Gospodarstvo

Hollande bi bankam dal milijone. Nemci: Kot bi pijanemu v nedogled odlagali pijanskega mačka

Bruselj, 23. 05. 2012 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evroobmočje se pripravlja na odhod Grčije. To naj bi se delovna skupina strokovnjakov evroskupine EWG dogovorila na zadnjem sestanku, čeprav voditelji Evropske unije še vedno upajo, da Grki na prihodnjih volitvah ne bodo največ glasov namenili strankam, ki se iz nasprotovanja varčevanju zavzemajo za odhod države iz evroobmočja.

Delovna skupina strokovnjakov evrskega območja naj bi državam članicam svetovala, da individualno pripravijo načrt za ukrepanje v primeru, da bi Grčija zapustila evroobmočje.
Novica sicer prihaja ravno v času, ko voditelji Evropske unije na vrhu v Bruslju govorijo o oživitvi evropske ekonomije.

Nemška zvezna banka je sicer pred časom objavila poročilo, v katerem so zapisali, da bi bil odhod Grčije sicer neprijeten, a bi ga evroobmočje preživelo. V poročilu pa so še dodali, da si država z uporom proti reformam, ki jih je obljubila v zameno za evropske milijone, zapira vrata do naslednjih paketov pomoči. Brez njih pa bo država bankrotirala v roku dveh mesecev.
Je pa tokratni vrh Evropske unije svojevrsten, ker prvič v dveh letih stališče evropskih voditeljev ni znano že vnaprej.

Trgi čakajo enotno ravnanje evropskih voditeljev, ti pa se ne morejo poenotiti ne o Grčiji ne o ukrepih za rast.
Trgi čakajo enotno ravnanje evropskih voditeljev, ti pa se ne morejo poenotiti ne o Grčiji ne o ukrepih za rast. FOTO: Reuters

Sprememba je posledica zmage Francoisa Hollanda na predsedniških volitvah v Franciji. Namesto tradicionalnega srečanja Merkel-Sarkozy, je pred tokratnim vrhom Hollande raje šel na sestanek s španskim premierjem Marianom Rajoyem.

Kljub strahu, da bi lahko Grki, če bi na volitvah 17. junija večino glasov namenili populistom in nasprotnikom varčevanja, na široko odprli vrata za odhod Grčije, je trenutno namreč Španija tista, ki skrbi evropske voditelje. Država je v globoki recesiji, bančni sistem potrebuje prestrukturiranje, kriza pa je tako globoka, da bi ta država lahko že kmalu potrebovala mednarodno pomoč. A je po srečanju Rajoy zagotovil, da država zaenkrat pomoči zagotovo ne bo iskala izven svojih meja.

Na tokratnem srečanju voditeljev Unije je v ospredju Hollandova ideja o skupnih evroobveznicah, po kateri bi poenotili evropski dolg in ki ji Nemčija močno nasprotuje. Hollande lahko računa na podporo italijanskega premierja Maria Montija in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa. A nemška kanclerka Angela Merkel meni, da bi bil projekt izvedljiv le, če bi EU postala mnogo močnejša fiskalna unija, kot je trenutno. Njo pa podpira večina manjših članic evrskega območja ter Nizozemska in Finska. „Uvesti skupno evrsko obveznico bi bilo enako kot napovedati noro zabavo, s katero bi lahko pijani v neskončnost odlagali zdravljenje mačka,“ je za Reuters povedal neki nemški diplomat.

Današnji vrh najbrž ne bo dal končnih odgovorov, se pa pričakuje vroča debata. Ne le o evrskih obveznicah, ampak tudi o dejstvu, da večini držav evroobmočja letos ne bo uspelo oklestiti zadolženosti na dogovorjeno mejo.

Negotovost evropskemu gospodarstvu seveda ne koristi. Delnice evropskih podjetij so v zadnjih dneh, ko so investitorji ugotovili, da Evropi manjka hiter, enoten in učinkovit dogovor o reševanju krize, izgubile 2,3 odstotke, evro pa je v primerjavi z dolarjem zdrsnil na najnižjo raven od avgusta 2010, podražilo se je tudi zadolževanje za Italijane in Špance.

