Gospodarstvo

'Holding bi bil lahko rešilna bilka'

Ljubljana, 23. 08. 2010 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovalec vlade pri sanaciji SŽ Mehdorn meni, da bi povezovanje SŽ, Intereurope in Luke Koper v Slovenski logistični holding lahko privedel do 16 milijonov evrov prihodkovnih in nekaj stroškovnih sinergij.

Po izračunih Hartmuta Mehdorna naj bi povezovanje treh igralcev privedlo do 10 milijonov evrov prihodkovnih sinergij pri SŽ in šest milijonov pri Luki Koper. Stroškovne sinergije naj bi se odrazile v 3,6 milijona evrov dobička pred davki (EBIT). Morebitna prihodkovna tveganja na drugi strani menda za SŽ znašajo od 12 do 15 milijonov evrov, niso pa strogo povezana s holdingom.

Sindikati Luke Koper, Intereurope in SŽ - 4
Sindikati Luke Koper, Intereurope in SŽ - 4 FOTO:

Brez logističnega holdinga naj bi tržni delež SŽ do leta 2015 z zdajšnjih 95 odstotkov upadel na 80, v primeru holdinga pa samo na 93 odstotkov. Holding lahko prav tako okrepi tržni položaj Luke Koper glede na druga evropska pristanišča, in sicer s sedanjih 18 odstotkov na 25 leta 2020, v nasprotnem primeru bo upadel na približno sedem odstotkov. Tesno sodelovanje s pristaniščem in SŽ pa bo Intereuropi omogočilo, da bo izkoristila prednost nižjih stroškov kapitala.

Holding bi bil lahko rešilna bilka za preprečitev stečaja.
Pri stroških pa Mehdorn po pisanju Financ, ki povzemajo najnovejše Mehdornove predloge, ugotavlja, da je treba takoj zagotoviti 60 milijonov evrov za Intereuropo ter 130 milijonov evrov kapitala za preprečitev prezadolženosti SŽ. Za nakup razpoložljivih delnic Luke Koper in Intereurope, ki zdaj niso v lasti države, pa bi bilo potrebnih še približno 130 milijonov evrov, in sicer 106 milijonov za Luko in 24 milijonov evrov pa za Intereuropo, piše časnik.

Zvišati bi bilo treba tarife

Hartmut Mehdorn na obisku na slovenskih železnicah-10
Hartmut Mehdorn na obisku na slovenskih železnicah-10 FOTO: Blaž Garbajs

Ob tem Mehdorn meni še, da je pri železniškem potniškem prometu treba določiti državno nadomestilo za izvajanje obveznih javnih služb, zvišati tarife in tako dvigniti prihodke od vozovnic, znižati stroške, odpraviti nekatere proge ter jih nadomestiti z avtobusnimi. Dolgoročno morajo SŽ razviti več nesubvencioniranih storitev. Pri tovornem prometu SŽ pa mora biti poudarek na znižanju obratovalnih in fiksnih stroškov ter obsega osnovnih sredstev, na drugi strani pa je treba povečati prihodke in okrepiti konkurenčnost.

Infrastruktura SŽ mora racionalizirati poslovanje, centralizirati nadzor prometa in povečati učinkovitost vzdrževanja. Poleg tega se je treba odločiti o lastništvu železniške infrastrukture. Mehdorn se zavzema, da bi to breme na pleča prevzela država.
Intereuropa mora medtem dezinvestirati cestni promet in zmanjšati obseg sredstev, zmanjšati zlasti zmogljivosti v logistiki, nadaljevati zniževanje stroškov dela ter optimizirati gibanje sredstev, zlasti terjatev. V okviru programa prestrukturiranja mora pripraviti nadaljnje vzvode za znižanje stroškov in povečanje prihodkov. Pri Luki Koper pa Mehdornov načrt predvideva, da mora za povečanje sinergij luška uprava ostati pri družbi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinek
24. 08. 2010 14.10
ja ja čimvečje sisteme moramo narediti da se ne bo vedelo kdo pije in kdo plača in bomo lahko noter poskrili ogromno managerjev ki jih drugje ne moremo ponucat nemci pa bodo pobirali dobiček iz takšnega konglomerata samo zato ker so pravi čas našim politikom ponudili provzije zakaj nam naši politiki ne povejo kam odteka dobiček od splošne plovbe ki so jo podarili nemcem
Leopold
24. 08. 2010 09.47
To pa je računica, daš 320 mio, da dobiš EBIT 3,6 mio... obresti na kredite bo plačal pa kdo ? Tale EBIT je postal zelo priljubljen v naših krajih, verjetno zato, ker samo tega lahko managerji in svetovalci naredijo pozitivnega (teoretično) v praksi pa tako ali potem niti tega ne dosežejo.
Buena Vita
23. 08. 2010 22.17
TO JE TRAGIKA ANTIGONE PAHOR SE IMA ZA KRUTEGA KRALJA KREONA,, ŠE MRTVIH NE PUSTI POKOPAVAT
Buena Vita
23. 08. 2010 22.16
MEHDORNA,VLAČIČA IN PAHORJKA V ZAPOR,,DIOSTI GROZE IN TRAGEDIJ SMO IMELI V SLOVENIJI
luciluk
23. 08. 2010 21.38
Rešilna bilka bi bila če bi odstopila trenutna vlada. Toliko nesposobnežev na kupu pa še ne.
alterego
23. 08. 2010 20.43
mam boljši predlog: nagonit Mehdorna, Vlačiča in Pahorja
manco-capac
23. 08. 2010 19.37
Mehdornov načrt ni nič novega (tak se je zdel le Pahorju): infrastrukturo bo še naprej doplačevala država, "tržni del" pa bodo prevzeli tujci. Podobne načrte ima direktor direktorata za energijo Kopač, ki želi sprivatizirati tržni del elektrodistribucijskih družb. Dragi sodržavljani, kmalu bomo ostali brez gat, ne samo brez "družinske srebrnine".
breyakuzla
23. 08. 2010 18.08
razprodali bodo kaj kmalu cleotno slovebjo ti neoluiberalci!
tron3
23. 08. 2010 14.35
Jezni so železničarji naši, rdeče je pri meni vse, super ste le priznali da ste lenuhi, da vas je le kje težko najti samo na delovnem mestu ne
jurimuri1
23. 08. 2010 13.47
Kolikor ni Časar zdelal l delničarjev v Luki jih bo zdaj Vlačič
DarthRevan
23. 08. 2010 13.45
tron3, pa še Pahor ne bo kriv da bo tistih 60% na cesti, če ne bo več na ablasti, ne?
tron3
23. 08. 2010 13.43
Vrli g. iz Nemčije daj pomaga da se rešim Pahorja, potem pa saniraj želecznice, pa lahko brez kakršne slabe vesti odpustiš okrog 60°% zaposlenih na SŽ z upravo vred vsa Slovenija ti bo ploskala, takšnih lenob kot so na SŽ ni nikjer na svetuj