Gospodarstvo

GZS: To, da se zadolžujemo, ni razlog za evforijo

Ljubljana, 12. 02. 2014 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da ob novem zadolževanju Slovenije ni čas za evforijo. Vlado sprašujejo, kako bomo odplačevali še vedno visoke obresti in glavnico dolga, če ne bo gospodarske rasti in novih delovnih mest.

"Sodeč po različnih stališčih, tudi političnih, ki jih te dni spet zasledimo v javnosti, se v Sloveniji še vedno ne zavedajo vsi, kako zelo nevaren je 'stampedo' zadolževanja, ki se še kar nadaljuje. Zadnja izdaja državnih obveznic je zato vnovičen preizkus zrelosti celotne slovenske družbe, tudi z zornega kota, kako bomo z izposojenim denarjem ravnali," so na GZS zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič.
Predsednik GZS Samo Hribar Milič. FOTO: Miro Majcen
Če bomo izposojene dolarje vnovič zapravljali za tekočo porabo, neproduktivne projekte in bomo zanemarili razvoj, bomo v očeh naslednjih rodov najbolj neodgovorna generacija v zgodovini samostojne Slovenije. Predsednik GZS, Samo Hribar Milič

In vprašanje, ki ga vladi zastavljajo v GZS: ali se bo neodgovorno in nepremišljeno zapravljanje nadaljevalo ali pa bomo vendarle z izposojenim denarjem odslej ravnali bolj odgovorno? Kot pravijo na zbornici, je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec že pred meseci odkrito opozoril, da bo "brez gospodarske rasti, sanacija bank zaman". Prav zato na GZS ob novem zadolževanju Slovenije spet pozivajo vlado, gospodarske družbe, socialne partnerje in vse druge pomembne deležnike, da sprejmemo in usmerimo vse možne ukrepe v višjo gospodarsko rast, ohranitev in kreiranje novih delovnih mest.

"Vso energijo, napore in sredstva je v prihodnjem obdobju nujno usmeriti v ukrepe za povečanje uspešnosti slovenskega gospodarstva, zlasti na tujih trgih, ključne reforme, pa tudi razbremenitev, ne pa dodatno obremenitev gospodarstva. Prva koraka k temu sta lahko izhodiščni predlog socialnega sporazuma, ki ga v teh dneh pripravlja vlada, ter koalicijska pogodba," so še zapisali na zbornici.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) kot spodbudno izpostavljajo dejstvo, da je državi med transakcijo zaradi velikega interesa uspelo znižati pribitek. "Upamo, da je velik interes po naših obveznicah pogojen z zaupanjem tujih vlagateljev v našo državo in ne zaradi visoko zastavljenega ciljnega pribitka," so zapisali v OZS.

Čufer: Slovenija vse bolj odvisna od tujine

Slovenija je v zadnjih letih postala razmeroma zadolžena država, dolg pa se bo vsaj še dve leti zviševal, pa je danes opozoril finančni minister Uroš Čufer ob robu poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham). Čeprav je javni dolg še vedno pod povprečjem EU, pa je sposobnost Slovenije, da ga sama financira, manjša od močnejših gospodarstev, zato je država vse bolj odvisna od tujine, je nadaljeval.

Vsaj še nekaj let Slovenija bremena dolga ne bo uspela koreniteje zniževati z gospodarsko rastjo. A Čufer vseeno ugotavlja, da so zadnji trendi v gospodarstvu spodbudnejši.
Vsaj še nekaj let Slovenija bremena dolga ne bo uspela koreniteje zniževati z gospodarsko rastjo. A Čufer vseeno ugotavlja, da so zadnji trendi v gospodarstvu spodbudnejši. FOTO: Damjan Žibert
Čufer je spomnil, da je velik del rasti javnega dolga posledica tega, da je moral javni sektor v krizi nadomestiti izpad prezadolženega zasebnega sektorja. A zdaj se mora začeti razdolževati tudi javni sektor in Čufer priznava tudi, da je bilo kar nekaj javnofinančnih ukrepov v času krize razmeroma dragih, vendar neučinkovitih.

Čufer je sicer že v torek ocenil, da je bila tokratna zadolžitev Slovenije za 3,5 milijarde dolarjev oziroma okoli 2,5 milijarde evrov uspešna. Glede porabe izposojenih milijard je Čufer povedal, da je Slovenija leto začela z 2,5 milijarde evrov rezerv.