Prav v zadnjih dneh pa so vse glasnejša tudi poročila o potapljanju španskih bank. Na mizi voditeljev Evropske unije se je tako znašel tudi predlog, da bi evrsko območje banke reševalo neposredno, torej denarja ne bi več najprej nakazovalo državam, ki bi ga potem pošiljale v svoj bančni sistem. To je še en predlog, ki mu Nemci niso pretirano naklonjeni. Hollande pa je prepričan, da je trenutno najbolj pomembno, da se evropskim bankam zagotovi likvidnost in dovolj sredstev za njihovo konsolidacijo.

Čeprav imajo varčevalni ukrepi in stabilne državne finance – ki so se v času krize sicer izkazale za izjemno učinkovite, saj države, ki so se urejanja proračuna lotile že pred leti za razliko od prekomerno zapravljivih držav, niso v nevarnosti bankrota – vse manj podpore, bodo voditelji EU poskušali najti dogovor o že drugem delu reševanja Unije – paktu za rast.

Tukaj je med predlogi mogoče najti preusmeritev sredstev iz strukturnih skladov na način, da bi več denarja dobile revne države in območja, kjer bi denar omogočil najhitrejšo rast. Več naj bi za rast prispevala Evropska investicijska banka, prav tako naj bi se iz strukturnih skladov v sodelovanju z zasebnim sektorjem sofinancirali infrastrukturni projekti.

