Gospodarstvo

Grška kriza ni vplivala na slovensko obveznico

Ljubljana/Bruselj, 16. 02. 2010 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Javnofinančna kriza v Grčiji po Križaničevih besedah ni vplivala na ceno zadnje slovenske obveznice. Bo pa tudi Slovenija delila svoj del bremena, če bo evroskupina pomagala grškim financam.

Minister za finance Franc Križanič je danes povedal, da javnofinančna kriza v Grčiji po sedanjih podatkih ni vplivala na ceno zadnje slovenske obveznice, niti na povpraševanje po njej. Odločitev o morebitni pomoči Grčiji po njegovih besedah še ni bila sprejeta, če bo odločeno, da ji pomaga evroskupina, pa bo Slovenija delila svoj del bremena.

Na vprašanje, ali Slovenija čuti posledice javnofinančne krize v Grčiji, je minister odgovoril, da so na ministrstvu za finance naredili posebno interno oceno in da njihovi sedanji podatki kažejo, da kriza ni vplivala na zadnjo obveznico, ki jo je Slovenija izdala pred mesecem dni. "Se pravi, zlahka smo jo izdali," je dejal.

O tem, ali in kako bo EU pomagala Grčiji ter ali bo Slovenija pri pomoči sodelovala, pa je minister dejal, da je v primeru, če odzivi trgov na že sprejeto in dodatno ukrepanje Grčije ne bodo pozitivni, stvar odločitve, kdo bo kreditor na zadnji ravni – evroskupina, Evropska centralna banka ali Mednarodni denarni sklad (IMF).

Križanič pravi, da grška kriza ni vplivala na izdajo slovenske obveznice.
Križanič pravi, da grška kriza ni vplivala na izdajo slovenske obveznice. FOTO: Dare Čekeliš

Če bo to evroskupina, "bomo mi delili svoj del bremena oziroma bo to moralo skozi parlamentarno proceduro", je dejal minister. Ob tem je sicer poudaril, da odločitev še ni bila sprejeta. "Pomoč Grčiji bo brez dvoma prišla, če jo bo potrebovala," je še menil.

Dodatni ukrepi bodo zelo verjetno potrebni

Finančni ministri EU so sicer dali Grčiji formalno do sredine marca čas, da se pokaže, ali njeni ukrepi v okviru programa stabilnosti delujejo ali bodo potrebni dodatni ukrepi, torej znižanje plač in zvišanje davkov. Minister Križanič sicer meni, da bodo dodatni ukrepi "zelo verjetno" potrebni.

Finančni ministri so potrdili načrt stabilnosti Grčije, v katerem je država opredelila ukrepe za zmanjšanje presežnih javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga ter državi na podlagi predloga Evropske komisije podali priporočila. Pri tem so podprli tudi predlog komisije za strog nadzor njegovega izvajanja. Prvič bo ocenjen sredi marca.

Grčija se je v programu stabilnosti zavezala, da bo primanjkljaj letos zmanjšala z 12,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) za štiri odstotne točke, do konca leta 2012 pa pod tri odstotke, kar kot zgornjo mejo dopušča pakt o stabilnosti in rasti.

Izvajanje programa bo skupina, v kateri bodo sodelovali Evropska komisija, grška vlada in svetovalci IMF, ocenila, ali so potrebni še dodatni ukrepi. Neuradno sicer velja, da bo Grčija dodatne ukrepe marca morala uvesti, čeprav je uvedba ukrepov uradno še vedno pogojna, če bo treba.

V Grčiji so krizo vzeli resno

Če bo Grčija potrebovala pomoč, jo bo tudi dobila.
Če bo Grčija potrebovala pomoč, jo bo tudi dobila. FOTO: Reuters

Minister Križanič je danes izrazil zaupanje, da bo Grčija iz te krize izšla in se uveljavila kot stabilen partner območja evra. Po njegovem mnenju so v Grčiji krizo vzeli resno in bodo ustrezno ukrepali.

Šef evroskupine Jean-Claude Juncker je sicer v ponedeljek dejal, da bo evroskupina, če bo Grčija storila vse, kar se od nje pričakuje, pa se trgi kljub temu ne bodo ustrezno odzvali, izpolnila cilj, ki so ga v četrtek v izjavi opredelili voditelji EU – torej sprejela odločne in usklajene ukrepe za ohranitev stabilnosti denarne unije.

Ob tem se ugiba, kako bi lahko EU pomagala Grčiji. Med možnostmi se omenjajo evroobveznice, ki bi jih izdajalo več držav skupaj ali celotno evrsko območje, dvostranske pomoči, oblikovanje posebne posojilne linije znotraj EU oziroma območja evra po vzoru Mednarodnega denarnega sklada, posebna jamstva določenih članic za državni dolg javnofinančno šibkejših držav in pospešena izplačila sredstev EU.