Letos mora država odplačati za 3,3 milijarde evrov glavnic, od tega sta večji odplačili aprilsko za 1,5 milijarde evrov in oktobrsko za 1,1 milijarde evrov. Približno milijardo evrov naj bi bilo proračunskega primanjkljaja, država pa želi ob vsem tem leto zaključiti s tako rezervo, da bo v leto 2015 vstopila normalno.

Zaradi vsega tega bo morala iti na trg dvakrat. Druga zadolžitev bo po njegovih besedah v evrih, saj trenutna struktura trga in pričakovane spremembe na njem narekujejo, da se je bilo najprej ugodneje zadolžiti v dolarjih in nato v evrih. O tem, kdaj naj bi se Slovenija še enkrat zadolžila, je bil Čufer redkobeseden. Najprej bodo na ministrstvu analizirali tokratno zadolžitev in nato razmislili o najboljšem trenutku.

Javnofinančna neznanka pa ostaja usoda davka na nepremičnine. Zaradi zadržanja izvajanja dela zakona težav še ne pričakuje, če pa bi ustavno sodišče ugotovilo neustavnost, pa bi bilo treba razmisliti o alternativah. Krizni davek to po njegovem prepričanju ni, saj bi pretirano obremenil podjetja in stroške dela. Kot alternativno možnost zato vidi le korenitejši poseg v javno porabo.

Je pa minister opozoril, da je Slovenija postala razmeroma visoko zadolžena država, ne glede na to, da je s 73 odstotki javnega dolga v bruto domačem proizvodu (BDP) še vedno pod povprečjem EU. A za razliko od močnejših evropskih gospodarstev je domačega premoženja v Sloveniji po njegovih pojasnilih bistveno manj in zato lahko z njim financira le tretjino dolga, za dve tretjini pa je odvisna od tujih trgov.

To je za ohranjanje finančne suverenosti na srednji rok po Čuferjevem prepričanju preveč. Znižanje dolga na srednji rok mora zato biti v središču ekonomske politike. Tekoče javne finance je zato treba uravnotežiti do leta 2017, ves izkupiček od privatizacije pa bi moral po njegovih besedah iti za zniževanje javnega dolga. Stranke glede tega še niso na isti valovni dolžini, je opozoril in pojasnil, da mora Družba za upravljanje terjatev bank izkupiček od unovčevanja premoženja tako ali tako nameniti za lastno razdolžitev in s tem posredno za zniževanje javnega dolga.

