Gospodarstvo

19. septembra konec kalvarije opeharjenih delavcev?

Sarajevo, 19. 07. 2010 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Protest bosanskih delavcev, ki so jih opeharili slovenski delodajalci, se je v Sarajevu končal z dogovorom na slovenskem veleposlaništvu. Do 19. septembra naj bi slovenske in bosanske oblasti omogočile, da se ta problem razreši.

Kot je za 24ur.com povedal Andrej Kurnik iz Nevidnih delavcev sveta, se je na protestu zbralo okoli 40 delavcev, skupaj z aktivisti in podporniki pa se jih je zbralo okoli 120.

Zahtevali so, da se jim omogoči vrnitev v Slovenijo, da bi lahko izterjali dolgove od svojih slovenskih delodajalcev. Na protestu so se jim pridružili tudi aktivisti gibanja Dosta!, predstavniki slovenske skupine Nevidni delavci sveta in predstavniki Udruženja političkih nauka, poroča bosanski portal Sarajevo-X.

Protest se je začel pred stavbo Urada visokega predstavnika, ki je hkrati tudi posebni predstavnik EU. Aktivisti namreč poudarjajo, da Slovenija ni osamljen primer, ko gre za slab odnos do tujih delavcev. S transparenti, na katerih je pisalo ''Hočemo naše plače'' in ''Dovolj poniževanja delavcev iz tretjih držav'' so pred uradom nato prebrali seznam svojih zahtev in pritožb.

Delavci Prenove so več dni vztrajali na slovenskem ministrstvu za delo, pa tudi gladovno stavkali.
Delavci Prenove so več dni vztrajali na slovenskem ministrstvu za delo, pa tudi gladovno stavkali. FOTO: E.P.

Opozorili na licemerje in hinavščino

''Odziva iz OHR še ni bilo, čeprav se jim je predala skupna izjava,'' je dejal Kurnik in pojasnil, da se je pred uradom poudarilo, da ''so v uradu visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH odgovorni tudi za to, kar se dogaja delavcem državljanom BiH in tudi drugim tujim delavcem''. Po njegovih besedah so opozorili na ''licemerje in hinavščino''. Mednarodna skupnost in EU po eni strani blokirajo proces liberalizacije in odlagajo urejanje viznega režima, hkrati pa si zatiskajo oči pred oblikami hiperizkoriščanja migrantskih delavcev, je pojasnil Kurnik.

Delavci so izpostavili dve glavni neposredni zahtevi. Prva zahteva je, da se vzpostavijo mehanizmi, preko katerih bi lahko izterjajo to kar se jim dolguje, se pravi plače, regres in druge pravice iz dela, ki so jim zanikane. Druga zahteva pa je, da lahko vstopijo na svoboden trg dela v Sloveniji, to pomeni, da lahko dobijo osebna delovna dovoljenja.

Delavci tako zahtevajo, da se jim omogoči vrnitev v Slovenijo, da bi lahko zahtevali svoj zasluženi denar. Vizuma za Slovenijo namreč po preteku delovnega dovoljenja niso mogli dobiti. Vsakemu od delavcev slovenski delodajalci dolgujejo od 6.000 do 9.000 evrov.

Ob tem so izpostavili tudi obupne delovne pogoje, neplačevanje prispevkov, socialnega in zdravstvenega zavarovanja ter na predolgo in pogosto neplačano delo. Če bi se kateri od delavcev pritožil delodajalcu v času, ko so še delali, bi ga nemudoma odpustili, opozarjajo delavci. Zabeleženi pa so tudi primeri šovinističnega žaljenja delavcev na nacionalni osnovi.

Bosanske oblasti so po njihovih navedbah soodgovorne za dogajanje v Sloveniji.
Bosanske oblasti so po njihovih navedbah soodgovorne za dogajanje v Sloveniji. FOTO: POP TV

Večina danes v Sarajevu zbranih delavcev je delala za slovensko gradbeno podjetje Prenova, ki je v lasti Zorana Perkovića.

Protest pa ni letel le na slovenske delodajalce in oblast, veliko pripomb so podali tudi na bosansko oblast, češ da niso nič naredili za njih. Še več, celo služili naj bi na njihovem delu v Sloveniji.

