12.55
+47
Super se vedno sanjajo o tujih gostih seveda ker domačih ne bo ,ker ste jih v večini hoteli žejne čez vodo pelat z vavcerji. Zdaj pa jamrat naprej.