Na vprašanje, v katero smer gredo priprave na morebitno pomoč Grčiji, je minister Križanič danes odgovoril, da se "trenutno tega čisto do konca ne ve". "Odločitev do konca ni bila sprejeta, tako da bi jo lahko komentiral samo predsednik evroskupine, jaz bi s tem svojo pristojnost presegel," je sklenil.

Na grškem finančnem ministrstvu stavkajo

Grški cariniki in uslužbenci tamkajšnjega ministrstva za finance so danes začeli tridnevno stavko, s katero izražajo nestrinjanje nad vladnimi ukrepi za zajezitev dolžniške krize. Vlada Georgea Papandreua namerava namreč znižati plače in ukiniti davčne olajšave.

Zamrznitev plač v grškem javnem sektorju, zvišanje upokojitvene starosti in ukinitev nekaterih bonitet so med ukrepi, s katerimi želi Papandreu rešiti državo iz javnofinančne krize. Grčija se je zavezala, da bo letos javnofinančni primanjkljaj znižala za štiri odstotne točke na malo manj kot devet odstotkov bruto domačega proizvoda.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TV-MindControl
17. 02. 2010 12.51
petdan
17. 02. 2010 11.52
... Bo pa tudi Slovenija delila svoj del bremena, če bo evroskupina pomagala grškim financam... Kaj bo Slovenija delila s kom? Doživela bo usodo Grčije, ker že sedaj glede na velikost in število prebivalstva, v primerjavi z grki, komajda še kaj zaostajamo in delamo popolnoma enake napake kot to počno grki. N. pr. prenapihnjena javna poraba katere naše gospodarstvo ne zmore več nositi na svojih plečih.
rotwajler
17. 02. 2010 11.37
kaj spet natolcujejo kako ne bo vplivala če pa že na kreditih vpliva na švicarski frank pa ta Križanič nima pojma
pikanet
17. 02. 2010 09.39
Aja,mi slovenčki smo pa itak nepomenben člen Eu.Kdo bo pa nam pomagal,Ljudje crkujejo na obroke.Se v Bruslju bojijo,da ne bodo imel kam na dopust mogoče....takšna država,ki ima toliko naravnih tržnih niš,kot je turizem ne bi smela v nobenem primeru bankrotirat.Lahko bi živeli samo od tega,samo kaj ,ko je ta nova generacija ekonomistov povsod po evropi narejena po najnižji stopnji odpora in zakaj bi za denar delali,če lahko čučijo v pisarnah in čakajo,kdaj bodo kredo dobil za vsako stvar.Delat pa nič.
tony_abcde@yahoo.com
17. 02. 2010 09.22
Grke, ki so prikrivali dejansko finančno stanje in lagali ves čas bodo še nagradili z finančno podporo. Torej EU podpira to početje, sankcionira jih pa z dodelitvijo finančne podpore. Kako lepo je v naši EU. Očitno so tudi na ravni EU uradno postale vrednote laž, korupcija in kriminal.
rafael.m
17. 02. 2010 08.14
ŠAdijo! Saj pravim, da EU nima prihodnosti. Ali pač, za naše zae sami ne moremo pokrpat svojih lukenj, zdaj nas bo pa še EU prisilila, da krpamo grške vreče. bite politike? Kdo bo pa prispeval za reševanje naših delovnih mest, pomoč revežem, reševanje bank? Znajdi se, kakor se moreš.
vetrolov
16. 02. 2010 21.59
Križanič, za spremembo pokličite ne na faks (pa tudi tam bi vam velika večina študentov lahko razbistrila vaš skaljeni um), pač pa v Bruselj, da vidite kam nas vodi kompas vaše vlade !!!!!!!!!!!!!
alterego
16. 02. 2010 21.44
a nismo že zdaj neto plačnik v bruseljsko blagajno?
Milan Koleznik
16. 02. 2010 19.47
gospod Križanič vse še bo vplivalo na Slovenijo,sploh nesposobno vodstvo,to najbolj.
Titus01
16. 02. 2010 19.44
@Tron3 Dajte no. Naš delež javnega dolga v BDP je manjši od nemškega. Še daleč smo od bankrota.
tron3
16. 02. 2010 18.17
Grčija, Poltugalska, Španija, Slovenija,,,, takšen je vrstni red bankrotov, pa veliko se o tem govori, kaj ni nič informiran o tem...... nevednost pa taka
GSG-9
16. 02. 2010 18.06
Važn da Slovenija skos neki prispeva v tujino....sam potem je vprašanje kdo bo nas rešil...
stomater
16. 02. 2010 17.11
no coment!!!!!!!!!!!!!!!
vn900
16. 02. 2010 16.54
kaki bolek je toti
bnam 2707
16. 02. 2010 16.38
Ja tudi Slovenija bo pomagala reševati bankrotirano državo.Na koncu koncev smo mi tudi na poti v bankrot.EU bo vzela še nekaj balkanskih držav pod svoje okrilje,pa se bo evro dobro zamajal.