Nezadovoljstvo z obnašanjem bosanskih oblasti so tako pokazali z današnjim protestom pred zgradbo zunanjega ministrstva BiH, kjer so vzklikali, da so bosanske oblasti krive za pošiljanje delavcev v Slovenijo, kjer ''jih obravnavajo kot živali''. Obtožili so jih sokrivde za to, da so bili delavci v Sloveniji bolj lačni kot siti in da so za to situacijo še bolj krivi kot slovenska oblast.

Nato so se odpravili še proti slovenskemu veleposlaništvu v BiH, kjer so jih sprejeli predstavniki veleposlaništva.

Rok za rešitev 19. september

Po besedah Andreja Kurnika so na veleposlaništvu dosegli dogovor o razrešitvi problema opeharjenih bosanskih delavcev.
Po besedah Andreja Kurnika so na veleposlaništvu dosegli dogovor o razrešitvi problema opeharjenih bosanskih delavcev. FOTO: POP TV

Na slovenskem veleposlaništvu so se pogajali približno dve uri in pol. Najprej so delavci predstavili problem, nato pa ''smo le prišli z namestnikom veleposlanika do dogovora, da skušamo definirati okvire in poti, po katerih bi naslovili ta problem in rešili ta problem te skupine delavcev in tudi drugih delavcev''.

Nato je po Kurnikovih besedah prišlo do komunikacije med slovenskim veleposlaništvom in slovenskim ministrstvom za delo, pa tudi med veleposlaništvom in bosanskim ministrstvom za civilne zadeve. Dogovorili so se, da imajo te institucije čas do 19. septembra, da rešijo vprašanje teh delavcev.

Najprej se morajo izplačati neizplačane plače in uresničiti vse pravice iz dela, ki so trenutno zanikane. Bosanske in slovenske inštitucije morajo tako do 19. septembra najti mehanizme, kako bodo lahko delavci do svojega denarja tudi prišli.

Dogovorili so se tudi, da se bodo predali dosjeji teh delavcev na ministrstvo za delo in nato na zavod za zaposlovanje, da jih bodo lahko obravnavali od primera do primera. Pri tem je po Kurnikovih besedah treba upoštevati, ''da so ti ljudje ogromno prestali, da so bili izigrani, da se jim je lagalo, da jim je Slovenija dala vizume v potne liste, ni jim pa dala nobenih mehanizmov, da tudi terjajo te pravice''.

Poleg tega pa je prišlo v telefonskem razgovoru z ministrstvom za delo do govora o tem, da se pospešijo postopki za spremembo zakona o zaposlovanju in delu tujcev ter da se pospeši sprejetje sporazuma med Slovenijo in BiH o zaposlovanju.

Po poročanju Sarajevo-X ni bilo zabeleženih nobenih incidentov, demonstracije pa so spremljali tudi pripadniki ministrstva za notranje zadeve kantona Sarajevo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

