Gospodarstvo

Helios: Revizorji pritrdili, da Helios ni financiral lastnega prevzema

Domžale, 01. 07. 2014 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Revizijska hiša Deloitte potrjuje, da neto dolg skupine Helios znaša 84,6 milijonov evrov, da Helios ni financiral lastnega prevzema ter da financiranje in dolžniške pogodbe niso v nasprotju s slovensko zakonodajo, je sporočilo vodstvo podjetja.

Helios - 1
Helios - 1 FOTO: Ring International Holding AG

Vodstvo Heliosa je 26. junija predstavilo podatke, s katerimi je zanikalo očitke glede povečevanja dolga za financiranje prevzema in neizpolnjevanja določil iz kupoprodajne pogodbe. Zavrnilo je tudi informacije, da načrtujejo odpuščanje zaposlenih. V načrtu je le 3,25-odstotno znižanje plač, je zagotovilo.

Po navedbah vodstva dolg Heliosa nikoli ni znašal 407 milijonov evrov, trenutni neto dolg je 84 milijonov evrov, konec junija pa se bo spustil pod 80 milijonov evrov, medtem ko je še lani znašal 110 milijonov evrov. Za četrtino znižan dolg je po njihovih besedah rezultat boljšega upravljanja zalog ter poslovnega in finančnega prestrukturiranja.

Ker so se v javnosti navkljub temu pojavljala ugibanja, je vodstvo Heliosa revizijsko družbo Deloitte povabilo k neodvisnemu strokovnemu pregledu. Deloitte je potrdil, da je neto dolg skupine Helios 31. maja znašal 84,6 milijona evrov ter da nobeno novo posojilo ni bilo pridobljeno ali dano za financiranje prevzema skupine Helios. Obenem je potrdil, da financiranje nakupa skupine Helios in dolžniške pogodbe niso v nasprotju z relevantno slovensko zakonodajo, navajajo v družbi.

"Ob tem, ko je tudi Deloitte potrdil avtentičnost podatkov in izjav vodstva skupine Helios, bodo vse nadaljnje javne izjave, ki bodo v nasprotju z zgornjimi ugotovitvami, razumljene kot zlonamerne in škodoželjne, zato se bo temu primerno družba Helios tudi odzvala," so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Gospodarsko ministrstvo je 24. junija napovedalo, da bo na podlagi zbranih informacij glede prodaje Heliosa avstrijski skupini Ring International vložilo kazenske ovadbe zoper člane nadzornega sveta in sedanje uprave Heliosa.

Ministrstvo se je za ta korak odločilo zaradi vrste domnevno problematičnih dejanj, ki naj bi ogrozile nadaljnjo poslovanje oz. nadaljnji obstoj Heliosa in mu tudi naredila škodo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pippo1
03. 07. 2014 09.26
-1
Se pravi da je medijska gonja sindikalnih hipokritov proti Heliosu neosnovana? Gre v tej zgodbi za mascevanje sindikalnih hipokritov v Heliosu, ker se obeta krcenje nepotrebnih stroskov v reziji?
The John Doe
02. 07. 2014 08.27
-1
nič ne piše a je z zadržkom ali brez
slonicka
02. 07. 2014 13.59
+0
kdo je pa potem vzel posojilo za odlokom in zastavil podjetje ali bojo rekli da so delavci nekaj je tu zelo narobe tudi druga podjetja so se prodala tujcem in ni bilo nikoli toliko pisanja v javnosti
stella83
01. 07. 2014 22.20
+8
koliko je pa ta dotični revizor v žep pospravil za potrditev teh podatkov pa nikjer ni navedeno..
EricFlat
02. 07. 2014 08.39
+8
Ta revizor je Deloitte, ki dela v svetu. majo takšen ugled, da se ne bodo spuščali v neke podkupninske posle. Imej pamet pa ne verjemi vsega levakom.
Netajkun
01. 07. 2014 21.35
+4
Obtožbe na račun novih lastnikov Heliosa so bile INDIČNE NARAVE .