Zahtevan donos na slovenske obveznice najnižje po pomladi 2011

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je na sekundarnem trgu po uspešni najnovejši izdaji državnih obveznic danes znova znižala in je na najnižji ravni po pomladi 2011. Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je danes upadel za 0,15 odstotne točke in je bil na elektronski borzi MTS ob 17.30 uri pri 4,33 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonimus23
17. 02. 2014 11.02
zadolzevanje nic ne vpliva na politike,,vpliva na drzavljane,,nam bodo vzemali ne politikom,,,,lopoviiiiiiiiiiiiii
+2
Ja ja... Paše leva nesposobna vlada pod taktirko miss Pigglet.
tapunkljast
16. 02. 2014 15.39
+0
tvoj angelček desetar je l91 pokazal da ne obladuje tisto kar je narodu trobu bu da la
Prihaja
14. 02. 2014 20.33
+1
Enim se že kolca po Janši :) Ja dajmo mu še eno priliko lepo prosim. Morda bo pa tokrat izkazal večji domovinski čut :) In ko bo šla karavana dalje, ko nas bo Janša že tretjič razočaral, do takrat se bodo pa morda že komunisti poboljšali :) Glavno da imamo koga volit, glavno da se kdo "žrtvuje" za nas ;)
puspan
14. 02. 2014 14.15
+1
Spet bo Jansa kriv za vse, kar se dogaja.
ROMELS
14. 02. 2014 10.16
+10
Pred sodnika vse tiste, ki preveč zadolžujejo državo in tudi vse tiste, ki podpihujejo to početje.
Krta?a 21
13. 02. 2014 23.04
+8
Tole bo samo se grski scenarij. Pa da se ne bi kdo slepil - grcija se ni in tudi ne bo iz krize. Razprodali so vse, brezposelnost je 30%. Pufov za par generacij. Edino kar je dobro je, da so pocistili drzavni zajedalski kader, pa se to napol. Zdaj se bo sele zacelo osvobajanje iz evropskega jarma. Evropa je gotova.
ONniON
13. 02. 2014 22.22
+7
v sloveniji je gospodarstvo in življenje najslabše kot kadarkoli od leta 1991 naprej , tudi sopnja brezposelnosti je 10,2 % kar je največ po osamosvojitvi .
Krta?a 21
13. 02. 2014 22.58
+4
Koffetka
13. 02. 2014 21.24
+6
Samo vprašanje časa je kdaj bo tu diktatura in kdaj bo šla Sllovenija po gobe..Samo vprašanje čaa deluje tako nčesar več..
babi jelci
13. 02. 2014 19.47
+1
ja g.Samo Hribar Milič Gospodarska zbornica bo pomagala, saj zato pa ste, a ne ?
lenatina
13. 02. 2014 19.09
+3
Noam Chomsky: "Europske demokracije su na izdisaju i već se nazire plutokracija, diktatura financijske oligarhije što i jest krajnji cilj neoliberalizma"
Janez_53
13. 02. 2014 18.05
+8
Ni mi jasno, zakaj je bilo sprejeto zlato fiskalno pravilo, če se še vedno lahko zadolžujemo v nedogled! Mi lahko kdo to pojasni? Ampak ne Kociprova Maša s svojimi "malimi in velikimi krogci"!
izdelanc
13. 02. 2014 16.15
+13
BREZ VEZE KOMENTIRAT DOKLER SO ULICE PRAZNE IN ZADOVOLJNE, KARITAS IN RDEČ KRIŽ PA IZROPANA, PROMETA V DRŽAVI PA NI, IN NE BO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OVCE, STE ZADOVOLJNE, UPAM DA NE PREDANE V STEČAJ!!!!!!!!!!!!!!!!
bincek84
13. 02. 2014 19.40
+7
če bi bil Janša trenutno na oblasti bi bile ulice 100 % polne, in zakaj je tako,......poglej kdo in iz katerih vrst so šefi sindikalistov itd,.....
anonimus23
13. 02. 2014 16.13
+0
milic lopuza ena nic ne dela samo kesira od drugih
izdelanc
13. 02. 2014 16.11
+10
OVCE, NAŽALOST ŽE PREDOLGO OBUPUJETE!! IZ NAS BODO NAREDIL BOSANCE IN UKRAJINCE, SAMO KDAJ JE PA OD NAS ODVISNO!!! ČE TI UDBAŠI OZ FORUM 21 REČE, HLAPCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NASVIDENJE V NASLEDNJI VOJNI!!!!!!!
Janez_53
13. 02. 2014 18.06
-1
izdelanc, kaj ti še ne poznaš malih črk???
DzontraWolta
13. 02. 2014 15.51
+9
Jaooo ljudi moji, vse gre u k.urac!
Transformerji
13. 02. 2014 14.55
+5
Ja, pa je razlog za evforijo!!! Fiskalno pravilo, ki smo ga vnesli v ustavo pod čl. 148, se bo začel izvajati leta 2015!! Ta zakon in člen pa določata o podrobnosti uravnoteženja javnih financ, ki naj bi ga opredelil izvedbeni zakon. Prihodnik in odhodki morajo biti uravnoteženi, brez zadolževanja ali pa v presežku. V letu 2014 pa še vedno nimamo izveedbenega ZAKONA, samo s krediti, ki bodo še naprej imamo opravka. Ampak leto ima samo 12 mesecev, dva smo že zapravili! A še kdo verjame v čudeže????
Transformerji
13. 02. 2014 15.29
+5
No, je pa Čufer že napovedal, da izvedbeni zakon bo: dotaknili se bodo penzij, pa javnih uslužbencev ........ potem pa bo sledil upor vseh uporov! Vendar tistih, ki so v krizi že nekaj let, tam ne bo .......
fred flintstone
13. 02. 2014 14.36
+6
kva ce bi pa mi svoj denar zacel printat pa odplacevat dolg ...aja nesmemo tega ni dovoljeno ...kdo pa dovoli centralnim bankam da printajo pa ga dajejo nam y obrestmi...............zakva nebi nehal placevat te obresti pa rekl tem zidom ko vas @ebe.........me prov zanima kva nam lohk nardijo
Generation X
13. 02. 2014 13.09
+15
In prišel je čas ko lahko zavidamo vsem tistim ,ki jih ni več med živimi na tem svetu v sLoveniji ,saj jim ni treba več prenašat tega sra..a,...
ROMELS
13. 02. 2014 12.43
+4
Janez, janez vseh slovencev, je rešitev za slovenijo.
orel4
13. 02. 2014 12.29
+9
KAJ POTEM BODO NAM PENZIJE ZNIŽAL.KMALU NE BO NOBENEGA VEČ DA BO DELAL ZA TA MOLZNI STROJ. KUPILI BODO NAS AMERIKANCI AL PA KAR ARABCI.
Krta?a 21
13. 02. 2014 23.06