furmank
20. 07. 2010 09.23
Kakršna vlada takšen je pa narod
DAEMONIUM
20. 07. 2010 09.08
Gnila država. V vsaki Evropski (prejšnji Evropi) bi bili delodajalci kot so Vegradova Tolšakova, SCTjev Zidar (ki preko slamnatih podjetij odpušča delavce) direktor LTH (ki je imel pisarno opremljeno za 60.000 eur, delavci pa 5 mesvev brez plač), ali pa družinska hobotnica Vovk ki je uničila kraljeve mesnine in prašičerejo v Prekmurju, že davno, davno za zapahi. Kaj pa pri nas? Kdo jih bo spravil? Kresalova s svojim namišljenim kao FBI? Ali pa bo Golubič sprejel ustrezne zakone da se bo tajkune pozaprlo? Potrebna je totalna revolucija, sprejeti pravo ustavo kot jo imajo Nemci, Avstrijci, pozamenjati vse sodnike, državni aparat ki je namen sam sebi, skratka družbo je potrebno v celosti prenoviti ker drugače ne bo nikoli bolje saj je iz dneva v dan slabše in to od leta 91 naprej, vsak dan tonemo in tonemo in breznu se ne vidi kraja oz konca!
resslovenka
20. 07. 2010 08.29
Mivel Žalostna je tvoja zgodba. Le pogumno, do konca. Ne pusti se. In res je, kljub polnim ustom demokracije se jo poslužujejo le eni. Drugi smo asocialni, konfliktni, ki jim je treba zapreti usta. Pa samo zato, ker si upamo povedati in opozarjati na glas. Drži se.
resslovenka
20. 07. 2010 08.22
Res sramota mega dimenzij. Ti ljudje so samo odprli pandorino skrinjico. Prava razsežnost problema izkoriščanja, teptanjja pravic , mobinga se počasi vali ven. Žal mora tisti, ki je že tako prizadet psihično in materialno prehoditi skoraj nemogočo pot dokazovanja. Delodajalci s svojimi odvetniki opravijo umazano delo temeljito, brez trohice slabe vesti in sramu. Zato bošnjaki in ostali, ne dovolimo za nobeno ceno, da nas porazijo. Ne bodimo novodobni hlapci Jerneji.
ivo55
20. 07. 2010 08.04
Navaden kriminal, ki zaradi opuščenega nadzora in sfušane zakonodaje v RS to ni. Škodo pa bomo na koncu pokrili davkoplačevalci. SRAmotaVelika!
Mivel
20. 07. 2010 07.21
To kar se dogaja, zdaj je samo uvod v tisto kar se bo potem zgodilo. Delal sem 33 let in plačeval ZPIZ-u , zdaj nimam niti zdravstvenega zavarovanja. Ko pridete na sodišče vam sodnica ne pusti govorit eno samo besedo, skoz gleda na uro na steni kdaj bo končala razpravo , uslužbenci SPIZ-a Lažejo, da vas niso svetovali tako kot ste navedli, ker vam svetovanje ne dajo pisno. V tej državi nič ni sveto, na sodišču se laže kot po tekočem traku, okradli vas bojo za pokojnino in pravice. Če imate opravka z SPIZ-om zahtevajte vsa svetovanja v pisni obliki. Po zakonu ZPIZ-a člen 259a so vam dolžni primer rešit v šestih mesci, jaz sem prvo odločbo Dobil šele po 25 mesci in to na intervencijo varuha, ne kličejo vas na komisije, odločbe izdajajo tako kot im se ljubi, predmet traja že več kot 6 let. Za nazaj bom pokadil pokojnino, ker so premočni, da im se postavite po koncu. Branijo se našim denarjem, ki ga plačujemo celo življenje , mi pa še za kruha nimamo. Pošljejo avtobus, pripeljejo, izkoristijo, potem vas zavržejo kot staro železo ko enkrat zbolite in postanete invalid. Takrat ste im na poti. To kar se dogaja v Sloveniji smo mi v Bosni učili v osnovni šoli kako so fevdalci izkoriščali, to se danes dogaja tukaj. Nimate nobene pravice, samo lahko rečete KRIV sem KER sem živ. Žalostna je ta država v kateri se dela za 500 € in to če ih dobite. Nobeden ne odgovarja in se ne kaznuje zato je kot je. Gospod Lahovnik je lepo rekel : V tej državi je kriv tisti, ki opozarja na napake, ne tisti, ki ih dela Dober je, da imamo Strazbur.
shishko88
20. 07. 2010 07.06
glavko20.07.2010, 02:056 @Jezek -Kdo ti bo pa potem poti v tvojo službbo delu( če jo seveda imaš) -Kdo bo delal stanovanja za tvoje otroke(če jih boš seveda imel) -Lahko bi naštel še 1000 drugih stvari, ki jih te delavci opravljajo da lahko imaš ti srečno internet in veselo pišeš o ljudeh, ki jih niti ne poznaš. Drugače pa stavim da še nisi bil v Srbiji ker razmere tam ne poznaš. V vsakem selu so drugačne( če sploh veš kaj to pomeni) ..je zadost naših nezaposlenih in bodo že delali...pa ne hodi s takimi ven...
WikiX
20. 07. 2010 07.06