So se pa nekatere države že sprijaznile s tem, da hitrih receptov za okrevanje ni in težji poti ne nasprotujejo. „Resnica je, da nihče nima čarobne palice. Mi bomo poskušali brzdati zapravljanje, odplačali bomo svoje dolgove in izvedli reforme. Potem bo prišla tudi rast, tokrat zgrajena na trdnih tleh,“ je prepričan belgijski premier Mark Rutte.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Differo Vexo
24. 05. 2012 13.18
+3
zdravo radni narode slovenije, cas je,da dojamemo, nekaj... LEVI, DESNI, SREDINSKI itd... Vsi delajo samo za interese elite in svoje interese. Ne za nas, nikoli niso niti bodo. Dojeti moramo,da moramo sistem odlocanja spremeniti in prenehati voliti leve desne in sredinske ali katerekoli ze pridejo na oder,da jim oddamo glas... Politiki so tukaj,samo,da nam dajo obcutek izbire,da nam dajo neko zadovoljstvo kot da lahko posegamo v politiko in jo sebi v prid prilagajamo. NI tako, nimamo pravic, imamo le zacasne privilegije, nekateri vec drugi manj. Najvecji sovraznik svobode je zadovoljni suzenj. SISTEM moramo spremeniti. Narod na ceste in vse od Janeza pa do Zorana, v ZAPOR ! Ljudje bomo odločali o svoji usodi, ne ''kvazi politiki''
Geronemo
24. 05. 2012 11.35
+1
Hollande, leva roka Bilderberg skupinice... malo se pozanimajte... Pa sem bil skoraj prepričan da pa mogoče pravičnost vrača udarec.... Zdaj pa vidim d aj vse skupaj Beeee...
Uporabnik811241
24. 05. 2012 06.41
+4
Pa ta Francoz ne bo potpiral banke on bo trošil in ljudstvu bo takoj dobro potem se pa zbudite z prstom v riti in denar spet roma k bankam ! Bravo Hollande ti si rešitelj !!!!
terra luna
24. 05. 2012 06.36
-1
ker levak je imel pa še dobre ideje?
hrast66
24. 05. 2012 01.34
+2
Glede na to, da se države bivše YUGE obnašajo podobno kot Grčija . Kaj bo z njimi oziroma z nami ?
nnikkitta
24. 05. 2012 00.50
+5
hmm, očitno denar bolj potrebujejo banke kot ljudstvo
glavni_sem
23. 05. 2012 23.31
+4
Kdor izbira ta masturbira ;)
tantor
23. 05. 2012 22.52
+18
Ko se je začela kriza v Grčiji sem bil tam kot turist. Vsi so govorili o tem , kako ne marajo biti v Evropi . Po dveh letih sem bil na Kreti in slika še hujša . Vsi obsojajo Evropo , vsi si želijo ven iz evro območja. Nihče jih niti ne vpraša ali si želijo Evrope , Nemci in ostali pa jih enostavno potiskajo v Evropo , potem pa še blesav Pahor o temu kako Slovenija mora pomagati Grčiji. Nihče od nas pa jih niti ne vpraša kaj od tega hočejo. Meni so vsi govorili , da nočejo nič Ma res čudno . Niti prosili niso za pomoč , nas pa nihče nič ne vpraša , če kaj rabimo. Ne , mi kar dajemo.
Mohandas
23. 05. 2012 23.55
+8
Točno tako. Grki kot narod sploh niso hoteli nikakršnega posojila. Severna Evropa nikakor ne more sprejeti dejstva, da so sredozemske države že od Beneške republike dalje bolj anarhično nastrojene in je narod navajen, da se znajde sam, da je veliko sive ter črne ekonomije ter, da ni nekih umetnih hierarhičnih tvorb ter sledenja ukazom. Daj ukaz Nemcu in bo ein, zwei, drei skočil. Daj ukaz Špancu in te bo poslal v tri..... Seveda tak človek tudi ne bo plačeval nobenih davkov, ker je praktično edini servis, ki ga prejema od države dacar, ki mu piha za ovratnik in zdravstvo, ki je sicer državno urejeno, krije pa ga delodajalec. Ampak verjemite, da bi se znašli tudi brez tega. Ne moreš vsiliti nemške kulture celi Evropi!! Ne moreš in tudi ne smeš!
Niko_K
24. 05. 2012 00.09
+2
... to je že res, vendar v tem državnem servisu, ki ne dela, je zaposlena tretjina ljudi...
Mohandas
24. 05. 2012 00.15
+0
Heh, Niko. To maš pa čisto prav. Ti skoraj, da nimajo druge izbire kot, da grejo po poteh svojih prednikov. Voditi bolj skromno življenjem, s čim večjo mero samozadostnosti. Abstinenčna kriza bo huda...
Tincha Bincha
23. 05. 2012 22.07
+15
Če bomo dajali denar bankam, se bomo še bolj potopili. Drugače pa so ljudje preveč naivni in nasedajo korporacijah, ki imajo vse v rokah in verjamejo, da bodo volitve resnično premaknile stvari na bolje.
platon26
23. 05. 2012 21.57
+3
The EU according to Jim Rickards, Nigel Farage, Max Keiser, Alan Watt, Bukovsky, Monckton and others na kratko do rahlega razumevanja:)
simevlado