Meni se zdi velika razlika, med uličnimi tatvinami, mafijskimi posli in podobnim, pa poštenim delom na drugi strani. Podjetje Prenova je pravna oseba, ki posluje v skladu z zakonom, te pa izvaja država. Torej je mogoče jasno ugotoviti, kako in koliko dela je bilo opravljeno, iz česar se da natančno preračunati, koliko denarja jim dolgujejo. Nikakor ni jasno, predvsem pa nedopustno, zakaj naš državni aparat ne deluje, zakaj se po prvem obvestilu niso takoj vsi sprožili in opravili svoje delo, izdelali izračune in poročila. Recimo do 14.ure, do konca službe je ves material pripravljen na mizi, nato humanitarni delavci poskrbijo za žrtve, naslednjega dne zjutraj, mora biti problem rešen. Recimo do malice, da lahko opoldne Vlada objavi v javnosti, da je problem rešen in do diplomatskega incidenta, zahvaljujoč njim ne bo prišlo. Ker smo ponosni na to, da smo pravna in socialna država, zato se pri nas takšna sramota ne bo dogajala!!!
sprint
20. 07. 2010 06.52
tangua 20.07.2010 04.39 In se popolnma strinjam s tvojo tezo tangua. Naplahtali so nas kot stare "gavtre". Za takšen sistem se nismo borili, ampak za pošten in pravilen odnos do ljudi. To se je sprevrglo v fevdalizem in drama s temi tujimi delavci je kričeč dokaz za to. Absolutno popolnoma razpusti iparlament in zamenjati oz. voliti popolnoima nove-neznane ljudi in to od čistilke do premierja.In seveda urediti zakonodajo, ki bi morala biti jasna, glasna in v prid vsem ljudem ter delavcem ne pa samo debelim kapitalistom.
Kaja Kova? 1
20. 07. 2010 06.40
Da delodajalec ne daje plač za opravljeno delo, je pri nas kriva vlada.Delodajalec ima vilo, hišoi in dober avto, delavci pa so mi deveta briga in ali imajo za jest ali pane.Milo rečeno je to brezobraznost in nategovanj.e malega človeka, ki mu je garal za male pare.Zakaj mu ne poberejo imovino in isplačajo delavce?Mislim, da bi to samo enemu naredili,pa bi bil potem mir.Ne pa da zapre eno podjetje, odpre drudo in nikome ništa,ljudje pa brez vsega.To pri nas je že ustaljena praksa in imamo polno lukenj v zakonu, da se to lahko dela.Čas je že, da bi se vsi dvignili in šli na ceste.
winetou1
20. 07. 2010 04.39
Vsi smo enaki siromaki in potreben bi bil še en referendum. Mislim da sedaj osvoboditeljem ne bi več ratalo kot takrat pred dvajsetimi leti. Prevarali so svoj narod strašno.
jenihvetes
20. 07. 2010 04.26
se dan danes res več ne splača delat pošteno oz. biti sodoben suženj??? - NE, BITI SODOBEN SUŽENJ SE RES NE SPLAČA, AMPAK RES NE VEM ZAKAJ TO...
Google_Chemtrails
20. 07. 2010 03.49
neverjetno kaj se dogaja z bogimi ljudmi, ki delajo pošteno, se dan danes res več ne splača delat pošteno oz. biti sodoben suženj???
glavko
20. 07. 2010 02.05
@Jezek -Kdo ti bo pa potem poti v tvojo službbo delu( če jo seveda imaš) -Kdo bo delal stanovanja za tvoje otroke(če jih boš seveda imel) -Lahko bi naštel še 1000 drugih stvari, ki jih te delavci opravljajo da lahko imaš ti srečno internet in veselo pišeš o ljudeh, ki jih niti ne poznaš. Drugače pa stavim da še nisi bil v Srbiji ker razmere tam ne poznaš. V vsakem selu so drugačne( če sploh veš kaj to pomeni)
Jezek_SS_037
20. 07. 2010 01.47
Kwa dramo delate zarad 30 bosancev ... treba jih je enkrat za vedno našponat, da ne bojo več nazaj v Slovenijo hodil ... dost jih mamo ... naj grejo v Srbijo na črno delat ...
healer
20. 07. 2010 01.01
Nesretni bosanci ! Ku zmerm :S. Glede necesa jih pa res obcudujem kaku lahku taku trpijo in zadrzujejo tu v seb svaka jim cast saj u tem primeru men bi se utrgalu. Pomoje bi naredu kej tazga da bi slo celo podjetje u luft najprej pa Hilda me zanima kaku bi bla pol fina.
loden
20. 07. 2010 00.20
Zanimivo je, da se Slovenija niti ni preusmerila v nek kulturni kapitalizem, ampak v prazgodovinski fevdalizem. Še kaka zver je bolj kulturna od nekaterih ljudi. Izkoristi, da se nasiti, potem pa da mir. Človek pa grabi, grabi, grabi in grabi v neskončnost. Na koncu bo pa vsak s seboj nesel par kil zemlje in lesa, pa slabo vest.
tees
20. 07. 2010 00.10
dajte jim denar!!
RagingPixel
20. 07. 2010 00.07
kapitalizem deluje, samo prave ljudi je treba met na pravih mestih da vse gladko teče, in v Slovenijii jih - prav lepo videno - nimamo!
soola
19. 07. 2010 23.55
svaba19.07.2010, 23:31 Kako zelo se strinjam s tabo.........