23. 05. 2012 23.23
-2
ljx
23. 05. 2012 21.44
+3
In zakaj bi se jaz zdej mogu neki it iz takimi norci? Eni ne znajo z denarjem,drugi pa kao preveč dobr znajo! Sorry,ampak jaz sem raje pri svojemu in se ne bi šel njihove Evropske scene.
Jure Herer
23. 05. 2012 21.36
+6
nezavedni in zavedeni, VI se sploh ne zavedate kako bi meni lahko medicinska konoplja olajšala življenje
zavedenslovenc
23. 05. 2012 21.48
-2
Jure Herer
23. 05. 2012 21.56
-4
platon26
23. 05. 2012 21.30
+3
dajes so amriški ruski in evropski trg padli za 2-3 odstotke ko se je samo omenilo malo večjo možnost izstopa Grčije!
TRUMPP
23. 05. 2012 21.28
-5
Nemci so Nemci sorry. Nimajo vse prav ampak rezultate pa imajo.
platon26
23. 05. 2012 21.30
+20
hahha Nemci imajo ravno zaradi tega rezultate ker so podjarmili celo evropo!
Jožajoža
23. 05. 2012 21.24
+13
slovenija je bila GRČIJA že leta 2008, PA JE TAKRAT eu TO ZAMOLČALA, KE R SLOVENIJA LEŽI V EU IN JE TAKO MALA, DA NA EVRO OBMOČJE NIMA VPLIVA. ZATO SO V EU PUSTILI, DA SE JE JANŠEVA VLADA ZADOLŽEVALA IN TAKO PRODALA SLOVENCE IN SLOVENIJO NEMČIJI
maq1966
23. 05. 2012 22.06
+3
Še dobro, da je potem prišel na oblast Pahor, ki se je v trenutku nehal zadovževat! :)))
Tone 12345
23. 05. 2012 21.19
+4
Evroobmočje se pripravlja na odhod Grčije.oh naj se pripravljajo na konec ne samo grčije!ampak oni so pokasiral svoje!boli njih!nemčija je svetovna velesila ki zlahka preživi!Boli njo za evropo!!!
Jimi1
23. 05. 2012 21.16
-1
No, ko gre vse dokazano v 3 PM, bi lahko Pahorjevi in Križaničevi volilci lahko zbrali denar za odplačilo škode, ki sta jo z večnim posojilom Grčiji povzročila prebivalcem RS. Lahko bi tudi stranka SD in Murgle svoj delež prispevali...
platon26
23. 05. 2012 21.24
+8
hahaha ej bukselček mi smo EU in smo podpisali Lizbonsko pogodbo smo hlapci Bruslja! In tako kot oni rečejo tako mora bit! Drugače adijo denarček! Še en ki ne ve da pri nas ni levih in desnih je samo politika eu ki pa je fašistična! Dojami že 1x
Jimi1
24. 05. 2012 08.19
+2
Kje sem o levih pisal. Omenil sem murgelsko mafijsko gnezdo pa stranko , ki je Pahorja in Križaniča na volitvah rekrutirala, pa seveda njune volilce.....
135kmh
23. 05. 2012 21.00
+1
Naj mi eden pove zakaj je Japonska najbolj zadolžena država na sveti in tega sploh ne občuti?? Morda ker je zadolžena sama sebi??
platon26
23. 05. 2012 21.04
+1
nekaj si že prebral sedaj pa dalje! Da tega ne občuti ne vem kje si pobral? Namreč po besedah nekaterih bi bila Japonska celo prva domina ki bi padla! Odkar so izklopili nuklearke pa japonsko gospodarstvo močno nazaduje tako se zadeve prezadolženost zelo občuti!
Mohandas
23. 05. 2012 21.07
+8
Najbolj zadolžena država na svetu so ZDA... že skoraj 16.000.000.000.000 USD dolga (10^12).
Mohandas
23. 05. 2012 21.09
+5
Sledi EU, s skupnim dolgom skoraj 14x10^12 USD.
platon26
23. 05. 2012 21.10
+3
japonska so glede na BDP je pa res da količinsko ZDA
platon26
23. 05. 2012 21.25
-2
Mohandas
23. 05. 2012 21.30
-2
lol, me je že brisal admin, ni bilo namenjeno tebi platon
Mohandas
23. 05. 2012 21.33
+2
P.S. Admin. Pravica svobodnega govora, mi dopušča, da rečem karkoli dokler to argumentiram. Jaz sem v svojem komentarju argumentiral zakaj je človek, ki mi nabija minuse, ko navajam objektivna dejstva bedak. Torej mi ne smete brisati komentarja.
Quaresma7
23. 05. 2012 21.41
+6
dolg amerike 88 000 000 000 000 USD pa nikom ništa a nas zafrkavajo za 5-6 milijard€
Mohandas
23. 05. 2012 21.50
+1
@quaresma7 Od kej pa tebi ta številka??? V živo gledam US debt clock, pa je mi ni jasno od kje si jo povlekel. US national debt je trenutno cca 15.750.000.000.000 USD.
platon26
23. 05. 2012 21.52
+2
ima prav 15 je zunanji dolg če pa še rišteješ "notranji" dolg pa je cifra taka!
platon26
23. 05. 2012 21.53
+1
quarsema drugače je tudi naš dolg okoli 60 miljard ko vse sešteješ!
Warlock.
23. 05. 2012 21.00
+1
Admin, vem da se zavedaš....
LKOHOL
23. 05. 2012 20.53
-4
grki nepozabite na denar ki vam ga je evropa posojala in svet sto let,ker lahko kmalu postnete indijska plemena v nasih oceh.....:) Vrnite to kar je nase in od nemcije in ostalih ker mi ne kupujemo vice jih imamo mi dosti za prodajo.